‘Kabinet komt komende jaarwisseling met algeheel vuurwerkverbod’ ‘Kabinet komt komende jaarwisseling met algeheel vuurwerkverbod’

‘Kabinet komt komende jaarwisseling met algeheel vuurwerkverbod’

‘Kabinet komt komende jaarwisseling met algeheel vuurwerkverbod’
Vuurwerkverkoop in Utrecht
Het kabinet wil dat al het vuurwerk verboden wordt tijdens komende jaarwisseling. Dit schrijven verschillende media op basis van Haagse bronnen. Later deze week moet het nieuws officieel naar buiten komen.

Het kabinet wil dat al het vuurwerk verboden wordt tijdens komende jaarwisseling. Dit schrijven verschillende media op basis van Haagse bronnen. Later deze week moet het nieuws officieel naar buiten komen.

Het gaat om een tijdelijk verbod, dat voorlopig alleen aankomende jaarwisseling van kracht is en bedoeld is als coronamaatregel. Door een algeheel vuurwerkverbod worden de zorg en de politie ontlast, is het idee.

De beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, politiebond ACP en de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen spraken ook al eerder hun steun uit voor een verbod.

Permanent

Er zijn meerdere partijen in de Tweede Kamer die voor een permanent vuurwerkverbod zijn. Daar lijkt tot op heden nog geen meerderheid voor. Door de coronacrisis is er nu wel een meerderheid voor een tijdelijk verbod. Ook in de gemeenteraad van Utrecht speelt de discussie over een verbod.

Later deze week moet formeel duidelijk worden dat er een vuurwerkverbod komt. Dan wordt waarschijnlijk ook helder hoe vuurwerkverkopers gecompenseerd worden.

30 Reacties

Reageren
 1. Don

  Zou ik nu vast beginnen met het sluiten van de grenzen om het illegale vuurwerk wat nu al veelvuldig door Utrecht dreunt tegen te houden. Ik zou zeggen met oud en nieuw een eerste hulp post voor legaal en eentje voor illegaal vuurwerk. daar zetten we dan een verbanddoosje neer.

 2. Erwin

  @don: welk legaal vuurwerk?

 3. Wies

  Eindelijk is het dan zo ver. Heerlijk. Nu nog lik op stuk handelen richting mensen die nu al veelvuldig vuurwerk afsteken. Dat zijn er namelijk meer dan vorig jaar, helaas.

 4. Mikel

  Ja dit is symbool politiek. Nu komt er allemaal zwaarder en illegaal vuurwerk uit België onze kant op.

 5. alex

  En nu nog handhaven.

  En iets doen aan die autobranden.

 6. Rietje

  Dan zullen ze ook een avondklok moeten instellen en een beetje beter hun bommenspeurtocht moeten uitvoeren.
  Hier dreunt het al een poosje. Ga er niet van uit dat het stopt omdat het niet mag. Die bommen mochten namelijk al niet.
  Voor alle bange dieren en mensen en ook alle zieken hoop ik dat het een beetje te doen is de komende maanden.
  Ik hoop ook dat we een heel veel beter nieuw jaar gaan krijgen. Sterkte allemaal.

 7. Pee

  Het vuurwerk wat nu al te horen is is toch al verboden .
  Dus de mensen die normaal hun pakketje bij de fietsenboer of tuincentrum halen en op oudjaarsavond even wat weg knallen worden nu gestraft .
  Degene die nu al met vuurwerk lopen hebben vrije doortocht om in polen of duitsland vuurwerk aan te schaffen ,wat eigenlijk voor professionals bedoelt is maar gewoon verkrijgbaar is voor iedereen.
  En nu gaan er nog meer die kanten op om toch vuurwerk te scoren.

 8. Koel Hoofd

  Algeheel vuurwerkverbod in Nederland?
  Dat moeten vanaf nu de grenzen potdicht, mag er geen pakketje meer worden bezorgd, avondklok tussen 18u-06u tot aan 1 februari 2022, op elke straathoek een paar camera’s met zoomfunctie, en al die tijd heel strak handhaven….
  We weten allemaal dat dit gewoon niet gaat lukken!

