Jongeren kunnen anoniem steekwapens inleveren; ‘Het dragen van een niffie is echt niet wijs’ Jongeren kunnen anoniem steekwapens inleveren; ‘Het dragen van een niffie is echt niet wijs’

Jongeren kunnen anoniem steekwapens inleveren; ‘Het dragen van een niffie is echt niet wijs’

Jongeren kunnen anoniem steekwapens inleveren; ‘Het dragen van een niffie is echt niet wijs’
Foto: Instagram Politie Utrecht Centrum
Jongeren kunnen van 11 tot en met 17 oktober anoniem steekwapens inleveren. Dit kan bij vier politiebureaus verspreid door Utrecht. De inzamelweek is een landelijke actie, waar 200 gemeenten aan meedoen.

Jongeren kunnen van 11 tot en met 17 oktober anoniem steekwapens inleveren. Dit kan bij vier politiebureaus verspreid door Utrecht. De inzamelweek is een landelijke actie, waar 200 gemeenten aan meedoen.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid): “Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kan aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen. Als de politie je pakt met een steekwapen krijg je een dikke boete. En je bent helemaal de pineut als je een verkeerd en agressief persoon tegen het lijf loopt.”

“Sinds anderhalf jaar wordt onze samenleving regelmatig opgeschrikt door een toename van steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn”, schrijft Grapperhaus in mei van dit jaar. “Het bezit en gebruik van wapens is een ernstige zaak met potentieel verstrekkende gevolgen voor het slachtoffer én voor de dader.”

Vooral jongeren (van 12 tot 25 jaar oud) zouden zich vaak niet realiseren welke risico’s er voor zichzelf én voor hun omgeving kleven aan het dragen en gebruiken van een wapen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dit de jongeren duidelijk maken met een landelijke campagne: ‘Drop je knife’.

Vuurwapens

Bij politiebureaus in de Binnenstad, Overvecht, Kanaleneiland, De Meern kunnen jongeren tijden de Week van de Veiligheid 2021 anoniem steekwapens inleveren. Klik hier voor een kaart met alle inleverlocaties. Bij alle vier de bureaus ligt de focus op het inzamelen van steek-, nep- en vuurwapens.

4 Reacties

Reageren
 1. Moniek

  Waarom zou je als jongere een mes bij de politie inleveren als je het ook zonder enige sanctie in de keukenla kunt leggen?

 2. Vilma

  @Moniek: lmao. Dat zou pas een briljante campagne zijn. “Wees wijs ja? Drop die niffi In de keukenla”

 3. JdV

  Kan de minister aangeven waar in welke wet staat dat alle soorten messen op zak verboden zijn? Ik ken de WWM en daar staan soorten messen benoemd die verboden zijn te bezitten. In Utrecht geldt in de AVP een verbod op het bij je dragen van een mes binnen het centrum. Maar een wet waar in staat dat het bij je dragen van een zakmes of vismes altijd verboden is ken ik niet.
  Maar goed, het is Grapperhaus, die is niet in zijn eerste leugentje gestikt uiteraard.

 4. [email protected] 🤔

  Ach Utrecht gaat natuurlijk de de APV aanpassen zoals ze dat in regimes doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).