Kabinet maakt nieuwe coronamaatregelen bekend: meer opties voor lokale regels Kabinet maakt nieuwe coronamaatregelen bekend: meer opties voor lokale regels

Kabinet maakt nieuwe coronamaatregelen bekend: meer opties voor lokale regels

Kabinet maakt nieuwe coronamaatregelen bekend: meer opties voor lokale regels
Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben donderdagavond tijdens een persconferentie uitleg gegeven over de nieuwe coronamaatregelen. Er komen enkele nieuwe landelijke regels, en er komt ruimte voor lokale en regionale maatregelen.

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben donderdagavond tijdens een persconferentie uitleg gegeven over de nieuwe coronamaatregelen. Er komen enkele nieuwe landelijke regels, en er komt ruimte voor lokale en regionale maatregelen.

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te krijgen, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Minister-president Mark Rutte benadrukte vanavond nogmaals het belang van de basisregels, zoals afstand houden en het laten testen op corona bij het hebben van klachten.

De Rijksoverheid schrijft: “In de aanloop naar de zomerperiode hebben we gezien hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te blijven houden. De besmettingen liepen terug en hierdoor konden we geleidelijk aan de maatregelen versoepelen. Nog steeds leven gelukkig veel mensen de basisregels na. Maar wat ons zorgen baart is dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. Dat zien we terug in de recente uitbraken. Als we het tij met elkaar niet keren, dan dreigen we de grip op de verspreiding van het coronavirus weer te verliezen. En verspelen we de winst die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt.”

Daarom steunt het kabinet lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen worden enkele landelijke maatregelen verscherpt

De maatregelen die nu getroffen worden:

 1. Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard.
  Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22:00 uur en er wordt geen alcohol gedronken.
  De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
 2. De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
 3. Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) op.
 4. In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.
 5. De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

De lokale Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

 • de openingstijden van de horeca beperken;
 • gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
 • locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
 • parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
 • publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
 • handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
 • grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren.

UIT-week in Utrecht

Eerder was het onduidelijk of de studentenintroducties in Nederland wel door mochten gaan. Met de nieuwe coronamaatregelen is er ruimte voor een introductie, maar deze moeten vooral van informatieve aard zijn, in kleine groepen plaatsvinden en zonder alcohol.

16 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Kortom: weer tig flutregels die werkelijk niets oplossen behalve de vrijheid van burgers nog altijd geen enkele oplossing voor het werkelijke probleem: aerosols.

  Een mondkapjesplicht….op buitenlocaties. LOL! Hoeveel compleet dwazer moet het nog worden? He-le-maal niemand raakt buiten besmet, 1.5 meter afstand of niet. 99.5% van de besmettingen vindt indoor plaats via aerosole overdracht. En dan worden wij geacht mondkapjes te dragen….BUITEN?

  Om het op z’n Utregs te stellen: man, man, man….

 2. HArry

  Nederland kolderland.

 3. Arbeider

  Maart: Rutte verkondigt maatregelen tegen de Corona, iedereen gaat Corona krijgen ,we moeten gaan testen etc.etc.Met name horeca,sportverenigingen, musea, bioscopen, kermissen zijn de grootste gedupeerden. Ziekenhuizen (IC) ligt vol met meer dan 1200 patiënten:

  Juni: Rutte verkondigt versoepelingen aan. In de ziekenhuizen liggen op dat moment ongeveer 800 patiënten op de IC en er kan getest gaan worden.

  Augustus: Rutte verteld ons dat het de verkeerde kant op gaat.Brandhaarden in vooral Rotterdam ( offerfeest) Den Haag en amsterdam door jongeren en studenten. Cijfers in de ziekenhuizen: 38 patiënten op de IC…U leest het goed…maar 38…Rutte is boos op fnoord supporters die even gezongen hebben, het betreft hier een groepje van 15 jongeren die even wat liederen zingen, gelijk worden de burgemeesters verzocht maatregelen te nemen. Zelfde voor de horeca, terwijl het in bijna heel Nederland goed gaat ondanks de versoepelingen en de vakanties. Ook word er gezegd dat er in ene minder getest is, niet zo gek als je midden in de vakanties zit en Nederland op de camping of in het buitenland zit. Is het allemaal echt zo erg als de media en oppositie doet voorkomen….Nee…de media en oppositie hebben een sfeer gecreëerd waarop geist werd maatregelen te nemen en zie daar gisteren is dat dan ook gebeurd, bang voor politieke gevolgen vooral.

