Jan Beuving: “Geloof bij publiek FC Utrecht ontbreekt” | De Utrechtse Internet Courant Jan Beuving: “Geloof bij publiek FC Utrecht ontbreekt” | De Utrechtse Internet Courant

Jan Beuving: “Geloof bij publiek FC Utrecht ontbreekt”

Jan Beuving: “Geloof bij publiek FC Utrecht ontbreekt”
Foto: NOS / Korte Corner.
Onze eigen Ben ten Boden zei het al en NOS Studio-voetbal columnist Jan Beuving bevestigt het: Het gaat goed met FC Utrecht, maar het geloof bij het publiek ontbreekt.

Onze eigen Ben ten Boden zei het al en NOS Studio-voetbal columnist Jan Beuving bevestigt het: Het gaat goed met FC Utrecht, maar het geloof bij het publiek ontbreekt.

“FC Utrecht heeft alles in zich om het Leicester van de lage landen te zijn”, zegt Beuving in zijn column Korte Corner. “Een fantastisch stadion, een spits die ze erin lacht, een nog niet volgevreten oud-international en een uitstekende trainer. Er ontbreekt eigenlijk maar één ding: geloof bij het publiek.” Net als Ben ten Boden constateert hij dat het stadion zondag relatief leeg bleef, in vergelijking met de wedstrijd tegen Zenit Sint Petersburg.

De caberatier en columnist roept daarom iedereen in en om de stad op om zich als één man achter de club te scharen. “U kunt een wonder wakkerkussen!”

Overigens is het niet helemaal duidelijk hoe sterk hij zelf gelooft in het beeld van een Utrechtse schaal. Beuving zei toe dat hij, als Utrecht dit jaar kampioen wordt, in het nieuwe seizoen zijn eerste Korte Corner slechts gekleed in een boxer in te spreken.

5 Reacties

Reageren
  1. Yoshua

    Het probleem van de FC is dat er altijd wel weer gezeur en gezeik is wanneer het eindelijk een beetje loopt en het leuk gaat.
    Ruim twintig jaar seizoenkaarthouder geweest, maar net zoals vele anderen nu niet meer.
    Het grote probleem is dat er al decennia wordt geluisterd naar degene die het hardste schreeuwen en de sfeer verzieken voor de liefhebbers.
    Kijk maar eens naar alle voormalig voorzitters van de SV, dat zijn alles behalve fijne mensen in de omgang die buigen en meelopen met de raddraaiers.
    Wanneer de FC zich een professionelere manier van organiseren aanmeet dan komen de liefhebbers terug naar het stadion.
    Maar dat zal nooit gebeuren, schreeuwers en jankerts daar worden ze bang van en geven ze de ruimte die uiterst negatief is voor de club.

  2. Katja

    Hoeken dicht, en het stadion loopt vol.
    Is nu sfeerloos.

  3. BW

    Je hoort vaak dat er te weinig bezoekers bij FC Utrecht komen, maar ik heb zelf eigenlijk de indruk dat het stadion te groot is. Dat klinkt als een wat simpele manier van omdenken, maar als je de gemiddelde bezoekersaantallen bekijkt (en de traditionele top 3 even buiten beschouwing laat) dan staat Utrecht direct achter Twente, Heerenveen en Groningen. Ik denk eerlijk gezegd dat Utrecht daar min of meer thuishoort. Twente (+ 7 duizend) en Heerenveen (+ 4 duizend) trekken duidelijk meer toeschouwers dan Utrecht (Groningen is vergelijkbaar met Utrecht), maar die clubs hebben ook veel meer een regionale functie dan Utrecht. Vergeet niet dat in de Randstad meer topclubs zitten, je wil de Utrechters niet de kost geven die een seizoenkaart hebben bij Ajax of Feyenoord. Kortom, je kunt (bijv.) de hoeken van het stadion wel dicht bouwen, maar je gaat die plekken niet vullen. Op dit moment zijn er gemiddeld al 5,5 duizend plekken leeg en dat zal dan alleen maar meer worden. Mocht Utrecht écht een serieuze gooi doen naar het landskampioenschap dan zal er heus meer publiek op afkomen, maar die successupporters verdwijnen ook weer als Utrecht weer eens niét kampioen wordt. En komop mensen, hoop doet leven, maar we hebben nu twee wedstrijden gespeeld tegen ADO en Willem II. De competitie duurt nog iets langer en het gaat allemaal nog iets lastiger worden…

  4. T. van Peperstraten

    Degelijk verhaal BW, maar ik ben nog helemaal niet overtuigd van het Randstad-verhaal. Rotterdam heeft 3 clubs en Den Haag en Amsterdam beide 1, maar of die clubs zóveel aantrekkingskracht uitoefenen op potentiële stadionsupporters uit Utrecht betwijfel ik. Ajax en Feyenoord als topclubs ja, maar Feyenoord is bijvoorbeeld al bijna een uur reizen.

    In Utrecht-stad alleen al wonen net zoveel mensen als in Alkmaar, Arnhem en Almelo bij elkaar, en toch hebben AZ, Vitesse en Heracles denk ik niet een veel grotere regiofunctie dan Utrecht (misschien een beetje, maar ook genoeg omliggende clubs daar). Wel ruim het dubbele aantal supporters in die stadions samen.

  5. BW

    @T. van Peperstraten
    Sparta en Excelsior zullen inderdaad geen supporters uit Utrecht trekken, maar Feyenoord natuurlijk wel. De traditionele top 3 heeft nou eenmaal landelijke aantrekkingskracht, daar moet je je helemaal niet aan willen meten. De clubs die jij noemt (AZ, Vitesse en Heracles) hebben overigens veel lagere bezoekersaantallen dan Utrecht en daar zitten de stadions ook nooit vol. Kortom, volgens mij geldt ook voor die clubs dat hun stadion gewoon te groot is, met name Vitesse natuurlijk. Misschien goed om even aan bronvermelding te doen, want ik verzin het niet zelf: http://www.voetbal.com/toeschouwers/ned-eredivisie-2016-2017/1/

    Stond afgelopen weekend trouwens een mooi interview met Van Seumeren in NRC. Hij zei er dit over: “Utrecht is niet echt een voetbalstad. Daar heb ik mij op verkeken”, zegt hij. „FC Utrecht is een volksclub, maar het volk woont niet in Utrecht, op Ondiep en Sterrenwijk na. Onze fans komen uit De Meern, Bunnik, Nieuwegein, IJsselstein en Woerden – het zijn veelal Utrechters die zijn vertrokken uit de stad”.

    Mijn verhaal is uiteraard ook slechts een theorie. Ik heb het niet onderzocht en ik kan er goed naast zitten, maar wat denk jij dan dat de reden is dat het stadion nooit (zelden) vol zit? De stelling dat het stadion wel volloopt als je de hoeken dicht bouwt (zoals Katja stelt, maar ik hoor het wel vaker) lijkt mij wishful thinking, want zelfs voor dé topper (Utrecht-Ajax) zijn last minute altijd nog kaarten beschikbaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).