Jos Stelling presenteert plannen voor nieuwe bioscoop in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Jos Stelling presenteert plannen voor nieuwe bioscoop in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Jos Stelling presenteert plannen voor nieuwe bioscoop in Utrecht

Jos Stelling presenteert plannen voor nieuwe bioscoop in Utrecht
Een officiële presentatie is het nog niet, maar Jos Stelling, eigenaar van het Springhaver en het Louis Hartlooper Complex, laat in een brief aan het Utrechtse college van B&W zijn plannen weten over een nieuwe bioscoop met vijf zalen en 600 stoelen.

Een officiële presentatie is het nog niet, maar Jos Stelling, eigenaar van het Springhaver en het Louis Hartlooper Complex, laat in een brief aan het Utrechtse college van B&W zijn plannen weten over een nieuwe bioscoop met vijf zalen en 600 stoelen.

De bioscooponderneming Wolff, met in Utrecht de bioscopen Hoog Catharijne, Camera/Studio en City, is enkele maanden geleden verkocht aan het Belgische Kinepolis. Bij de opening van de megabioscoop bij de Jaarbeurs, ook van Kinepolis, zullen de drie bestaande bioscopen sluiten. Stelling wil City overnemen en transformeren.

“Wij hebben onze zinnen gezet op de herontwikkeling van het in matige staat bevindende City theater. Er is een degelijk financieel plan en het ontwerp voorziet in een prachtige nieuwe culturele ontmoetingsplaats in de binnenstad met 5 zalen en 600 zitplaatsen”, aldus Stelling

Hoewel de City bioscoop op de Voorstraat verkocht is aan Kinepolis, is het pand nog eigendom van Wolff. Kinepolis heeft echter wel van Wolff afgedwongen dat na de sluiting van de huidige bioscoop er niet meteen een nieuwe bioscoop-exploitant in mag komen. “Het City Theater is een beschermd Rijksmonument en redelijkerwijze voor niets anders geschikt dan waarvoor het gebouwd is”, aldus Stelling. Hij hoopt van Kinepolis toch toestemming te krijgen om een nieuwe bioscoop in het pand te beginnen.

Commercieel kwetsbare films

“Omdat de geplande programmering in de nieuwe City gebaseerd is op kunstzinnige en commercieel kwetsbare films (zoals nu in ’t Hoogt), verwachten wij dat de onderhandelingen met Kinepolis binnenkort naar tevredenheid worden afgerond. Pas dan zullen we de plannen officieel presenteren.” Kinepolis gaat een ander soort films draaien in de megabioscoop, Stelling verwacht daarom dat de bioscopen niet zullen concurreren.

Stelling denkt dat het moderne filmtheater steeds meer een sociale ontmoetingsruimte is geworden: “Daarom denken we dat er in de City mogelijkheden zijn om met artistieke, commercieel kwetsbare films, interessante evenementen en een degelijke horeca, zonder subsidie te realiseren, mits we op enige (mentale) support van de gemeente kunnen rekenen.”

Ontwerp Rolf Reichardt / RHAW architecture
Ontwerp Rolf Reichardt / RHAW architecture

37 Reacties

Reageren
 1. Geo

  Het scheen dat UU ook een oogje had op het gebouw, waarbij de zalen zouden moeten dienen als grotere collegezalen dan die aan de Drift beschikbaar zijn. Wellicht een combi-functie? Overdag colleges, ‘s avonds films.

 2. jos stelling

  Goed idee. welkom Geo

 3. Ronald

  Dat is toch geen verantwoorde manier om te fietsen!

 4. Arent-Jan Heuff

  Naast Films ook interessant voor een serieus podium Jazz/Wereld etc. Geiinspireerd op Lantaren Venster Rotterdam. Mix van dit Genre filmbezoekers vs muziek liefhebbers is interessant

 5. Abel de Almeida

  Ik hoop dat het naar Jos Stelling gaat, in handen van UU woord door de studenten alles gesloopt, zo als gewoonlijk, zo als het nu al gebeurd. Studenten hebben geen respect voor geschiedenis, maar gelukkig is het City Theater een beschermd Rijksmonument en dient als zo danig behandelt te worden en dienst te doen waarvoor het gebouwd is.

