Juridisch getouwtrek over vergunningen commerciële vaartuigen in Utrechtse wateren Juridisch getouwtrek over vergunningen commerciële vaartuigen in Utrechtse wateren

Juridisch getouwtrek over vergunningen commerciële vaartuigen in Utrechtse wateren

Juridisch getouwtrek over vergunningen commerciële vaartuigen in Utrechtse wateren
Er is juridisch getouwtrek ontstaan over de vergunningen van commerciële vaartuigen in Utrechtse wateren. Een verhuurders van bootjes is naar de rechter gestapt omdat hij een exploitatievergunning wilde voor onbepaalde tijd. De gemeente weigerde die te geven, maar de rechter stelt de exploitant in het gelijk.

Er is juridisch getouwtrek ontstaan over de vergunningen van commerciële vaartuigen in Utrechtse wateren. Een verhuurders van bootjes is naar de rechter gestapt omdat hij een exploitatievergunning wilde voor onbepaalde tijd. De gemeente weigerde die te geven, maar de rechter stelt de exploitant in het gelijk.

Commerciële vaartuigen zijn onder meer fluisterbootjes, kano’s en waterfietsen voor de verhuur en kleine rondvaartboten en passagiersschepen. De gemeente hanteert voor deze vaartuigen een zogenoemd limietenstelsel – een maximum – om hinder, gevaar en overlast tegen te gaan.

Bij een limietenstelsel hoort ook dat vergunningen voor bepaalde tijd worden afgegeven. Binnen een limietenstelsel mogen op grond van de Europese Dienstenrichtlijn namelijk geen vergunningen voor onbepaalde tijd worden verleend.

Rechter

De exploitant die naar de rechter stapte, vroeg de gemeente in 2019 om zijn exploitatievergunning om te zetten naar een vergunning voor onbepaalde duur. Omdat dat niet kan binnen het limietenstelsel van de gemeente, is de aanvraag afgewezen. Nadat de exploitant in bezwaar in het ongelijk werd gesteld, is hij bij de rechtbank in beroep gedaan.

De rechtbank heeft het beroep in februari gegrond verklaard en de vergunning van de exploitant omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd. Volgens de rechter heeft de gemeente niet aan kunnen tonen dat er sprake is van een “dwingende reden van algemeen belang” waardoor het nodig is om vergunningen voor bepaalde tijd te verlenen.

Limietenstelsel ingetrokken

Door de uitspraak van de rechter en het feit dat vergunningen voor onbepaalde tijd niet binnen een limietenstelsel passen, heeft de gemeente besloten het limietenstelsel in te trekken. De lopende vergunningen voor commerciële vaartuigen worden dus aangepast van bepaalde tijd naar onbepaalde tijd. De exploitanten worden door de gemeente op de hoogte gesteld dat er nieuw beleid wordt ontwikkeld en dat dit nieuwe beleid kan leiden tot het eventueel opnieuw instellen van limieten.

De gemeente wijst erop dat met het afschaffen van de limieten alle aanvragen voor exploitatievergunningen die voldoen aan de voorwaarden, worden toegekend. Volgens de gemeente is het denkbaar dat het hierdoor drukker wordt op het water.

Toch verwacht de gemeente dat de daadwerkelijke toename waarschijnlijk meevalt, onder meer omdat alleen vergunningen worden uitgegeven voor emissievrije (elektrisch aangedreven) schepen en omdat er geen ligplaatsen beschikbaar zijn en dat belangrijk is voor het exploiteren van een boot.

De gemeente heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak.

9 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Kortom, weer een enorme verspilling van tijd en geld voor een goudeerlijke ondernemer door een compleet nutteloze Gemeente met het zoveelste kromme en totaal zinloze vergunningenstelsel, waarvan de Gemeente nu zelf nota bene aangeeft dat het compleet nutteloos is omdat ze toch niet veel extra aanvragen verwachten…Mon dieu, wat doen die ambtenaren daar de hele dag?

  Afschaffen dat stelsel. Volledig en onvoorwaardelijk.

 2. Utrechtvoorutrecht

  Klinkt alsof er niet meer gereguleerd gaat worden. Dat is slecht nieuws voor de kano’s, suppers, opblaasboten, waterfietsen en kleine bootjes want meer drukte betekent dat die vaker in de verdrukking komen. Alternatief is om minder strijkijzers van de plassen toe te laten. Scheelt ook weer extra werk met de sluizen, en het afzichtelijke beeld van roodverbrande, corpulente 50’ers met ontbloot bovenlijf die bierdrinkend schelden op mensen in de kano.

 3. Gerard Brugmans

  Gaat de gemeente nu ook handhaven op illegale opstapplaatsen zoals aan de Wittevrouwenkade, of kunnen de feestsloepen zonder ligplaats ook deze zomer toch gewoon weer hun gang gaan?

 4. Bert

  @Gerard: er zijn geen beperkingen op de stadsbuitensingel wat betekend dat iedere boot mag aanleggen om mensen op en af te laten stappen. Op de Oudegracht is geldt sinds kort wel een aanmeerverbod.

 5. Binnenstadbewoner

  Terecht. De aanschaf en onderhoud van al die bootjes, personeel, opslag etc. kost een hoop geld en dan wil je als ondernemer wel weten waar je aan toe bent wat betreft vergunning.

 6. HArry

  Er is dus geen dwingende reden van algemeen belang. Als ik dat even op mij in laat werken betekent dat heel veel onzinnige en overbodige regeltjes in deze stad kunnen worden opgeheven langs een rondje bij de rechter.

 7. Julia

  Mij viel op dat er sinds enige tijd commerciële gemotoriseerde boten met grote vaart en bijbehorend geluid over de Kromme Rijn door Amelisweerd varen. Deze liggen in Bunnik, en varen dus aan vanuit een andere route. Bye bye rust in het enige gebied waar je even de stad kunt ontlopen

 8. Rene

  @Julia: Mij is dat inderdaad ook opgevallen. Soms ook nog met muziek, drankjes en hapjes. Mij is niet duidelijk of het is toegestaan of dat er eenvoudigweg niet wordt gehandhaafd. Oog en oor voor de natuur hebben de mensen op deze luidruchtige boten duidelijk niet.

 9. wimutrecht

  @Julia. Amelisweerd en Rhijnauwen mogen dan wel voor een aanzienlijk deel binnen de papieren gemeentegrenzen van Bunnik liggen. Beide landgoederen zijn in eigendom van de gemeente Utrecht. Onderhoud ed. wordt gedaan door gemeente Utrecht. Voor allerlei redenen (o.m. vergunningen, handhaving ed.) zou het inderdaad beter zijn beide landgoederen binnen de gemeentegrens van Utrecht te brengen. Van Bunnik mag simpelweg niet verwacht worden te kunnen voldoen aan alle eisen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).