Kankerverwekkend Chroom-6 gevonden op Utrechtse trams | De Utrechtse Internet Courant Kankerverwekkend Chroom-6 gevonden op Utrechtse trams | De Utrechtse Internet Courant

Kankerverwekkend Chroom-6 gevonden op Utrechtse trams

Kankerverwekkend Chroom-6 gevonden op Utrechtse trams
Archiefbeeld van de tram in Utrecht.
Er is chroom-6 gevonden in de verf op tramstellen van Regiotram Utrecht. Dat meldt de provincie Utrecht na een onderzoek. Reparatiewerkzaamheden aan de trams zijn voorlopig stilgelegd. Er is volgens de provincie geen gevaar voor reizigers.

Er is chroom-6 gevonden in de verf op tramstellen van Regiotram Utrecht. Dat meldt de provincie Utrecht na een onderzoek. Reparatiewerkzaamheden aan de trams zijn voorlopig stilgelegd. Er is volgens de provincie geen gevaar voor reizigers.

In maart dit jaar vroeg de provincie aan Stadler, de onderhoudspartij van de trams in Utrecht, of er chroom-6 was gebruikt in de conserveringslaag op de trams. Vorige maand bleek dat er inderdaad chroom-6 en andere zware metalen zoals zink, koper en lood in de conservering aanwezig is in de verflaag op de trams.

Chroom-6 kan zeer giftig zijn voor mensen en dieren, maar levert pas risico op bij blootstelling in de ademhalingszone. Blootstelling kan onder andere ontstaan bij het spuiten van chroom-6 houdende verf of bij het schuren, stralen, snijden of lassen van oppervlakken met deze verf.

Geen gevaar voor reizigers

Voor reizigers is er geen gevaar, maar voor medewerkers van Stadler in Nieuwegein is er wel een risico. Bij reinigen of preventieve en correctieve werkzaamheden aan de SIG-tramstellen denkt de provincie dat er geen chroom-6 stof- of rookdeeltjes zijn vrijgekomen. De provincie schrijft dat het risico voor de gezondheid afhankelijk is van meerdere aspecten, namelijk de concentratie in de verf, de blootstellingsduur, de frequentie waarmee de werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Het risico is ook afhankelijk van eventuele stofafzuiging en ademwegbescherming tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Afgelopen vrijdag is een presentatie gegeven aan de werknemers van de onderhoudspartij vestiging Nieuwegein en er komen nog meer onderzoeken aan de komende periode.

De oude werkplaats, waar de werkzaamheden in het verleden zijn uitgevoerd is inmiddels overigens grotendeels gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe remise. Het gebruik van chroom-6 is al zo’n twintig jaar verboden, maar voor die tijd werd het gebruikt als middel om roest te voorkomen.

4 Reacties

Reageren
 1. Willow

  Oef, nu snap ik waarom ik zo’n hoofdpijn heb als ik de tram neem.

 2. Wouter

  @Willow
  Uit het artikel:

  – “Blootstelling kan onder andere ontstaan bij het spuiten van chroom-6 houdende verf of bij het schuren, stralen, snijden of lassen van oppervlakken met deze verf.”
  – “Geen gevaar voor reizigers”

 3. Kadoendra

  @Wouter

  Het is best goed mogelijk dat Willow alleen maar de tram neemt als hij zin heeft om een stukkie te lassen.

 4. Koel Hoofd

  HOV krijgt zo wel een dubieuze bijklank… Hoezo goed voor milieu en gezondheid? Hoe zit het dan met de bussen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).