 6. jos stelling

  Beste Arent-Jan, we hebben toch net zoiets als een muziekpaleis? Wacht nog even de presentatie af. Er komt een grote ontmoetingsruimte waar veel mogelijk wordt.

 7. Mona

  Prachtig. Naast de Megabios een heerlijk alternatief voor de filmhuisfilms. Doen!

 8. Mara

  Dit klinkt als een prachtig plan! Het is een mooi pand met als ideale bestemming uiteraard een bioscoop. Had hier stiekem op gehoopt.

 9. Utrechter

  Jos Stelling, u bent een zegen voor de de film, maar ook voor de stad Utrecht, dank u wel.

 10. Sophie

  Wat een goed plan! Prachtige locatie en fijn, zo dicht bij de universiteit. Kan ik na een dag studeren in de UB direct relaxen tijdens een goeie film. Ik ben student aan de UU, Abel de Ameida, en ik heb niks dan respect voor geschiedenis, kunst, cultuur en films. Beetje raar om alle studenten op uw manier over één kam te scheren.

 11. Loes

  Wat een geweldig idee. Ik ben al zo blij met LHC. Het behoud van het Citypand als filmhuis annex ontmoetingsplaats lijkt mij een aanwinst voor de stad. Ik stem voor !

 12. MichielK

  Ik hoop echt dat dit doorgang vindt, het zou een aanwinst zijn voor de stad. Louis Hartlooper en Springhaver zijn plekken waar ik erg graag kom, ik zie de City al voor me met datzelfde Jos Stelling sausje.

 13. Frederik

  Lof aan Jos Stelling. Dankzij zijn Louis Hartlooper zijn het Ledig Erf én de Twijnstraat enorm opgeknapt en veel levendiger geworden. Het City-gebouw is inderdaad prachtig – maar ligt een beetje rottig daar op de hoek van de Drift en de Voorstraat. Met name vóór het gebouw, de ingang dus, is het een wat onwezenlijke ruimte. Maar wellicht hebben Jos en zijn mensen daarover nagedacht. Ik wens hem veel succes met de onderhandelingen met die Belgen. Wat een onzinnige clausule trouwens.

  Hopelijk ziet een van de 3000 Utrechtse gemeenteambtenaren dit ook en denkt, laten wij nu eindelijk eens van de Voorstraat en omgeving een aangenaam en veilig gebied maken. Oftewel: voetgangers/fietsersgebied. Auto’s/camions alleen voor bevoorrading winkels (op vaste tijden), weg met dat blik. En meer bomen.

 14. Jiri

  Uitstekend plan Jos! En de bioscoop aan de Oude Gracht ombouwen tot een volwassen en stijlvolle nachtclub. Dan maakt Utrecht echt stappen vooruit!

 15. Coen

  Heel goed plan! Nog zo’n leuk LHC-achtig complex, dat wordt hopelijk een impuls voor de hele buurt, die toch al vooruit is gegaan de laatste jaren maar het kan altijd beter.

 16. John van Loon

  Ik zeg doen! Hoe meer gevarieerd aanbod hoe beter. Combinatie van verschillende functies met goede horeca! Jos met zijn mensen wel toevertrouwd.

 17. Carlos

  Ik zou er een tapasbar van maken. Hebben we er tenslotte al genoeg van in 030.

 18. Paul

  En hopelijk geen harde muziek zoals in alle andere horeca, waar je dus oderwets een gesprek kunt voeren.

 19. Jos Stelling

  beloofd Paul!
  Carlos, wil je nu wel of geen tapas?.
  Als ik Carlos zou heten, zou ik er geen genoeg van kunnen krijgen.

 20. Mark

  Nou laat het aub niet naar de UU gaan, studenten van tegenwoordig zijn grote smeerpoetsen die moeite hebben hun rommel op te ruimen. Zo’n uniek gebouw zou ik daar niet aan spenderen. Gewoon een mooi filmhuis met een leuk barretje. Studenten naar de uithof.

 21. Hans

  Waarom maken we er niet een ontmoetingsplek voor de creatieve industrie van zoals pakhuis de zwijger in Amsterdam. De Utrechte creatieve verdient een podium en heeft er behoefte aan.

