Kabinet kondigt versoepelingen aan: ‘Bijna alles gaat weer open’ Kabinet kondigt versoepelingen aan: ‘Bijna alles gaat weer open’

Kabinet kondigt versoepelingen aan: ‘Bijna alles gaat weer open’

Kabinet kondigt versoepelingen aan: ‘Bijna alles gaat weer open’
Horeca, bioscopen, musea, theaters, concertzalen, dierentuinen en pretparken mogen vanaf woensdag tussen 05.00 en 22.00 uur weer mensen ontvangen. Dat heeft minister-president Mark Rutte dinsdag bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie.

Horeca, bioscopen, musea, theaters, concertzalen, dierentuinen en pretparken mogen vanaf woensdag tussen 05.00 en 22.00 uur weer mensen ontvangen. Dat heeft minister-president Mark Rutte dinsdag bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie.

“We zetten een grote stap om Nederland verder van het slot te halen, terwijl de besmettingscijfers door het dak gaan”, zei Rutte tijdens de persconferentie. “Ik doe vandaag een beroep op iedereen in Nederland. Laten we er samen voor zorgen dat Nederland verder opengaat en verder open kan blijven. Dat begint met het volgen van de regels.”

Bijna alle sectoren mogen vanaf woensdag dus de deuren weer openen. Bezoekers zijn overigens alleen welkom als zij een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Daarnaast is in alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht. Op doorstroomlocaties zoals musea geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter en een maximumaantal van 1.250 personen.

Evenementen

Evenementen waar mensen geen vaste zitplaats hebben, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan. Grote evenementen, waar meer dan 1.250 bezoekers komen en waar mensen een vaste zitplaats hebben, zijn alleen buiten toegestaan.

Net zoals veel andere sectoren mogen ook supermarkten vanaf woensdag weer tot 22.00 uur openblijven. Eerder moest deze sector om 20.00 uur sluiten.

Ook voor scholen veranderen de regels. Vanaf morgen moeten leerlingen van het primair- en voortgezet onderwijs en de buitenschoolse opvang thuisblijven wanneer zij klachten hebben of positief zijn getest. Eerder moest een hele klas thuisblijven bij drie of meer besmettingen. Nu is dat dus niet meer het geval

Bekijk hier de nieuwe maatregelen nog een keer op een rij.

24 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Als mensen maar hard genoeg schreeuwen dat ze de maatregelen zat zijn worden die dus versoepeld. Net als ouders die hun hysterische kleuters bij het snoeprek in de supermarkt uiteindelijk gewoon maar hun zin geven gaat ook het kabinet nu door de knieën om van het gezeur af te zijn. Beetje dom, want nu hebben ze binnenkort een nog veel groter probleem als alle snoepwinkels weer dicht moeten.

 2. Scherpschutter

  Als compleet lege IC’s, galmende ziekenhuisgangen en het rustigste griepseizoen in decennia al niet langer genoeg zijn om alle maatregelen op te heffen en terug te keren naar normaal; wel, wat is daar dan eigenlijk wél concreet voor nodig….?

  Exact. Die optie bestaat in de beleving van de bestuurders van staatscorporatie kennelijk in het geheel niet meer…

 3. Bernhard

  Wassen neus. Het hele nachtleven is nog gesloten. Theaters worden zodanig beperkt in hun programmering en capaciteit dat het nauwelijks rendabel is om open te gaan. Voetbalstadions mogen maar voor 1/3 gevuld zijn. Z.s.m. alles openen.

 4. Realist

  Alles open dus met z’n allen weer op hetzelfde tijdstip in dezelfde file, allemaal gelijkertijd in een rij staan, allemaal op hetzelfde moment dezelfde dingen, allemaal in hetzelfde restaurant zitten en een en elkaar zoveel mogelijk proberen te negeren, kinderen met 30+ leerlingen weer in een smerig lokaal gepropt… Joepie, wat fijn om niet meer onderdrukt te zijn…..

 5. Kaat

  Ik houd mijn hart vast om de uitgestelde zorg… Het zijn lastige afwegingen. Het zou al helpen wanneer niet alleen aan zichzelf denkt.

