Kabinet versoepelt minder dan gehoopt, maar presenteert openingsplan met vijf stappen Kabinet versoepelt minder dan gehoopt, maar presenteert openingsplan met vijf stappen

Kabinet versoepelt minder dan gehoopt, maar presenteert openingsplan met vijf stappen

Kabinet versoepelt minder dan gehoopt, maar presenteert openingsplan met vijf stappen
Het kabinet kan minder coronamaatregelen versoepelen dan het had gehoopt. Zo kunnen bijvoorbeeld de terrassen toch niet op 21 april open en blijft ook de avondklok nog van kracht. De coronacijfers, met name de ziekenhuiscijfers, zijn nog te hoog. Wel is er een openingsplan gepresenteerd waarmee de samenleving weer heropend moet worden.

Het kabinet kan minder coronamaatregelen versoepelen dan het had gehoopt. Zo kunnen bijvoorbeeld de terrassen toch niet op 21 april open en blijft ook de avondklok nog van kracht. De coronacijfers, met name de ziekenhuiscijfers, zijn nog te hoog. Wel is er een openingsplan gepresenteerd waarmee de samenleving weer heropend moet worden.

De eerste stap naar heropening kan volgens demissionair premier Rutte gezet worden als we over de piek van de derde golf heen zijn. Voorlopig wordt wekelijks gekeken of maatregelen versoepeld kunnen worden. Dat gebeurt aan de hand van een openingsplan met vijf stappen dat dinsdag gepresenteerd is door demissionair minister De Jonge.

Op 20 april wordt dus besloten of er vanaf 28 april een aantal maatregelen versoepeld kan worden. Rutte benadrukt wel dat dat een mogelijke datum is. Een van de eerste stappen in het openingsplan zou zijn het opheffen van de avondklok, openen van de terrassen, meer mogelijkheden voor winkels en het verhogen van het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen naar twee.

Voor het hoger onderwijs zou op 26 april een versoepeling in kunnen gaan. Mogelijk mogen studenten die een negatieve testuitslag hebben dan weer één dag per week naar de hogeschool of universiteit.

Bso

Rutte kwam dinsdag tijdens de persconferentie wel met goed nieuws voor veel ouders. Vanaf maandag kan de buitenschoolse opvang (bso) namelijk weer open.

Op de bso’s gelden dan dezelfde regels als op scholen: leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar leraren moeten dat wel.

Avondklok

Na het Catshuisberaad van zondag was duidelijk dat de opening van de terrassen op 21 april toch te vroeg kwam, net als het afschaffen van de avondklok en het verder openen van de winkels. Nu wordt 28 april als datum genoemd om die versoepelingen door te voeren, maar het kabinet beslist volgende week pas of dat kan.

De burgemeesters van de vier grote steden deden zondag nog opnieuw een dringend appel op het kabinet om buitenruimten, inclusief terrassen, toegankelijk te maken. Zij vrezen dat handhaving anders onhaalbaar wordt.

17 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Fijne kritiekloze vragen ook. Niemand die vraagt waarom er de afgelopen maanden niet is opgeschaald in de ziekenhuisbedden. Niemand die vraagt waarom we onderaan in de EU bungelen als het om vaccinaties gaat. Niemand die vraagt welke vaccins we nu gaan toedienen aan 60- nu Astra en Janssen niet ingezet worden.

 2. Kees

  Hopelijk wordt het koud en regenachtig de komende weken..

 3. Katja

  Vaccinatiedrama. Janssen wordt wellicht voorlopig niet ingezet vanwege een bijwerking in de VS, bijna 1 op 1miljoen ! Willen ze risico 0,0, dan moet je niet vaccineren. Succes verzekerd.

 4. Moniek

  @JdV
  “Opschalen in ziekenhuisbedden”.
  Het gaat niet om de bedden an sich, maar om tekort aan personeel, dat zeer langdurig moet worden opgeleid. Dat duurt echt langer dan maanden! Dat kan alleen samen met een structurele beslissing.