  Iedereen maakt elkaar gek,krantjes moeten verkocht worden, oppositie partijen doen hun plas er over en virologen mogen oreren onder het genot van een goed glas wijn en een flinke onkosten vergoeding in de praatprogramma’s .Burgemeesters pakken de regie en hun moment van fame ( Bruls,Depla) en Halsema van 020 verplicht in ene mondkapjes plicht in terwijl koning Jaap van Dissel dit schijnveiligheid vind. Snapt u het nog? De ondernemers worden kapot gemaakt door opruiers en laffe,bange politici die het lot van Nederland in de handen leggen van het RIVM en virologen die vanaf het begin grote fouten en blunders hebben gemaakt ( zie de bejaarden huizen en verpleegkundigen)

  Welkom in Nederland waar de angste regeert ipv gezond verstand gebruiken!

 4. Hans

  De reacties, in dit forum lezend van Scherpschutter, Harry en Arbeider, op de alleszins verstandige maatregelen die de overheid nu neemt om de teugels een beetje aan te trekken, dan bekruipt mij een groot gevoel van dankbaarheid dat dit driemanschap niet bepaalt hoe het coronavirus ingedamd moet worden. Goddank is het kabinet voortdurend in gesprek met deskundigen op dit gebied, n.l. de wetenschappers van het RIVM en virologen zoals mw. Marion Koopmans. Het is vreselijk goedkoop – maar ook schadelijk – om daar tegenaan te trappen.

 5. JJ

  @scherpschutter

  Het is helemaal niet bewezen dat je buiten niet besmet raakt. Je praat dus weer eens kolder. Er zijn voorvallen bekend van mensen die elkaar kletsend besmet hebben buiten. Kuchen en niezen van dichtbij ook. Buiten vervliegt alles sneller, maar het is wel degelijk mogelijk. Zeker op korte afstand en bij langdurig intensief contact.

  En dat gelul over inperken van vrijheid…overdrijf toch niet zo. Je lijkt wel zo’n virussektegekkie die ook de hele tijd met schromelijke overdrijvingen (jodenster en jodenvervolgingen; hoe halen ze het in hin hoofd) en compolttheoriën op de proppen komen (“new world order”).

  De overheid doet hier het enige juiste (te laat).

  Namelijk: voorkomen dat ziekenhuis- en IC-opnames weer enorm gaan oplopen. Gaat half/ eind augustus waarschijnlijk toch wel gebeuren. En een 2e landelijke lockdown voorkomen. Niet alleen vanwege de gezondheid van zwakkeren en andere normale mensen die plots erg ziek worden, en om de zorgcapaciteit en de economie te ontlasten.

 6. Aanstoot

  Ik ben het helemaal eens met Hans. De regering heeft met het inschakeling van een PvdA-minister laten zien dat de politieke verschillen nu even opzij moeten worden geschoven. Ver der hebben ze een leger van top-deskundigen ingeschakeld om te adviseren. Het is te debiel voor woorden om te denken dat deze deskundigen bezig zijn met ons een loer te draaien. Ik snap werkelijk niet dat mensen dit alles tot op het bot afkraken en wantrouwen maar vervolgens wél meteen achter de een of andere persoon – die ook een keertje iets heeft gestudeerd en wat heeft gegoogled – aanlopen. Waarom zou een dansleraar er meer van weten dat al die deskundigen? Waanzin! Laten we met elkaar op een zorgvuldige ons gemeenschappelijke probeem proberen weg te werken en ophouden met al dit geschreeuw.

 7. Jasper

  Hear, hear Hans!

 8. Hans

  In Knack, (via Blendle) stond afgelopen woensdag o.a. deze alinea over de verwoestende werking van Covid-19. Laat iedereen die achter die geschifte man die Engel heet aanloopt dit even lezen. Denk na en loop niet als een dwaas achter deze gesjeesde student aan, verstand van dansen wil niet zeggen dat je weet waar je over praat als het over Covid-19 gaat. Willem is een rattenvanger van Hamelen en zijn volgelingen zijn horende doof en ziende blind of gewoonweg dom. Die optie houden we open.

