In de rubriek ‘Komen en gaan’ komen mensen aan het woord die net in Utrecht zijn komen wonen of juist vertrokken zijn. Waarom verlieten ze de stad of wat trekt ze aan? Wat missen ze aan Utrecht of waar kijken ze naar uit? Ben je of ken je zelf nog iemand die binnenkort uit Utrecht vertrekt of juist naar de stad toe verhuist? Stuur dan een berichtje naar redactie@duic.nl. We horen graag van je!
Geboren en getogen in Amsterdam, verlaat Josephine Oort de hoofdstad voor het eerst echt als ze in Utrecht komt studeren. Ze maakt vrienden voor het leven, verliest zichzelf in tweedehands winkeltjes en haalt alles uit het Utrechtse nachtleven. Toch ontbreekt er na 8 jaar iets voor haar. Als adviseur diversiteit en inclusie zit Josephine inmiddels weer helemaal op haar plek in Amsterdam en aan DUIC vertelt ze over deze omschakeling.
“Ik vond Utrecht gelijk heel vriendelijk, heel hartelijk, en ook gewoon echt wel een gemoedelijke stad”, vertelt Josephine. Na een lange zoektocht naar een kamer belandt ze op de beruchte ‘IBB’ (de Ina Boudier-Bakkerlaan), waarvan ze in eerste instantie twijfelde of ze er wilde wonen maar uiteindelijk zo’n leuke studententijd beleeft. Bij haar huisgenoten vindt ze vrienden voor het leven. “Ik ben niet bij een vereniging gegaan, dat paste ook niet per se bij mij, maar het was ook echt niet nodig met alle vrienden die ik maakte in mijn huis en bij mijn studie. Ik voelde me gelijk heel erg ‘in’ de stad.”
Ook al was het Josephine’s plan om alleen voor haar studie naar Utrecht te verhuizen, ze woonde er maar liefst 8 jaar met veel plezier. Niet alleen op de IBB is het raak, ook in haar tweede huis een paar straten verderop maakt ze veel vrienden. Desondanks maakt Josephine na lang wikken en wegen de bewuste keuze om terug naar Amsterdam te verhuizen. “Utrecht was eigenlijk een beetje te klein geworden voor mij en ik vond het nachtleven niet zo leuk meer.” Waar ze hier tijdens haar studententijd nog volop van genoot, heeft Josephine het gevoel inmiddels uit de studentenkroegen gegroeid te zijn en alle musea wel gezien te hebben. “Ik vind diversiteit en inclusie ook heel erg belangrijk en dat miste ik in Utrecht een beetje. Iets wat Amsterdam juist wel echt uitstraalt en meer de hoofdstad van is.”
Amelisweerd
En dus gaat ze op zoek naar een plekje in Amsterdam. Iets wat nog lastiger blijkt dan het in Utrecht was. Als het via via niet lukt, struint ze verschillende Facebookpagina’s en kamersites af waar ze drie maanden lang, dag in dag uit, op meerdere opties reageert. Uiteindelijk vindt Josephine een kamer in de Pijp met twee huisgenoten. “Soms denk ik dan wel eens: als ik in Utrecht was blijven wonen, had ik dan misschien een grotere kamer gevonden voor dezelfde prijs?”Aan Utrecht mist ze naast de huurprijzen (ten opzichte van Amsterdam) ook dat alles hier zo dicht bij elkaar is. “Je bent heel snel ook echt even uit de stad, bij Amelisweerd bijvoorbeeld.”
Maar Amsterdam heeft voor Josephine ook zeker voordelen ten opzichte van Utrecht. “Ik vind het echt fantastisch! Het is letterlijk en figuurlijk heel kleurrijk. En toch ook best intiem.” De eerste paar maanden in Amsterdam werkt Josephine in een koffietentje in de buurt, waar ze een beetje een dorpsgevoel van krijgt. “Ik had verwacht dat Amsterdam veel groter en afstandelijker zou voelen, maar dat merk ik helemaal niet”, vertelt Josephine opgewekt. Een ander bijkomend voordeel voor Josephine is dat ze oude vriendschappen weer kan ophalen en met een kwartier fietsen bij haar ouders de stoep staat. “Ik had nooit beseft hoe fijn dat zou zijn”, laat ze weten.
In de toekomst hoopt Josephine als ondernemer verder te groeien en ze ziet Amsterdam daar zeker als de juiste plek voor. Op termijn hoopt ze dit te doen op een plek waar ze in haar eentje woont, maar voorlopig stelt ze die – waarschijnlijk lange – zoektocht nog even uit.
