Kans op vuurwerkmist tijdens jaarwisseling | De Utrechtse Internet Courant Kans op vuurwerkmist tijdens jaarwisseling | De Utrechtse Internet Courant

Kans op vuurwerkmist tijdens jaarwisseling

Kans op vuurwerkmist tijdens jaarwisseling
Foto: Pixabay
Er is een grote kans op dichte vuurwerkmist in Utrecht tijdens de jaarwisseling. Door weinig wind kan de mist ’s avonds en ’s nachts blijven hangen. Dat meldt Buienradar op hun website.

Er is een grote kans op dichte vuurwerkmist in Utrecht tijdens de jaarwisseling. Door weinig wind kan de mist ’s avonds en ’s nachts blijven hangen. Dat meldt Buienradar op hun website.

Op plaatsen waar geen vuurwerk wordt afgestoken kan het ook mistig worden. Vanaf 20.00 uur daalt de temperatuur in de Domstad richting de 0 graden. Er is geen sprake van wind of regen.

Van plan om de hele nacht door te feesten? Vanaf 09.00 uur op woensdag kan je onder een blauwe hemel en fijn zonnetje naar huis lopen. Het belooft een mooie, maar koude eerste dag van 2020 te worden.

De eerste dagen van het nieuwe jaar verlopen, naast wat mist en regen op donderdag en vrijdag, droog en zacht. De middagtemperaturen komen rond of iets boven normaal uit (6-7 graden).

13 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Ze zijn vergeten om op het vuurwerk te vermelden dat de rook van vuurwerk zeer schadelijk is voor de gezondheid.

 2. MJPD

  @Kadoendra
  Vuurwerk roken is inderdaad zeer schadelijk.

 3. dennis

  aan steken met lont is dat beter dan aansteker wat raad jullie aan

 4. Kadoendra

  @MJPD

  Het artikel gaat over vuurwerkrook en niet over het roken van vuurwerk.
  Dat vuurwerk zelf niet te roken valt lijkt mij niet nooit zakelijk om te vermelden.

 5. Kadoendra

  @MJPD …………..

  Oogletsel, ernstige gehoorbeschadiging of verminkte lichaamsdelen. We kennen allemaal de gevaren van als het misgaat bij het afsteken van vuurwerk, maar ook als de pijlen op de juiste wijze de lucht ingaan zijn niet alle gevaren geweken. Wat zijn de gevolgen van vuurwerk voor onze gezondheid en het milieu?

  We vallen maar gelijk met de deur in huis: als we woensdag om 0.00 uur elkaar het beste wensen en dat vieren door vuurpijlen de lucht in te schieten, is het maar de vraag of dat een goede manier is om iedereen een gezond 2020 toe te wensen.

  Al dat vuurwerk zorgt bij veel Nederlanders voor benauwdheid, duizeligheid, hoofdpijn of een astma-aanval.

  Fijnstof is de grootste veroorzaker van deze irritatie aan onze luchtwegen, vrijgekomen door de tientallen miljoenen kilo’s vuurwerk die we afsteken. Het gaat dan vooral om de metaaldeeltjes die vrijkomen. Metalen zorgen voor de kleuren van vuurwerk.

  Volgens Milieu Centraal zitten in vuurwerk koper, barium, strontium en antimoon – en bij illegaal vuurwerk ook nog cadmium. Vanaf bepaalde concentraties zijn de metalen giftig voor mensen.

  Na het afsteken zorgen die metalen ervoor dat het vuurwerk de mooie kleuren en vormen in de lucht aanneemt. Volgens Flemming Cassee, specialist van het RIVM op het gebied van luchtverontreiniging, reageren die metalen nogal snel met andere stoffen, waardoor de kans op geïrriteerde luchtwegen wordt versterkt.

  Het Longfonds waarschuwde vorige week al dat zeker zevenhonderdduizend Nederlanders een “benauwde Oud en Nieuw” beleven, maar volgens Cassee kunnen ook mensen die normaal gesproken niet zo snel geïrriteerde luchtwegen hebben last krijgen.

  Fijnstof kan door mist ‘geen kant op.
  Dat er tijdens de jaarwisseling grote kans is op dichte mist en dat het amper waait helpt daar allemaal ook niet bij. Daardoor waaien de fijnstofwolken niet naar gebieden waar minder mensen wonen, waardoor de fijnstofdeeltjes over een groter gebied worden verspreid.