  Uit Knack d.d. 5 augustus j.l.

  Wat aanvankelijk een griepachtig virus leek dat de luchtwegen infecteert, groeide uit tot een biologisch enigma dat virusjagers met stomheid slaat. Het is amper een miljardste van een meter groot en het telt slechts 15 genen met informatie over niet meer dan 29 eiwitten. En toch is het coronavirus in staat een menselijk lichaam compleet te ontregelen. Hoe langer wetenschappers ernaar kijken, hoe indrukwekkender het arsenaal aan ontwrichtende functies in ons lichaam wordt dat het virus schijnbaar moeiteloos lijkt te kunnen uitrollen.
  ‘Een wrede en ongewone ziekte’, kopte het vakblad New Scientist boven een opsomming van wat covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, in een mensenlichaam kan aanrichten. Het noemde het virus ‘een alles overweldigende vijand die kan doden in een tweeledige aanval, door zowel onze afweer te provoceren als onze bloedklontering te ontregelen’.
  De lijst van symptomen die het virus uitlokt, groeit met de dag. Het gaat om veel meer dan verkoudheid, hoofdpijn en koorts die kunnen uitmonden in coma. Patiënten raken compleet uitgeput, gevoelloos (fysiek én mentaal), krijgen last van diarree en extreem gewichtsverlies, en van huid- en hersenaandoeningen. Mensen die tijdens de virale infectie zelf alleen bescheiden symptomen hebben, kunnen weken later ineens zwaar ziek worden, vooral door hun afweer die op hol slaat omdat die de gevolgen van de infectie niet onder controle krijgt.
  Geen enkel orgaan in het menselijk lichaam is veilig voor het virus. Het is niet langer louter een probleem van kwetsbare longen en zware longontstekingen, maar ook van beroertes, lever- en nierfalen en hevige spierpijnen. Een studie in New England Journal of Medicine zorgde voor grote beroering door aan te tonen dat het coronavirus zelfs diabetes (type 1) kan veroorzaken. Het was bekend dat mensen met diabetes gemakkelijker slachtoffer worden van het virus, maar het nieuws dat het virus de ziekte zelf triggert stuurde een schokgolf door het diabeteswereldje. Het virus zou in de pancreas de cellen infecteren die instaan voor de productie van insuline en glucagon, hormonen die het suikergehalte in het bloed regelen. Door de infectie loopt de suikerregulatie in het honderd.
  Speekseldruppels op feesten
  Nature gaf recent een overzicht van de grootste vraagtekens over de biologie van het coronavirus. Die lijst begon met de vaststelling dat het bij verschillende mensen uiteenlopende ziektebeelden oproept. Sommige besmette mensen merken amper iets van de infectie, anderen worden bijna meteen doodziek. Mensen met milde symptomen van de besmetting kunnen maanden later nog last hebben, terwijl er ook zwaar zieke patiënten zijn die relatief snel hun normale leven weer opnemen. Niemand heeft er ook maar enig zicht op vanwaar die opvallende verschillen komen.
  Volgens sommige preliminaire studies zou amper een derde van de besmette personen merkbare symptomen vertonen. Dat is een ramp voor het indijken van een virale uitbraak, want het impliceert dat je de meerderheid van de besmette mensen over het hoofd ziet. Een verslag in Proceedings of the National Academy of Sciences concludeerde dat als je alle mensen met symptomen zou isoleren, je de ziekte toch niet onder controle kunt houden, omdat je de symptoomlozen mist. Je moet minstens een derde van die symptoomlozen in quarantaine kunnen zetten om een effect op een uitbraak te hebben.
  De studie ging ervan uit dat meer dan de helft van de besmettingen gebeurt door mensen zonder symptomen (ook al krijgen ze die later misschien wel). Superverspreiders van het virus – mensen die uiterst besmettelijk zijn – spelen een belangrijke rol in het voeden van de pandemie. Amper 20 procent van de besmette personen zou instaan voor liefst 80 procent van de nieuwe besmettingen. Dat gebeurt vooral op feesten en in bars, waar mensen dicht op elkaar staan en lawaai maken, wat gepaard gaat met de lancering van speekseldruppels die vol virussen kunnen zitten. Vandaar ook de sterke focus op feesten en evenementen in de bestrijding van het virus.
  Veel slachtoffers rapporteren als eerste symptomen een verlies van geur- en smaakvermogen en van het hongergevoel. Maar het kan ook anders: zelfs relatief jonge mensen met zwakke symptomen van een infectie kunnen plots een hartaanval of een beroerte krijgen. Sommige beroertes resulteren in meetbare hersenschade, zo bleek uit een analyse in het vakblad Neuron. Het is onduidelijk of die schade permanent is – daarvoor is het virus nog niet lang genoeg onder ons.
  In New Scientist getuigde een prominente Britse infectioloog, die tijdens zijn werk al besmet raakte met tropische virussen, over zijn coronavirusinfectie. Hij sprak over periodes van extreme vermoeidheid tot lang nadat het virus uit zijn lichaam was verdwenen. En over de groeiende onzekerheid omdat je voelt dat de ziekte komt en gaat. Als je denkt dat het eindelijk gedaan is, steekt ze ineens in een andere gedaante weer de kop op. Dat semipermanente karakter van de ziekte in een aantal patiënten baart veel wetenschappers zorgen.
  Tot dusver lag de focus van de strijd tegen de ziekte vooral op het vermijden van sterfgevallen, maar er komt noodgedwongen meer aandacht voor de langetermijneffecten op patiënten die de virale aanval overleven. Liefst 20 procent van de mensen die een zware coronabesmetting overleefden, zou daar blijvende longschade aan overhouden – er zijn zelfs mensen bij die nooit kunstmatige beademing kregen. De schade zou alleen te compenseren zijn door het constant oefenen van de longen. In extreme gevallen is een longtransplantatie wenselijk – een risicovolle ingreep die extra bemoeilijkt wordt door een chronisch tekort aan transplantatielongen.

