Jette en Jildou drinken koffie bij DE: Een suikerzoet vertrouwd gevoel | De Utrechtse Internet Courant Jette en Jildou drinken koffie bij DE: Een suikerzoet vertrouwd gevoel | De Utrechtse Internet Courant

Jette en Jildou drinken koffie bij DE: Een suikerzoet vertrouwd gevoel

Jette en Jildou drinken koffie bij DE: Een suikerzoet vertrouwd gevoel
Het is even zoeken voor we een geschikt plekje vinden zo om negen uur ‘s ochtends. Veel koffietentjes in Utrecht zijn op dat tijdstip leeg of gesloten. Waar we wel terecht kunnen, is de DE. Daar dronken Jette en Jildou dronken deze keer koffie, bij de café-locatie op het Janskerkhof.

Het is even zoeken voor we een geschikt plekje vinden zo om negen uur ‘s ochtends. Veel koffietentjes in Utrecht zijn op dat tijdstip leeg of gesloten. Waar we wel terecht kunnen, is de DE. Daar dronken Jette en Jildou dronken deze keer koffie, bij de café-locatie op het Janskerkhof.

Hier is volk. In elk geval volk dat snel een to-go beker meeneemt op weg naar andere bestemmingen, maar ook zitten er verschillende mensen te kletsen of te werken aan de lange houten tafel. Bekende gezichten bij de toonbank? Barbeton, dat ernaast zit, is van dezelfde eigenaar en het personeel wordt bij beide locaties ingezet. Zo nu en dan zien we iemand met een strikje op een drafje voorbij komen, en terughollen naar de overkant met een stapel bekers of andere koffiebenodigdheden.

Er zijn veel zitmogelijkheden bij de DE. Rechts is een grote ruimte met tafels en een lange bank, je kunt uitstekend buiten in het zonnetje zitten als het mooi weer is (er zijn zelfs dekentjes) en vergeet vooral niet een keer bij binnenkomst naar links te gaan. Mensen met hoge nood zullen het al weten, maar beneden bij de toiletten is nog een zithoek met lekkere loungestoelen, gemaakt van koffiezakken. Van Douwe Egbertsbonen natuurlijk.

Want ja, dat merkvaste, dat bekende, huiselijke gevoel: daar spelen ze bij de DE duidelijk op in. ‘Het vertrouwde bakje koffie’, staat er op de kaart bij de americano en op de muren staan teksten als ‘gewoon een koekje erbij’. Vertrouwd, maar ook veilig. DE speelt goed in op de dolende toerist of dagjesmens die langs komt waaien en in DE een baken van bekendheid ziet.

Wij worden een beetje kriebelig van zoveel merkvaste huiselijkheid. Bovendien is de koffie nou niet om over naar huis te schrijven. De cappuccino is te groot en het schuim is vol (te grote) belletjes. De latte macchiato heeft hetzelfde schuimprobleem, maar is wel van goede sterkte. We zijn tevredener over de zwarte koffie. Het zijn bovendien de meest basic koffies die we kunnen bestellen; de andere koffies vallen meer in de zoete categorie. Hoe meer suiker, hoe beter lijkt hier het motto: koffie met honing en caramelsiroop, koffie met stroopwafel en slagroom, koffie met chocola, siroop en slagroom. Wij vinden het een beetje veel van het goede, ook omdat de zoetigheden die we bestellen – een carrotnotenmuffin en NY cheese cake – al een pak suiker op zich lijken te bevatten. Niet lekker. De muffin heeft een overheersende tropical limonadesiroop-smaak en de cheesecake lijkt nog het meest op een bonk witte paaseivulling.

Blijf bij de basics dus. Raden we aan. Neem een croissant en een zwarte koffie. Helemaal prima, DE zet het voor je klaar. Maar dat vertrouwde bakje koffie – al dan niet met stroopwafels, caramelsiroop of slagroom – drinken wij toch liever ergens anders.

Unique selling point: De twee locaties van DE in Utrecht liggen centraal en zijn een goede vergaderplaats

Afknapmomentje: De suikerzoete muffins en taart. Dat mag een onsje minder.

Wij hebben ook een Facebook-pagina! Like Jette & Jildou drinken koffie en blijf op de hoogte van onze nieuwste koffietests.

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

4 Reacties

Reageren
  1. Van Pimpelen

    … het zal jullie niet verbazen da’k jullie recenties al’n tijdje volg; ben zelf’n koffie-junk, en beheers acht wijzen van koffie maken. Ooit ging over mij de roddel da’k lekkere koffie zette terwijl ik dezelfde koffie, hetzelfde water, en’n gangbaar elektrische koffiezetter gebruik. Probeer maar eens ergens ‘n Verginian Coffee te bestellen (op een zetsel van twee personen één theelepel mosterd, mespuntje kaneel alsook peper)
    … ook een Tubruk is menigeen vreemd. De Ristretto daarentegen is niks meer dan een handige manipulatie van knopjes aan de koffiebar. Het enige nadeel is dat je vijf dagen geen oog meer dicht doet, terwijl menigeen ‘s nachts slaapt. Turkse koffie zet men evenwel in een conisch kannetje, laat het twee of drie keer opborrelen, en gaat vervolgens drinken.
    Het oplossen van chocola in koffie heeft menigeen bewogen tot heftige escapades; zelden werden heftiger liefdesverklaringen uitgesproken…
    Voor degenen die oploskoffie als uitkomst ervaart nog dit: het opkloppen van slagroom met (basterd-)suiker en oploskoffie is het ultimum.
    Morgen heb ik een rustdag en zal dus nergens over schrijven…

  2. berend huisman

    Rust vooral goed uit van Pimpelen!

  3. Duco R. Keulen

    Jette en Jildou snappen nog steeds niets van koffie! Evenmin die Van Pimpelen; cafeïne is reukloos, smaakloos en transparant. Een ristretto kan je nooit langer wakker houden dan een espresso of een lungo.
    De reactie op cafeïne houdt niet langer dan 1,5 uur aan, dus eenieder die om 21:00 u roept dat ie om 24:00 u niet kan slapen lijdt aan psychosomatische klachten.

  4. Krl

    @Duco: Hoe weet je dat zo zeker? Ik heb denk ik toch echt wel eens tot diep in de nacht wakker gelegen door vooral een hoge hartslag van de koffie. Zeker geen psychosomatische klachten (het was vakantie en gebeurde me bovendien vaker na n late kop koffie, plus het feit dat ik er verder nooit last van had).
    Het was wel in de beginperiode van mijn koffiecarrière, inmiddels kan ik een laat kopje wel aan..=)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).