Een glazen wand blokkeert in de toekomst een snelle looproute vanaf de tramperrons op Utrecht Centraal richting de Mariaplaats. Dit gegeven leidde tot politieke vragen waar de gemeente nu antwoord op geeft.
Het tramperron komt op de plek waar een paar jaar geleden nog de bushalte zat. Destijds kon je hier nog wel vanaf de bushaltes rechtstreeks richting de Mariaplaats lopen. In de toekomst moet je via de stationshal. Het CDA en de PvdA wilden weten wat de reden was achter deze omweg en de daarmee gepaarde glazen wand.
De gemeente laat weten dat hiervoor gekozen is vanwege de veiligheid. “Op deze plek rijden straks namelijk zowel bussen als trams in beide richtingen, in een hoge frequentie, wat voor oversteken een onoverzichtelijke situatie geeft. Als voetgangers het bus- en tramverkeer kruisen levert dat een onveilige situaties op en mogelijke verstoringen van de dienstregeling.”
Wel laat de gemeente weten dat zo kort mogelijke looproutes gewenst zijn en dat hier over een paar jaar eventueel nog wat aan gedaan kan worden. “De Stationshal is ontworpen als de ‘overstapmachine’, met een eenduidig systeem van looproutes. Dus: op het moment dat een extra ontsluiting vanuit veiligheidsoogpunt noodzakelijk is, worden de trappen van en naar bus-, tram- en treinstation aangelegd.”
Perrontrappen
Raadslid Sander van Waveren (CDA) zat samen met Ruben Post (PvdA) achter het indienen van de vragen. Hij laat weten te kunnen leven met de uitleg van de gemeente. “Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als met de perrontrappen vanaf de Moreelsebrug. Maar op termijn komen ze er dus wel als de reizigersstromen dusdanig groeien en de veiligheid daarom vraagt. Uit mijn hoofd is dat op zijn vroegst in 2023.”
Van Waveren is wel een beetje verbaasd over de uitleg van de gemeente. “Ze draaien het om en doen nu net alsof het altijd al duidelijk is geweest dat er van deze lange looproutes zouden zijn. Wel een extra reden om scherp te blijven op artist impressions en dergelijke in de toekomst.”
Afgelopen week is er nog uitgebreid aandacht geweest voor de perrontrappen vanwege een petitie die inmiddels al 10.000 keer is ondertekend.
50 Reacties
ReagerenKijk naar de kaart. Laat het even op je inwerken. Hoezo zit Kleppierre hierachter? (#cynisch)
Wat een zeurpieten. Wat je ook verandert in een van drukst bebuste centra van Europa, er zal altijd een route langer zijn. Ander routes worden weer korter. Misschien dat de gemeenteraadsleden die nu weer bij hun electoraat een wit voetje willen halen, eens beseffen dat Utrecht geen dorp meer is. Met straks ruim 400.000 bewoners en nog veel bezoekers, kun je niet overal doorsteken maken. Ik ben benieuwd wat de nu zo hoog van de toren roepende gemeenteraadsleden zeggen als er een slachtoffer valt? Zo kort termijn denken.
Wat ik – on topic – nog jammer vind is dat er toch nog bushaltes komen aan de oostkant. Eindelijk dacht ik een OV-terminal met bussen aan de Jaarbeurskant (die paar bussen op het Jaarbeursplein verdwijnen in de definitieve situatie), dan treinen tussen de poortjes en dan trams aan de oostkant. Duidelijker kan het niet. Een super overzichtelijke situatie. Laten we vooral overal sluip en doorkruisroutes maken. Lopen is gezond 🙂
Als je het kaartje zo ziet ben je vanaf de trams sneller in de binnenstad als je door HC loopt. Toeval zeker?
De ENORME looproute, wat een onzin.
Tijd voor een baksteen met een strik er omheen voor Klepierre…???
Tevens een seintje voor de gemeente dat ze te soft zijn voor het allesbepalende grote geld…
Onderwerp volgende petitie: korte route tramhaltes naar Mariaplaats
Net zoals bij de bushaltes aan de Jaarbeurszijde wordt ook hier geen enkele
rekening gehouden met de slecht lopende en oudere mensen
Wat me vooral stoort is dat ik als volwassen persoon niet eens in staat wordt geacht een drukke straat over te steken.
