Kabinet verlengt avondklok met drie weken, tot 3 maart Kabinet verlengt avondklok met drie weken, tot 3 maart

Kabinet verlengt avondklok met drie weken, tot 3 maart

Kabinet verlengt avondklok met drie weken, tot 3 maart
Het kabinet heeft maandag besloten dat de avondklok tot 3 maart verlengd wordt. Demissionair minister Grapperhaus maakte de verlenging maandagmiddag na het kabinetsoverleg bekend. De Tweede Kamer moet wel nog beslissen over de verlenging.

Het kabinet heeft maandag besloten dat de avondklok tot 3 maart verlengd wordt. Demissionair minister Grapperhaus maakte de verlenging maandagmiddag na het kabinetsoverleg bekend. De Tweede Kamer moet wel nog beslissen over de verlenging.

De avondklok zou oorspronkelijk woensdagochtend om 04.30 uur aflopen, maar Rutte liet vrijdag al doorschemeren dat hij niet positief was over het afschaffen van de maatregel die 23 januari werd ingevoerd.

“Het OMT heeft aangegeven dat de besmettings- en ziekenhuiscijfers toch tegenvallen. Ze hebben ons ook dringend gewaarschuwd voor de Britse variant en ons geadviseerd om door te gaan met de avondklok”, zei Grapperhaus maandag. Volgens Grapperhaus is inmiddels de helft van de nieuwe besmettingen met de Britse variant.

De avondklok loopt nu tot dezelfde datum als de rest van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Als de besmettingscijfers gunstiger worden, kan het kabinet wel besluiten om de avondklok voor 3 maart weer af te schaffen.

De invoering van de avondklok leidde eind januari in heel Nederland tot ongeregeldheden en rellen. In Utrecht gingen wel oproepen rond, maar bleef het tot op heden rustig.

37 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Pérféct. Het is heerlijk rustig in de straat en ook ‘s nachts is het rustig doorslapen. Wat mij betreft mag dit nog wel wat lánger duren.

 2. Esmee

  @ Ersin W.

  Ik dacht dat jij allemaal van die vervelende studentenburen had?

  Blijken die zich toch best netjes aan de regeltjes te houden.

  (EN ik weet nu al hoe je gaat reageren, maar doe lekker je ding).

 3. Binnenstadsbewoners

  Heerlijk zo.n avondklukkluk
  Binnenstadsbewoners hebben eindelijk rust

 4. Scherpschutter

  Het aantal positieve tests daalt en daalt alleen maar, er liggen spreekwoordelijk nog twee patienten in het ziekenhuis, de economie is geruineerd, het aantal verborgen kankerpatienten alleen al loopt in de duizenden, het aantal zelfmoorden stijgt, de psychologische schade is niet te overzien, de staatsschuld ook niet..en dan ze hebben nog niet het flauwste idee of de avondklok ook maar iets toevoegt.

  Maar laten we hem maar 3 weken verlengen.

 5. GeenStijl @Utrecht 😷

  Ik heb absoluut geen moeite met deze maatregel van de overheid, jammer dat men niet eerder heeft ingegrepen …..
  Sociale cohesie is nu van belang in deze angstige tijden,op weg samen naar het einde van de tunnel.

 6. Kadoendra

  In mijn jeugd was er de autoloze zondag en de beelden van totaal geen rijdende auto’s in de straten en op de snelwegen zijn mij altijd bijgebleven.

  Als de corona ellende achter de rug is zal alles wat hiermee te maken hebben ook geschiedenis zijn waar dan ook veel mensen herinneringen aan zullen hebben.

 7. Dennis

  Krankzinnig dit. Een overheid die bepaald wanneer je wel en niet je huis uit mag. Heb een moeder die verder weg woont, en die ik nu doordeweeks niet meer bezoeken kan omdat dit qua tijd niet haalbaar is.
  Ze heeft geen mantelzorg nodig, dus valt niet onder de uitzonderingen. Blijkbaar is emotionele gesteldheid niet belangrijk genoeg.
  Hoop dat de regering snel tot inzicht komt en deze absurde maatregel intrekt.