 9. Vak K

  @ Hans

  “gelukkig is het kabinet voortdurend in gesprek met deskundigen op dit gebied”

  en daar wringt de schoen Hansie, de virologen vechten elkaar de tent uit met hun meninkjes.De nieuwe virologen zijn Aboutaleb en Halsema, Halsema? ja…de burgervrouw de de BLM demonstratie liet doorgaan zonder 1.5 meter en mondkapjes.omdat het haar goed uit kwam ( zieltjes winnen).

  Lees net dat in de Kuip ipv 7000 supporters er nog maar 3000 mogen plaats nemen in een stadion van bijna 50.000, ook nog op 1.5 meter afstand…..het word steeds gekker in dit land, allemaal politiek correct en te gauw angstig. Laat supporters dan een mondkapje op doen, dat was toch verplicht in drukke gebieden? De een zegt dit, de ander zegt dat, en de economie gaat ondertussen naar de knoppen waardoor over een paar jaar de andere zorg niet meer te betalen en op te brengen is.

  Beste mensen….er liggen maar 38 mensen op de IC….netjes toch na alle versoepelingen en we terug komen van ruim 1200?

 10. Scherpschutter

  @Hans

  Ik heb er werkelijk geen enkele moeite mee Hans dat u achter profeten staat die werkelijk ALLES tot nu toe verkeerd hebben gedaan, zoals later ook uit de omvermijdelijke parlementaire commissie zal volgen. We kiezen allen onze eigen wegen en bronnen.

  Een airborne virus aangezien voor een contactvirus, veel te late lockdowns, het luchtruim en de grenzen belachelijk lang open gehouden, de app-flop, tijdig beschermingsmiddelen regelen, de IC op tijd op orde, het beschermen van kwetsbaren die bij bosjes omvielen via aersols in slecht geventileerde ruimtes, de economie verwoest (30% is zombiebedrijf, kansloos zonder steun), illegale Eurobonds ingevoerd, de Grondwet geschonden, tientallen wetten geschonden, totale flauwekulmaatregelen ingevoerd (niet eens basaal onderscheid tussen binnen en buiten) de fouten achteraf niet corrigeren en nu de bevolking zo een tweede golf in het najaar infietsen omdat men de rol van aerosols maar blijft ontkennen (en zelfs actief wegdrukt, zo bleek deze week bij het onderzoek uit Groesbeek), en zo kan ik nog wel een uur door gaan, maar u ziet kennelijk vaardige kapiteins op een solide schip….Het zegt echt meer over u dan mij, Hans!