 22. jos stelling

  welkom straks Hans

 23. coen

  Niet overdrijven met die studenten Hans: Zonder hun (en Jos stelling) was het hier een soort Meppel. (ben zelf geen student)

 24. coen

  Excuses Hans,vorige reactie was bestemd voor Mark.

 25. ari doeser

  dat zou een geweldige culturele en economische impuls voor de Voorstraat betekenen!!

  superplan van jos stelling; mijn steun heeft hij !

 26. Joanne

  Please pay extra attention to the wheelchair accessibility of these buildings! The only movie theater in Utrecht with a disabled toilet that is large enough and accessible is Catherijne. We would love to see other films in other theaters but it’s just not possible. The new Creol Fabriek in Oog in Al is a beautiful new/old building near us. We were very excited to finally have a place near us to get out of the house and socialize, meet up with friends. To our huge disappointment both of their disabled toilets are too small and not accessible for wheelchairs. Another example of a great idea, beatiful building only not for people in wheelchairs. We are forced to stay home. This is what is called social isolation.

 27. kees cornelder

  En ik wil er een Jumbo in hebben, Punt Uit

 28. jos stelling

  Dear Joanne, thank you for your valuable comment. As much as our possibilities allow us, we follow the guidelines of the ‘Handboek voor Toegankelijkheid’ (‘Handbook for Accessibility’) to create wheelchair accessibility of the City Theatre. In short, all floors will be level and there will be one centrally placed elevator connecting all floors. The cinemas and the disabled toilet will be accessible for wheelchairs. We are open for further discussion on the possibilities. If you are interested please contact us via springhaver.

 29. jos stelling

  Beste kees cornelder.
  De start/landingsbaan kan een probleempje worden.

 30. Jos W. Lemaier

  Prachtig plan en we zien maar weer hoezeer Jos Stelling bereid is faciliteiten beschikbaar te stellen aan anderen in de cultuursector. Geweldig wanneer deze locatie en dit nostalgische gebouw behouden kunnen blijven voor de stad.

 31. Utrecht CULTUURSTAD

  Goed plan, met een mooi dak terras…het is een heel levendige locatie met enorme diversiteit aan zeer mooie Utrechtse grachten Drift & Plompetoren gracht.
  Het is natuurlijk bijzonder als het zonder subsidie kan. Het HOOGT kan dan een andere functie gaan krijgen…

 32. Joanne

  Thank you Jos, for your reaction to my post. I appreciate it. Please take note that the “Handboek voor Toegankelijkheid” was written with smaller push wheelchairs in mind without taking into consideration larger electric wheelchairs and scooters. I’m afraid that most architects in Holland still use these measurements as their guidelines. Unfortunately, we are unable to get into Springhaven due to our wheelchairs but I will find a way to come in contact. We look forward to this project as we are huge film fans!

 33. Harry Laagland

  Het pand is een monument uit zijn tijd. Schitterend dat een vakman en investeerder dit pand in zijn functie wil behouden en verder ontwikkelen. Schitterend om dit postiefs te volgen.

 34. Bernard Tomlow

  1,Kan DUIC niet eens een interview regelen met Frans van Seumeren( villa Jongerius) en Jos Stelling samen?Twee Utrechters met scherp oog voor Utrechtse stadsjuwelen.
  2.Vele reacties. Ik mis een politiek statement. Helemaal niet zo belachelijk.Die oproep om meer de straat op te zoeken.

 35. peter

  Geef Jos Stelling alle medewerking, hij heeft bewezen mooie dingen tot stand te brengen in onze stad.

 36. Wilma

  Dit idee is helemaal van deze tijd!
  Ik kijk hier erg naar uit. Ik hou niet zo van megabioscopen, geef mij maar ‘art-films’ en achteraf lekker na-wijnen in een gezellige Utrechtse bios. Ook goed om de locatie overdag te exploiteren, volgens mij genoeg vraag naar bijvoorbeeld conferentie-ruimtes e.d.

 37. Julia

  Dat gaat weer een geweldige tent worden! Nu nog het Janskerkhof autovrij, kun je na de bios fijn nagenieten op het eigenlijk mooiste plein van Utrecht. Zeg uh Jos, mag ik de kaartjes komen verkopen? 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).