  Zeker in stedelijk gebied, waar de gebouwen hoger zijn, kan de lucht volgens Cassee “geen kant op” en blijft de toevoer van fijnstof door nieuw afgestoken vuurwerk maar doorgaan.

  Tijdens de vuurwerkpiek kan de hoeveelheid fijnstof oplopen tot 1.000 microgram per kubieke meter, waar 50 microgram de norm is. Het Longfonds stelde al dat die luchtverontreiniging te vergelijken is met de Indiase stad Delhi.

  De situatie is in Delhi zo ernstig dat mensen daar ziek neervallen, aldus Cassee. Dat dat in Nederland niet gebeurt, komt doordat de ongezonde situatie slechts een uurtje aanhoudt.

  Nog veel onbekend over metalen in het lichaam.
  De metaaldeeltjes uit het vuurwerk lossen gemakkelijk op en zorgen volgens Cassee “ongetwijfeld” voor wat ontstekingen in de luchtwegen. Maar hoe snel die hersteld zijn is onbekend.

  Als die metalen in de bloedbaan terechtkomen kunnen die ook voor hart- en vaatziekten zorgen, maar in welke mate is ook onduidelijk. Wel is het natuurlijk zo dat ademhalingsproblemen effect op het hart hebben. Door kortademigheid moet het hart harder werken om bloed rond te pompen en als iemand al hartproblemen heeft, kan dat tot bijvoorbeeld een hartaanval leiden.

  Cassee denkt dat de metaaldeeltjes ook in de hersenen terechtkomen, maar ook daarvoor geldt dat goed onderzoek daarnaar nog ontbreekt.
  Kritiek op plastic knetterballen

  Naast gezondheidsproblemen veroorzaakt het afsteken van vuurwerk ook problemen voor het milieu. Een deel van die milieuvervuiling is zichtbaar.

  Zo is er dit jaar kritiek op de zogeheten ‘knetterballen’ – simpel vuurwerk dat wordt aangestoken, op straat wordt gegooid en vervolgens een paar seconden knettert. Probleem: knetterballen hebben een plastic omhulsel. En dat blijft vervolgens liggen. Terwijl er juist steeds meer aandacht komt voor het tegengaan van plasticvervuiling.

  Zware metalen vervuilen oppervlaktewater.
  De vuurwerkresten die op de grond achterblijven bevatten ook zware metalen. Via regen komen die uiteindelijk in grond- en oppervlaktewater terecht – waar ze niet biologisch kunnen worden afgebroken, en dus langzaam ophopen.

  In Nederlands oppervlaktewater wordt de kopernorm overschreven. Naar schatting 18 procent van de kopervervuiling in de Nederlandse natuur is afkomstig van vuurwerk.

  Miljoenen Nederlandse vogels vliegen de nacht in.
  Zoals veel hondenbezitters uit eigen ervaring kunnen vertellen: ook dieren reageren op vuurwerk. Dat geldt niet alleen voor honden, maar ook voor wilde dieren. Zo schrikken vogels van het geluid, en vliegen vaak bij elke knal opnieuw op.

  Rond middernacht is dat effect zelfs zo sterk dat de neerslagradars van het KNMI kunnen meten dat vogels massaal opvliegen en bijvoorbeeld richting Noordzee trekken.

  Uit onderzoek van radarbeelden door de Universiteit van Amsterdam blijkt dat het effect van vuurwerk rond de jaarwisseling ook leidt tot massaal opvliegen van vogels uit Nederlandse natuurgebieden, zoals de Biesbosch en de Waddenzee.

  Volgens de Vogelbescherming tonen deze radarbeelden aan dat rond de jaarwisseling in totaal miljoenen Nederlandse vogels opvliegen. Ze klimmen daarbij tot een hoogte van 500 meter en wijken vaak uit naar open water. Dat gaat ook met risico’s gepaard: lang niet alle vogels zijn goed in staat in het donker te vliegen.

  Ook dit jaar zal het effect van door vuurwerk opgeschrikte vogels goed zichtbaar zijn in de weerradars, verwacht het KNMI. Dat komt omdat er geen echte neerslag valt.

  Zie ook: Het effect van vuurwerk: ‘Sommige huisdieren moeten maanden herstellen’

 6. trol

  Kadoendra….vermeld je even de bron van je knip en plak artikel…wel zo netjes. Of beter: plaats je enkel een link….straks krijgt DUIC nog een auteursrechtclaim.