 9. Fred

  Al dat geneuzel om nog steeds meer (niet te handhaven) verboden lijkt me een zwaktebod van onzekere mensen die niet weten hoe ze samen kunnen leven met anderen in een samenleving.
  En om dit dan in dit jaar te scharen onde de noemer coronamaatregelen zegt me hooguit iets over het gebrek aan intellect van de voorstellers.

 10. Henk-Jan

  Een typisch geval van de goeden die onder de kwaden moeten lijden. Er zijn zoveel mensen die op een normale manier met vuurwerk om kunnen gaan en hier een heel plezierige jaarwisseling door hebben. Nu krijg je juist nog meer niet te handhaven illegale handel. Het knalvuurwerkverbod was al hilarisch, want met het legale knalvuurwerk was het al onmogelijk om vandalisme te plegen, maar dit is helemaal een maatregel die het doel voorbij schiet.

 11. Geenstijl@Utrecht

  Ik was vroeger een vuurwerk fanaat, maar ik heb gezien en meegemaakt de ellende van vuurwerk en dan nog de schade voor het milieu, nee voor mij geen vuurwerk meer.
  Laten we ons gezonde verstand gebruiken en zeker denken aan onze kinderen die verder moeten op deze planeet.
  Het heeft meer zin om te laten zien wat het efect is van vuurwerk op het milieu en dieren, ik denk dat mensen veel meer geneigd zijn om te stoppen met afsteken.

 12. Bernhard

  ‘Van de geregistreerde letsels ontstond 81 procent door legaal vuurwerk, een toename ten opzichte van vorig jaar, toen nog 73 procent van de verwondingen het gevolg was van het afsteken van legaal vuurwerk’
  En dan heb ik het nog niet over alle doorgeflipte huisdieren, teringbende op straat, fijnstof in de lucht. Verbieden die zooi.

 13. Katja

  Jippie ! En nu definitief maken. Zodat er tijdens oud en nieuw geen hulpverleners meer bestookt worden.

 14. Hugo Aylva

  Natuurlijk lost zo’n verbod niet alle vuurwerkoverlast op, illegaal vuurwerk zal ongetwijfeld blijven worden afgestoken. Dat neemt niet weg dat de drempel om (illegaal) vuurwerk af te steken een stuk hoger ligt wanneer er geen ander vuurwerk wordt afgestoken. Je valt simpelweg meer op.

  Daar staat tegenover dat het sowieso een enorm verschil is voor bange dieren. Probeer je eens voor te stellen wat die ieder jaar moeten doormaken! Velen verkeren in dagenlange staat van paniek en angst. Hetzelfde geldt voor de gegarandeerde milieuwinst, de luchtkwaliteit (mensen met luchtwegaandoeningen!) en de enorme schadepost (financieel en medisch) die dit jaar miljoenen euro’s lager zal uitvallen.

  Ik begrijp niet dat we het vieren van oud en nieuwe op de manier waarop we dat gewend zijn normaal moeten vinden en onder het kopje ‘gun iedereen zijn pleziertje’ moeten scharen. Terwijl er ieder jaar doden, vele gewonden, vechtpartijen, autobranden, mishandelingen (zorgpersoneel!), bange en dode dieren, enorme milieuschade en voor miljoenen euro’s aan vandalisme te betreuren vallen. Dat zal echt niet allemaal achterwege blijven dit jaar, maar het verbieden van vuurwerk zal een essentiële bijdrage leveren aan het onnederlandse anarchistische karakter van oud en nieuw. Wat mij betreft een verademing!

 15. Rinke Doornekamp

  Heel goed nieuws! Nu maar hopen dat het verbod niet alleen voor dit jaar is.

 16. Berk

  @Hugo Aylva Hear hear!

 17. Paul

  Vuurwerk is toch gewoon niet meer van deze tijd?

 18. Frits

  Wie had het lontje aangestoken? haha. Door een verbod zal vooral de ergernis toenemen.

 19. Robert Dorsman

  Ben het voor het eerst in mijn Duic-geschiedenis hartgrondig EENS met Geenstijl (en anderen die een verbod toejuichen). En inderdaad: het knallen begint ons leven – en het is nog niet eens half november – nu al te vergallen.

