Jan van Piekeren, secretaris van de cannabisclub: “Tijd dat blowers uit de kast komen” | De Utrechtse Internet Courant Jan van Piekeren, secretaris van de cannabisclub: “Tijd dat blowers uit de kast komen” | De Utrechtse Internet Courant

Jan van Piekeren, secretaris van de cannabisclub: “Tijd dat blowers uit de kast komen”

Jan van Piekeren, secretaris van de cannabisclub: “Tijd dat blowers uit de kast komen”

Het was landelijk nieuws: Utrecht gaat een ontheffing aanvragen voor een wietclub. Een club waar honderd leden samen legaal wietplanten bezitten, telen, en cannabis consumeren. Dit alles met steun van de gemeente. Jan van Piekeren, kleinkunstenaar en schrijver, is woordvoerder en het gezicht van de stichting Social Cannabis Club Domstad (SCCD).

Doelstelling van de club

“Wij willen het blowen normaliseren en veiliger maken. We gaan in samenwerking met de gemeente een ontheffing van de Opiumwet aanvragen, deze gaat vanmiddag of maandag de deur uit”, vertelt Van Piekeren. Met een dergelijke ontheffing kan de club legaal opereren en kan minister Opstelten geen strafrechtelijke procedure beginnen. “Het doel is om de kweek en verkoop van cannabis uit de strafrechtelijke sfeer te halen. Op deze manier kan de volksgezondheid gewaarborgd blijven. Coffeeshophouders doen hun best om voor de klanten schone en veilige producten te leveren, maar die garantie heb je nooit. Vanuit onze club wel, wij willen een zo gezond mogelijk en veilig product leveren. Organisch gekweekt. De kweek en handel moeten uit het criminele circuit gehaald worden wat niet te controleren is, het moet goed gereguleerd worden.”

De gemeente licht toe: “Omdat het gaat om het vermijden van onnodige gezondheidsschade haalt de SCCD met een ontheffing het hele proces van kweek tot en met kleinschalig recreatief gebruik uit de sfeer van het strafrecht. Het college ondersteunt het initiatief en de aanvraag van de SCCD en ziet een positieve uitkomst van de aanvraag om ontheffing met vertrouwen tegemoet.”

Cannabisclub in de praktijk

“Wij willen graag een pand met een ontmoetingsruimte, en een ruimte waar gekweekt wordt voor maximaal honderd leden. We houden honderd leden aan om het kleinschalig en overzichtelijk te houden. Minimale leeftijd is 21 jaar, geen beginnende blowers maar gezonde mensen die af en toe een jointje roken.  De leden hoeven niet zelf te kweken dat doen wij. Voor elk lid zullen er maximaal vier planten zijn. Maar we zullen niet alle honderd planten in een keer oogsten, het moet een gestage constante levering worden. De club zal niet de hele dag open zijn, een paar uur per dag en alleen toegankelijk voor leden. Zo voorkom je om overlast gevend te worden. Het adres op de Voorstraat is puur een postadres, dat hadden we nodig om de ontheffing aan te vragen”, vertelt Van Piekeren.

Wethouder Volksgezondheid Victor Everhardt laat weten: “De gemeente Utrecht wil recreatieve gebruikers de mogelijkheid bieden om in clubverband geteelde cannabis te gebruiken. Het gaat om een kleinschalig initiatief waarin de leden, voor eigen recreatief gebruik, door de club op verantwoorde, controleerbare manier geteelde cannabis gebruiken”.

Persoonlijke betrokkenheid

Van Piekeren: “Ik heb veel gewerkt in de horeca en in coffeeshops. Het is mij altijd opgevallen dat er veel meer trammelant is in gelegenheden waar veel gedronken wordt. Maar ondertussen zit het blowen en de coffeeshops altijd in het verdomhoekje. Dit vind ik onrechtvaardig. Ook het kromme gedoogbeleid heeft mij altijd geërgerd. Wethouder Everhardt gaf ons de mogelijkheid om hier iets aan te doen. Zo ben ik betrokken geraakt bij het initiatief van de cannabisclub. Nu ben ik woordvoerder en secretaris, de andere bestuursleden willen graag nog anoniem blijven vanwege het taboe die helaas nog steeds op cannabisgebruik heerst.”

Beeldvorming

“Het word tijd dat Arie Boomsma zich ermee gaat bemoeien. Heel veel homo’s zijn al uit de kast. Maar heel veel blowers zitten nog in de zogenaamde kweekkast. Er heerst nog steeds een taboe op cannabisgebruik en dat is nergens voor nodig. De een drinkt een borrel, een ander rookt een blow. Ook dit is een doel van de cannabisclub, het gebruik normaliseren en het onderwerp bespreekbaar maken. Blowers zijn niet allemaal lamlendig, ik werk keihard als kleinkunstenaar, schrijver en maak muziek, en af en toe gebruik ik cannabis. De cultuur in Nederland moet veranderen. We waren altijd voorloper maar nu worden we ingehaald door andere landen en gebieden. Het blijft een moeilijk onderwerp in Nederland”, vertelt Van Piekeren.

(Tekst en fotografie: Robert Oosterbroek)

3 Reacties

Reageren
 1. karel kweker

  Mooie stuk,

  Het verbaast mij ook als je kijkt naar de maatschappelijke gevolgen dat alcohol nog steeds legaal is en wiet illegaal.

  Er is net een onderzoek naar buiten gekomen

  http://weedforum.eu/wietforum/index.php/topic/685-apotheken-verstrekken-meer-cannabis/

  hieruit blijkt dat mediwiet in nederland met 29% is gestegen. Wiet moet niet alleen in clubverband mogen worden gekweekt geef elke nederander het recht om zijn eigen medicijn te kweken.

  We hebben het over een plant,. als ik verdorie thuis 1000 pepers in een kweek kast/tent zet is het legaal, zet ik er 1 wietplant bij, kan ik me huurhuis worden uitgezet,..

  Hoe krom is dit land

  Gr Karel kweker (weedforum.eu team)

 2. Anarchist

  Stem tegen de politiestaat Nederland.

 3. Jeroen van den Bergh - Den Dulck

  Dag Mnr van Piekeren, we zetten het in engels op google plus platform. Over dat onderzoek, @karel kweker….;

  Typisch, we zoeken nu al 3 jaar naar die patienten die Bedrocan gebruiken, EN financiele vergoeding krijgen voor dit ” therapeutisch ondersteunend hulp middel”. Omdat we ze in Nederland NIET konden vinden, gingen we maar verder zoeken in Europe. Daar vonden we er één, die had met veel moeite en extra honderden euro’s voor verzenkosten en vergunningen het naar oostenrijk kunnen krijgen. ook zonder vergoeding van gezondheidskosten verzekraars.. Sorry, ik draaf door.. We vonden zelfs over de hele wereld WEL het bedrijf Bedrocan, maar geen patienten. Veel grappiger is dat in het artikel april 2013 nog andere cijfers genoemd worden; http://pers.uu.nl/medicinale-cannabis-in-kaart-gebracht/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).