Jonge Socialisten: “Neudeflat moet studentenflat worden” | De Utrechtse Internet Courant Jonge Socialisten: “Neudeflat moet studentenflat worden” | De Utrechtse Internet Courant

Jonge Socialisten: “Neudeflat moet studentenflat worden”

Jonge Socialisten: “Neudeflat moet studentenflat worden”
De Jonge Socialisten Utrecht, de jongerentak van de PvdA, vindt dat de Neudeflat moet worden toegewezen aan studentenhuisvesting.

De Jonge Socialisten Utrecht, de jongerentak van de PvdA, vindt dat de Neudeflat moet worden toegewezen aan studentenhuisvesting.

Aangezien het stadskantoor in 2014 wordt opgeleverd en de Neudeflat dus leeg komt te staan, zien de jonge socialisten een kans om iets te doen aan het kamertekort in de stad.

“De Neudeflat heeft een monumentenstatus en zal daarom niet worden gesloopt, ondanks dat het vele Utrechters een doorn in het oog is . De PvdA-jongeren zien een kans om twee vliegen in één klap te slaan”, aldus de jongerenpartij.

‘Wrat van Utrecht’

Rolf de Goeij, voorzitter van de Jonge Socialisten Utrecht: “Maak van de noodzaak een deugd en tover de ‘wrat van Utrecht’ om tot een paleis voor studenten.” De Goeij wijst erop dat het niet alle krapte op de markt zal wegnemen, maar dat hij het ziet als een duidelijk signaal naar de Utrechtse politiek.

Petitie

Om haar mening kracht bij te zetten begint de partij tijdens de UIT met een grote petitieactie. Vandaag beginnen ze om 13:00 met het verzamelen van handtekeningen. Deze actie zal de gehele UIT-week worden voortgezet.

Na sluiting van de petitie in eind september wordt deze aangeboden aan de Utrechtse politiek in de hoop, en verwachting, dat ze adequate maatregelen neemt. De Goeij: “De tijd van achter de feiten aanlopen is wat mij betreft afgelopen. De tijd van grote stappen en visie mag aanbreken.”

De petitie is overigens ook digitaal te ondertekenen op  http://claimdeneudeflat.petities.nl/

17 Reacties

Reageren
 1. a.v.heertum

  Er is in Utrecht een tekort van 4.000 seniorenwoningen. De Neudeflat ligt midden in het centrum van Utrecht, daarmee zouden ouderen alle voorzieningen binnen bereik hebben.
  Of maak een combi van wonen voor oud en jong van de Neudeflat.

 2. louis gieling

  Lijkt mij nu niet een heel sociaal idee om op zo,n dure lokatie studenten te laten wonen. Gun ze meer als een aftands zolderkamertje,maar hier kun je meer voor krijgen waar de Utrechtse gemeenschap
  profijt van heeft.

 3. walther kok

  Nooit gedacht dat er door jong en oud nog eens om de Neudeflat zou worden gevochten. Van de Neudeflat is eigenlijk alleen te genieten wanneer je er in zit. Wie belooft het meest op zijn kamer te blijven heeft daarom van mij de meeste rechten.

 4. Bram de Goede

  Studenten huisvesting is urgent, maar niet op deze plaats, senioren huisvesting ligt meer voor de hand omdat er een lift is en de Neudeflat midden in het centrum ligt, voorzieningen en winkels zijn goed bereikbaar voor ouderen. Studenten kunnen ook in kantoren iets buiten het centrum gehuisvest worden, die fietsen zo naar hun werk of studie.

 5. Maarten

  Monument of niet, de Neudeflat is een vreselijk lelijk ding! Laten we hier geen woningen van maken, maar gewoon slopen en laagbouw hiervoor terug brengen. Een mooie fontein zou ook niet gek zijn…

 6. Ton

  Ja, maak er woningen van en eventueel bovenin een mooi restaurant (ik heb eens gehoord dat die faciliteit er als is). Wel moeten de bewoners een verklaring ondertekenen dat zij geen bezwaren zullen maken tegen de overlast die de activiteiten op de Neude geven. Daarnaast moet de Neude, de Schoutenstraat, Drakenburgstraat en het stukje Oude Gracht achter het oude postkantoor helemaal bij het voetgangersgebied getrokken worden. Dan maakt de Neude eindelijk integraal deel uit van de binnenstad.Wellicht kan onder de Neude een ondergrondse fietsenstalling gemaakt worden met bijdragen van de horeca op het plein. Of bij het gebruiken van een consumptie ontvang je gratis een munt voor deze stalling.
  Maarten over mooi of niet mooi kun je discuseren. Ik ben het in zoverre met jou eens dat de Neudeflat nooit gebouwd had moeten worden. Maar in historisch perspectief is de bouw te begrijpen, architectonisch is het ook geen lelijk gebouw en na ruim 50 jaar hoort dit gebouw nu tot de historie van Utrecht.