 20. Anna

  Geen stijl ik ben het ook met je eens. De lijst van ellende is lang. Eindelijk verstand. Oud en Nieuw is allang geen feest meer door de knallen weken van te voren, de verziekte lucht, angst. Een mooie inzet om het helemaal en voor altijd af te schaffen. En de corona is weer een factor erbij om het niet te doen.

 21. thomasje

  gelukkig ook wat minder luchtvervuiling dit jaar. Klimaat warmt al snel genoeg op de komende decennia.

 22. Scherpschutter

  Robert Dorsman

  U leven vergalt door een paar rotjes? LOL. Daar is ook niet veel voor nodig dan…

 23. Manou De R.

  Ja leuk joh, hier iedereen strak van de rotjes afblijven en in China zelf gaat dan weer voor tonnen aan kruit de lucht in. Iets met een druppel en gloeiende plaat. Ik gooi nog even een gepaneerde vleermuis in de wok.

 24. Derk van Dorth

  Geweldig, vervolgens een geheel, landelijk of lokaal, verbod. Er is echt geen klap aan, al die rotjes en vuurwerkbommen! Goed voor milieu, (huis)dieren, straat- en luchtvervuiling. Nu nog de vuurwerkoverlast in Overvecht-zuid en elders, zowel overdag als ‘s avonds en ‘s nachts, afstraffen.

 25. Cas

  Jammer dat ik die blaffende honden die mij het hele jaar lastig vallen en al die katten die in mijn tuin kakken nu die paar uurtjes niet kan terugpakken voor hun irritante gedrag

 26. HArry

  Met dank aan het “intelligente” vuurwerkverbod hebben de wat ondernemende types reeds de afgelopen maanden ingekocht. De geschiedenis leert dat drooglegging niet werkt en altijd ongewenste bijwerkingen hebben. Dus door dir besluit zijn de politici zelf veroorzaker van het afsteken van veels te zwaar vuurwerk.

  Super intelligent weer 😂😂👍👍

 27. RvD

  Even de argumenten op een rij:
  We willen de gezondheidszorg ontzien => Vorig jaar 385 Spoed Eisende Hulp bezoeken en 900 huisartsen post door vuurwerk. Totaal ongeveer 1.300
  Ter vergelijking: jaarlijks worden 50.000 mensen behandeld in ziekenhuis of huisartsenpost voor hondenbeten (https://www.houdenvanhonden.nl/kinderen-en-je-hond/hondenbeten/)
  Het zorgt voor een teringbende op straat => 1,5 mio honden zorgen voor veel meer teringzooi op straat (en in parken en overal) en dat niet 1 dag, maar het hele jaar door.
  Goed voor het milieu => Honden hebben een veel groter negatief effect op het milieu dan vuurwerk (https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/mobiliteit/373/hond-stoot-meer-co2-uit-dan-suv)
  Overlast => Honden zorgen het hele jaar voor overlast, zowel qua geluid als qua ontlasting

  Kortom wil je echt iets doen, begin met de grote stappen en verbiedt honden….. En zo kan ik nog heel veel dingen bedenken die je ook kan verbieden…

  @Bernard. Heb je nagedacht hoe ze meten of iets door legaal of illegaal vuurwerk komt? Kan je dat (objectief) zien? En hoe eerlijk zouden mensen toegeven dat ze illegaal vuurwerk hebben gebruikt…?

 28. Manou De R.

  Ik ga zorgen dat ik met Oud en Nieuw terug ben van mijn vakantie in de Belgische Ardennen. Ik wil alles en iedereen van handhaving in Utrecht als een malle zien rondrijden, -fietsen en – hollen op de 31e. Tegen 22.00 moet dat helemaal een feest zijn. Popcorn erbij!

 29. Manou De R.

  Het is nu 01 december geweest en in de Tweede Kamer loopt het nu al uit de klauwen over honderden kilo’s opgeslagen illegaal vuurwerk in woonwijken. Al die gespeelde verbaasde blikken van “hoe kan dat nou?” zijn hilarisch. Nog een dikke 27 dagen te gaan!

 30. Miley

  https://hollandsecourant.nl/2020/12/08/definitief-vuurwerkverbod-vanaf-2021/

  check dit nieuwsbericht even!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).