 8. Robbert Haaksbergen

  Dit is het enige wat van mij als “lockdown” bestempeld mag worden. Hadden ze veel eerder moeten besluiten. Het enige wat bij een lockdown past zijn doodstille, lege straten. Iedereen binnen. Zo hoort het tijdens een lockdown, volgens mijn visie. Als ze dit eerder hadden ingevoerd, waren we misschien nu op een lager besmettingsniveau aanbeland. Immers, hoe minder mens-tot-mens contacten, hoe minder kans op besmettingen. Dus als het doel is om de besmettingscijfers zo snel mogelijk omlaag te krijgen en je dat kan realiseren door zo weinig mogelijk mens-tot-mens contacten tot stand te laten brengen, dan had je een lockdown al eerder moeten willen invoeren. Desnoods eerst een wat mildere variant en daarna pas de huidige variant om mensen te laten wennen.

  Met vriendelijke groet,
  Robbert Haaksbergen

 9. Henk

  @binnenstadsbewoners
  Als je rust wil moet je niet in de binnenstad gaan wonen.

 10. arbeider

  @ binnenstadbewoners
  Horen jullie wel wat je zegt?
  Ikken,ikke,ikke en de rest kan stikke!
  Dit zijn de dezelfde mensen die klagen over auto’s, lawaai van horeca etc. Vaak ook mensen die in hun studententijd de stad onveilig hebben gemaakt met hun gedrag, en later als afgestudeerde in de stad zijn komen wonen en nu maar klagen. Had lekker in jullie dorp blijven wonen zeg!
  De hele economie, opleiding van onze jeugd en andere zaken worden kapot gemaakt omdat we een Overheid hebben die zo bang is stemmen te verliezen in maart dat ze alle sleutels vh land hebben gegeven aan het RIVM ( die al een jaar blunder op blunder maakt) en Kuipers en Gommers!

  Waar blijft plan B of C?

  En Nederland blijft maar braaf alles incasseren, te gek voor woorden wat er gebeurd!

 11. Inez

  #Henk: niemand gaat in een binnenstad wonen omdat hij zo van herrie houdt. Wat eerst en rustige straat was, wordt nu (voor Corona) verpest door de herrie van alle studentenhuizen en gedeelde woningen.

 12. Inez

  #Scherpschutter: fijn om te weten dat je zo positief ben gebleven.

 13. Scherpschutter

  @Inez 9/2/2021 – 9:54

  Positief gebleven..? Mevrouw, het leven is geen Happinez magazine! We leven in een metafysische realiteit. Reality is real. Net als de consequenties van dit rampzalige overheidsbeleid.

 14. JdV

  @Robert Haaksbergen: Oke. Dus contactmomenten van mens tot mens moeten zo laag mogelijk zijn. Eens. Dus hoe verklaard u dan het opengooien van het onderwijs (honderdduizenden meer contactmomenten van mens tot mens dagelijks, ouders die de weg opgaan om kinderen weg te brengen, kinderen die contact leggen met elkaar en docenten, die ook weer de weg op moeten om naar hun werk te gaan?) ten opzichte van een niet-bewezen maatregel waarvan we geen idee hebben of het werkt (avondklok). Volgens mij heeft de overheid nu gekozen voor het bewust verveelvoudigen van de mens-tot-mens contacten en voert ze een maatregel in waarvan absoluut niet vaststaat of die effectief is in het terugbrengen van mens-tot-mens contacten. Lijkt me behoorlijk misdadig/incompetent beleid.

