Kamervragen over verbieden Ajax-supporters bij FC Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Kamervragen over verbieden Ajax-supporters bij FC Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Kamervragen over verbieden Ajax-supporters bij FC Utrecht

Kamervragen over verbieden Ajax-supporters bij FC Utrecht
Burgemeester Jan van Zanen besloot gisteren dat er geen Ajax-supporters bij de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht van 13 december mogen zijn. Dit omdat het risico te groot zou zijn vanwege de door het stadion verspreidde Bunniksiders. PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken hebben hier vandaag kamervragen over gesteld. Zij vinden dat niet de daders maar de slachtoffers op deze manier worden gestraft.

Burgemeester Jan van Zanen besloot gisteren dat er geen Ajax-supporters bij de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht van 13 december mogen zijn. Dit omdat het risico te groot zou zijn vanwege de door het stadion verspreidde Bunniksiders. PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken hebben hier vandaag kamervragen over gesteld. Zij vinden dat niet de daders maar de slachtoffers op deze manier worden gestraft.

Tijdens de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht in april dit jaar werd door de Bunnikside, het vak waar de harde kern van FC Utrecht zit, antisemitische liederen gezongen. De KNVB strafte FC Utrecht met een geldboete en het bevel dat de tribune van de Bunnikside bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax leeg moet blijven.

De harde kern kan echter wel kaartjes kopen voor andere plekken in het stadion, waardoor ze gewoon bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn. PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken vinden dit vreemd. Op deze manier worden namelijk de Ajacieden gestraft in plaats van de Bunniksiders.

Mede hierover hebben PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken nu kamervragen gesteld: “Deelt u de mening dat het het bestrijden van antisemitisme op voetbalvelden niet ten goede komt als de sanctie die de KNVB daarvoor heeft opgelegd wordt omzeild door de groep supporters die zich antisemitisch heeft uitgelaten elders in het stadion te laten plaatsnemen? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?” Ook vinden Marcouch en Van Dekken dat er een zero-tolerance beleid moet gelden voor antisemitische spreekkoren.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. ECB

  Ronduit belachelijk, hij heeft gelijk met dat er een zero-tollerance beleid moet komen ivm spreekkoren.

  Maar onze vrienden uit 020 misdragen zich al jaren. Ze mogen ook al niet meer naar Rotterdam en Den Haag, zou het dan aan ons kliggen en niet onze vrienden uit 020

 2. Ries

  Zo is het ECB, met onderstaande ben ik het volledig eens.

  Beste directie van Ajax,

  U vindt het schandalig dat supporters van uw club de wedstrijd FC Utrecht-Ajax niet bij mogen wonen. Als FC Utrecht supporter kan ik dat goed begrijpen, maar er zijn heel veel dingen die ik al jarenlang onbegrijpelijk vind ten aanzien van het gedrag van een deel van uw eigen aanhang. Daar kom ik zo op terug.

  Voor ik verder ga wil ik u eerst laten weten dat ik het zeer terecht vind dat FC Utrecht is gestraft voor verbaal wangedrag door een klein deel van onze eigen aanhang. U heeft die spreekkoren in de media scherp veroordeeld en ook een Joodse organisatie als het CIDI is er bovenop gedoken. Alle begrip daarvoor.

  Toch krijg ik bij uw huidige woede en de woede over de hierboven gememoreerde spreekkoren een vieze smaak in de mond.

  Waarom? Dat zal ik u uitlleggen, in de hoop dat u het begrijpt.

  Ten eerste heb ik u de afgelopen jaren nooit gehoord over het feit dat een deel van uw aanhang de Utrecht-aanhang “begroet” met het smakeloze en walgelijke “kanker-Utrecht!”. Enig idee hoe zo’n spreekkoor binnenkomt bij supporters die direct of indirect met die vreselijke ziekte te maken hebben?

  Daarnaast vindt u het ook al jaren volstrekt normaal dat supporters van uw club massaal “Joden, Joden!” scanderen en met Israëlische vlaggen de stadions betreden.

  Ook wordt de veel te vroeg overleden David di Tomaasso al jarenlang op zeer grove wijze bezongen door een deel van uw aanhang.

