Joost Gijzel komt met ludiek idee: hang straatnaambordje Nâchtegaolstraot op om Utrechts dialect in leven te houden Joost Gijzel komt met ludiek idee: hang straatnaambordje Nâchtegaolstraot op om Utrechts dialect in leven te houden

Joost Gijzel komt met ludiek idee: hang straatnaambordje Nâchtegaolstraot op om Utrechts dialect in leven te houden

Joost Gijzel komt met ludiek idee: hang straatnaambordje Nâchtegaolstraot op om Utrechts dialect in leven te houden
Utrechter Joost Gijzel zou graag zien dat in de Nachtegaalstraat een straatnaambordje komt in stadsdialect: de Nâchtegaolstraot. “Het Utrechtse dialect is erfgoed, en daar moeten we goed voor zorgen.”

Utrechter Joost Gijzel zou graag zien dat in de Nachtegaalstraat een straatnaambordje komt in stadsdialect: de Nâchtegaolstraot. “Het Utrechtse dialect is erfgoed, en daar moeten we goed voor zorgen.”

Gijzel kwam op het idee nadat hij Tineke Schouten in het RTL4-programma ‘Blabla met Schaap’ hoorde vertellen dat in deze straatnaam bijna alle klanken van ’t Uteregs verscholen zitten. “Ik vond dat zo ontzettend leuk dat ik er iets mee wilde doen. Als productontwerper ben ik maar meteen voortvarend aan het werk gegaan, en maakte een straatnaambord.”

Volgens de Gijzel is het stadsdialect erfgoed: “En daar moeten we goed voor blijven zorgen. Dat klinkt natuurlijk vrij groot, maar door dit soort kleine acties blijft er aandacht voor. We hebben met zijn allen de verantwoordelijkheid dat het dialect blijft bestaan.”

Gijzel noemt als voorbeeld ook Koos Marsman, de onofficiële ambassadeur van de vollekstaol. Hij maakte onder meer het ‘t Uteregse Leesplankie, schrijft columns in ’t Uteregs en geeft lezingen. “Dat is natuurlijk ook heel leuk voor de stad.”

Gijzel heeft ook al een plekje bedacht voor het straatnaambord: “Vlakbij de hoek met de Maliesingel, daar moeten mensen vaak wachten voor het verkeerslicht en zien zoveel mogelijk mensen het bordje.” Hij gaat het idee voorleggen bij de gemeente Utrecht.

44 Reacties

Reageren
  1. Rutger

    Goede grap en doen, ook een mooie plek maar t bij die ene laten. Snits is ook gewoon Sneek.

  2. Jasper

    Mooi plan, doen!

  3. Pragmatist

    Leuk idee, maar ik blijf bij het Standaardnederlands/Algemeen Nederlands.

  4. Otto Nelemans

    Gevalletje boer zoekt vrouw, of ik heb niets beters te doen.

  5. BdV

    @Rutger – Ja, ik moest ook direct denken aan de wanhopige pogingen om het Fries te erkennen als officiële taal.

  6. Statler

    Ik ben voor, en gelijk ook op de plaatsnaamborden dubbel uitvoeren.

  7. arbeider

    Goed plan, kunnen de nieuwe inwoners ( lees yuppen/ studenten) zich beter aanpassen aan de mores vd stad!

    Nu het ” linkse: College nog.

  8. Marian Lewkowitz

    Goed zo Joost

  9. johannes

    PRACHTIG INITIATIEF! Aan de gemeente: goedkeuren!!

  10. Herman

    @Rutger en BdV, Fries is een erkende taal.
    Leuk idee trouwens, wel graag zelf financiering regelen.

  11. Benki

    Stom

  12. W

    @arbeider: lekker simplistisch wereldbeeld.

  13. Hoera

    @arbeider, zonder ‘yuppen’ en ‘studenten’ was Utrecht helemaal niets, een dorpje. En hoe haal je het in je hoofd te bepalen dat anderen zich maar moeten aanpassen op basis van een straatnaambordje wat vooral een ludieke grap is. Jij of je ouders zijn hier ook ooit komen wonen.

  14. arbeider

    & W en Hoera

    Precies de reacties die je kan verwachten van ” nieuwe ” inwoners….weinig humor en sarcasme..

    Utreg mooiste stad van Nederland, ondanks dit College!

  15. Otto Nelemans

    Nee meneer Gijzel. We wonen in een stad en niet in een decor van een locale operette. ik zou het bordje goed bewaren, mogelijk heeft een Utrechtse Toneel vereniging er wel plezier van. In ieder geval is deze infantiele benadering van een wereld die al stijf staat van slappe lach louter besteed aan mensen die alweer eens iets naders willen. Han ge het bord voorlopig boven uw bed.

  16. Ruud

    Dan wel
    In de nachtegaal straat ophangen natuurlijk

  17. T. Jacobs

    Supergoed jochie !!!!!

  18. Tom

    Leuk idee, doen we niet.

  19. Buitenlander

    Ik (yup en buitenlander) vind het een heel mooi idee. Laten we veel meer doen om Utrechts erfgoed te beschermen – daarom willen mensen hier toch komen wonen.

  20. Abe

    Bord is leuk maar slecht plan dit de gemeente voor te leggen. Er zijn vast wel winkeliers of winkeliersvereniging die zo’n bord graag aan de gevel hangen, anders een crowdfunding actie. Mensen mogen zelf wel eens een initiatief nemen in plaats van de gemeente hiermee opzadelen

  21. Yup

    @arbeider: kun je mij vertellen wat precies deze mores zijn?

  22. Koen

    Super idee! Ziet er erg leuk uit.