 15. Esrin W.

  Blijkbaar vinden de studenten elke keer 95,- euro per persoon boete tóch iets te veel voor een lamme avond Emsee. Met de aantallen die over de vloer kwamen liepen de bedragen ook behoorlijk op. We hebben mooie video opnamen van de politie die zo’n studentenhuis dan leeghaalt en voordat je dan van iedere student een ID-check met het BSN nummer hebt gedaan en de boete daadwerkelijk hebt uitgeschreven ben je door de hoeveelheid drank die er dan in zit al gauw 30,40 minuten vérder voordat je er 10 in de boeken hebt staan. Popcornwaardig.

 16. Karel

  “Er liggen spreekwoordelijk nog twee patiënten in het ziekenhuis”. Etc.
  U hebt écht scherp in beeld wat er aan de hand is, Scherpschutter! 😢

 17. BdV

  Het hoeft niemand te verrassen dat de overheid van alles probeert om de cijfers naar beneden te krijgen. Als dat niet goed genoeg lukt, doordat net iets te veel mensen graag eigenwijs of juist helemaal niet wijs willen zijn, dan gaan de maatregelen steeds verder. Dat is een stuk logischer dan de maatregelen dan maar weer af te schaffen, want wie verwacht er nu dat je met afschaffen de situatie in het ziekenhuis en op de begraafplaats verbetert?

 18. Robbert Haaksbergen

  @JvD Je hebt bij het invoeren van een maatregel nooit alle data voorhanden, zeker niet als iets zich nog nooit eerder heeft voorgedaan. Volgens mij is het gewoon ingevoerd op basis van een redelijke inschatting / logica: “als we de mens-tot-mens contacten zoveel mogelijk moeten mijden, dan zou dit daartoe kunnen bijdragen en alles wat kán helpen, moeten we serieus overwegen”, zoiets.

  Misschien is er ook gekeken naar de gegevens uit andere landen. Maar je hebt bij de invoering van wat dan ook, nooit altijd alle data beschikbaar. Sterker nog, het invoeren van een maatregel kan juist tot doel hebben om data te verkrijgen.

  En als men weet dat ze alles hebben gedaan wat ze kunnen doen maar de cijfers nog steeds te hoog liggen (besmettingen), dan kunnen ze nagaan wat ze verder nog kunnen doen (avondklok dus). Of ze concluderen: “als de andere maatregelen onvoldoende effect sorteren, dan zullen de meeste besmettingen in huiselijke kring plaatsvinden. We mogen niet zonder aanleiding achter de voordeur kijken, dus dan is dit het beste wat we kunnen doen”.

  Dat de scholen open zijn gegaan (basisonderwijs) begrijp ik helemaal totaal niets van.

  Mijn naam is overigens Robbert, niet “Robert”.

  Met vriendelijke groet,

  Robbert Haaksbergen

 19. Utrechter

  @scherpschutter het worden er inderdaad steeds minder net een dierbaar familie lid begraven. En dit was iemand die in strikte isolatie leefde geen bezoek geen verjaardag vieren dat zou later wel komen. Maak je van dichtbij mee hoe het virus er in hakt. Zou je ook eens mee moeten nemen in je overwegingen.

 20. Scherpschutter

  @Utrechter

  Dst spijt me voor u en ik wil niet ongevoelig overkomen in deze omstandigheid maar de dood hoort nu eenmaal bij het leven. Virussen ook.

 21. Erwin

  @Dennis: “Krankzinnig dit. Een overheid die bepaald wanneer je wel en niet je huis uit mag. Heb een moeder die verder weg woont, en die ik nu doordeweeks niet meer bezoeken kan omdat dit qua tijd niet haalbaar is.”
  Dat is nou juist de crux Dennis, dat jij thuis blijft. Dat doen we om besmettingen te voorkomen. Wat snap je hier niet aan?