  Waarom veroordeelt u dat niet in de publiciteit?

  Tot slot wil ik u meedelen dat ik met bovenstaande vragen het wangedrag van een deel van onze aanhang zeker niet wil bagatelliseren, want dat vind ik net zo walgelijk als u.

  Maar ik raad u wel aan op te houden met de selectieve verontwaardiging jegens de aanhang van andere clubs.

  Rood-witte groet.

  Bovenstaande is gemaild naar Ajax.

 3. TS

  Sinds wanneer wordt in de Tweede Kamer bepaald hoe een burgemeester zijn stad moet besturen? Wat is dit voor waanzin?

 4. Luuk Upuuk

  Heb eens even gegoogled wie die Tjeerd van Dekken eigenlijk is.
  Wat ik dan tegenkom, geeft mij het idee dat deze meneer nou niet echt iemand is die in dit dossier de fatsoensrakker moet gaan spelen.

 5. René

  “Ries

  Voor ik verder ga wil ik u eerst laten weten dat ik het zeer terecht vind dat FC Utrecht is gestraft voor verbaal wangedrag door een klein deel van onze eigen aanhang.”

  Wat een onzin. Als je je misdraagt in een bus, krijgt de busmaatschappij geen boete maar jij. Ook krijgt de maarschappij geen boete als jij niet meer door hen of het OM te vinden zijn. Waarom FC Utrecht wel?

 6. Rob

  Ik snap ook niet waarom het die Ajax supporters niet verboden wordt om zich te voorzien van de geuzennaam “Joden” en daarmee uit te lokken dat de tegenpartij die benaming in leuzen misbruikt.

  Men zou zich toch moeten realiseren dat er een bevolkingsgroep met diezelfde naam is die wellicht gekwetst wordt, ondanks dat degenen die de leuzen gebruiken helemaal niet weten waar ze het over hebben.

 7. Edje

  “Ries

  Daar gaat het ff niet om. Het waren de Utrechtsupporters van De Bunnikside die een verbod hadden gekregen terwijl de Ajax supporters wel gewoon mochten komen naar het stadion. En nu is besloten dat de supporters van Bunnikside alsnog een kaartje mogen kopen maar dan op andere vakken waardoor de ajaxsupporters nu opeens niet meer mogen komen….

  En zoiets kan natuurlijk niet

  Heeft ff niks te maken met het feit dat aan beide kanten ongepast gedrag voorkomt…

 8. jacob

  #Edje : “Het waren de Utrechtsupporters van De Bunnikside die een verbod hadden gekregen” , dit is dus niet de veroordeling , die is als volgt : “De aanklager, die onafhankelijk van de KNVB opereert en straffen kan opleggen, wil dat tijdens de volgende thuiswedstrijd tegen Ajax de Bunnikside leeg blijft. ” en daar voldoet de FC aan . De FC is dus volkomen gerechtigd haar supporters van de Bunnikside een plaats te verkopen op een andere tribune dan de Bunnikside. En wie dat niet bevalt moet niet de FC aanspreken maar de aanklager .

 9. supporter

  “De aanklager, die onafhankelijk van de KNVB opereert en straffen kan opleggen, wil dat tijdens de volgende thuiswedstrijd tegen Ajax de Bunnikside leeg blijft.” Daar voldoet de FC aan en het staat haar dus volkomen vrij om supporters elders in het stadion onderdak te bieden.

 10. Dennis Manders

  Komop Rob, je snapt toch zelf ook wel dat het niet gaat om het scnaderen van de naam joden door ajax of de tegenstanders? Daar is niets antisemitisch of discriminerend aan. Het woord Jood is in deze hetzelfde als het woord Boer.. Wie niet springt die is er blijbaar een, maar hier maakt niemand een probleem van

  Het gaat om belachelijke uitspraken als “aan het gas” en “branden het best” met verwijzingen naar de holocaust. Als je niet snapt dat dit soort uitspraken niet kunnen dan is er echt iets mis met je. Dit alles heeft niets te maken met uitlokking doordat een groep zichzelf jood, boer of wat dan ook noemt

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).