Er staan toch ook geen glazen wanden langs bijv. de Vredenburg en Potterstraat? Ook daar een constante stroom bussen..
212 meter verschil in looproute. Wat een kouwe drukte om niks. Net als bij die trappen naar de perrons vanaf de Moreelse brug. Ik ben bijna 80 jaar. Laat de politiek zich om andere dingen druk maken! Het geld kan beter aan een betere en grotere opvang van vluchtelingen besteed worden.
Bep Fazie 6/4/2017 – 11:53
Hoe moet daar rekening mee worden?
(een oprechte vraag, maar ik zie even niet hoe er meer gedaan kan worden…)
Tja, als de veiligheid een issue is: Eenvoudig op te lossen door een bruggetje of tunnel te maken zodat de voetgangers de bussen en trams niet gelijkvloers kruisen. Qua kosten binnen het hele herinirchtingsbudget slechts een druppel op een gloeiende plaat. En je moet je afvragen wat de herstelkosten zijn van een glazen wand die waarschijnlijk snel zal worden vernield.
Hier voor is toch een stoplicht uitgevonden..?
Een plaatje zegt meer dan 1.000 woorden.
Voetgangers zijn net als water, die kiezen altijd de kortste route, oftewel binnen de kortste keren zullen voetgangers manieren vinden om langs, over, onder of door die glazen wand heen te gaan.
Wat een idiote situatie en dat allemaal vanwege een Frans bedrijf dat zoveel mogelijk geld wil binnen harken om haar aandeelhouders tevreden te stellen.
Aan de Jaarbeurszijde is het precies zo, dus waar hebben we het over. Kleinstukje omlopen voor je eigen veiligheid, lijkt mij niet geheel onverstandig.
Frits 6/4/2017 – 12:17
Dat krijg je als met een knetterdeknetter links stadsbestuur, dat de mens vanuit haar lege filosofische kern beziet als een wilsonbekwaam wild kuddedier, dat maar beter tegen zichzelf beschermd kan worden middels een ‘autoriteit’ die iedere vorm van bewegingsvrijheid dicteert en domineert. Dat die ‘autoriteit’ conform die filosofie ook bevolkt wordt door wilsonbekwame kuddedieren is een intrinsieke tegenstrijdigheid die men maar liever niet onder ogen ziet.
Het valt mij eerlijk gezegd nog wel eens mee dat intussen niet alle straattegels in heel Utrecht vervangen zijn door rubberen exemplaren, met daarnaast uiteraard zachte stootranden op alle gebouwen, maar goed. Het is pas 2017 en volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen…Past u tot die tijd vooral erg goed op voor spontaan overstekende bussen en trams, want tot die tijd is er sowieso niemand om uw handje vast te houden.
begrijp ik dat scherpschutter nu opeens tégen de glazen wanden is, en daarmee niet meer voor het belang van Klepierre om zoveel mogelijk mensen door Hoog Catharijne te laten lopen?
het wordt steeds gekker, de ene dag oreert hij dat bewegingsvrijheid voor de Utrechter onzin is omdat Klepierre daar niet van houdt, de volgende dag geeft hij het ‘linkse’ stadsbestuur de schuld van precies dat standpunt, en betoogt hij dat we keuzevrijheid moeten hebben! 😮
Ik snap het geloof ik niet helemaal.
1. Kun je straks vanaf de Moreelse brug én niet direct het perron op komen én niet direct naar de binnenstad lopen?
2. Hoe worden fietsers die deze brug gebruiken geacht te rijden?
3. Waarom kan er wel een snelle route met trappen naar de perrons komen als het nog drukker wordt dan nu?
https://www.facebook.com/LopenEnFietsenDoorUtrecht/
Voor de mensen die zeggen dat het maar zo weinig scheelt. Het gaat niet om die paar honderd meter extra. Het gaat er om dat kunstmatig iedereen dezelfde route moet gebruiken terwijl dat totaal niet nodig is. En dat hier veiligheid wordt aangevoerd als motivatie is natuurlijk onzin. Het gaat allemaal om afspraken met Klepierre.
@Pierre Lek 6/4/2017 – 15:10
– “begrijp ik dat scherpschutter nu opeens tégen de glazen wanden is,”
Ik zou werkelijk niet weten hoe u tot die conclusie komt op basis van mijn post. Zuivere fantasie.
