Kantorenmarkt Utrecht trekt aan: van transformatie naar te weinig aanbod | De Utrechtse Internet Courant Kantorenmarkt Utrecht trekt aan: van transformatie naar te weinig aanbod | De Utrechtse Internet Courant

Kantorenmarkt Utrecht trekt aan: van transformatie naar te weinig aanbod

Kantorenmarkt Utrecht trekt aan: van transformatie naar te weinig aanbod
Jarenlang werd er gesproken over de enorme leegstand van kantoren, maar hier is verandering in gekomen. Door het groeiende inwoneraantal en de stijgende werkgelegenheid is er weer vraag naar kantoorruimte. De gemeente Utrecht presenteert daarom actiepunten voor het komende jaar.

Jarenlang werd er gesproken over de enorme leegstand van kantoren, maar hier is verandering in gekomen. Door het groeiende inwoneraantal en de stijgende werkgelegenheid is er weer vraag naar kantoorruimte. De gemeente Utrecht presenteert daarom actiepunten voor het komende jaar.

“Er is een structureel overaanbod van kantoorruimte, dat lijkt te blijven groeien. Herbestemmen is noodzaak geworden”, een zinsnede uit een nieuwsbericht van jaren geleden toen transformatie het toverwoord was. Tijden veranderen echter. “Bedrijventerreinen en kantoorlocaties lopen weer vol en zitten op diverse locaties onder de frictieleegstand”, laat wethouder Klaas Verschuure weten in een brief aan de gemeenteraad. Utrecht is een van de meest kansrijke vestigingsplaatsen voor veel bedrijven.

Maar de wethouder waarschuwt ook dat op de lange termijn de groei van de werkgelegenheid flink achterblijft bij de groei van de beroepsbevolking. Daarom moet er de komende jaren ruimte gevonden worden voor tienduizenden banen, dat betekent dat er kantoorruimte moet zijn voor deze mensen. Ongeveer de helft van Utrechtse werknemers werkt namelijk in een kantoor. De gemeente meent dan ook dat de aanwas van nieuwe bedrijven stopt als er geen nieuwe gebouwen gebouwd worden.

WTC

Op dit moment is er een leegstand van ongeveer 5,6 procent, en dit cijfer is verder dalend. Een leegstandcijfer van 5 procent wordt genoemd als minimaal niveau. Hoewel de vraag naar kantoorruimte groot is, gaat de bouw van nieuwe kantoren bij locaties als het stationsgebied en Leidsche Rijn Centrum niet heel hard. Dit remt de banengroei in Utrecht. Zo was het WTC naast het station al ver voor oplevering geheel vol.

Wethouder Verschuure heeft daarom enkele actiepunten gepresenteerd. Zo zou de voorverhuureis (een minimale bezetting van een gebouw voordat er gebouwd mag worden) in sommige gebieden verlaagd moeten worden. En hoewel vroeger transformatie een toverwoord was, moet dat niet meer standaard ingezet worden. De gemeente pleit er nu voor om juist een balans te vinden in transformatie naar woonruimte en het behoud van de kantoorruimte.

Een ander punt dat wordt voorgesteld is flexibiliteit bij de regels die door de provincie zijn opgesteld. Want naast gemeentelijke beleid heeft Utrecht ook te maken met provinciaal beleid. Een voorbeeld is om kantoren op een bepaalde plek te slopen om op een andere locatie extra bij te bouwen. Want hoewel er vraag is naar kantoorruimte en de leegstaand sterk afneemt is dit nog wel steeds afhankelijk van de locatie. Lage Weide en Rijnsweerd hebben bijvoorbeeld nog te kampen met veel leegstand. Op sommige plekken zullen de borden te huur dus nog wel even te zien zijn, terwijl op andere plekken niet snel genoeg gebouwd kan worden.

7 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Over een aantal jaren weer een crisis en dan weer overschot, zo gaat dat nou eenmaal. En liever huizen dan kantoren.

  2. Fred

    En uiteraard allemaal weer 90 meter hoog.
    Dit is een mooie gelegenheid om bij LRC wat meer hoogbouw neer te zetten, boven de 100 meter dus.

  3. JdV

    Mooi he, zo’n varkenscyclus. Als handige belegger kun je daar goed geld aan verdienen. Zoals Warren Buffet zegt: Ik word bang als alle andere mensen enthousiast worden, en ik word enthousiast als alle andere mensen bang worden.
    Uitstappen in de bubble, kopen in de crash.

  4. katja

    Oh ja, en áls je al gaat bouwen, in godsnaam iets móóis, en niet die zielloze troep van nu…

  5. cas

    Er klopt een klein dingetje niet in wat de wethouder zegt… De beroepsbevolking wordt juist kleiner. Er gaan veel mensen met pensioen en worden steeds minder geboren. Ook is er geen verwachting dat het geboortecijfer omhoog gaat doordat vrouwen meer werken en aan carrière doen (stimulatie van de overheid). Kinderen steeds duurder worden om te hebben en vast nog wel meer factoren…

  6. Ash

    @fred Amen

  7. die ouwe

    Cas
    Lees het boek feitenkennis van Hans Rosling eens. Ik heb een video bijgevoegd op youtube waarin hij aan de hand van feiten een en ander uit probeert te leggen. Heel erg interessante wetenschapper.

    https://www.youtube.com/watch?v=FACK2knC08E

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).