Kabinet verlengt avondklok tot 15 maart; Contactberoepen volgende week weer aan de slag Kabinet verlengt avondklok tot 15 maart; Contactberoepen volgende week weer aan de slag

Kabinet verlengt avondklok tot 15 maart; Contactberoepen volgende week weer aan de slag

Kabinet verlengt avondklok tot 15 maart; Contactberoepen volgende week weer aan de slag
Het kabinet heeft dinsdag tijdens de nieuwe coronapersconferentie bekendgemaakt de avondklok te verlengen tot 15 maart, de ochtend van de verkiezingen. Alle contactberoepen, behalve sekswerkers, mogen vanaf 3 maart weer aan de slag. In winkels kan vanaf dan gewinkeld worden op afspraak.

Het kabinet heeft dinsdag tijdens de nieuwe coronapersconferentie bekendgemaakt de avondklok te verlengen tot 15 maart, de ochtend van de verkiezingen. Alle contactberoepen, behalve sekswerkers, mogen vanaf 3 maart weer aan de slag. In winkels kan vanaf dan gewinkeld worden op afspraak.

“Er is ook een andere realiteit die steeds meer aandacht vraagt. Hoe langer deze crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. Dat geldt voor ons allemaal en voor een aantal groepen in het bijzonder. […] We zijn het zat aan het worden”, zei demissionair premier Mark Rutte.

De verruiming is volgens Rutte een spannend moment. “We doen hiermee iets heel spannends. Verruiming is in deze fase niet gratis en ook niet onomkeerbaar”, zei hij. Om die reden wees Rutte opnieuw op de basisregels zoals handen wassen en testen en thuisblijven bij klachten. Volgens Rutte zijn die, met het oog op de verruimingen, weer extra belangrijk.

Verlenging

Het kabinet verlengt de avondklok en heroverweegt de maatregel op 8 maart. Of en hoe de avondklok wordt gereguleerd op de verkiezingsdag is dus nog onbekend. Wel is duidelijk dat komende dinsdag de contactberoepen weer aan de slag kunnen. Naast fysiotherapeuten en tandartsen, mogen dan ook kappers, pedicures, masseurs en rijinstructeurs weer aan het werk. Sekswerkers mogen dat nog niet.

Verder wordt het mogelijk om op afspraak te winkelen bij niet-essentiële winkels. In de winkel mogen per verdieping maximaal twee klanten tegelijk worden ontvangen die zich vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen, blijft één per dag.

Teamsporten en scholen

Het kabinet heeft verder besloten teamsporten weer deels toe te staan. Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar mogen weer buiten sporten in teams. Het gaat dan om sporten op de eigen club en niet in competitieverband. Sportscholen blijven gesloten.

Afgelopen week werd al duidelijk dat ook weer meer mogelijk wordt op middelbare scholen en het mbo. Leerlingen mogen vanaf 1 maart weer minimaal één dag per week naar school en zoveel meer als mogelijk is. Leerlingen moeten anderhalve meter afstand houden. De buitenschoolse opvang van basisscholen blijft dicht.

De maatregelen gelden voorlopig tot 15 maart. Het kabinet beslist op 8 maart welke maatregelen na die tijd nodig zijn.

15 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  De avondklok zou op 23 januari slechts 2 weken duren….
  Nu wordt ons de wortel voorgehouden van 15 maart, terwijl we nog steeds binnen zitten.
  Als het tegenzit zullen wel wel tot en met mei ‘s avonds binnen moeten blijven want: je weet maar nooit….
  Maar met dit vaccinatie tempo zal het wel november worden :-S

  Gelukkig mogen we 17 maart naar de stembus!
  Kunnen we een andere corona minster als schoothondje van de MP kiezen. Want ‘teflon markje’ zal wel het torentje blijven bezetten bij gebrek aan beter alternatief.

 2. HArry

  Avondklok is volledig gebaseerd op een snel stijgende Engelse variant.

  En omdat er geen sprake is van een snel stijgende Engelse variant is er per omgaande geen sprake meer van een avondklok.

  Dat heet logisch redeneren.

 3. Cohen

  Verkiezingsretoriek? Het pluche lijkt voor de VVD uiteindelijk toch net even wat belangrijker dan de coronamaatregelen.

 4. Esrin W.

  Pérféct! Voorlopig nog even gewoon ‘s nachts wél normaal door kunnen slapen. Houden zo.

 5. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Vind wat je vindt van deze vent (persoonlijk gruw ik van de man), maar het is een van de meest geniale machtspolitici die ik ooit heb gezien in mijn leven. Rutte is briljant in dit opzicht.

  Ook deze verkiezingen wint hij op zijn sloffen. En ook de komende 4 jaren zal hij dit land grijnzend verder slopen met z’n kartelmaatjes van het CDA, D66, GroenLinks en de PVDA.

