Kapelbrug bij Griftpark in Utrecht verkeert in ‘matige staat’ en wordt in de gaten gehouden Kapelbrug bij Griftpark in Utrecht verkeert in ‘matige staat’ en wordt in de gaten gehouden

Kapelbrug bij Griftpark in Utrecht verkeert in ‘matige staat’ en wordt in de gaten gehouden

Kapelbrug bij Griftpark in Utrecht verkeert in ‘matige staat’ en wordt in de gaten gehouden
Bron: Google Maps
De Kapelbrug nabij het Griftpark in Utrecht verkeert volgens de gemeente in ‘matige staat’. Daarom wordt de situatie momenteel in de gaten gehouden. Ook liggen er plannen om zowel de brug als een deel van het omliggende asfalt te vernieuwen. Als er genoeg geld te vinden is wordt een groter gebied rondom de Kapelbrug aangepakt.

De Kapelbrug nabij het Griftpark in Utrecht verkeert volgens de gemeente in ‘matige staat’. Daarom wordt de situatie momenteel in de gaten gehouden. Ook liggen er plannen om zowel de brug als een deel van het omliggende asfalt te vernieuwen. Als er genoeg geld te vinden is wordt een groter gebied rondom de Kapelbrug aangepakt.

De Kapelbrug verbindt de Blauwkapelseweg over de Biltse Grift en ligt vlakbij het kruispunt met de Alexander Numankade. Het brugdek zou volgens de gemeente nog 15 jaar mee kunnen, maar hoe lang de houten fundatie het volhoudt is nog niet bekend. “De veiligheid van de brug borgen we door deze te monitoren”, is te lezen in een brief aan de raad. Vanwege onder andere de matige staat van de brug en het plan dat er al lag om het asfalt op te Blauwkapelseweg te vervangen, worden deze werkzaamheden sowieso uitgevoerd.

Ook zou het voor fietsers en voetgangers momenteel ‘niet prettig’ zijn om de kruising over te steken. “Ze moeten vaak lang wachten voor het verkeerslicht en hebben geen of weinig opstelruimte”, is te lezen in de raadsbrief. Daarom worden er ook ‘kleine verbeteringen’ voor de fietsers aangebracht op deze plek.

Geld

De werkzaamheden bieden volgens de gemeente ook kansen om meer te doen in het gebied. Zo spreekt het college de wens uit om bijvoorbeeld de entree van het Griftpark aantrekkelijker te maken, meer groen toe te voegen, het verbeteren van de verkeerssituatie en de biodiversiteit te vergroten.

Op dit moment is er echter nog geen geld om deze plannen uit te voeren. Er wordt daarom onder meer gesproken met de provincie om te kijken of zij een duit in het zakje wil doen. Als er uiteindelijk meer geld komt en deze plannen verder kunnen worden uitgewerkt, wordt ook een participatietraject gestart waar onder andere bewoners aan deel kunnen nemen.

Het idee is dat in 2026 wordt gestart met de werkzaamheden, maar de huidige staat van de Kapelbrug legt volgens de gemeente druk op deze planning. Mogelijk moeten er daarom extra onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd.

13 Reacties

Reageren
 1. Michiel

  Ik vind het hier prima fietsen. Ook de afstelling van de verkeerslichten is heel responsief. Maar wel fijn als de brug niet instort idd.

 2. Bahco

  De gemeente heeft ongezond lang nodig om dat geld te vinden.

  Op 07-05-2015 om 21:08:39 deed ik de volgende melding aan de gemeente Utrecht:

  “Noordelijk landhoofd Kapelbrug: De oostzijde hiervan is een gebogen muur met daarop de naam Kapelbrug. Links van die naam zit een oude verticale ooit dichtgesmeerde scheur. Deze scheur wordt wijder.”
  onder Zaaknummer 2787276. Hierop heb ik geen reactie ontvangen. Bij deze melding stelt de gemeente “Geplande einddatum 18-05-2015”. Daarom heb ik dit fenomeen opnieuw aan de gemeente gemeld, nu op zaterdag 8 augustus 2015 onder zaaknummer 3001352.

  We zijn nu bijna acht jaar verder …

 3. Bahco

  Even verder gebladerd in mijn aantekeningen over de Kapelbrug. Deze is van 27-10-2017: “Onder de Kapelbrug en de Griftbrug zitten nu reflectoren die gebruikt worden om verzakkingen te constateren.”

 4. Pee

  Het moet schijnbaar eerst flink mis gaan voor men actie onder neemt.

 5. Rob

  @Bahco, de gemeente heeft andere prioriteiten mijn beste en geeft de voorkeur aan secundaire taken zoals kunst en gekleurde zebrapaden ipv kerntaken zoals infrastructuur.

 6. P

  Een deel van de weg is al jaren slecht en dat is ook al eerder gemeld. Ook klagen omwonende over trillingen door zwaar verkeer. Het is immers ook een toegangsweg van en naar het centrum. Pas in 2026 wat aan doen is wel heel erg laat.

 7. Willem

  @ Rob
  En, niet te vergeten, dé grote hobby van ons college: de aanleg van stadsboulevards.

 8. Koel Hoofd

  @Bahco
  Regulier onderhoud is banaal en kost geld, geen prestige project dus geen politieke prioriteit.
  Daarnaast is het een hele bekende strategie van de gemeente om wegonderhoud net zolang uit te stellen totdat er echt iets moet gebeuren, en dan wordt het een fietsstraat. In dit artikel kan je ook al proeven dat de gemeente voorsorteert om ook daar een fietsstraat van te maken. Voor fietsstraten zijn Haagse en Brusselse milieu en klimaat potjes. Fietsen is immers onderdeel van Timmermans/Samsons Greendeal want CO2/NOx emissies moeten buiten de EU grenzen gebeuren. Dus als die brug gevaarlijk wordt en bijna inzakt, dan pas komt er een fietsstraat met peperdure design fietsstraatbrug. Kennelijk woon je er dichtbij, dus wanneer dat gaat gebeuren kan je zelf vaststellen.

 9. Hilco

  De meeste scheuren zitten er al in sinds het intrillen van de damwanden bij de verbouwing van het Griftpark >20jr geleden

 10. Claudia

  ‘Als er genoeg geld te vinden is’?! Serieus? Wat een kansloze bende hier..wel geld voor een slavernij monument waar volgens mij weinig mensen op zitten te wachten maar geld om zoiets cruciaals als een brug te repareren is er niet? T wordt al gekker hier.

 11. Nina

  @ Claudia
  Hear, hear

 12. Traur

  Actie! Dit kan niet langer gemeente Utrecht!!
  Aanstaande zaterdag om 10 uur gaan we de op instorten staande brug blokkeren met een sit-in actie. Doe mee!

 13. pipo

  Nergens geld voor. 200 sociale huurwoningen pleite…….. 50 herenhuizen er voor terug Koop.. : omloop: er is hier genoeg poen, voor 1000 bruggen. Het is een kwestie van het geld dat leegloopt op de zakkenvullers met hun dubbele banen en hun smeergelden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).