Kerngroep reageert op uitspraak Europees Hof: ‘Alternatieven moeten worden meegewogen’ | De Utrechtse Internet Courant Kerngroep reageert op uitspraak Europees Hof: ‘Alternatieven moeten worden meegewogen’ | De Utrechtse Internet Courant

Kerngroep reageert op uitspraak Europees Hof: ‘Alternatieven moeten worden meegewogen’

Kerngroep reageert op uitspraak Europees Hof: ‘Alternatieven moeten worden meegewogen’
Archieffoto van de A27 naast Amelisweerd
Kerngroep Ring Utrecht denkt dat de uitspraak van het Europees Hof over de Nederlandse stikstofwetgeving gevolgen zal hebben voor de verbreding van de A27. Gisteren werd al gesteld dat de vergunning voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd op losse schroeven zou staan.

Kerngroep Ring Utrecht denkt dat de uitspraak van het Europees Hof over de Nederlandse stikstofwetgeving gevolgen zal hebben voor de verbreding van de A27. Gisteren werd al gesteld dat de vergunning voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd op losse schroeven zou staan.

Volgens het Europees Hof van Justitie voldoet Nederland niet op alle punten aan de Europese richtlijnen en geeft daardoor ten onrechte vergunningen uit, dit zou ook betrekking hebben op de vergunning voor de snelweg.

“De uitspraak van het Hof is van belang voor het beroep van de Kerngroep tegen het in 2016 genomen Tracébesluit voor de Ring Utrecht. Dat is erkend door de Raad van State, die vorig jaar besloot de behandeling van dit beroep te verdagen in afwachting van deze uitspraak”, schrijft de kerngroep. “Het is aan de Raad van State om aan de hand van deze uitspraak een finaal oordeel over plannen en projecten te geven.”

Het kan volgens de Kerngroep niet anders dan dat deze uitspraak gevolgen heeft voor de onderbouwing van het Tracébesluit. De uitspraak zou dwingen tot onderzoek naar reële alternatieven met minder schade voor de natuur.

Alternatieven

“In het geval van de Ring Utrecht zijn die alternatieven aanwezig, zoals een verbreding tot 2×6 rijstroken binnen de bestaande bak in Amelisweerd. In combinatie met een maximum snelheid van 80 km/uur op de Ring geeft dit alternatief niet alleen veel minder lawaai en minder luchtvervuiling maar ook meer veiligheid en een betere doorstroming”, aldus de groep in een schriftelijke reactie.

De groep wijst ook nog op het ontbreken van een klimaatparagraaf in de onderbouwing van de verbreding. Het besluit zou niet getoetst zijn op de gevolgen voor de uitstoot van CO2. “Tot 2030 is er € 19 miljard gereserveerd voor infrastructurele projecten zoals de verbreding van de A27, maar voor al deze projecten geldt dat de consequenties van het klimaatverdrag in Parijs niet in de plannen zijn meegenomen.” GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger zal daarover binnenkort vragen stellen in de Tweede Kamer.

8 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Kerngroep klinkt leuk maar de stikstofwetgeving is bedoeld voor de landbouw. Weinig slimme mensen in de kerngroep dus.

 2. Toine Goossens

  Ach, ach, ach,

  Weer een strohalm waar de Kracht van Utrecht, zich de KRU noemende, zich aan vastklampt.

  Het arrest van het Hof heeft betrekking op ‘kwetsbare natuurgebieden’. Dat zijn natuurgebieden die in Europese beschermingsprogramma’s zijn opgenomen. Amelisweerd is geen natuurgebied, laat staan dat het kwetsbaar is.

  Amelisweerd is een recreatiegebied, zie de stromen Utrechters die daar al decennia hun vrije tijd door brengen.

  Ach een strohalm, of laten we het een grassprietje noemen. Grassprietjes hebben immers ook bescherming nodig, Daar komt De Kracht van Utrecht nog wel mee.

 3. Gerard vd Vecht

  De bomen zijn uitermate zeer geschikt voor de Bio Centrale van Groen Links en voor de open haard van de grijze sokken kiezers.
  Gerard vd Vecht.

 4. Gerard vd Vecht

  De bomen zijn zeer geschikt voor de Bio centrale van Groen Links

 5. Nina

  Ik verwacht dat de verbreding doorgaat aangezien filerijdende auto’s meer vervuilen en dat is nadelig voor de luchtkwaliteit.

 6. Toine Goossens

  Ik biedt mijn excuses aan aan Jos Kloppenburg. Hij heeft dit namelijk niet zelf verzonnen, maar overgenomen uit een persbericht dat ene Johan Vollenbroek, oprichter en mede-eigenaar van adviesbureau Mobilisation for the Environment (MOB), heeft gepubliceerd.
  Het persbericht dat hij de wereld in slingerde is hier te lezen:
  http://mobilisation.nl/nl/

  Lees het vooral en zie hoe Vollenbroek leugens verspreid. Het arrest heeft betrekking op (landbouw) stikstofuitstoot rond Natura 2000 gebieden. Wie wil weten hoe ver die van Amelisweerd vandaan liggen kijkt hier:
  https://webkaart.provincie-utrecht.nl/viewer/app/Webkaart?bookmark=eea97a6b533a40518ba8ccf503d6e174

  Jos, die weg gaat gewoon door.

 7. katja

  Echt, gaat gewoon door omdat er twee keer per dag een paar auto’s stilstaan of langzaam rijden. 20 Uur lang kun je gewoon doorrijden, dus totaal overbodig, maar ja, dat “groenste kabinet ooit “…

 8. Harry

  Dank Toine!
  Mooi staaltje Fake nieuws. En weg is de geloofwaardigheid van weer een instituut van politiek gedreven planeetredders. Kon ook niet anders. Die religieuze wereld houdt niet zo van harde herhaalbare meetbare feiten. Dat vinden ze te wetenschappelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).