Het argument wat gegeven wordt voor het verplicht moeten omlopen is dat er straks bussen en trams in twee richtingen rijden wat een onveilige situatie zou geven. Dat argument is een non-argument;
Vanaf het nieuwe busstation centrumzijde gaat na opening nog maar een handjevol bussen rijden. Het grootste deel van de bussen blijft rijden vanaf jaarbeurszijde. Op busstation Jaarbeurszijde (en het oude busstation centrumzijde) kan ik me voorstellen dat men uit oogpunt van veiligheid voet en rij-verkeer uit elkaar wil halen.
Voor een busstation met 4 buslijntjes zou het gewoon overzichtelijk moeten zijn met een zebrapad of stoplichten.
Dit probleem is snel opgelost als veel mensen demonstratief de boel gaan blokkeren of een glazen wand slopen. Als planner moet je van te voren dit probleem aan zien komen, tenzij je niet de situatie in Utrecht kent. Zoals ook met de Moreelse brug wordt het tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid om wat koppige bedrijven en lokale bestuurders hun ogen te openen.
Met dit probleem wordt de Moreelsebrug nog belangrijker!
Waar is de petitie om dit te dwarsbomen?
Briljant, ook fijn voor mensen die slecht ter been zijn, terwijl de gemeente toch echt zegt dat toegankelijkheid belangrijk is. Was er vorige week niet een toegankelijke manifestatie in de schouwburg? Hoe geweldig toegankelijk Utrecht is en dat Utrecht zich daaraan gaat houden.
Allemaal symboolpolitiek voor de bühne.
Ik ga dit Hoog Catharijne en station gewoon boycotten. Gelukkig ben ik in de positie om dat te kunnen, ik hoef er niet te zijn en ik krijg niet de indruk dat ik veel ga missen. Gelukkig is het een stuk leuker aan de echte centrumkant van de stad. En dat houden we zo!
Beetje vage kaartjes.
Balkje duic over de onderkant doet ook niet echt lekker mee.
Brug Rabo wordt in dit plaatje ook een dingetje.
Ben benieuwd.
Ik vraag me af of de mensen die graag de moreelsebrug met de perrons willen verbinden al eens zijn gaan kijken hoe dit er dan uit moet gaan zien. Even los van dat er voor minimaal 3 van de tien trappen naar mijn idee intensieve aanpassing aan de nieuwe perron kappen en of hoogspanningskabel portalen nodig zijn, de overige krijg je alleen voor elkaar als je zowel links als rechts op de brug trappen gaat plaatsen net waar het kan tenzij ook daar aanpassingen aan de perrons worden gedaan (vraag me af of de NS zit te wachten op weer zo’n gefaseerd bouwproces wat net klaar is) . Het fietspad zou dan ook de functie voetpad krijgen en daarmee wordt juist de basisfunctie van de brug te grabbel gegooid. Namelijk de verbinding tussen de stadsgebieden voor de bewoners (komen er met de merwede plannen nog best wat bij) te verbeteren die lopend of fietsend naar de stad willen en terug. Dan heb je het nog niet eens over de toegankelijkheid voor mindervalide mensen (iets met 10 glazen liften erbij), de perron informatie borden die bovenop de brug komen want weten waar je naar beneden moet is wel handig, de incheck poortjes en hekwerken samen met de kaartautomaat kan dan eventueel nog onderaan het perron maar echt wenselijk is het niet. Mochten al deze lastige punten door budget en wil bij alle betrokken partijen toch getackeld worden krijg je dat er onderaan en op de brug bergen fietsen komen van mensen die net te laat zijn of gewoon te lui om door te fietsen naar de stalling. Is toch een beetje zonde van de 300000 stallingsplekken die er worden gemaakt om de hopen fietsen van straat te halen.
Ik kan het mis hebben maar volgens mij is het niet het beste idee die trappen daar maken.
De veiligheid van de voetganger komt over als een gezocht argument. Toen er vroeger een stadsbusstation aan de Noordkant was en een streekbusstation aan de zuidkant moest iedere overstapper aanvankelijk over de roltrappen naar boven via het stationsplateau en weer naar beneden omdat tussen beide busstations de bussen lekker wilden doorrijden. Ook toen werd het veiligheidargument gebruikt. Na voldoende tegengas van de gebruikers werd er een gelijkvloerse oversteek gemaakt, waarvan ik mij niet herinner dat er ooit een ongeluk is gebeurd. De bussen hoeven dicht bij de drukste halte namelijk niet ‘lekker door te rijden’. Voor de paar buslijnen die aan de centrumzijde terugkeren en de tram is zeer goed een waarschuwingsinstallatie te maken.
