Kabinet roept op om vooral in privésfeer op corona te letten Kabinet roept op om vooral in privésfeer op corona te letten

Kabinet roept op om vooral in privésfeer op corona te letten

Kabinet roept op om vooral in privésfeer op corona te letten
Het kabinet heeft iedereen dringend geadviseerd om vooral in de privésfeer op te passen voor corona. De afgelopen weken neemt het aantal bestemmingen in Nederland weer gestaag toe. Volgens Minister-president Mark Rutte gaat het vooral mis tijdens feestjes, verjaardagen en buurtborrels.

Het kabinet heeft iedereen dringend geadviseerd om vooral in de privésfeer op te passen voor corona. De afgelopen weken neemt het aantal bestemmingen in Nederland weer gestaag toe. Volgens Minister-president Mark Rutte gaat het vooral mis tijdens feestjes, verjaardagen en buurtborrels.

Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge adviseerden dinsdagavond tijdens een persconferentie om thuis nog maar zes mensen toe te laten. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

De gemeente Utrecht constateerde eerder ook al dat er relatief veel besmettingen plaatsvinden in de privésfeer. Er werd toen opgeroepen om terughoudend te zijn met het organiseren van grote privébijeenkomsten. “Houd geen huisfeest, verjaardagen of etentjes.”

Quarantaine

Naast het advies om minder mensen thuis toe te laten, geldt ook nog steeds het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Rutte zei dat hier nog geen einddatum aan vast zit.

De enige nieuwe maatregel die tijdens de persconferentie bekend is gemaakt is de verkorte quarantainetijd. Deze wordt teruggeschroefd van 14 naar 10 dagen.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Er zijn dus nog steeds mensen die hun eigen ‘vrijheid’ belangrijker vinden dan andermans gezondheid, die ‘zelf wel uitmaken wat ze thuis doen’ en dat de overheid daar ‘niets mee te maken heeft’. Maar de individuele vrijheid houdt op waar die een gevaar gaat vormen voor de samenleving, en dat lijkt me hier ruimschoots het geval te zijn. Het coronavirus is een levensgevaarlijk, en als iemand thuis met een doorgeladen vuurwapen rondloopt mag de politie toch ook ‘achter de voordeur’ ingrijpen?

 2. Herman

  Gevaarlijk advies met een dieper liggende gedachte.
  De Overheid zegt nu eigenlijk “het is vooral jullie schuld vanwege thuisgedrag”.
  Als het straks wat tegen valt dan is stap 2 dat de overheid toch meer rechten krijgt om achter onze voordeur te kijken.
  Wat ze via eerste voorstel in die noodwet niet lukte wordt nu op slinkse wijze via de achterdeur geprobeerd.

 3. Hadjememaar

  @ Herman, onverantwoord gedrag (het negeren van regels voor sociale hygiene) leidt tot een toenemend aantal besmettingen dat weer zal leiden tot meer restrictieve maatregelen van de overheid, die dan weer zullen leiden tot economische problemen, die weer leiden tot werkloosheid en sociale problemen.

  Met andere woorden, als jouw pleziertje achter de voordeur leidt tot mijn ontslag, dan heb ik wel degelijk een gevestigd belang in jouw privé gedrag.

  Wat mijn betreft wordt het negeren van regels voor sociale hygiene geclassificeerd als een economisch delict.

 4. Hans

  De te respecteren reacties van zowel Gerard Brugmans als die van Herman maken precies duidelijk dat het terugdringen van het coronavirus een balanceeract is. Bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het effectief bestrijden van het virus kunnen met elkaar conflicteren. Ik denk dat vrijblijvende adviezen, de categorie waar het kabinet zich nu veelal van bedient, kunnen leiden tot een heleboel onduidelijkheid en dito ontsnappingsroutes om je niet of minder dan noodzakelijk is aan de basale voorschriften te houden. In België staat er nu een boete van maximaal € 4000,- op het je niet laten testen als je van vakantie terugkeert uit een risicogebied. In tijden van crisis lijkt mij zo’n maatregel gepast, mits de wetgever duidelijk maakt dat ze van tijdelijke aard is. Zo zou het ook moeten gelden voor bezoekjes ‘achter de voordeur’ van de overheid. Een tijdelijke bevoegdheid gerelateerd aan de reproductiefactor van het virus, landelijk gemeten.

 5. Koel Hoofd

  Het probleem is dat de sociale cohesie en respekt voor de medemens niet meer bestaat dankzij de vrije opvoeding.
  Daardoor is tegenwoordig ieder voor zich en god/allah/jaweh/buddha voor ons allen.
  30 jaar geleden signaleerde men dat al met ‘de verharding in de maatschappij’
  Balkenende noemde het 20 jaar geleden nog ‘verlies van normen en waarden’
  Nu worden mensen ernstig ziek en gaan dood door dat hedonistische egocentrische gedrag van de bubbel van het eigen kleine belevingswereldje.

 6. Ton

  @ Herman.
  Het is niet de Overheid, maar gewoon de overheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).