Jongen die zou hebben opgeroepen tot rellen in Utrecht maakt bezwaar tegen online gebiedsverbod Jongen die zou hebben opgeroepen tot rellen in Utrecht maakt bezwaar tegen online gebiedsverbod

Jongen die zou hebben opgeroepen tot rellen in Utrecht maakt bezwaar tegen online gebiedsverbod

Jongen die zou hebben opgeroepen tot rellen in Utrecht maakt bezwaar tegen online gebiedsverbod
De 17-jarige jongen die een online gebiedsverbod heeft gekregen nadat hij zou hebben opgeroepen om te gaan rellen in Utrecht heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van burgemeester Sharon Dijksma. Dat laat minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid weten op vragen van D66 in de Tweede Kamer. De burgemeester moet nu opnieuw gaan kijken naar het online gebiedsverbod.

De 17-jarige jongen die een online gebiedsverbod heeft gekregen nadat hij zou hebben opgeroepen om te gaan rellen in Utrecht heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van burgemeester Sharon Dijksma. Dat laat minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid weten op vragen van D66 in de Tweede Kamer. De burgemeester moet nu opnieuw gaan kijken naar het online gebiedsverbod.

Een ‘online gebiedsverbod’, het is een sanctie die zeer zelden gebruikt wordt en daarmee is het ook nog onbekend juridisch terrein. De jongen uit Zeist kreeg het verbod opgelegd nadat hij in november gearresteerd werd omdat hij ‘dreigende en opruiende’ uitlatingen zou hebben gedaan waarbij hij opriep om te gaan rellen in Utrecht.

Maar omdat het online gebiedsverbod nieuw is, roept het ook veel vragen op. Eerder vroegen D66 en DENK in de gemeenteraad al om opheldering over de nieuwe sanctie en ook in de Tweede Kamer was er aandacht voor de zaak. Burgemeester Sharon Dijksma verdedigde al eerder haar optreden en legde uit hoe de regel volgens haar in elkaar steekt.

Tweede Kamer

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft nu ook gereageerd. In haar beantwoording geeft ze onder meer aan dat de jongen bezwaar heeft gemaakt tegen het gebiedsverbod. De burgemeester gaat nu opnieuw kijken naar de sanctie. Als ze opnieuw besluit om het online gebiedsverbod op te leggen, kan de Zeistenaar in beroep gaan. Dan gaat de rechter ernaar kijken. Dat kan interessant zijn omdat het om een nieuwe sanctie gaat waarbij – als het tot een beroepsprocedure komt – een rechter gaat kijken of een online gebiedsverbod op deze manier ook correct is.

De minister laat weten niet te willen oordelen over de juistheid van het besluit van Sharon Dijksma: “Vooropstaat dat het niet aan mij is om de merites te beoordelen van het besluit van de burgemeester van Utrecht. Dat is aan haar (in bezwaar) en eventueel aan de gemeenteraad en de rechter.”

Weinig ervaring

Ook erkent de minister dat er nog weinig ervaring is met ‘online mogelijkheden van gemeenten om de openbare orde te handhaven’. Yeşilgöz-Zegerius: “Met het handhaven van de openbare orde door inzet van instrumenten in de online omgeving door de burgemeester is nog beperkt ervaring opgedaan. Dit is ook onderkend door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.” Op dit moment onderzoeken de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid ook wat gemeentes eigenlijk mogen op het gebied van online monitoring in het kader van de openbare orde en veiligheid.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Speak Upje

  Hij doet maar. Misschien zou hij niet moeten oproepen tot rellen in de eerste plaats.

 2. Kaat

  Online gebiedsverbod? Geen idee wat het concreet inhoudt. Misschien moet die jongen al lang blij zijn dat hij geen taakstraf en/of boete heeft gehad.

 3. Erwin

  Iets meer uitleg zou fijn zijn… waar mag hij on line niet meer komen dan? En hoe wordt dat gehandhaafd?

 4. Pieter

  Helemaal eens,speak up!

 5. Moniek

  Er zijn vast regels te vinden om digitaal oproepen tot rellen tegen te gaan. Dit vervelende provocerende knaapje het zo lastig mogelijk maken, zonodig tot in de Hoge Raad toe!

 6. Lachgas

  Weinig ervaring mee. Voor welk probleem is die wet dan opgesteld?

 7. Realist

  ‘..zou hebben opgeroepen..’ is dat nog niet zeker dan?

 8. Wim

  Het jochie nog harder straffen door al zijn internet spullen af te pakken.
  Opruimers moeten hard worden aangepakt.
  Ons ook nog opdraaien voor de eventuele kosten die zijn oproep veroorzaakt.

 9. Scherpschutter

  Voor het eerst in de geschiedenis iemand zonder enige juridische opleiding of ervaring aanstellen als Minister van Justitie; we plukken er nu al de vruchten van….Man man man.

  Als deze situatie indicatief is voor wat we kunnen verwachten de komende jaren, dan mogen we ons opmaken voor een totale chaos.

 10. R. de Groot

  Sinds het kabinet Rutte III heet het ministerie waar thans minister Yeşilgöz-Zegerius zetelt, het ministerie van Justitie en Veiligheid.
  Uw redactie loopt wel erg achter.

 11. Scherpschutter

  @Wim

  Zullen we het jochie radbraken op de Neude anders, Wim? Net als in de goede oude tijd. Dat lijkt me toch wel de minste straf die je moet opleggen voor de ‘misdaad’ van wat 1’en en 0’en versturen via internet. LOL

 12. passalacqua

  en via vpn? 😉

 13. Pee

  Hoe controleren ze dat , dat hij niet online is.?
  Gaat dat net als met een rijverbod , waar geen controle op is en maar een klein risico aanwezig is dat ze je betrappen?

 14. BdV

  Hardleers kindje. Blijkbaar heeft hij geen spijt en zou hij nu graag zijn online activiteiten weer voort willen zetten.

 15. buurtbewoner

  z’n modempje afpakken, dat zal ‘m leren!

 16. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Laten we hopen dat Sharon gauw naar haar toneelgezelschap gaat om op te treden,zodat de stad Utrecht een echte burgemeester krijgt.
  Dat is mijn uitspraak, en daar moet u het maar mee doen🤣

 17. Uitleg

  “Het online gebiedsverbod houdt in dat de jongen dit soort berichten niet meer mag posten of delen. Doet hij dat wel, dan staat daar een dwangsom op van 2500 euro.”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).