  Het slechtste kabinet sinds WOII heeft gewoon een wanprestatie van Bijbelse proporties geleverd (slechter had bijna niet gekund) en doet dit -al wetenschap negerend- nu doodleuk opnieuw met to-ta-le flauwekul maatregelen. Als u achter dit hemeltergend incompetent zooitje clowns wil blijven staan: ga vooral uw gang! 😉

  Marion Koopmans….LOL! Mon dieu. Die heeft haar bul cadeau gekregen bij een pak hagelslag geloof ik.

 11. Erwin

  @JJ: heb je een bron voor je bewering dat er gevallen zijn van personen die buiten besmet zijn geraakt? Graag delen, dat zou breaking news zijn!

 12. Joas

  @ Erwin Heb jij bronnen waarin duidelijk gemaakt is dat er niemand buiten besmet is geraakt?

  Aangezien men van ruim 60% van de gevallen niet weet waar ze besmet zijn geraakt, kan je dit met zekerheid stellen, nooit.

 13. JJ

  @ Erwin

  Die info haal ik gewoon uit officiële openbare bronnen van het WHO zelf.

  Dus zo erg breaking is dat nieuws niet.

  Ondanks dat weliswaar de kans op een binnenbesmetting vele malen groter is dan een besmetting buiten op te lopen, is er buiten nog steeds een kans op besmetting bij langdurig intensief contact op dichte afstand (de voorbeelden heb ik je al gegeven); of in grote groepen mensen, zoals bij popoptredens of bij voetbalwedstrijden.

  Er zijn ook wel degelijk gevallen bekend van buitenbesmettingen over de hele wereld (ook info via WHO).

  Dan even logisch nadenkend; je moet wel heel erg naïef zijn als je denkt dat bij warme temperaturen alle besmettingen binnen plaats vinden, terwijl we over de hele wereld enorme stijgingen van het aantal patiënten zien, juist bij warm weer.

 14. Joep

  Je moet het lef maar hebben, om zelf als reaguurdertje bij ieder onderwerp maar af te geven op anderen en net te doen of je overal verstand van hebt, omdat je lukraak wat nieuwsberichtjes oppikt zo links en (maar vooral) rechts die ergens toevallig in je straatje passen; en op basis daarvan heel stellig dingen beweren.

  @Hans, bedankt voor de tekst uit het stuk uit knack!

 15. Pee

  Degenen die zeggen dat de overheid het juist goed doet door naar deskundigen te luisteren.
  ab oosterhous is zo’n deskundige die een lekker flesje open trekt bij een besmet iemand.
  Bill gates die lezing na lezing geeft over vaccins terwijl hij alleen maar zakenman is en geen medicus,maar ze luisteren allemaal naar hem.
  Laat iedereen eens bij zichzelf te raden gaan en kijken hoeveel mensen je kent die besmet zijn geraakt.
  Bij mij is dat niemand .
  We moeten gewoon weer normaal gaan doen want degene die vatbaar zijn voor griep worden toch wel ziek.

 16. drexciya

  @Hans:
  Het stuk in de Knack kan ik niet serieus nemen. België heeft één van de slechtste scores wat betreft doden per aantal inwoners, en men is vooral bezig met reputatieschade beperken.

  Ik zie in het artikel ook helemaal niets, behalve de nadruk leggen op een paar mensen met klachten, zonder het in een perspectief te plaatsen. Alles in België is er op gericht om de genomen maatregelen te kunnen verantwoorden.

  De media zijn de grootste boosdoener, wanneer het gaat om valse informatie ten aanzien van Covid-19. Wil je zelf nagaan wat er zoal bekend is, bekijk dan de volgende website, met links naar de bronnen:
  https://swprs.org/a-swiss-doctor-on-covid-19/
  https://swprs.org/feiten-over-covid19/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).