 22. Binnenstadbewoner

  Deze binnenstadbewoner is TEGEN de avondklok. Wat betreft besmettingen maakt de avondklok niets uit maar is wel onnodig vrijheidsbeperkend. En dan kan er maar 1 conclusie zijn en dat is z.s.m. afschaffen. Het OMT (kabinet) zegt we weten het effect van de avondklok ook niet dus laten we maar verlengen. Met die redenering zitten we met een avondklok zolang als corona nog duurt.

  @arbeider: onzinnige reactie. Bewoners met lange tenen heb je in alle wijken dus ook in de binnenstad.
  .

 23. HArry

  Zondag 14.00 op het Jaarbeursplein wordt de Amerikaanse variant gevierd.
  Het is ten slotte dan Valentijnsdag. De dag van de liefde en verbroedering.

  De rustgenietende binnenstadbewoners schijnen ook te zijn uitgenodigd.

 24. Pee

  Maar zolang er voor kerk en moskee weinig tot geen maatregelen gelden is het nut om de rest van de mensen op te sluiten 0,0.
  Er worden teveel uitzonderingen gemaakt .
  Ze willen zelfs de Elfstedentocht door laten gaan als het weer het toe laat.
  Dan zijn alle maatregelen die ze getroffen hebben dus niets meer waard.

 25. UtrechtvoorUtrecht

  @SS Ga nou eens iets veranderen aan de maatschappij die u zo vreselijk vindt. Het is toch gênant om telkens maar te gaan zeuren als een klein kind. Als het niet bevalt, dan ga je toch weg. Of je gaat het fixen. Verwende rubbeltegenmentaliteit van de zolderkamer. Kansloos.

 26. Esrin W.

  Iémand al iets over de besmettingscijfers van Italië trouwens? De restaurants zijn daar al en masse al weken open en ik heb nog geen letter bericht in de media gezien daarover.

 27. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht

  Huh? Vind ik de maatschappij vreselijk? Wat bent u toch bijzondrr warrig en ongestructureerd in uw denken. Ik vind de maatschappij niet verschrikkelijk. Ik vind de overheid verschrikkelijk. Dat zijn twee geheel verschillende zaken natuurlijk.

  Ik hoop voor u dat u op een dag helderheid tussen de oren zult bereiken.

 28. Herman

  Scherpschutter schiet vandaag echt raar.
  Er is zoveel kapot gemaakt, dat weegt niet op tegen, helaas, sterfgevallen.

 29. Karel

  Wat wilt u nu zeggen Scherpschutter? Jammer, die virussen, niks tegen te doen, laat de boel de boel, het dorre hout moet maar dood? U wilt niet ongevoelig overkomen maar bent het wel degelijk.

 30. Lexus

  “Dst spijt me voor u en ik wil niet ongevoelig overkomen in deze omstandigheid maar de dood hoort nu eenmaal bij het leven. Virussen ook.”

  Een zeldzaam ongevoelige reactie van Scherpschutter, zoals we overigens wel van hem gewend zijn. Het gaat hier niet om iemand die aan ziekte of ouderdom is overleden, maar een persoon die ondanks door hem of haar getroffen eigen maatregelen voortijdig gestorven is, en wel in de eerste plaats omdat een grote groep mensen zich bij voortduring niet aan de regels en maatregelen houdt en nergens anders door.

  Dat mensen zich wél aan de regels en getroffen maatregelen houden, wordt niet bevorderd door figuren als Scherpschutter die kennelijk niets beters kunnen dan én de situatie totaal verkeerd weergeven en voortdurend roeptoeteren dan wel losse flodders afschieten in de richting van de overheid dat het anders moet.

  Hij vindt de maatschappij niet vreselijk, maar de overheid (zie zijn reactie op Utrechtvoorutrecht). Alsof de overheid geen deel uitmaakt van de maatschappij en alsof die maatschappij beter af zou zijn zonder, wat volstrekt onmogelijk is, zoals ieder nuchter denkend mens kan beredeneren. Maar die nuchterheid is bij Scherpschutter meestal ver weg, zoals iedere regelmatige bezoeker op dit forum inmiddels wel weet.

