Jette & Jildou drinken koffie: 30ml Coffee Brewers | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie: 30ml Coffee Brewers | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie: 30ml Coffee Brewers

Jette & Jildou drinken koffie: 30ml Coffee Brewers
Vers van de pers en een vastgestelde hoeveelheid

Vers van de pers en een vastgestelde hoeveelheid

We zeiden het al eerder: de hippe koffietentjes schieten in de stad als paddestoelen uit de grond. Zo ook het net – opnieuw! – geopende ‘30ml’ in de Mariastraat, voorheen bekend als ‘Caffe Barista’. Jette & Jildou waren er als de kippen bij en testten de koffie.

Even maar meteen over die naam. Caffe Barista heet niet meer zo omdat het eerder onderdeel was van de keten Casa Barista. Toen de eigenaren voor zichzelf wilden beginnen en het pand aan de Potterstraat ook wat te klein werd, verhuisden ze naar de Mariastraat en noemden zichzelf 30ml Coffee Brewers. Dit omdat alle koffies 30 ml espresso als basis hebben. Dit is rijkelijk geïllustreerd op de muren en ansichtkaarten terug te vinden. Leuk idee! We zullen onszelf echter niet snel horen zeggen dat we ‘vanmiddag bij 30 milliliter afspreken!’. Maar ach, dat is een kleinigheidje.

Het pand is verbouwd in een industriële stijl die wel meer koffietentjes tegenwoordig hanteren: hout gecombineerd met robuust staal, mooie tegels aan de wand, granieten vloer, krijtborden met teksten in een grafisch verantwoord lettertype. Binnen het genre is dit een perfecte uitvoering, maar onderscheid is zo best moeilijk. Zo vinden wij dit en The Village best op elkaar lijken.

We bestellen onze cappuccino en latte macchiato. We kunnen een kleine ‘ooohh’ niet onderdrukken bij het serveren van de latte macchiato: de melk golft nog vloeiend naar beneden in ons favoriete picardi-glas. De latte is goed van smaak, heeft stevig melkschuim en is perfect qua grootte. Check, check, check! De cappuccino is van fijn formaat – je kunt zelf kiezen, Jette koos voor ‘klein’ – maar had wat meer melkschuim mogen hebben. Qua sterkte is ie goed!

In de zoetigheden is het assortiment niet overdadig, maar er is keuze in de categorieën koek, cake en taart. We nemen de bosbessencrumble en muffin met citroen en maanzaad die volgens de barista van dienst ‘helemaal hip zijn in New York’. Weer eens wat anders en lekker van smaak.

Service – niet echt om over naar huis te schrijven, maar dat komt wellicht omdat er nog telkens bekenden komen binnenvallen. Dat het tentje nog maar drie dagen geopend is, is goed te merken. De ballonnen liggen nog verspreid over de vloer, en continu zie je nieuwsgierige verrekijkerogen door de ruit naar binnen turen.

Opvallend is dat de openingstijden erg ruim zijn. Tot acht uur zijn ze bij 30 ml geopend. Wil men om die tijd nog wel koffie drinken? Op de kaart zijn geen borrelmogelijkheden te vinden, maar wellicht komen die nog.

Een gewoon koffietentje dus, maar zeker geen slechte. 30ml, die blijft nog wel even hangen, verwachten we.

Unique selling point: een lastige. Waar we tot nu toe fietsenverkoop, concerten of buitenlandse invloeden zijn tegengekomen, lijkt 30ml vooralsnog niet iets extra’s aan te bieden. Wel is de aankleding erg mooi: een goede combinatie van hout en metaal.

Afknapmomentje: het is koud bij 30ml! De deur moet misschien nog wat meer platgelopen worden voor ‘ie dicht mag, maar we hadden de koffie erg nodig om warm te blijven.

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook! Like ons en wees als eerste op de hoogte waar Jette & Jildou de volgende keer koffie gaan drinken.

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

3 Reacties

Reageren
  1. Van Pimpelen

    … ik zet mijn koffie liever zelf. Hier wat tips.
    Als je elektrische koffie maakt zorg eerst dat het filter schoon is, en een gaatje aan een zijkant heeft (koffie moet eerst wellen, het water mag niet gelijk weglopen). Er zijn fabrikanten die dit begrepen hebben, waarover later meer.
    Spoel de filterhouder om met koud stromend water teneinde achtergebleven resten te verweideren en installeer deze. Vouw de gekartelde zijkanten om zodat deze zich voegen naar de vormen van de filterhouder (er schuilt iets sensitiefs in deze tekst).
    Spoel vervolgens de koffiepot om met ruim water, en plaats deze op het warmhoudelement.
    Vul het reservoir met een adequate, danwel relevante hoeveelheid vers getapt water, en vul het filter met een afdoende hoeveelheid gemalen koffie, al naar gelang de smaak (fijngemalen sterk, grofgemalen dufjes). Toucheer hierna de aan/uit-schakelaar.
    Morgen wil ik schrijven over de weekend-afwezigheid van de redactie van DUIC, waar ik mogelijk nog op terugkom; later meer hierover…

  2. marc vermeer

    Aangezien er heren te zien zijn in een enkel T-shirt, zegt de opmerking over Koud misschien meer over Jette & Jildou dan over de temperatuur.

  3. Van Pimpelen

    … what took you so long?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).