Jehova’s Getuigen willen publicatie van onderzoek Universiteit Utrecht tegenhouden | De Utrechtse Internet Courant Jehova’s Getuigen willen publicatie van onderzoek Universiteit Utrecht tegenhouden | De Utrechtse Internet Courant

Jehova’s Getuigen willen publicatie van onderzoek Universiteit Utrecht tegenhouden

Jehova’s Getuigen willen publicatie van onderzoek Universiteit Utrecht tegenhouden
Foto: Archief DUIC
Jehova’s Getuigen Nederland is naar de rechter gestapt om een onderzoeksrapport van de Universiteit Utrecht (UU) tegen te houden. Het onderzoek richtte zich op seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen.

Jehova’s Getuigen Nederland is naar de rechter gestapt om een onderzoeksrapport van de Universiteit Utrecht (UU) tegen te houden. Het onderzoek richtte zich op seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen.

Het Parool meldt dat de zaak woensdag dient bij de rechtbank in Utrecht en dat de Universiteit Utrecht is gedaagd. Eerder werd het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen al aangekondigd.

Ook zei de UU te kijken naar de bereidheid van slachtoffers binnen de gemeenschap om aangifte te doen. Het onderzoek is ingesteld op aandringen van de Tweede Kamer nadat dagblad Trouw eerder had geschreven over seksueel misbruik binnen de gemeenschap.

De Jehova’s Getuigen zouden het rapport al hebben ingezien en de conclusies als wetenschappelijk en feitelijk onjuist hebben beoordeeld.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Dat mag in een rechtsstaat. Je mag naar de rechter stappen. En mocht de rechter bepalen dat er gewoon gepubliceerd mag worden, dan mag de UU het hele verhaal integraal op internet zetten.

 2. George van den Nieuwendijk

  Dat bij elk geloof of het nou de katholieke kerk is of een ander geloof of Jehova getuigen waarom worden mensen toch steeds seksueel misbruik, de kerk zal toch een veilige haven moeten zijn, iets om op terug vallen een steuntje in de rug.

 3. Esrin W.

  Is én dat misbruik én dat onder het tapijt willen schuiven anno nu nog stééds actueel?

 4. Gregor

  Wetenschappelijk onderzoek doen naar sexueel misbruik binnen een geloofskring. Is dat niet gewoon werk voor journalisten?

 5. Anne Marie ten Berge

  De Stichting Jehova’s Getuigen is geen geloof maar een sekte. En ‘feitelijk onjuist’ betekent dat deze sekte het seksueel misbruik ontkent. Wetenschappelijk onderzoek is heel gebruikelijk bij wantoestanden achter gesloten voordeuren. Nee, dat lijkt mij geen onderzoekswerk voor gewone journalisten. Die werken voor een krant. en moeten het verloop van die zitting verslaan.

 6. mees kees

  Je kwalificeert een wetenschappelijk onderzoek als ‘feitelijk onjuist’ en je probeert openbaarmaking via de rechter te voorkomen (rook)…… dus dan is er ook vuur, luidt een bekend gezegde. Hier valt iets te verbergen. De doofpot stond al klaar! Hopelijk is de rechter in kwestie zelf geen Jehova’s Getuige.

 7. René

  @ Mevrouw Ten Berge: mij is nog steeds niet duidelijk wat het verschil is tussen een “geloof” en een “sekte” en waarom vervolgens het woord “sekte” in diskwalificerende zin wordt gebruikt en het woord “geloof” niet. Zijn beide niet gewoon van hetzelfde laken een pak?

 8. Martijn

  Van mij mogen alle religies verplaatst worden naar het elven en sprookjes rijk dat de efteling en dineyland heet. Wie in deze tijd van wetenschap en kennis nog vast blijft houden aan een sprookje uit lang vervlogen tijden toen de aarde nog plat was en de goden tussen de mensen liepen, is niet helemaal serieus meer te nemen. Het concept kerk is niets meer meer dan een middel ter onderdrukking van vrijheid en zelfontplooing om de burgers simpel te houden en een critische houding naar de heren machthebbers de nek om te draaien . De oorlogen en massaslachtingen in de gehele menselijke geschiedenis zijn daar bewijs van. Nee, de kleinste twijfel aan de here (ja met kleine lettertjes) levert al een one way ticket naar de hel op!!! Bangmakerij… ik geloof er niets van.

 9. Kadoendra

  @René

  Een sekte is een maatschappelijk geïsoleerde groep mensen.
  Personen die deel uitmaken van een sekte hebben dus weinig of geen andere maatschappelijke contacten buiten hun sekte.

  Geloof kan je heel erg breed zien er zijn b.v personen die geloven dat zij in de hemel komen als ze een aanslag plegen.
  Terwijl echte religieuze personen meer bezig zijn met het zoeken naar verbindingen.
  Er staat mij iets bij dat het woord religie uit het Grieks komt en het staat voor verbinding.
  Overigens is de Imam van de ULU Moskee een echt religieus persoon, want hij heeft niet alleen de Koran gelezen, maar ook de Bijbel en hij heeft dit gedaan om verbinding te krijgen met Christenen.

 10. René

  @ Kadoendra: Duidelijk! De Jehova’s die mij thuis opzoeken en overal op straat aanspreken, vormen dus een religie en de gereformeerden die zich op de Veluwe verschansen, vormen dus een sekte. Of moet ik het anders zien?

 11. Kadoendra

  @René

  De Jehova’s die aan jou deur komen zijn niet bezig met de verbinding maar slechts zieltjes winnen en dat kan jij ook wel weten.
  Jehova’s zijn dus slechts bezig om je in hun geïsoleerde groep te trekken of heb jij wel eens een Jehova getuigen aan de deur gehad die niet over Jehova wilde praten?
  Ook heb jij het over gereformeerden die zich op de Veluwe verschansen.
  Met deze opmerking geef jij aan dat jij denkt dat elk gereformeerd persoon die op de Veluwe woont ook totaal geïsoleerd leeft.
  Het wil niet automatisch zeggen als iemand bepaalde religieuze opvattingen heeft hij of zij dan ook gelijk in een compleet isolement leeft.
  Dit zie je wel bij Jehova getuigen, daar draait het slechts om hun groep en uiteraard mag jij daar ook bij komen, maar dit zou dan wel betekenen dat jij dus ook een Jehova getuigen bent geworden!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).