  23. Ria van Raalte

    Ik zeg: DOEN

  24. W

    @arbeider: ben geboren en getogen in Utrecht hoor. Maar gelukkig niet in zo’n arbeiderswijk. Elke dag nog dankbaar voor.

  25. Frank van Laar

    Misschien kan er dan gelijk een mooi emaille bord met foto en omschrijving gemaakt worden van de ontstaansgeschiedenis van de Nachtegaalstraat. Herberg De Nachtegaal gaf tot 1912 onder meer onderdak aan mensen die de poorten van de stad niet meer in mochten.

  26. RABE

    Doe maar gewoon Nederlands.

  27. Kloek

    Altijd leuk, van die arbeiders die denken te menen namens de arbeider of “het volk” te spreken, maar eigenlijk geen idee hebben, maar vooral andersdenkenden (voorgoed) de mond willen snoeren. Als je ze de ruimte geeft zijn juist mensen als “arbeider” gevaarlijk. Ze zitten vol met gefrustreerde (en vaak ongefundeerde) wraakgevoelens jegens sommige medemensen en willen afrekenen met diezelfde medemensen. Brrrrr.

    Misschien is het “arbeider” even ontgaan dat juist in de volksbuurten/ arbeidersbuurten in Utrecht ook gewoon links is, werd en wordt gestemd. Is ook al vaker aangetoond. Dit zijn dus zeker niet per sé alleen de studenten en expats.

    In de elitebuurten wordt juist veel VVD en D’66 gestemd. Beiden alles behalve linkse partijen. Juist in middenklasse buurten is dan ook weer relatief veel PVV gestemd.

  28. Koel Hoofd

    Geweldig ludiek idee!
    Dat bordje gaat heel vaak gejat worden door studenten.

  29. Claire Obscur

    Wanneer komen de vernieuwde straatnaambordjes uit met de vermelding van wat geschiedenis over de persoon van de straatnaam? De Prins Bernhardlaan kan niet wachten tot het zover is.

  30. Fvw

    Wat mij betreft prima en leuk idee. Ook in de gansstaat bordje Het luie end ophangen. En laat Utrecht dan maar een groot dorp zijn, ook dat is prima.

  31. Hoera

    @arbeider, hahaha, ik en mijn familie wonen al sinds de zeventiende eeuw in Utrecht. Nu jij weer, importje.

  32. Peter Oomen

    Nou, achtelijke dakhaos dat hé je goe bedach

  33. Vincent

    Allememaggies mooi!

  34. BdV

    @Herman – Ooit was het Fries geen erkende taal. Naar mijn bescheiden mening is het nooit een taal geweest en zal het altijd een dialect blijven, net als zovele andere lokale dialecten, die ook niet als taal zijn erkend.

  35. Peter van Zoest

    Fout! Moet zijn: ‘Nâchtegoalstroat’

  36. w

    @peter: nee hoor. ao is correct. vraag maar aan @arbeider

  37. Herman

    @BdV, Fries is echt een taal en geen dialect. Verschil is onder andere dat het Fries een grammatica heeft.

  38. Carl

    @herman: precies, brabants, twents en limburgs hebben geen grammatica en daar doet men inderdaad maar wat. Dat ze mekaar daar nog begrijpen mag een wonder heten

  39. Peter van Zoest

    @w Dialectonderzoek signaleert beide varianten: ‘oa’ en ‘ao’. De uitspraak ‘oa’ in ‘stroat’ komt dichter bij Utrechtse spreektaal dan ‘straot’. In dat laatste geval overheerst de ‘a’, maar in de praktijk is dat niet het geval en ligt de nadruk op de ‘o’, zoals in ‘strop’, uitlopend op een ‘a’.

  40. Blaag

    @ Carl

    Veel verschillende Limburgse dialecten kennen wel degelijk grammatica(-regels) en ook wel degelijk geschreven varianten inclusief spellingsregels en woordenboeken.

    Je roeptoetert maar wat.

    Het Venloos en Maastrichts bijvoorbeeld lijken meer een taal te zijn dan een dialect.

    Daarom zijn die Limburgse dialecten als geheel dan ook wel degelijk erkend als streekTAAL, ook al bestaat er geen ABL.

    https://www.veldeke.net/

  41. fam Ho

    Zo’n straatnaambordje kan zeker bijdragen aan bevestigen van plek voor de inwoners met Utrechtse wortels. Er is natuurlijk bij een stad als deze (echt al 900 jaar een officiële stad) altijd sprake geweest van veel verhuizen naar de stad en vice versa naar andere plaatsen. De recente grote groei blijkt echter wel erg import i.p.v. ‘eigen aanwas’. Van de huidige bewoners blijkt maar 75% hier geboren tegen 50% rond het jaar 2000. Het aantal met ook in Utrecht geboren ouder(s) is wss nog kleiner. De import heeft maar deels een logische plek hier en lift veelal mee i.p.v. een meer eigen thuisstad leuker te gaan maken. Dat kan, maar er is zo (hier en elders) al wel erg veel inhoudelijk verband verloren. Zo’n bordje liever niet weer benoemen als kitsch, hoewel mijn oudere Utrechtse familieleden ook al geen plat meer spraken. Zit daar wat in?

  42. Hans

    Ik zou toch zelf opteren voor Naagtegaolstraot

  43. Jan

    Dat zo’n lullig bordje zoveel te weeg kan brengen.

  44. Corma Kariv Bomeboer

    Echte Utrechters terug… hebberigheid afschaffen en eerlijkere verdeling in de stad nu nog maar 11 procent sociale huur moet weer naar 60 procent. wat hebben we hier aan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).