  Het zijn de meest overbodige verkiezingen aller tijden. Alternatieve coalities zijn al uitgesloten door o.a. de VVD en D66.

 6. Kadoendra

  Mijn vader en moeder hadden de verschrikkingen van de Tweede Wereld Oorlog meegemaakt dus ik ben als kind zeer bewust opgegroeid met de kennis en het besef van alle ellende uit die gitzwarte tijd.

  Daarom vind ik alle corona maatregelen wel meevallen.

 7. Katja

  Avondklok prima, fijn voor de ASW en zijstraten.
  Contactberoepen mogen weer aan de slag, de “massagesalons” alhier gaan ook weer open, dan.

 8. Rob H.

  En weer wordt de ASW genoemd. Ik woon al 20 jaar aan de Straatweg, ik merk niets tot nauwelijks hier iets van overlast (hoogstens tegen de richting in fietsende fietsers…)

 9. Pieter

  Persoonlijk heb ik geen behoefte tijdens de avondklokuren de straat op te gaan, zeker nu alles dicht is. Cafés en ander nachtvertier bezoek ik toch al nooit. Mogelijk ondervinden anderen er last van maar voor mij is de avondklok geen enkel probleem.

 10. Hans

  @ HArry
  “Avondklok is volledig gebaseerd op een snel stijgende Engelse variant.
  En omdat er geen sprake is van een snel stijgende Engelse variant is er per omgaande geen sprake meer van een avondklok.
  Dat heet logisch redeneren”.

  Korte toelichting op de redeneertrant van HArry:

  Het effect van de avondklok op het indammen van de verspreiding van het virus noemen we de preventieparadox. Een op redelijke gronden te verwachten negatief verschijnsel wordt m.b.v. preventieve maatregelen zoveel mogelijk voorkomen.
  Vergelijk het – eenvoudig voorbeeld met elke dag drie keer je tanden goed poetsen. ‘Goh, ik heb de hele tijd alsmaar geen gaatjes. Dus ik kan er net zo goed mee stoppen’.

  Je zal ze de kost geven die zo redeneren, dat komt veel voor.
  Dat hoorde ik onlangs nog van mijn tandarts.

 11. Ted Danson

  @Koel Hoofd: de avondklok zou niet 2 weken duren en dan afgelopen zijn, zoals jij suggereert. Vanaf het begin is duidelijk geweest dat er voor het aflopen van die periode een nieuw besluit genomen zou worden. Datzelfde geldt voor alle maatregelen sinds maart vorig jaar.

  Of je doet je minder slim voor dan je bent, of…

 12. Roerdomp

  @Scherpschutter: dit soort onzin roep je zonder overdrijven al zeker 10 jaar via dit medium.

  Wie een huis sloopt, komt op een gegeven moment op het punt dat het huis gesloopt is. Dan kun je niet verder slopen. Het feit dat we dat punt in Nederland, in ieder geval in jouw hoofd, blijkbaar maar niet bereiken, is voldoende bewijs dat het hartstikke goed gaat met het land. Trouwens, wat ‘Nederland’ nu is is voor een groot deel door de partijen gesteund waar je op afgeeft. Is het dan nog steeds niet goed als dat gesloopt wordt? Ik begrijp er niks meer van.

  Dat jij er een rotgevoel van krijgt, samen met een groepje andere marginale schreeuwers op het Museumplein, is vervelend voor je. Maar wat meer logica in je verhaal zou de scherpte zeker ten goede komen.

 13. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  …Ik was nog hoopvol voor de komende verkiezingen…
  Want de 2e Kamer controleert uiteindelijk het kabinet, ongeacht wie er aan het roer staat.
  Nou ja, daar worden ze goed voor betaald omdat te doen omdat ze worden gekozen om dat ook daadwerkelijk te doen.
  Dankzij de toeslagen affaire weet iedereen nu ook weer dat ze dat dan ook echt moeten doen.

 14. Nina

  Lieve mensen:
  Nog een paar maanden volhouden en dan zullen de vaccinaties verlichting brengen.
  Dat zie je nu ook gebeuren in het VK en Israël.

 15. HArry

  @Hans
  “Een op redelijke gronden te verwachten negatief verschijnsel wordt m.b.v. preventieve maatregelen zoveel mogelijk voorkomen”

  Je gehanteerde uitleg baseert zich op de daadwerkelijke werking van de preventieve maatregelen. Voor poetsen i.r.m met gaatjes is dat empirisch bewezen.
  Dit in tegenstelling tot huidige preventieve maatregelen welke niet gestoeld zijn op empirische wetenschap maar puur alleen op het gevoel. Net zoals de opgelegde preventieve maatregel van de mondkapplicht.

  Vergelijk van maatregelen en diens zwaarte in verschillende landen bevestigen voornoemde waarneming van de weinig significante invloed door lockdowns en avondklokken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).