 7. LeidscheRijner

  Volgens mij is de Neude flat eigendom van iets of iemand,en het lijkt mij dat die wel weet wat ermee te doen.
  Het is zo makkelijk praten over eigendomen die niet van jou zijn.
  Het is maar dat u het weet ……………….

 8. Ronald van Voorthuizen

  De Jonge “Socialisten” komen vooral op voor hun eigen belang. En dat is hun goed recht.
  Maar ik meen dat het oorspronkelijke idee van architect Maaskant dat er bovenop een groots restaurant met dakterras kon komen. Wat een uitzicht moet dat zijn. Dan lijken me de verdiepingen eronder wel wat voor een hotelfunctie, op die manier kunnen toch de meeste mensen genieten van het unieke uitzicht.

 9. LeidscheRijner

  Ronald ouwe rukker,heb jij de plannen van ons gezien,dit is precies wat wij in gedachten hadden voor het gebouw.

 10. Bram de Goede

  Eigenlijk vind ik bij nader inzien een hotelfunctie met een restaurant boven een beter idee dan een senioren flat.
  Waarom noemt iemand zich niet bij zijn gewone naam, waarom geen gewone discussie, maar spreken van oude rukker, waar slaat dit op? Wie is ons en wie is LeidscheRijner?

 11. Bill

  De Neudeflat is een schitterende flat, en samen met de flat op Kanaleneiland het enige gebouw van Huig Maaskant in de stad. Koesteren dus!!! Verder moet het voor het Utrechtse publiek open worden gesteld, dus als de sodemieter een restaurant/club/bar op de bovenste verdiepingen. Het beste uitzicht van de stad, en je scoort er punten voor de Utrechtse bevolking mee. Studenten kunnen op heel veel andere plekken zitten, maar niet op die bovenste etages.

 12. Bill

  De Neudeflat is een schitterende flat, en samen met de flat op Kanaleneiland het enige gebouw van Hugh Maaskant in de stad. Koesteren dus!!! Verder moet het voor het Utrechtse publiek open worden gesteld, dus als de sodemieter een restaurant/club/bar op de bovenste verdiepingen. Het beste uitzicht van de stad, en je scoort er punten voor de Utrechtse bevolking mee. Studenten kunnen op heel veel andere plekken zitten, maar niet op die bovenste etages.

 13. Harald Zwagerman

  Een schitterende flat? Nou ben ik niet bekend met het werk van Hugh Maaskant, maar dit is duidelijk één van zijn mindere. Absurd dat het ooit tot een Monument is uitgeroepen. Niks historie van vijftig jaar, de stad haat het gebouw. Afbreken!

 14. Bill

  De stad? U spreekt voor 320.000 mensen? Afbreken gaat sowieso niet meer, vanwege de monumentenstatus. En we weten waarin Utrecht in het verleden goed in is geweest, het afbreken van monumenten. Ik denk dat een publieke functie en een upgrading van het gebouw, denk aan de beglazing van het trappenhuis etc.., het pand zichzelf voor veel Utrechters weer populair kan maken. Een restaurant/club op het dak zou daar een onderdeel van kunnen zijn.

 15. Van Pimpelen

  … mijns inziens is de neudeflat gebouwd in een tijdsgewricht met artrose. Zoals meer gedrochten voornamelijk in het stationsgebied getuigd dit van het gemis aan stedenbouwkundig inzicht waar het een stad met kleinschalige ontwikkeling en middeleeuwse structuren betreft. Als ik goed ben ingelezen zou Utrecht gebombardeerd worden als Nederland -na 10 mei 1940- niet capituleerde. Een gemiste kans kwa ‘stadsvernieuwing’? Nee, dan Corio of anders Wildschut in het kwadraat. Bij de weg, ik lees verdacht weinig nieuwigheden over de stand der dingen inzake het voormalige hoofdpostkantoor op de Neude. Wel prima akoestiek/geluidskarakteristiek. Maar of Utrecht nou zit te wachten op een klassiek-kathedraal benevens een pop-podium danwel -tempel…

 16. Martin Stevens

  Voor jongerenhuisvesting is de Neudeflat niet erg geschikt, dan is het in een paar jaar uitgewoond. Maar het is een heerlijk gebouw om in te werken. De binnen- en buitenkant kunnen zo langzamerhand wel een opknapbeurt gebruiken. Overigens realiseren heel veel mensen die langs de flat lopen, zich niet dat hij er staat. Eigenlijk springt hij vooral in het oog als je op het Neude zit of bij het restaurant van V&D. Dus Utrechters… mopper er niet zo op svp. Vraag liever wanneer het mooie centrale postkantoor een nieuwe functie krijgt waardoor we weer van de binnenkant kunnen genieten.

 17. Wilco

  Mag aub de Neude flat weg.
  Het is net als voormalig Hoog Cat toonbeeld van grootheidswaanzin in een laagbouw stadskern.

  Daarnaast neemt het ook te veel zon weg van een van belangrijkste pleinen van Utrecht. Slopen dus en iets plaatsen wat recht doet aan die locatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).