Nieuwe Jumbo Foodmarkt verkoopt geen levende kreeften na protest PvdD Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Nieuwe Jumbo Foodmarkt verkoopt geen levende kreeften na protest PvdD Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe Jumbo Foodmarkt verkoopt geen levende kreeften na protest PvdD Utrecht

Nieuwe Jumbo Foodmarkt verkoopt geen levende kreeften na protest PvdD Utrecht
Leidsche Rijn Centrum. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De Partij voor de Dieren in Utrecht heeft met succes actie gevoerd tegen de verkoop van levende kreeften bij de nieuwe Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn. De nieuwe Foodmarkt opent op 16 mei in Leidsche Rijn Centrum en heeft toegezegd voorlopig geen levende kreeften aan te bieden.

De Partij voor de Dieren in Utrecht heeft met succes actie gevoerd tegen de verkoop van levende kreeften bij de nieuwe Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn. De nieuwe Foodmarkt opent op 16 mei in Leidsche Rijn Centrum en heeft toegezegd voorlopig geen levende kreeften aan te bieden.

Eva van Esch, raadslid van de PvdD, is blij dat de Jumbo heeft besloten voorlopig geen levende kreeften te verkopen in Utrecht. Van Esch: “In 2016 – toen bekend werd dat er in Leidsche Rijn Centrum een Foodmarkt zou komen – verzochten we Jumbo niet ook in Utrecht levende kreeften te gaan verkopen.” Bijna 3500 mensen tekenden samen met de partij protest aan.

De Jumbo stelt desgevraagd het signaal van de protestactie serieus te nemen. “Momenteel zijn we aan het onderzoeken hoe we verder willen met de verkoop van kreeft bij Jumbo Foodmarkt.” Momenteel worden in de Foodmarkten in Amsterdam, Breda en Veghel nog wel levende kreeften aan klanten verkocht.

Voorlopig

“Hoewel Jumbo vooralsnog aangeeft dat zij voorlópig geen levende kreeften gaat verkopen in Leidsche Rijn zien we hun onderzoek met vertrouwen tegemoet”, aldus Van Esch. Kreeften zouden veel pijn en stress ervaren door het lange transport vanuit landen als Canada en het verblijf met vastgebonden scharen in de winkel. “Thuis worden ze door amateurkoks gedood, wat met veel leed gepaard gaat”, zegt Van Esch. “Jumbo kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de verkoop van levende kreeften moet stoppen.”

De Partij van de Dieren hoopt dat ook andere verkopers in Utrecht van levende kreeften, krabben en dieren hiermee stoppen.

10 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Weer geen reden om over de brug te gaan kijken, bij de boertjes.

 2. Martijn

  Misschien moet de PvdD dan ook eens op de markt gaan kijken. Daar zie ik regelmatig levende krabben te koop liggen.

 3. Herman

  Dus als Denk gaat protesteren tegen varkensvlees stoppen ze ook met de verkoop daarvan?
  En als de CU protest aantekent tegen de verkoop van de Playboy, ook die gaat eruit?
  En als Greenpeace protest aantekent tegen gemodificeerde soja, ook die gaat eruit?

  Het zou een megastore worden, maar dat kan veel kleiner, er blijft weinig te verkopen over!

 4. G.H.

  @Herman: Als het zou gaan om levende Playboys, die de lezer thuis zelf zou moeten slachten, dan wel.

 5. Claudia

  @Martijn dat klopt daar probeert de partij al heel lang actie tegen te ondernemen maar helaas staat dierenleed laag op de agenda van anderen. @Herman wat een gelul de verkoop van de Playboy, dit gaat over dieren die ook pijn en stress ervaren, @G.H. top! Dat is het, veel mensen kijken weg, nee hoor wel lammetjes aaien in de weide en zeg vooral niets tegen de kinderen. Een paar weken later liggen diezelfde lammetjes op een bord. Haantjesversnipperaars van levende kuikentjes, honden die levend gevild worden voor het merkkraagje bont. Vooral niet over nadenken.

 6. JdV

  @GH Je slacht kreeft niet, je gooit ze in de pan. Het opensnijden gebeurt na het koken, niet er voor. Je eet zeker nooit kreeft.

 7. Lombokker

  @ JdV
  Een goede kok prikt de kreeft met de punt van een koksmes door het brein voordat ze de pan in gaan. Er zijn ook apparaten waarmee de kreeft kan worden verdoofd door een electrische schok.
  Levend koken gebeurd gelukkig steeds minder, in een aantal landen is het zelfs verboden.

 8. Toine Goossens

  We maken ze dood voor u ze meekrijgt. Heeft de PvdD weer het nakijken. Nog steeds kan deze partij niet erg serieus genomen worden.

  Het terugdringen van voedselverspilling is de belangrijkste bijdrage aan minder dierenleed. Maar daar waagt deze partij zich niet aan. Dan kom je op het terrein van de voedselveiligheid en voedselzekerheid. Alle burgers vinden dat vele malen belangrijker, en dus blijven we op grote schaal weggooien. De afkeer van risico op het gebied van voeding is zo intens, dat er idiote wetgeving is gemaakt die leveranciers dwingt tot weggooien. Anders is al het risico voor hen.

  Burgers en pers maken grotesk lawaai als een leverancier verdacht wordt van het niet in acht nemen van de regels. Elke drie maanden is er wel weer een groot schandaal over wat er vermeend mis is. Dan duikt de Partij van de Dieren in een diep hoekje weg, ook al weten zij dat de risico´s vrijwel nihil zijn. Bangerds die vrezen dat ze dan stemmen zullen verliezen.

  Nee, we maken een drama over de verkoop van levende schaaldieren. Enkele jaren geleden heeft Objectivist de argumenten van de PvdD met verwijzingen naar wetenschappelijke publicaties de opvattingen van deze activisten op DUIC naar de prullenbak verwezen:

  https://www.duic.nl/algemeen/veel-steun-voor-pvdd-actie-stopkreeftenleed-bij-yoepz/
  https://www.duic.nl/algemeen/partij-voor-de-dieren-in-actie-tegen-levende-kreeften-van-restaurant-yoepz/

 9. G.H.

  @JdV: U gooit ze wellicht in de pan. Een goede kok doet dat niet; zie ook de reactie van Lombokker.
  Met uw presumpties aangaande mijn eetpatroon maakt u zichzelf op dit platform volkomen belachelijk.

 10. Angelique

  Ze zouden die canadese rivierkreeftjes moeten vangen & verkopen die tegenwoordig in de Meern rondlopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).