Het kerstrecept van traiteur Jeroen van Nijnatten | De Utrechtse Internet Courant Het kerstrecept van traiteur Jeroen van Nijnatten | De Utrechtse Internet Courant

Het kerstrecept van traiteur Jeroen van Nijnatten

Het kerstrecept van traiteur Jeroen van Nijnatten
Jeroen van Nijnatten is al achttien jaar luxe cateraar in Utrecht. Speciaal voor DUIC bekokstooft hij de lekkerste recepten: voor de kerstdagen uiteraard een bijzonder viergangenmenu. Met zo min mogelijk à la minute bereidingen om kerststress te voorkomen en met eenvoudig verkrijgbare producten.

Jeroen van Nijnatten is al achttien jaar luxe cateraar in Utrecht. Speciaal voor DUIC bekokstooft hij de lekkerste recepten: voor de kerstdagen uiteraard een bijzonder viergangenmenu. Met zo min mogelijk à la minute bereidingen om kerststress te voorkomen en met eenvoudig verkrijgbare producten.

Een kerstmenu voor vier personen:

  1. Roos van garnalen op een bieten-, wortel-, en gembersalade
  2. Romige pastinaak- bloemkoolsoep met een kaascracker
  3. Hertenstoofpotje met paddenstoelen, groententaartje en een bladerdeegster
  4. Avocado-parfait ijs met mascarpone

nijnatten-voorgerecht

Roos van garnalen op een bieten-, wortel-, en gembersalade

Ingrediënten:

Roos

  • 300 gram rauwe gamba’s, fijngehakt of gedraaid in keukenmachine
  • 100 gram knolselderij, geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel tandoori specerij
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 4 geblancheerde Chinese of witte koolbladeren (zacht)
  • ½ pak ontdooide filodeeg, vijf bladen op elkaar van 20x20cm, in 4 stroken gesneden
  • 1 ei
  • Peper en zout naar wens
  • Siliconen muffinvorm

Ingrediënten:

Salade

  • 2 in blokjes gesneden gekookte bietjes
  • 100 gram geraspte wortel
  • 1 cm geraspte verse gember
  • Scheutje gembersiroop
  • Een klein beetje dressing van kwart limoen
  • Scheutje olijfolie
  • Scheutje zoute soja of vissaus (‘nam pla’)

Werkwijze:

  • Meng: de ingrediënten voor de salade en verdeel over vier borden. Leg de koolbladeren tussen de filodeegbladen. Smeer deze bladen in met het ei en rol of vouw ze op in de siliconenvorm zodat er een rond roosachtig figuur ontstaat. Zorg voor een lege ruimte in het midden, zodat je die later kunt vullen. Maak ook hier vier stuks van. .
  • Meng: het gehakt van de gamba’s met de ui, knoflook, knolselderij, tandoori en oestersaus en stop in het midden van de roos.
  • Bak: de roos met het ‘gehakt’ in de oven op 180 graden gedurende 10 tot 15 minuten. Zorg dat het deeg niet te donker wordt.
  • Leg de gamba-rozen tenslotte op de salade en serveer!

nijnatten-soep

Romige pastinaak- bloemkoolsoep met een kaascracker

Ingrediënten:

Kaascracker

  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 1 eiwit
  • beetje bieslook
  • Meng: de kaas met een geklopt eiwit en wat bieslook. Verdeel het in vieren en smeer uit op bakpapier.
  • Bak: de kaascrackers in de oven op 180 graden goudbruin.

Ingrediënten:

Soep

  • 150 gram bloemkoolroosjes
  • 150 gram pastinaak, kleingesneden
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 milliliter room (40% vet)
  • 1 paddenstoelen bouillonblokje
  • 1 blaadje laurier
  • 1 vliesje foelie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Bakboter
  • Bieslook om te garneren
  • Fruit: de bloemkool, pastinaak, ui en knoflook fruiten in de boter. Blus het geheel dan af met 250 milliliter water. Laat het hierna 15 minuten zachtjes koken met de laurier, blokje, komijn en foelie.
  • Haal de foelie en de laurier eruit en blender het met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Warm het geheel in de pan weer op en doe de room erbij. Serveer de soep in koffiekopjes en garneer met bieslook en een kaaskoekje.

nijnatten

Hertenstoofpotje met paddenstoelen, groententaartje en een bladerdeegster

Ingrediënten:

Bladerdeegster

  • 4 boter-bladerdeeg plakjes van 10 x 10 cm, iets groter uitgerold
  • 1 eidooier om te smeren
  • Beetje amandelschaafsel

Werkwijze:

  • Rol de plakjes bladerdeeg iets uit. Snijd in het vierkant een ster uit en plaats de ