Nieuw journalistiek project Follow the Issue geeft de lezer de regie | De Utrechtse Internet Courant Nieuw journalistiek project Follow the Issue geeft de lezer de regie | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw journalistiek project Follow the Issue geeft de lezer de regie

Nieuw journalistiek project Follow the Issue geeft de lezer de regie
Het nieuwe journalistieke project Follow the Issue (FTI) wil lezers de mogelijkheid bieden zelf te kiezen op welke nieuwsartikelen zij een vervolg willen zien. Journal Lab, voortgekomen uit De Utrechtse Internet Courant (DUIC), miste deze optie bij online media. FTI moet de spil tussen media en gebruiker zijn.

Het nieuwe journalistieke project Follow the Issue (FTI) wil lezers de mogelijkheid bieden zelf te kiezen op welke nieuwsartikelen zij een vervolg willen zien. Journal Lab, voortgekomen uit De Utrechtse Internet Courant (DUIC), miste deze optie bij online media. FTI moet de spil tussen media en gebruiker zijn.

Het idee voor Follow the Issue ontstond toen de makers van DUIC zich afvroegen wat er zou gebeuren met de Syrische Palestijn die in Amsterdam een ruit insloeg van een Joods restaurant. Journal Lab stelde een team samen, maakte een plan en meldde zich aan voor het innovatieproject van de Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ). Ze werden met nog twintig andere teams geselecteerd voor het Accelerator programma. De SvdJ kende hen subsidie én een mentor toe om het project verder uit te werken.

Er loopt nu een pilot van FTI bij DUIC, waar het idee ontstond. Met een button onder de artikelen, kunnen lezers aangeven welk nieuws ze willen blijven volgen. Uit de eerste resultaten blijkt dat nieuwsgebruikers interesse hebben in follow-ups en graag redacties informeren over hun wensen op dat vlak. FTI is hier de spil tussen de gebruiker en de media.

Onderzoeksjournalistiek
Uit de pilot blijkt dat veel lezers graag op de hoogte te willen blijven van actueel nieuws. FTI zorgt ervoor dat een professionele redacteur een update produceert als er over een onderwerp nieuws is. Het idee is dat lezers zich ook kunnen abonneren op onderwerpen die diepgaand onderzoek vergen. Verhalen die om welke reden dan ook niet afgemaakt zijn.

FTI wil dat nieuwsconsumenten meer gaan nadenken over het nieuws. De vragen die lezers zichzelf zouden kunnen stellen zijn: ‘Welk verhaal is mij het meest bijgebleven de afgelopen periode?’ Het kan dan gaan om een bericht van een week oud, maar ook van vijf jaar geleden. Follow the Issue moedigt de nieuwsgebruiker aan om ook zelf onderwerpen aan te dragen. Het FTI team gaat er van uit dat nieuws- en informatiegebruikers ook een rol hebben bij het signaleren van wat er speelt in de samenleving. Journalisten kunnen daar gebruik van maken.

Door verschillende opties kunnen redacties ook beter peilen wat de onderwerpen zijn die in de toekomst meer aandacht verdienen. Follow the Issue houdt bij waar de lezers op dat moment de meeste behoefte aan hebben. Hierdoor ontstaat ook een markt voor professionele freelance journalisten. Die hoeven dan niet meer voor 0,13 cent per woord een artikel te typen maar kunnen écht onderzoek gaan doen, waar zij adequaat voor worden betaald.

Verdieping
De lezer krijgt uiteindelijk drie abonneeropties:
1. Vervolg-research: Deze onderwerpen hebben weken onderzoek nodig en kosten veel tijd. Daarom zal dit artikel pas geschreven worden als er genoeg animo is van andere lezers. Zodra er genoeg mensen zijn die dit verhaal willen lezen, krijgt de abonnee een mailtje voor een micropayment – een klein bedrag. Als het verhaal geschreven is, verschijnt deze in de mailbox.
2. Vervolg-actualiteit: Deze onderwerpen vergen ook tijd en geld, maar zijn in een kortere periode te maken dan de onderzoeksonderwerpen. Ook hier zal een kleine bijdrage gevraagd worden om de journalist die updates op het dossier bijhoudt, te kunnen betalen.
3. Vervolg-nutsinformatie: Dit nieuws krijg je gratis in je mailbox en zijn updates van artikelen die sowieso worden geschreven.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).