Juwelier Punte al 60 jaar in de Choorstraat: ‘Het is een bijzonder vak’ | De Utrechtse Internet Courant Juwelier Punte al 60 jaar in de Choorstraat: ‘Het is een bijzonder vak’ | De Utrechtse Internet Courant

Juwelier Punte al 60 jaar in de Choorstraat: ‘Het is een bijzonder vak’

Juwelier Punte al 60 jaar in de Choorstraat: ‘Het is een bijzonder vak’
Ruud Reijers, Foto: DUIC
De vader van Ruud Reijers opende in 1959 de deuren van juwelierszaak Punte aan de Choorstraat. De winkel bestaat, na vele ups- en downs, eind november 60 jaar. Eigenaar Reijers heeft sinds zijn overname in 2002 de oude winkelstraat erg zien veranderen. Goedlopende familiebedrijven zijn volgens hem dan ook minder vanzelfsprekend dan 100 jaar geleden.  

De vader van Ruud Reijers opende in 1959 de deuren van juwelierszaak Punte aan de Choorstraat. De winkel bestaat, na vele ups- en downs, eind november 60 jaar. Eigenaar Reijers heeft sinds zijn overname in 2002 de oude winkelstraat erg zien veranderen. Goedlopende familiebedrijven zijn volgens hem dan ook minder vanzelfsprekend dan 100 jaar geleden.  

“Een overname van een familiebedrijf door een zoon of dochter was zestig jaar geleden redelijk normaal. De afgelopen 20 jaar is dat niet zo gewoon meer”, vertelt Reijers. 30 jaar geleden was het in zijn geval ook niet zeker of hij de juwelierswinkel over ging nemen. “Toen ik jong was, had ik allerlei enge verhalen over diefstallen en inbraken gehoord. Nadat ik begreep dat mijn broers en zussen geen interesse in de winkel hadden, moest ik zelf eigenlijk ook nog overtuigd worden”, aldus Reijers.

Toch heeft hij wel een opleiding in de richting handel en ondernemerschap afgerond. De passie voor handel deelde hij met zijn vader: “Toen ik 23 jaar oud was en een studie en wereldreis achter de rug had, ben ik bij een andere juwelierszaak gaan werken om nieuwe ervaring op te doen.”

Overname

Het juweliersvak is hij steeds leuker gaan vinden. In 2002 is hij bij zijn ouders in Utrecht gaan werken. Sindsdien hebben zij de winkel samen gemoderniseerd en heeft hij gaandeweg de winkel overgenomen. Reijers vertelt dat zijn ouders nog iedere zaterdag in de winkel te vinden zijn: “Zij vinden het nog heel leuk om hier rond te lopen. Oudere klanten waarderen hun aanwezigheid.”

Punte was de achternaam van de eerste vrouw van Reijers’ vader. De naam was rond de jaren 60 door een andere juwelierszaak in Arnhem al bekend bij goudleveranciers. Om die connectie met de leveranciers vast te houden besloot zijn vader de nieuwe winkel in Utrecht niet Reijers te noemen, maar Punte. “Toen mijn vader uiteindelijk scheidde en later mijn moeder ontmoette besloten zij de naam Punte te behouden. Het was inmiddels een soort begrip geworden.”

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Exterieur en interieur van de winkel in de jaren 80. Foto’s: Het Utrechts Archief

Van fruitboer naar ‘juwelenboer’

De handelsgeest heeft volgens Reijers altijd in de familie gezeten: “Al voordat mijn vader de zaak in Utrecht opende handelde hij in appels. De fruitboer werd uiteindelijk ‘juwelenboer’.” Voor 1959 zat er een klokkenzaak aan de Choorstraat en in dat jaar nam zijn vader na een faillissement die winkel over. “Hij verkocht eerst horloges en wekkertjes. Later kon je ook juwelen in de etalages te vinden”, vertelt Reijers.

Nu staat hij iedere week samen met onder andere zijn zus en zijn vrouw in de winkel. “We hebben de afgelopen 60 jaar met crisissen, criminaliteit en fluctuerende goudprijzen te maken gehad. Toch is ons familiebedrijf altijd in hetzelfde pand aan de Choorstraat gevestigd geweest”, aldus Reijers. Afgelopen september had de zaak weer te maken met een inbraak, waar overigens nog geen dader voor is opgepakt.

