Kamervragen over beleid Hogeschool Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Kamervragen over beleid Hogeschool Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Kamervragen over beleid Hogeschool Utrecht

Kamervragen over beleid Hogeschool Utrecht

GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft kamervragen gesteld aan staatssecretaris Zijlstra over het weigeren van een dove studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Dat meldt de partij in een bericht op de website. Voortman: ‘Het is belachelijk dat iemand die aantoonbaar geschikt is voor de opleiding op grond van haar beperking de opleiding niet mag volgen.’ GroenLinks wil dat de studente tegelijk met haar studiegenoten aan de opleiding kan beginnen.

Ook de CG-Raad (Chronisch ziek en en Gehandicapten raad) is verbaasd over de houding van de Hogeschool Utrecht (HU). ‘Toegang tot onderwijs zou niet afhankelijk mogen zijn van een beperking. Het zou logisch zijn wanneer de Hogeschool meedenkt de studente en kijkt naar een manier om te zorgen dat ze, ongeacht haar beperking, wel een volwaardige journalistieke opleiding en diploma kan halen.’ De 17-jarige Lisa Hinderks meldde zich aan bij de HU voor de opleiding journalistiek. Op het laatste moment meldde de HU echter, dat het voor haar niet mogelijk zou zijn om haar diploma te halen. Lisa is namelijk doof en zou daarom een aantal vakken niet kunnen volgen. Ook zou de ondersteuning die ze vanwege haar beperking nodig heeft te veel tijd en geld kosten volgens de Hogeschool.

Voortman wil van Zijlstra weten of hij bekend is met de kwestie en wat is zijn reactie is op het voorval. Ook vraagt zij de staatssecretaris of hij met GroenLinks van mening is, dat een beperking geen reden kan zijn om iemand te weigeren voor de opleiding journalistiek en dat de HU dus samen met Hinderks dient te kijken hoe Lisa de opleiding wel kan volgen. Voortman en haar partij zijn zelfs van mening, dat het voorval wederom bevestigt dat het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking zo snel mogelijk geratificeerd moet worden door Nederland.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).