Jonge Democraten openen pop-up XTC-winkel in Utrechtse binnenstad Jonge Democraten openen pop-up XTC-winkel in Utrechtse binnenstad

Jonge Democraten openen pop-up XTC-winkel in Utrechtse binnenstad

Jonge Democraten openen pop-up XTC-winkel in Utrechtse binnenstad
De Jonge Democraten Utrecht openen woensdag een pop-up ‘XTC-winkel’ in de binnenstad. De jongeren willen met de symbolische actie aandacht vragen voor ‘het belang van de legalisering van XTC in Nederland’.

De Jonge Democraten Utrecht openen woensdag een pop-up ‘XTC-winkel’ in de binnenstad. De jongeren willen met de symbolische actie aandacht vragen voor ‘het belang van de legalisering van XTC in Nederland’.

De komst van de winkel werd al aangekondigd met een Instagramaccount en verschillende posters die verspreid door Utrecht hingen, maar het was niet duidelijk wie er achter de actie zat. Naast de opening van de winkel, gaat Jonge Democraten Utrecht bij de Oudegracht, in de buurt van het stadhuis, snoepjes uitdelen in de vorm van XTC-pillen.

“Met deze actie willen we de discussie openen rondom het legaliseren van XTC in Nederland”, zegt Nyna Visser, voorzitter van de Jonge Democraten Utrecht. “Het legaliseren van XTC zorgt ervoor dat niet alleen de drug veiliger wordt, maar dat er ook meer ruimte is voor voorlichting”, stelt Visser. Volgens Visser zorgt de regulering van XTC er verder voor dat criminaliteit rondom de drug wordt tegengegaan.

De Utrechtse afdeling van D66 pleitte in januari ook al voor het openen van een XTC-winkel in Utrecht. De winkel maakt onderdeel uit van een groter plan van de partij om de drugsaanpak in Utrecht te verbeteren. Op 12 mei organiseert de partij ook een discussieavond over het huidige drugsbeleid.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. BW

  “Met deze actie willen we de discussie openen rondom het legaliseren van XTC in Nederland”.

  Ehm, die discussie loopt al jaren.

 2. Bernhard

  Goed initiatief, maar de discussie omtrent drugsbeleid moet veel breder gevoerd worden. Op het gebied van cannabis is NL bijv. voorbijgestreefd door de VS en Canada.

 3. Hns

  D’66 xtc club. Vandaar dat ze volkomen van het padje zijn. Hoe kan die club nou nog geloofwaardig overkomen? Het waren al dwaallichten en windsurfers maar dit is wel het toppunt. Maakt niet uit of het de jongerentak was van die club, die doen niets zonder goedkeuring van het hoofdbestuur.

 4. Erwin

  Strak plan. Laten we cocaïne, witwassen en moord ook legaliseren.

 5. Scherpschutter

  Het recht om je eigen brein te verwoesten is omvervreemdbaar, dus wat dat betreft prima, maat wat is dat toch met socialisten en drugs? Waarom zijn drugs uitgerekend het enige dat ze niet willen verbieden?

 6. Jan

  Ik zou daar dus niet durven te werken of ze doorzeven je gevel of blazen deze eruit. Wel eens aangedacht!!!

 7. Anne Marie ten Berge

  Het Project C(anabis) van D66 in Amsterdam is al ter ziele (de rechter heeft het afgewezen) en dat zal met Project XTC precies zo gaan.

 8. Kadoendra

  @Bernhard

  “Op het gebied van cannabis is NL bijv. voorbijgestreefd door de VS en Canada.”

  Alle bedrijven die bezig zijn met recreatief gebruik van cannabis en alle bedrijven die bezig zijn met medicinaal gebruik van cannabis staan genoteerd op de beurs van Canada en de USA.

  De VVD heeft uiteindelijk een miljarden industrie geheel weggeven aan Canada en de USA.
  Maar het is niet allemaal kommer en kwel voor Nederland want Nederland heeft er toch maar mooi een ouwe achterdeur aan overgehouden!

 9. Bert

  De jonge democraten vinden drugsgebruik belangrijker dan woonruimte/starterswoningen (lijkt me een redelijk onderwerp voor een jonge doelgroep), een veilige werkomgeving, een functionerende democratie en politici die ter verantwoording worden geroepen.

