Jette & Jildou drinken koffie bij De Landgoedkeuken Mariënwaerdt aan de Korte Jansstraat | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie bij De Landgoedkeuken Mariënwaerdt aan de Korte Jansstraat | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie bij De Landgoedkeuken Mariënwaerdt aan de Korte Jansstraat

Jette & Jildou drinken koffie bij De Landgoedkeuken Mariënwaerdt aan de Korte Jansstraat
Wat zou er toch komen in het oude pand van Brandmeesters in de Korte Jansstraat? Begin november gingen eindelijk de bouwschermen weg en opende de Landgoedkeuken van landgoed Mariënwaerdt haar deuren. Een knusse maar statige keukentafel-sfeer, met walnotentaart naar recept van de Barones. Jette & Jildou trokken hun sjiekste kleren aan en gingen langs.

Wat zou er toch komen in het oude pand van Brandmeesters in de Korte Jansstraat? Begin november gingen eindelijk de bouwschermen weg en opende de Landgoedkeuken van landgoed Mariënwaerdt haar deuren. Een knusse maar statige keukentafel-sfeer, met walnotentaart naar recept van de Barones. Jette & Jildou trokken hun sjiekste kleren aan en gingen langs.

‘Wat gezellig, dat u komt aanschuiven aan onze ‘keukentafel’ in Utrecht!’ Naast de vriendelijke begroeting van het personeel, heet de menukaart ons ook al hartelijk welkom als we in de leren stoelen ploffen op de nieuwste locatie van Mariënwaerdt. Het gelijknamige landgoed bestaat al ietsje langer: 284 jaar om precies te zijn.

Sinds 1734 is de familie Van Verschuer eigenaar van het landgoed gelegen in Beesd (de Betuwe) van zo’n 900 hectare groot. Een veelzijdig gebied waar je kunt wandelen of fietsen, eten, trouwen of overnachten en producten uit eigen tuin kunt kopen in de Landgoedwinkel.

Nu zijn die producten ook te koop in de locatie in Utrecht-stad. Als je het pand – waar Brandmeesters jarenlang zat – binnenkomt, heb je links het winkelgedeelte met kazen, brood, vleeswaren, jams en nog veel meer. Rechts is het café met verschillende zitjes voor een kop koffie, lunch of borrel.

Efteling-gehalte

Het geheel is dus in Landgoedstijl; een kopie van de keuken in het Grote Huis, vermeldt de website. Er staan grote stapels servies in de kast, de koffie krijg je in een nostalgisch blauw-wit kopje en de vloer is gelegd in een ouderwets tegelpatroon. Het geheel geeft geen onprettige sfeer, al is het Efteling-gehalte hoog. Een beetje ‘nep’-oud is het wel.

Er staat een aardige koffiemachine op de bar met daarnaast een fijne uitstalling aan lekkernijen uit de eigen Landgoedkeuken – dat willen we best proberen! De cappuccino is lekker sterk. Er zit een goede schuimlaag op, al is die met wat té grote luchtbellen in plaats van het door ons geliefde microschuim. Maar ach, een kniesoor die daarop let. De café latte is de wat minder sterke variant van de cappuccino, met fijn schuim van havermelk. Dit valt ons niet tegen.

Voor wat zoetigheid kiezen we voor walnotentaart ‘van de barones’ en een scone waarvoor we zelf jam mogen kiezen bij de jam-bar. Het is moeilijk kiezen uit al het aanbod: bramen, bosbessen, vlierbessen of toch rabarber-aardbeien? In combinatie met zo’n warme scone uit de oven is het in ieder geval een ware traktatie. De walnotentaart is ook heerlijk trouwens: hartig en zoet tegelijk.

Gewone koffie

De gewone koffie – die hier ook simpelweg ‘koffie’ heet, in plaats van lungo, americano – is ook smaakvol te noemen. Een lekker bakkie: sterk en fruitig. De koffiebonen zijn een eigen blend van Cornelissen Coffeeroasters en kun je ook in een zakje meenemen voor thuis (€6,90 voor 500 gram). Voor later op de dag zou je kunnen kiezen voor een biertje of appelcider uit de eigen boomgaard met een landgoed-kaasplank.

We zitten er lekker bij, zo op deze woensdagmiddag. De grote leren bruine stoelen aan het raam bieden een perfect uitzicht op voorbij trekkend publiek op de Korte Jansstraat. Er is ruimte om stilletjes achter je laptop te zitten, maar er is ook een grote leestafel of een tafeltje voor twee. En die sjieke kleren: die zijn nergens voor nodig. Dit is een laagdrempelige landgoedkeuken waar je ook met je stadse kloffie naar binnen mag.

Unique Selling Point: Alle eigengemaakte producten op de kaart voor een prima prijs

Afknapmomentje: De landgoedstijl voelt een beetje aan als een decor-concept in plaats van een authentieke plek

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer gaan koffiedrinken.


Drie vragen aan Rosaline Niemeijer-Kleppe, projectleider Landgoedkeuken Utrecht

Het duurde wel een tijdje voor jullie open waren!

“Klopt. Een vergunning krijgen voor een winkel en horeca in één pand was wat lastiger dan we dachten. Maar het is uiteindelijk gelukt! Sinds 8 november zijn we open.”

De locatie moet een kopie zijn van de keuken van de barones. Is dat echt zo?

“Ja, dat hebben we echt willen nabootsen. Zo is er in de barones haar keuken ook een schouw, hetzelfde servies als hier en het kookeiland is bij ons de bar geworden. Er moest natuurlijk wel een horeca-keuken in passen, dus helemaal hetzelfde is het niet. Maar met de fotolijstjes en andere elementen hebben we wel een huiselijke sfeer willen oproepen.”

Jullie maken veel producten zelf. Wat is jouw eigen favoriet?

“Zelf ben ik gek op kaas – gelukkig hebben we daar negentien smaken van. En verder is onze eigen gemaakte appeltaart echt goddelijk. We mixen de appelvulling met lemon curd. Dat kennen niet veel mensen, dus dat maakt ‘m extra bijzonder.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

1 Reactie

Reageren
  1. isabelle

    Ik zou het wel een goede aanvulling vinden wanneer in deze rubriek ook prijzen genoemd worden…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).