Kees van Oosten van SSLU hekelt voorbarige aanvraag kapvergunning Paardenveld | De Utrechtse Internet Courant Kees van Oosten van SSLU hekelt voorbarige aanvraag kapvergunning Paardenveld | De Utrechtse Internet Courant

Kees van Oosten van SSLU hekelt voorbarige aanvraag kapvergunning Paardenveld

Kees van Oosten van SSLU hekelt voorbarige aanvraag kapvergunning Paardenveld
De vergunning om een bioscoop te bouwen op het Paardenveld is nog niet rond, maar toch heeft de gemeente Utrecht alvast een kapvergunning voor twee bomen aangevraagd op het Paardenveld. De gemeente zegt de aanvraag ter voorbereiding te hebben gedaan, maar Kees van Oosten van Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) en de Klimaatpartij betwijfelt de intenties van de gemeente en noemt het zeer voorbarig.

De vergunning om een bioscoop te bouwen op het Paardenveld is nog niet rond, maar toch heeft de gemeente Utrecht alvast een kapvergunning voor twee bomen aangevraagd op het Paardenveld. De gemeente zegt de aanvraag ter voorbereiding te hebben gedaan, maar Kees van Oosten van Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) en de Klimaatpartij betwijfelt de intenties van de gemeente en noemt het zeer voorbarig.

De gemeente benadrukt dat het geen definitieve kapvergunning betreft. “Deze aanvraag is puur ter voorbereiding gedaan zodat dat niet meer hoeft te gebeuren, mocht het bestemmingsplan rondkomen.” Kees van Oosten noemt deze uitleg ‘gelul’.

De aanvraag om een arthouse-bioscoop te bouwen op Paardenveld is nog niet rond en Van Oosten betwijfelt daarom de reden van de aanvraag: “Ze hebben het recht om die bomen te kappen met zo’n vergunning, maar waarom ze niet kunnen wachten tot zeker is dat die bioscoop er komt is mij volstrekt onduidelijk. Op zijn vroegst zou de vergunning voor de bioscoop er in december – januari moeten zijn. Tijd zat dus voor die aanvraag.”

Van Oosten vreest dat de bomen al worden gekapt voordat duidelijk zal worden of de bioscoop er komt. Volgens woordvoerster Karen Salden van de gemeente worden de bomen niet gekapt tot het duidelijk is of de bioscoop er komt of niet. “Dat is nadrukkelijk afgesproken.”

10 Reacties

Reageren
 1. Van Pimpelen

  … waarom de Gemeente kapvergunning aanvraagt ten behoeve van een particuliere ondernemer is mij -tot nog toe- een raadsel.
  Immers, als de Gemeente kapvergunning aanvraagt die zijzelf moet verlenen, lijkt me dat ‘kat in’t bakkie’, zoals ze in de Zaanstreek zeggen. Mogelijk is het vervolg beklonken…

 2. Rietje

  Misschien zouden we allemaal ons eens druk moeten maken over de bomen die gekapt worden. Het is een beetje vreemd dat er zo veel oude bomen verdwijnen zonder dat er iemand tegen in opstand komt. Als er al wat terug geplant wordt zijn het wat zielige sprietjes die er weer jaren over doen om een beetje boom te worden. Bomen maken een stad leefbaar. In meerdere opzichten.

 3. Jiri

  Niks beters te doen, Kees? Vervelend dit soort “politici”. Verhuis naar China, en ga daar het milieu redden.

 4. Corrie Huiding-Stomp

  Ik ben blij dat er mensen zijn zoals Kees van Oosten. Van mij krijgt hij een dikke pluim!!
  Die man is eerlijk in zijn mening, en Jiri waarom verhuis jij zelf niet. Het is toch van de gekke hoe de gemeente de botte bijl hanteert m.b.t. de bomenkap in Utrecht.

 5. MichielK

  Ik ben het niet vaak met de heer Van Oosten eens, maar in dit geval geef ik hem groot gelijk. Even wachten met kappen zal een toekomstig bouwproject weinig tot geen vertraging laten doen oplopen. En mocht de bouw van de bioscoop geen doorgang vinden (wat te hopen is, want dat maakt de kans van slagen van het City-project van Jos Stelling een flink stuk groter) dan is het leven van twee bomen gered.

  De gemeente kan wel zeggen dat er wordt gewacht met kappen tot de bouwvergunning van de bioscoop rond is, maar het zal niet voor het eerst zijn dat de gemeente een bouwvergunning afgeeft waarvan later bleek dat deze niet had mogen worden afgegeven. Hoewel dat laatste dan weer ironisch genoeg het werk van o.a. de heer Van Oosten was…

 6. Luuk Upuuk

  Zal dus uiteindelijk wel een gevalletje worden van: “Mochten die bomen nog niet plat? Wij dachten dat de vergunning rond was. Oké dan betalen we de € 550,- boete wel.”

 7. Jiri

  Beste Corrie,

  Tot nu toe is er nog geen enkele boom gekapt en worden de aanvragen beoordeeld. Dus je hebt op dit moment nog genoeg bomen om mee te knuffelen!

 8. kees van oosten

  In 2007 heeft de gemeenteraad de motie ‘Kappen met kappen III’ (ingediend door de PvdA) aangenomen. Daarin stond dat er niet gekapt mocht worden (en dus ook geen kapvergunning verleend mocht worden), zolang er geen ‘bruikbare’ bouwvergunning is. Dat wil zeggen een definitieve bouwvergunning waartegen nog wel beroep mogelijk is.

  De motie ‘Kappen met kappen III’ is nog steeds het beleid. Alleen houdt de gemeente zich er niet aan en probeert zoveel mogelijk vooruitlopend op bouwvergunningen te kappen om daarmee voldongen feiten te scheppen. Het is hoog tijd dat de gemeente wordt teruggefloten.

  De gemiddelde leeftijd van de bomen in Utrecht is in enkele jaren afgenomen van 33 naar 27 jaar. Vooral met die hitte is het duidelijk hoe erg ook wijzelf die volwassen grote bomen nodig hebben.

 9. Dienmeibos

  Kees bouwvergunningen en kapvergunningen bestaan niet meer. Het gaat om een omgevingsvergunning met de activiteit bouwen en of kap. Zolang deze onlosmakelijk van elkaar te verlenen zijn kun je deze activiteiten apart aanvragen.

 10. Frank

  @Dienmeibos: onlosmakelijk van elkaar te verlenen?

  Probleem is nu juist dat je deze aanvraag niet los kunt zien van de plannen. En het is niet de eerste keer dat de gemeente Utrecht z’n r**t afveegt met het eigen beleid.
  Eigenlijk flikken ze hier een kunstje dat vergelijkbaar is met de abjecte handelwijze bij de invoering van betaald parkeren.
  Misschien moet de gemeente gewoon alvast kapvergunningen aanvragen voor alle bomen in de gehele stad. Mocht er dan ergens ooit nog eens wat gebouwd moeten gaan worden (wat met de inbreidingsplannen ongetwijfeld nog in ruime mate zal gebeuren) dan is dat tenminste alvast geregeld….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).