7 Reacties
ReagerenIk heb in mijn leven de omgekeerde route bewandeld. Geboren en opgegroeid in Utrecht en in de jaren 70 gestudeerd in Amsterdam. Ook toen was het niet makkelijk een kamer te vinden. ‘s-Morgens vroeg de Telegraaf op Amsterdam CS kopen om te zoeken naar advertenties met nieuwe kamers. Internet was nog in geen velden of wegen te bekennen. Uiteindelijk kom je dan op een studentenflat in Amsterdam-Noord terecht. Noord was in die tijd nog industrieel, arbeideristisch, communistisch. Maar wat is Noord veranderd. Weg industrie, weg CPN. De gentrificatie is erover heengegaan. En de rest van Amsterdam is ook niet zo’n beetje veranderd. Een bijna agressief toerisme, verengelst en expats etc. die de helft van de koophuizen in Amsterdam kopen (Het Parool van vorige week). De Jordaan is onherkenbaar geworden en de spreekwoordelijke Amsterdamse trambestuurder met bijbehorende humor is verdwenen. Intussen was ik eind jaren 70 uitgestudeerd en uitgeAmsterdamd. Ik kon – o wonder – een goede baan in Utrecht krijgen. Daarbij was ik – om eerlijk te zijn – de verstilde Nieuwe Gracht en de fietstocht naar Rhijnauwen erg gaan missen. En net als bij Josephine woonden mijn ouders nog in mijn thuisstad. Mijn story houdt hier even op. Wat ik nog wel wil zeggen: als je een gezin in zowel Amsterdam als Utrecht wil stichten dan wordt het andere koek. Zorg dan voor twee stevige inkomens, wat een goede leencapaciteit met zich meebrengt. En elk kind kost meer dan een ton om het groot te brengen. Kom ik bij mijn laatste inzicht: bouw – als een achterlijke – vermogen op: gemunte vrijheid. Terugkomend op die jaren 70: het sociale paradijs van Joop den Uyl is al lang op z’n retour. Thatcher heeft gewonnen en dat ‘fool’s paradise’ opgeruimd.
Top! Ik kan me helemaal vinden in dit verhaal. Utrecht is te dorps, het volwassen uitgaansleven dood, te studentikoos, gezapig en te Guus-Meeuwis. Het 48e bierhijsfeest heb je dan ook wel weer gezien. Ik feest, werk en leef al voornamelijk in bruisend Amsterdam, wonen is daar alleen niet echt betaalbaar. Lekkere technoscene, internationale crowd, voor mij veel werkkansen. Op mn fietsje kan ik daar overigens prima overal komen, en anders is er een uitstekend OV netwerk.
Succes Josephine!
@Massegast, How Can I Make This About Me
Ja @Wart, wat wil je van me horen? Goede keuzes maken is het belangrijkste. Dus….weten wat je wilt. Dus geen pretstudie en toch veel geld willen verdienen. Geen auto rijden = enorme kostenpost. Geen drugs, alcohol en tabak. Geen foute vrienden en vriendinnen. Op tijd naar bed en gezond eten. Oef, wat saai allemaal. Als je zo’n leven saai vindt, ja dan wil je duidelijk iets anders om gelukkig te worden. Maar om gelukkig te worden, is het leven niet bedoeld. Zegt Schopenhauer. Lees vooral deze filosoof. Schrijft prachtig (alles is in het Nederlands vertaald) en brengt je interne discussie echt op gang. Succes met je leven gewenst. Door Massegast.
Het hangt denk ik van je levensfase af. Ik ben 62 en chronisch ziek, en vind het heerlijk dat het hier in Utrecht wat gezapig is.
Ik hoef niet meer te werken en ook niet naar een technofeest.
En er is voor mij genoeg te doen in Utrecht op cultureel gebied. (bioscoop, theater enz.)
@Inez: Josephine is ouder dan 25 en zoekt een kamer. Dat zegt ook iets over haar (levens) fase. De meeste mensen van die leeftijd zoeken een woning, geen kamer.
@JdV Ik denk dat je het woningtekort voor jongvolwassenen behoorlijk ernstig onderschat. Het is niet meer raar om op je 35e nog in een studentenhuis te wonen, of op je 25e nog thuis, omdat je nergens anders heen kan. Zelf sta ik 18 jaar ingeschreven en maak ik nu pas kans op een enigsinds acceptabel tweekamer(!)woningkje in een matige wijk. Noem me een linkse rakker en dat heeft nog nooit iemand gedaan, maar ik rechtvaardig kraakacties voor dit hogere doel.