 7. MJPD

  @Kadoendra
  Excuses voor mijn poging tot humor; vuurwerk is natuurlijk een bloedserieuze zaak. Vroeger (jaren 70/80) stond er nog op de vanuit China slecht vertaalde waarschuwingen op vuurwerk: “Niet in de hond houden”.

  Een heel knip & plakvehaal waarin de conclusie feitelijk is dat de kortstondige fijnstofsituatie bij vuurwerk in Nederland gelijk is aan die van Dehli, waar deze situatie continu heerst?

 8. Wouter

  Dit is de bron van het knip en plak artikel van Kadoendra: https://www.nu.nl/jaarwisseling/6020835/zo-ongezond-zijn-de-eerste-uren-van-2020-voor-jou-en-het-milieu.html

 9. Kadoendra

  @Wouter

  Bedankt voor het vermelden!
  Verder wens ik jou, Trol, Dennis en MJPD ondanks de vermelde ellende een leuke Jaarwisseling!

 10. Bertje 030

  @Kadoendra:
  Blijf lekker binnen.

 11. Koel Hoofd

  In dat artikel van Kadoendra draait alles om het woordje ‘als’.
  Als die zware metalen in de bloedbaan komen….
  Gelukkig gaat dat niet zomaar want bloedvaten lekken niet.
  Fijnstof hoest je ook uit, daarom hebben longen een slijmlaag.
  Dus om daadwerkelijk negatieve gezondheidseffecten te ondervinden van vervuilde lucht is het noodzakelijk om grote hoeveelheden zware luchtvervuiling langere tijd in te ademen. Dus mensen vallen in Delhi niet zomaar spontaan dood neer, dat gebeurt pas na een leven lang. Mensen zijn daar ook een stuk kleiner en zitten dichter bij de uitlaat van die miljoenen brommers en auto’s die in een stad van 27 miljoen inwoners (!NB) rondkarren. Geen idee of er nog lood in de brandstof zit, zou ook zomaar nog kunnen in dat extreem corrupte land. Er is in DElhi 1 wc op 10.000 arme mensen omdat de overheid daar geen geld in wil investeren. Dat zegt genoeg over hoe belangrijk de indiaase overheid de gezondheid van de lagere kasten vind. Daar gaan ze 900 NIEUWE kolencentrales openen….waar wij er 1 sluiten.

  Daar hebben wij allemaal geen last van in het heel veel schonere europa. Wij hebben tussen 00u en 02u hele vuile lucht en geluidsoverlast, daarna keert de rust weder. Die paar mensen die daar een hekel aan hebben, kunnen kiezen om binnen te blijven met ramen en deuren gesloten te houden. Doen ze ook op last van de brandweer bij grote brand. Milieuactivisten trekken altijd alles uit de kast om mensen angst aan te jagen om zo hun ideologie te verkondigen. Jammer dat mensen het klakkeloos overnemen wanneer iemand met een universitaire titel onzin roept.

  Enige wat echt zielig is aan het hele verhaal van Kadoendra zijn de dieren. Helemaal als ze met mensen met zeer beperkte verstandelijke vermogens (dat is politiek correct voor onopgevoed tuig) te maken krijgen die het leuk vinden om weerloze dieren te pesten.

 12. Joske

  @ koel hoofd ( of is het Scherpschutter; je bent al weer ontmaskert hoor)

  Hele schrijfsels om te bevestigen dat vuurwerk vuil en overlast is, slecht is voor mensen en meer dan kut voor dieren.

  Wat is nu eigenlijk je punt en welke kritiek heb je nu eigenlijk op Kadoendra (wiens stuk en beter geschreven en 100x beter onderbouwd is)?

  Je noemt kadoendea indirect milieuactivist, zonder dat blijkt dat kadoendra dat is; en dat doe je (lijkt mij) als diskwalificatie. Raar trouwens eigenlijk dat mensen die de leefomgeving van mensen EN dieren schoon willen houden altijd zo aangevallen worden. En dat voor nu en de toekomst, JUIST omdat ze de mems belangrijker vinden dan bijv. geld voor enkelen. Ook door mensen die van hun huisdieren houden. Vreemd.

 13. Kadoendra

  @Koel Hoofd

  “Het Longfonds waarschuwde vorige week al dat zeker zevenhonderdduizend Nederlanders een “benauwde Oud en Nieuw” beleven”.

  Vind jij het ook wel zielig voor de bovenstaande zeker zevenhonderdduizend Nederlanders?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).