Kan iemand even WOB-en wat die glazen wand -die er blijkbaar maar voor zes jaar neergezet wordt- de gemeente (ons) eigenlijk kost? Het lijkt me beter om een structurele oplossing te bedenken voor de verkeersveiligheid, ennog beter om aankomsttracés zo te ontwerpen dat verkeersstromen elkaar zo min mogelijk kruisen.Maar ik ben dan ook een leek, die snappen niets van knips., het ontbreken van afritten naar de A2, HOV-banen waar ook trams zouden kunnen rijden, het persen van rondwegverkeer door een woonwijk en meer van dat soort verkeerskundige hogeschooltheorie.
@Figuur, het kan.
Met het ontwerp van de perrons en perronkappen is rekening gehouden met trappen.
Als alle reageerders hierboven wat vriendjes meenemen en straks één steen werpen, krijgen we gezamenlijk die wand al weg voordat hij af is!
Wel jammer natuurlijk voor de grafitti-artiesten, die zich alweer warm spuiten……
Iets wat ik nog niemand heb horen vragen: waarom krijgt de stationshal geen deuren aan de zuid-oost kant naar het plateau, maar alleen aan de noord-oost kant? Dat zou toch al heel wat schelen.
@Scherpschutter 6/4/2017 – 16:57
– “Ik zou werkelijk niet weten hoe u tot die conclusie komt op basis van mijn post. Zuivere fantasie.”
Nou, ik maak dat op uit je tirade over een ‘autoriteit’ [sic] die elke vorm van bewegingsvrijheid dicteert en domineert, in een discussie die over glazen wanden gaat… Maar je bent er dus voor, ondanks dat je tegelijkertijd graag ziet dat je bewegingsvrijheid niet gedicteerd en gedomineerd wordt? If you can’t convince them, confuse them, zal je strategie wel zijn.
Afgezien van Klepierre met zijn commerciële fuik, zijn die gesloten poortjes van de NS ook geen aanwinst voor de looproutes richting de stad. Zonder OV-pasje kom je er niet eens doorheen.
Wil je van het westen (Jaarbeurs, Croeselaan, Lombok) naar het centrum van Utrecht? In- en uitchecken bij de NS graag. Kom je met de bus vanuit de provincie naar Utrecht? In- en uitchecken bij de NS graag. Zo lang de winst van de NS maar niet onder druk komt door een zwartrijder. Wil je niet gecontroleerd worden door de NS? Dat wordt behoorlijk omlopen. Voor mij geen probleem, maar voor de oude besjes vind ik het sneu.
Haha nee Cico, er is een buitenomweg zonder incheck, en die nieuwe brug die ze gebouwd hebben is daar ook voor bedoeld.
Glazen wand ? Kapot slaan.
Als het een autoweg was geweest, zou het gelijk rechtgetrokken worden met een prijskaartje van honderden miljoenen…maar ja, het zijn maar voetgangers he. Je zult maar slecht ter been zijn..
@Pierre Lek 7/4/2017 – 9:16
Mijnheer,
Als u nu gewoon simpelweg even goed gelezen had waar mijn comment over ging (die gaat helemaal niet over de glazen wand/Kleppiere/brug etc etc, maar ik reageer op een comment van Frits die gaat over hoe belachelijk bemoederend de Gemeente zich opstelt), dan hadden we deze discussie niet hoeven voeren.
En u gaat maar door met aannames doen (nu weer dat ik tegen ben) waar u vervolgens weer allerlei volstrekt ongefundeerde aantijgingen aan knoopt. Dit is toch geen manier om een gesprek te voeren?
@cico. je kan ook met de poortjes nog steeds door utrecht CS zonder in te checken:
1. langs het stadskantoor (loop je wel buiten, maar toch overdekt)
2. in de hal naar boven, loop je zo naar de andere kant, weer naar beneden, geen poort te bekennen
@Scherpschutter 7/4/2017 – 13:39
Ja, Frits had het over glazen wanden notabene, lees maar eens goed. In jouw hoofd is er blijkbaar ergens een afslag genomen waarbij het toen ineens niet meer ging over glazen wanden, maar het onderwerp van dit artikel noch het onderwerp van Frits’ comment is ongewijzigd: glazen wanden. Sorry dat ik je in verwarring breng door daaraan te refereren, ik dacht dat je het begreep.