 6. Speak Up

  @Scherschutter

  Hou toch eens op met dat gelieg en gemanipuleer. Dit is gewoon je reinste verspreiding van fake news en desinformatie, met zeer kwalijke gevolgen.

  Werkelijk niks van wat je schrijft klopt.

  Het zou fijn zijn als duic eens zou ingrijpen bij deze doelbewuste misleiding en manipulatie vd lezer, juist vanwege de schadelijk impact op de maatschappij. Het woord is nu out in the open namelijk en bereikt mensen.

  Nogmaals: corona is geen griep, het behoort tot een andere familie van virussen.

  Ook al lijkt de omikront variant tot minder ziekenhuisopnamen te leiden, dat komt ook door de vaccinatiegraad in Nederland in combi met de boosters en het aantal mensen dat covid heeft gehad. In de VS stijgen de ziekenhuisopnamen snel door Omikron en stijgt ook het aantal doden. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met een lagere vaccinatiegraad en/ of lagere boostergraad in bepaalde staten.

  Nu het aantal besmettingen gaat stijgen door het loslaten vd maatregelen (nu al 65000 per dag en niet iedere besmette persoon gaat naar de ggd waardoor die aantallen in realiteit veel hoger liggen》 1 op de 50 mensen die besmet is waarschijnlijk) gaat in absolute aantallen uiteraard ook het aantal ziekenhuisopnamen oplopen, waardoor zorg weer vast kan lopen, met directe en indirecte gevolgen voor patiënten.

 7. Bijnabinnenstadbewoner

  Balen. Weg rust. We moeten weer van alles doen.

 8. Sjaak

  @ Bernhard

  De theaters kunnen de komende 3-6 weken hun voorstellingen ook om 18.15 of 18.30 of 18.45 laten starten.

  Het is even niet anders. De alternatieven waren sluiting om 17.00 of sluiting om 20.00, waar het OMT op aandrong. Of nog helemaal niet open zijn. Dus?

  In het filmtheater zijn wij iig blij met 22u voor film en horeca.

 9. Realist

  @SpeakUp. Je oproepen tot censuur nemen ernstige vormen aan. Opvallend genoeg komen dit soort oproepen meestal uit de hoek van mensen met dezelfde politieke en activistische voorkeuren.

 10. Henk

  @Speakup Scherpschutter heeft juist volledig gelijk, ik ben heel blij met zijn ! Als jij nog bang ben mag je gewoon thuisblijven hoor.

 11. Bernhard

  @Sjaak: Het is zonder meer een stap in de goede richting. Nu snel alle restricties op de openingstijden intrekken.

 12. Lombokker

  Een dom besluit om een luidruchtige minderheid hun zin te geven.

  Er komen weliswaar minder besmette mensen in het ziekenhuis terecht, maar het totaal aantal besmettingen stijgt dermate hard dat we maar moeten afwachten of dat zo blijft.
  Bovendien loopt het aantal mensen dat ziek thuis blijft zo hard op dat veel bedrijven nu beginnen te piepen dat ze niet genoeg personeel meer hebben om de boel draaiend te houden.
  Houd er maar rekening mee dat er binnenkort minder treinen en bussen rijden.
  https://www.ad.nl/werk/ziekteverzuim-schiet-omhoog-door-omikron-grote-werkdruk-in-zorg-en-onderwijs-baart-zorgen~a3ab4002/

 13. Bromsnor

  Bromsnor constateert dat de grens berijkt is aan wat er van horeca, cultuur en jonge mensen gevraagd mag worden. De consequenties van de laatste locdown waren een stuk moeilijker op te brengen dan die van de eerdere lockdowns. Het aantal zelfmoorden onder jongeren en het beslag op de ggz van die zelfde jongeren neemt schrikbarend toe. Daar kan Bromsnor van alles van vinden, maar daar kan hij niet omheen. De afwegingen ten positieve en ten negatieve van een lockdown zijn ingewikkeld. Er is geen goede keuze. Of er gaan mensen dood, of er gaan mensen dood. We hebben hier niet om gevraagd, we moeten er zo verstandig mogelijk mee omgaan.