 5. Lombokker

  @JdV
  Om één IC-bed 24/7 te bemensen heb je 15 verpleegkundigen nodig. Het kost jaren om die op te leiden, die bestel je niet even bij een uitzendbureau.

 6. Theo

  @Monique, voor zo’n structurele beslissing hebben ze nu al een jaar de tijd gehad, maar er niets aan gedaan.
  Wanneer denk jij dat het eens zal worden aangepakt?

 7. Ton

  @ Moniek
  En dan te bedenken dat we nog niet eens zo heel lang geleden fors hebben bezuinigd op de gezondheidszorg.
  En andere delen van de publieke sector die we nu hard nodig hebben.
  Ook typisch Rutten/VVD/CDA.

 8. Mark

  @Jdv, viel mij ook op hoe mak de media is. Ook geen vragen over waarom een vaccin wordt stopgezet als het risico van covid vele male hoger is. En of het risico van covid wel echt zo hoog is als wordt gepresenteerd.

 9. Pee

  @Moniek
  Waarom sturen ze dan medisch personeel naar het buitenland als we ze hier zelf nodig hebben.

  De bso is ook weer open dus kunnen de kinderen weer fijn gedumpt worden want die ouders zouden wel wat rust kunnen gebruiken,pfff

 10. JdV

  @Moniek: Ook een goede kritische vraag: Wat heeft de overheid gedaan om samen met de bestuurders van de ziekenhuizen grip te krijgen op de idioot hoge verzuimcijfers (meer dan 10% verzuim) in de ziekenhuizen. Zijn gepensioneerde of overgestapte verpleegkundigen benaderd? Zijn er stageplekken ingezet? Is er geworven in het buitenland om opgeleid personeel tijdelijk in te zetten? Is er een financiele mogelijkheid gevreerd voor ziekenhuizen om tijdelijk extra personeel in te huren? En ga zo maar door.

 11. Moniek

  @JdV
  Was het Heinrich Heine die opmerkte dat in Nederland alles 50 jaar later gebeurde dan elders?
  Een eerdere beslissing zou prima zijn geweest, maar dan duurt het nog jaren voordat je capabele mensen aan het IC-bed hebt staan. Daar is nl. een lange en gedegen opleiding voor nodig.
  Voor zo’n beslissing heb je bovendien visie nodig, en u weet hoe Rutte tegen dat begrip aankijkt.

 12. Esrin W.

  Is er ook nog maar íemand die naar deze persconferenties kijkt? Het leven gaat al een jaar best normaal door, heerlijk intiem in de supermarkt, studenten die ‘s nachts van feestje naar feestje fietsen, alleen de sportscholen zijn dicht. Voor de rest merk ik er weinig van.

 13. Ton

  @ jdv
  Juist het personeelsgebrek veroorzaakt het ziekte verzuim
  Uitgestapte verpleegkundigen voldoen niet aan de BIG eisen.
  Stagiaires zijn geen arbeidskrachten
  In het buitenland hebben ze nu ook personeelsgebrek.
  Er is nauwelijks extra tijdelijk personeel met voldoende opleiding beschikbaar.
  Het is allemaal al geprobeerd maar levert te weinig op.
  En ga zo maar door.

 14. JdV

  @Ton en Moniek: opleiden van gewone verpleegkundige tot IC verpleegkundige kost 18 maanden. Dan waren we nu al aardig op weg geweest.

 15. Erwin

  @Moniek: het afgelopen jaar is er voldoende mogelijkheid geweest om mensen te vinden en op te leiden.

 16. Koel Hoofd

  Rutte is al hoogst onbetrouwbaar gebleken…
  De Jonge is al totaal ongeschikt gebleken…
  Het OMT is aan het mierenneuken want dat levert media aandacht op…
  Die fieldlab experimenten kan je wetenschappelijke vraagtekens bij stellen…

  Kortom,
  We zitten dit jaar nog gewoon binnen met af en toe wat felle rellen of een emodemo ter vermaak en beleving.

 17. Moniek

  Meldt u zich maar gauw aan, Erwin. Want de animo is niet erg groot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).