 31. wollie

  @esrin w: je hebt toch wel benny hill theme op repeat gezet?

 32. Len

  Zodra je dood bent, heb je niets meer met het leven te maken. Degenen waarvoor deze persoon zo dierbaar is, denken dus feitelijk alleen maar aan zichzelf. De dode zal het een worst wezen, die is immers niet meer in leven. Niet afdoende aan het feit dat het wellicht een onfortuinlijke lijdensweg is geweest. Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest. En dat is je goed recht, maar niet bepaald constructief.

  Iedereen is net zo egoïstisch in dit hele verhaal. En dat is ook niet vreemd, zo zijn we evolutionair nou eenmaal geprogrammeerd.

  Mij is het allemaal om het even. Ik gedraag me als overwegend modelburger maar laat me de kaas niet van het brood eten voor het abstracte, en verwacht dat ook niet terug. De compassie die je krijgt is meegenomen, maar ga het niet opeisen.

 33. Scherpschutter

  @Herman 9/2/2021 – 15:36
  “Er is zoveel kapot gemaakt, dat weegt niet op tegen, helaas, sterfgevallen.”

  Het ene jaar sterven 10.000 mensen aan de griep. Nu aan corona. Triest, maar nogmaals: de dood hoort bij het leven, hoe onacceptabel u die gedachte kennelijk ook vindt. Ook u komt aan de beurt, Herman. Beter get used to living with that.

  @Karel 9/2/2021 – 15:36
  “Wat wilt u nu zeggen Scherpschutter? Jammer, die virussen, niks tegen te doen, laat de boel de boel, het dorre hout moet maar dood?”

  U denkt werkelijk dor hout te kunnen redden?

  @Lexus 16:01

  “Een zeldzaam ongevoelige reactie van Scherpschutter, zoals we overigens wel van hem gewend zijn.”

  “The further a society drifts from plain truth, the more they will hate those who speak it, plagieerde Orwell eens weinig subtiel de oude dwaas Plato. Hence: het over-emotionele-vorm-boven-inhoud-onkruid dat als vrijwel enige resterende plantje welig tiert in de hedendaagse filosofische woestenij na het ’68 intellect-armageddon.

 34. Inez

  #Scherpschutter: Ik begrijp niets van uw antwoord. Alleen het woord Happinez herken ik, dit blad is ooit opgezet door iemand die ook Inez heet.. (Happ- inez). Dus dat spreekt mij wel aan.

 35. Lexus

  “The further a society drifts from plain truth, the more they will hate those who speak it, plagieerde Orwell eens weinig subtiel de oude dwaas Plato. Hence: het over-emotionele-vorm-boven-inhoud-onkruid dat als vrijwel enige resterende plantje welig tiert in de hedendaagse filosofische woestenij na het ’68 intellect-armageddon.”

  Dat het Scherpschutter niet aan pretenties ontbreekt, was op dit forum al lang bekend, en eveneens dat hij voortdurend zijn eigen vooringenomen opvattingen voor de enige waarheid aan anderen probeert te verslijten. Als er nu iemand in een bubbel zit, waar het momenteel zo vaak over gaat, dan is hij het wel.

 36. Scherpschutter

  @Lexus 09:23

  Dat is allemaal helemaal juist wat u daar stelt. Ik zeg altijd maar zo: “Zorg dat je in de juiste bubbel zit.”

 37. Diana

  @scherpschutter ik ben dankbaar voor jouw mening en ik deel met al mijn liefde jouw bubbel. Succes verder tussen deze malloten. Voor hen is er het liedje Chichuwa: er hoort een dansje bij: met je kont naar de regering, met je arm naar het ggd, tik met je vingertje tegen je hoofd en roep naar de ander ( dat zijn wij scherpschutter) jullie zijn wa, julie zijn wa julie zijn wawawa

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).