 14. Peter

  Ik vind het nu wel genoeg geweest met uw leugens en misleiding, Scherpschutter.
  Redactie, wilt u alstublieft ingrijpen en deze figuur eindelijk eens bannen?

 15. Erwin

  @speakup: scherpschutter is een duic-trol, gericht op het genereren van opschudding en clicks

 16. Len

  Het is bijna eng aan het worden om te zien hoe ver mensen in de corona filterbubbel zijn blijven hangen.

 17. Hoera

  @Erwin, dat klopt als een bus en dat constaterend zou het DUIC sieren de posts van deze ‘trol’ weg te halen of in ieder geval van een disclaimer te voorzien.

 18. Binnenstadbewoner

  Mooi, het leven moet doorgaan.

 19. JdV

  JdV constateert dat Bromsnor geen idee heeft hoe je het woord bereikt moet schrijven.

 20. Theo

  Vrijheid onder voorwaarden is geen vrijheid.
  Wanneer gaan eindelijk alle maatregelen, inclusief de QR-pas, van tafel?

 21. JdV

  @Erwin, Peter en Speakup: Wat klopt er niet aan de opmerking van Scherpschutter?
  Minder dan 250 mensen met covid op de IC (bij begin crisis 1500). Dan mag je inderdaad spreken van een lege IC ten opzichte van eerder. Het rustigste griepseizoen? Klopt volgens mij helemaal ten opzichte van bijvoorbeeld 2018.
  Het lijkt er op dat Erwin, Peter en Speakup vooral meningen die hun niet goed gezind zijn willen censureren. Inhoudelijk hebben ze geen poot om op te staan. Wellicht moet DUIC mensen die ten onrechte oproepen tot bannen zelf maar te bannen aangezien ze geen waarde hechten aan meningen die niet stroken met die van henzelf. Zulke ondemocratische figuren verdienen geen platform hier.

 22. Speak Upje

  @ JdV

  250 is maar een deel tov 1500, maar 250 mensen op een IC in een land als Nederland (ongeacht de maximum capaciteit) is nog steeds heel erg veel. Dat kan je onafhankelijk gezien nooit kwalificeren als rustig. Feitelijk onjuiste en misleidende info. Wil je er ook nog even bij vertellen hoeveel moeite het gekost heeft om de IC-capaciteit in het begin van coronacrisis op 1500 te krijgen?

  Daarnaast rept het heerschap over compleet lege IC’s, terwijl 250 mensen op de IC dus nog gewoon een redelijk aantal is. Onjuist dus. En wat heeft corona met een griepseizoen te maken? Het is immers geen griep. Als er nu ook nog eens flink griep had geheerst dan hadden we wellicht alweer een groter probleem gehad. Zie je dat een aantal maatregelen prima werken tegen de verspreiding van griep ook.

  Kom maar eens op met die griepseizoencijfers uit 2018 dan. Incl. duur dat mensen ziekenhuisbedden bezet hielden e.d.; volledig in het juiste perspectief geplaatst tegen de situatie nu. Wie roept hier nu zomaar wat zonder feiten?

  Ik roep niet op tot bannen, maar om bepaalde uitspraken die gelden als bewuste desinformatie te modereren.

 23. JdV

  @speak up: Bijgaand de cijfers uit 2018. Zoals u kunt lezen behoorlijk dramatisch. Overbelaste ziekenhuizen. Bijna 1 miljoen besmettingen. 9500 doden.
  2021? Niets of bijna niets volgens mij.

 24. Speak Upje

  @ JdV

  Dit is je reactie? Zonder bron, duiding, of tijdsspanne?
  Moewhahahahaha. En dan anderen de maat nemen? Watdafok.

  In welke vorm waren die ziekenhuizen overbelast door de griep? Wat houdt overbelast in? Je weet dat Covid (veel) meer doden op zijn naam heeft op jaarbasis? Zowel direct als indirect? En dus ook meer IC opnamen? En meer ziekenhuisopnamen in algemene zin? En dat Covid patiënten een IC bed langer bezet houden (3 weken) en meer personeel kosten dan een grieppatiënt? Covid is daarnaast geen griep, maar een compleet ander virus. Wat probeer je hier nu te doen man, op goedkope wijze?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).