Emotionele waarde

De juwelier verkoopt sieraden variërend van zilveren ringetjes van 20 euro voor kinderen tot gouden sieraden van 10.000 euro. Reijers: “Er lopen iedere dag heel verschillende klanten onze winkel binnen.” Een horloge dat het de laatste tijd goed doet is de TAG Heuer van Max Verstappen. “Wij hebben Verstappen laatst nog ontmoet bij de lancering van het horloge van 3100 euro. Er zijn maar 330 stuks van gemaakt. Sommige Verstappen-fans komen naar onze winkel en vragen specifiek naar dat uurwerk.”

Sieraden, ringen en horloges hebben volgens de eigenaar vaak een emotionele waarde. Ze zijn verbonden aan leuke gebeurtenissen zoals trouwerijen, geboortes en verjaardagen, maar ook aan droevige situaties. “Mijn vader bezocht ooit een terminaal zieke man. Hij had nog een wens om een horloge voor zijn dierbaren uit te zoeken. In zijn sterfbed heeft hij een horloge uitgekozen. Dat maakt het vak heel bijzonder”, aldus Reijers.

Veranderende stad

Eigenaar Reijers heeft het beeld van de straat sinds begin 2000 zien veranderen: “In het begin kon je op zaterdagen letterlijk over de mensen heen lopen, zo druk was het. Dat zie je nu, naast feestdagen, niet zo vaak meer. De mensenmassa’s zijn meer verspreid over de stad en trekken toch snel naar het winkelcentrum Hoog Catharijne.” Volgens hem neemt een grote groep bezoekers minder snel een rondje door het oude gedeelte van de stad.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Foto: Google Streetview

Sommige buren van Punte zitten ook al heel lang in de binnenstad. Maar veel juwelierszaken zijn daarentegen verdwenen, door onder andere crisissen en criminaliteit. “Wij merken dat de concurrentie van onlinewinkels ook steeds groter wordt, want zij kunnen producten goedkoper aanbieden”, vertelt Reijers. Hij is er echter van overtuigd dat de ‘moderne’ klant nog steeds liever in een fysieke winkel sieraden en horloges past en koopt.

“Ik hoop dat onze zaak de 100 haalt! Zelf heb ik twee jonge dochters. We zullen over tien jaar zien of zij wellicht interesse hebben om de zaak over te nemen”, vertelt hij. Het 60-jarige jubileum gaat hij met zijn werknemers tijdens een leuk bedrijfsuitje vieren.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. WvR

  @WvR:
  Uitstekende, fijne zaak. Kennis, kwaliteit, attent.
  Naast Schaap & Citroen eigenlijk de enige fatsoenlijke juwelier in Utrecht.
  Al mijn horloges (op de laatste na) daar gekocht, en ik hoop er nog te vele daar te kunnen kopen.
  Succes!

 2. anteaKS

  wvr, ben je liefhebber/verzamelaar, of gewoon onvoorzichtig?

 3. WvR

  @anteaKS: hehehe, liefhebber 🙂

 4. Joris

  @WvR Da’s niet waar. Nobilia is ook een uitstekende en fatsoenlijke juwelier, zo zullen er nog wel meer zijn

 5. WvR

  @Joris: Klopt, en Van Bruggen ook trouwens, maar beide schaar ik meer in de categorie “Goud/Edel-smid” (wat niets af doet aan de kwaliteit overigens). Ik zit meer in de horloges, wellicht daarom. Probeer er nog’ns 3 te vinden?

 6. Kadoendra

  WvR

  Misschien ook leuk voor jouw verzameling, de Swatch, niet zozeer om de luxe maar meer om de vele verschillende ontwerpen.

 7. WvR

  @Kadoendra:
  Swatch is uiteraard ook een optie (leuke ontwerpen inderdaad), maar ik koop alleen automaten (automatisch opgeladen door lichaamsbeweging). Zodra d’r binnen dat segment een Swatch tussen zit die me aanspreekt, komt’ie zeker in aanmerking 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).