  Maar misschien heeft dat te maken met het feit dat hun moederpartij betrokken is bij al deze problematiek

 10. Yoshua

  @scherpschutter,
  Misschien omdat socialisten geen probleem creëren van iets wat nooit een probleem is geweest.
  De”war on drugs” heeft van een niet bestaand probleem een enorm groot wereldwijd probleem gemaakt dat miljarden per jaar kost aan bestrijden en veel mensenlevens kost.
  Mensen met een verwoeste brein waren er van overtuigd dat een “war on drugs” een niet bestaand probleem zou gaan oplossen.
  Het land dat aan de wieg van “war on drugs” stond heeft cannabis in veel staten gelegaliseerd en heeft het voornemen om vanaf 2022 MDMA en paddo’s te legaliseren in eerste instantie als medicatie tegen psychisch ongemakken.
  Duizenden triljarden zijn er de afgelopen 60 jaar verdampt in het bestrijden van een verzonnen probleem.
  Met drugs gebruiken is niets helemaal niets mis, in de oudheid genoten de mensen al van geestverruimende middelen.
  Drugsmisbruik is wel een probleem, zoals alcoholmisbruik ook een probleem is.

 11. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “wat is dat toch met socialisten en drugs?”

  D’66 zijn geen socialisten dit is ook de reden dat ze o.a met de VVD in één fractie zitten in het Europees Parlement.

  U staart zich waarschijnlijk blind op de door D’66 getoonde sociale gevoelens in zake de asielzoekersproblematiek, maar dat betreft slechts het enige sociale gevoel waar D’66 over beschikt.

 12. Tom de Laat

  Een van de weinige dingen waar ik de links denkende mens gelijk in geef. Ik vind het onverkoopbaar dat roken en drinken allemaal maar moet kunnen en een pilletje op een feestje strafbaar is. Complete waanzin. Gewoon legaliseren en reguleren ben je van het gezeik af, word ik ook niet meer aangereden door een laaghangende pipo in een golfje die zijn waar in de stad moet verspreiden.

 13. Uuutje

  @ Scherpstrol

  D’66 zijn allesbehalve socialisten, maar neo-liberalen. Opgericht als afsplitsing van de VVD. Middenpartij, economisch rechts van het midden.

  Al erg genoeg dat die GL en PvdA stemmers er massaal ingetuind zijn bij de vorige verkiezingen. Ze komen nog van een koude kermis thuis als Rutte weer premier wordt en verder gaat met de afbraak van sociaal Nederland, of Kaag het namens hem mag uitvoeren. VVD, zoals altijd gesteund door D’66.

 14. Tim

  Wat een gelul hierzo..
  Drugs zijn niet slecht voor je.. te veel drugs zijn slecht voor je. Net zosps alcohol. Lekker legaliseren die handel. War on drugs is weggegooid geld.
  Dat mazzeltje met die chatservice en alle arrestaties die daar bij komen gaan we helemaal niet van merken

 15. Koel Hoofd

  Hoe naief zijn die jonge democraten eigenlijk? Hebben ze zelf een pilletje teveel geslikt omdat het hun multicultieknuffeldrugs is?
  Een beetje goeie chemie student kan sneller nieuwe XTC (de altijd betere trip, het is net wasmiddel reclame) ontwikkelen dan de markt kan slikken.
  Die producenten interresseerd het niet dat hun klanten hun brein vernietigen of verslaafd worden. Immers, het schept een stabiele markt die er alles aan doet om het te kunnen kopen… Als de politiek dat wil faciliteren, des te beter.

  De ‘war on drugs’ heeft niets opgeleverd dan heel veel vergoten bloed en ellende.
  Maar Nederland was ooit wel heel succesvol in het voorlichten van pubers over de gevaren van drugs. Daarom keek de rest van de wereld naar ons, ondanks ons schizofrene softdrugs beleid. Hier blowde men, maar de heroine junkie werd een uitstervende soort! USA heeft nu een verslavingsprobleem waar een paard de hik van krijgt want suburbia gaat naar de kloten. Dus canabis legaliseren is nu voor hun een optie geworden, liever stoned dan verslaafd? En dan zitten hier jonge politici te roepen dat ze harddrugs wat je hersenpan aantast, legaal moet worden?

  Beetje out of sync met de realiteit, die jonkies van de D66.
  Maar ja, ons softdrugsbeleid stamt intussen ook al van een paar decennia geleden… Toen hadden de ouders van die jonge democraten elkaar nog niet eens ontmoet en was blowen al weer uit. Hun koters hebben nu een pilletje nodig om een “wollige sociale emotionele connectie” te kunnen maken, want roken is dodelijk.

 16. Scherpschutter

  @Yoshua 15:58

  Het is natuurlijk wel uiterst vermakelijk dat deze socialisten pleiten tegen iedere vorm van marktwerking, behalve waar het op drugs aankomt. Bekijk de argumenten. Dat is tamelijk hilarisch natuurlijk!