Maar to the point: ben je nou vóór het beperken van mensen in hun bewegingsvrijheid of tegen?! 😉
Dus wordt die buitenom route (tussen Stadhuis en stationshal) dan doorgetrokken naar de binnenstad? Dwars door de gebouwen heen? Zou een zegen zijn!
Over die andere route: ga eens op busplatform C of D staan, een steenworp afstand van Mariaplaats. Je wilt daarheen en je ziet de mooie Moreelsebrug die nota bene over het busstation is gebouwd. Maar eerst terug de mensenmassa vd stationshal in. Dan die eeuwig kapotte roltrap af. Dan nog eens 500 meter om het Beatrixgebouw heen (even lekker uitwaaien door de Mistralwinden). En dan kan je eindelijk over de sporen heen. Je hebt precies een cirkel gelopen.
Ik durf te voorspellen dat Utrechters over 5-10 jaar de meest stevige kuiten van Nederland zullen hebben.
Toch wel wonderlijk dat DUIC een forum biedt aan lieden die oproepen tot vernieling van de openbare ruimte. “Kapot slaan”, “steen werpen”, “glazen wand slopen”, “baksteen met een strik eromheen”. Verwerpelijke reacties en een zich serieus nemend medium onwaardig. Bah.
@ Johan
Niks mis met burgerlijke ongehoorzaamheid. Stuk minder erg dan witte -boorden-criminaliteit, corruptie en omkoping.
Achter alle deals tussen de gemeente Utrecht en vastgoedbellegers in met name het stationsgebied, waaronder kleppierre en haar voorgangers, hangen vel vieze (criminele?) luchtjes.
Beste kritisch, er is nogal een verschil tussen burgerlijke ongehoorzaamheid en regelrechte vernielzucht en opruiing. Doe eens wat aan je retoriek en denkvermogen.
@Adriaan
Nee hoor.
Als het stadsbestuur in de pocket van Kleppierre zit, niet meer in het belang van de burger bestuurt en niet van plan is om de kortste looproute aan te leggen naar de Mariaplaats, met onzin op de proppen komt (“omveilig”) en ons dwingt om langs winkels te lopen dan zeg ik “we slopen de glaswand”. De burger is nog altijd de baas, of zou dat moeten zijn.
@ Nope
Nogal een trieste post. Alsof jij de burger vertegenwoordigt. Dat doet gelukkig nog steeds het democratisch gekozen stadsbestuur. En niet “de straat”.
En de gemeenteraad hoort het bestuur te toetsen en controleren. Zeker op perverse, dubieuze en corrupte zaken. Iets dat in Utrecht niet gebeurd. De burger mag daar zeker wel protest tegen aan tekenen en hoeft helemaal niet alles voor zoete koek te slikken. Het is hier geen dictatuur.
Eigenlijk verwordt die OV-terminal tot een soort Cório / Klépierre: alles moet en zal via de hal wandelen !! Misschien tijd om “OV” ook met een accent op de ó of de é te gaan schrijven: ÓV of OVé ?
Als er dan geen stoplichten kunnen komen voor deze toch tamelijk eenvoudige situatie is een voetgangersbrug – met lift voor ouderen, roltrap – toch supersimpel en snel gebouwd? Wat is daar nu het probleem mee? Gaat Klépierre dan weer dwarsliggen? Beste ontwerpers: kom achter je tekentafel en rekenmachine vandaan en kom in de echte wereld. Kijk hoe voetgangersstromen gaan, zie de olifantenpaadjes, en probeer mensen niet in jullie oplossingen te dwingen.
Ik snap het niet. Als je van de Moreelsebrug komt, loop je dan ook tegen die glazen wand op? Moet je dan met je fiets lopend door HC? Huh
@Jacky: nee, natuurlijk niet.
In dit filmpje is vanaf 3:52 zichtbaar hoe het zit met de brug en de glazen wand:
https://www.youtube.com/watch?v=FOIK6zDY-wM&t=203s