Katten verdrinken in Utrechtse gracht; Bezorgde bewoners hangen touw op | De Utrechtse Internet Courant Katten verdrinken in Utrechtse gracht; Bezorgde bewoners hangen touw op | De Utrechtse Internet Courant

Katten verdrinken in Utrechtse gracht; Bezorgde bewoners hangen touw op

Katten verdrinken in Utrechtse gracht; Bezorgde bewoners hangen touw op
Foto: Partij voor de Dieren Utrecht
Bezorgde Utrechters hebben afgelopen vrijdag een aantal ‘kattentouwen’ aan de kades van de Verlengde Houtrakgracht gehangen in Langerak. De afgelopen twee jaar hebben omwonenden en de Dierenambulance bij de gemeente aan de bel getrokken omdat er regelmatig katten verdrinken in de gracht.

Bezorgde Utrechters hebben afgelopen vrijdag een aantal ‘kattentouwen’ aan de kades van de Verlengde Houtrakgracht gehangen in Langerak. De afgelopen twee jaar hebben omwonenden en de Dierenambulance bij de gemeente aan de bel getrokken omdat er regelmatig katten verdrinken in de gracht.

“De gemeente heeft eigenlijk niets met de meldingen gedaan. Daarom hebben wij samen met inwoners zelf actie ondernomen”, zegt een woordvoerder van de Partij voor de Dieren Utrecht, die het probleem aankaartte bij de gemeente. Volgens de partij vallen er regelmatig dieren zoals katten en egels in de Utrechtse wateren die vervolgens door de hoge kades verdrinken.

Kattentouwen

De kattentouwen zijn door een paar actieve leden van de Partij voor de Dieren in samenspraak met de bewoners aangebracht. “Het gebruik van scheepstouwen is in Leiden bedacht. Initiatiefnemers hebben daar ontdekt dat katten met de touwen zichzelf uit het water konden helpen”, aldus de woordvoerder.

In 2016 werd er ook al een kattenreddingstouw langs de Gruttersdijk in Vogelenbuurt opgehangen, maar die is vervolgens verwijderd.

Bewoners uit de buurt en leden van de PvdD waren vrijdag druk bezig met het lange scheepstouw.

21 Reacties

Reageren
 1. Hugo Aylva

  Wat een goede actie zeg! Waarom brengt de gemeente deze niet zelf aan op plekken waar dieren verdrinken? Je staat er eigenlijk nooit bij stil dat er dieren kunnen verdrinken op dit soort plekken, maar als je dit weet als gemeente moet je actie ondernemen.

  Maar in ieder geval hulde aan de bewoners en de PvdD!

 2. HAHArry

  En de egels dan? Dus zoals zoals ik steeds vaker lees moeten we dan maar gewoon grachten verbieden om de natuur te beschermen. Grachten zijn overigens vervuild met slib, trekken alleen maar toeristen aan, zijn duur in onderhoud en nergens meer voor nodig. Grachten zijn zoooo 2 eeuwen terug 😉

 3. Utrechter

  Inderdaad mooie actie!!!

 4. Rob H.

  Ik vraag mij ten eerste af: hoe komen die beestjes in de gracht. Wat doen die katten uberhaupt buiten?

 5. Cor Nelis

  En hoe zit dat met vergunningen? Mag dat zomaar in de openbare ruimte?

 6. [email protected]

  Als de overheid het laat afweten, dan moeten de burgers zelf actie ondernemen.
  Zeer goéd idéé van deze mensen,katten zorgen dat raten en muizen in evenwicht blíjven mbt overlast vd mensen.

 7. Herman

  Van die kostbare ruimte die nu voor grachten wordt gebruikt zijn veel betere en nuttiger bestemmingen mogelijk zoals parkeerplaatsen, extra rijbanen of kiss and rode voorzieningen. Bijkomend voordeel is dat er geen beesten meer kunnen verdrinken.

 8. Joris

  Tweetie says: ‘That’s evolution folks!’

 9. Fab

  @Herman het gaat om die Kiss en rode voorzieningen zeker 😉 Late we de stad gewoon heel laten en ook vrolijk toegankelijk voor het kleinere grut

 10. Koel hoofd

  Katten kunnen via dat touw er wel uitklimmen, maar egeltjes niet.
  Die verzuipen gewoon omdat de mens een leuk uitzicht wil op een totale nutteloze nepgracht, een bekende habitat voor ratten.

 11. Steve

  Herman for President!
  Ik vond het ook prachtig.
  Voor de Catharijnebak onder Hoog Catharijne door.
  Toen liep het verkeer prima door.
  Nu staan we elke dag bij de oude Ziekenzorg met z’n allen in de file te stuntelen.
  Bedankt links stadsbestuur, maak de stad maar verder kapot.

 12. Juul

  Hoe kom je als particulier eigenlijk aan zulk soort touwen? Ik wil ze ook graag ophangen!

 13. Minoes

  @Herman parkeerplaatsen en extra rijbanen in het centrum klinkt mij niet als muziek in de oren. Er is toch al een ondergrondse parkeergarage? Ben blij met het autoluwe centrum zoals het nu is

 14. Piet

  Toch vreemd dat een huisdier in de gracht belandt. Misschien moet de eigenaar iets beter op zijn beestje letten.

 15. A J kwak

  Wat is het interlect weer van een hoog niveau vandaag !! Goed werk hoor dieren bescherming misschien ook wat kleine drijvende eilandjes voor het kleine vee.

 16. Paul G.

  @Juul…probeer het bij Markus BV….de winkelboot aan de Keulsekade 400.
  Die verkoopt ook verschillend touw.

 17. Willem

  Watergangen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van wateroverlast. In de stad. Als we meer asfalteren stroomt regenwater bij een zware bui de woningen binnen.

 18. Jeroen

  @Steve toen liep het verkeer precies door tot aan de stoplichten bij de Inktpot. Vanaf daar was het vervolgens doffe ellende.

 19. Gregor

  Katten horen niet in de stad, maar in de natuur. Dit is dierenmishandeling en een verbod op huisdieren in de stad zou een logisch gevolg moeten zijn.

 20. Jan

  Vooral oudere en zieke mensen houden van een gezelschapsdier! Moeten die de stad uit?

 21. Ilona

  Ik ben heel erg blij met de touwen in het water bij de Gruttersdijk in Utrecht omdat m’n kat al twee keer met behulp van deze touwen zichzelf kon redden toen hij in het water was gevallen. Weet iemand misschien naar wie of welke instantie ik een bedankje kan sturen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).