  Persoonlijk hou ik het erop dat socialisten zwakkeren nodig hebben en daarom zwakkeren zullen kweken en al zwakken nog zwakker maken. Socialisten zullen iedere maatregel steunen die zwakken schept. Drugs passen uitstekend in deze hypothese. Geen enkel sterk, rationeel en gebalanceerd mens gebruikt natuurlijk drugs. Alleen mentaal zwakken/verwarden/ruggegraatlozen gebruiken drugs. De meest kwetsbare geesten…Niemand wordt beter van drugsgebruik. Behalve socialisten.

  @Uuutje 17:53

  “D’66 zijn allesbehalve socialisten, maar neo-liberalen.”

  Ik heb nog nooit iemand ontmoet die in rationele heldere bewoordingen wist uit te leggen wat een neo-liberaal is….Wordt u de eerste? Wat is een neo-liberaal, behalve een vaag hersenspinsel van socialisten?

 17. Kadoendra

  @Koel Hoofd

  Niet alleen soft drugs maar ook hard drugs zijn al heel lang verweven met de samenleving.
  Niet alleen op het recreatieve vlak maar ook op het medicinale vlak.
  Heden ten dage gaan er meer mensen in de USA dood aan de pijnstillers, wat uiteindelijk gewoon legale opium is, dan aan de illegale drugs.
  Het grote probleem met pijnstillers is dat er eigenlijk geen enkele pijnstiller is die niet verslavend is.
  Uiteindelijk zijn drugscriminelen zoals een Taghi, Razzouki, etc financieel gezien kleine krabbelaartjes in vergelijk met de Big Pharma.

 18. Bernhard

  @Koel Hoofd: Wat een onsamenhangend relaas. ‘Een beetje goeie chemie student kan sneller (?) nieuwe XTC ontwikkelen’.
  Nee, er zijn bar weinig nieuwe psychoactieve stoffen die het effect van MDMA benaderen, laat staan ‘evenaren’. Daarom gebruikt men het middel ook nog steeds massaal.

  ‘Dus canabis legaliseren is nu voor hun een optie geworden, liever stoned dan verslaafd?’
  De Amerikanen hebben cannabis vooral gelegaliseerd om de staatsruif en de zakken van investeerders te vullen. Er gaan miljarden in om. Dat het mensen ervan weerhoudt om andere middelen (met heel andere effecten) te gebruiken is een fabeltje. Mensen die af en toe graag een joint roken hebben niet per se heel veel trek in fentanyl (en andere opiaten). Twee heel verschillende werelden.

  ‘Maar ja, ons softdrugsbeleid stamt intussen ook al van een paar decennia geleden… Toen hadden de ouders van die jonge democraten elkaar nog niet eens ontmoet en was blowen al weer uit. Hun koters hebben nu een pilletje nodig om een “wollige sociale emotionele connectie” te kunnen maken, want roken is dodelijk’
  Geen idee wat hier precies staat, maar het lijkt erop dat u beweert dat ‘XTC nodig hebben’ iets van nu is. Onzin. De ouders van nu, waren de jongeren van de jaren negentig en die gebruikten net zo hard xtc. Ja, drugsgebruik in algemene zin is de afgelopen decennia genormaliseerd, maar om te stellen dat het iets van deze tijd is, slaat nergens op. Elke generatie/subcultuur had zo z’n middelen.

 19. GeeWee

  Ik ben niet voor een ‘full on war on drugs’, absoluut niet, maar het legaliseren van XTC? En dat op een moment dat mensen een vaccin niet willen omdat er een kans van 1 op 100.000 is op een bijwerking? Dan maakt de overheid direct pas-op-de-plaats.

  Maar voor een recreatieve drug gaan we oproepen tot legaliseren? Wikipedia leert me dat MDMA nooit 100 procent veilig en zonder bij-effecten is.

 20. Pee

  Tom De Laat
  “‘word ik ook niet meer aangereden door een laaghangende pipo in een golfje die zijn waar in de stad moet verspreiden.”
  Misschien niet maar wel door ballon lurkers en andere middelen die dan legaal genuttigd gaan worden.
  Het idee dat er gecreëerd word met het legaliseren van xtc is dat het niet gevaarlijk is anders legaliseren ze het niet.

 21. Bernhard

  @Pee: Het is ook niet zo gevaarlijk. Paardrijden is veel gevaarlijker bijvoorbeeld. Een avondje stappen met een paar biertjes lijdt waarschijnlijk ook veel vaker tot een bezoekje aan het ziekenhuis. Verbieden?

 22. Pee

  @Bernhard
  Ik vind het prima als iemand een pilletje wilt nuttigen maar ik vind het geen goed idee om het in de winkel te gaan verkopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).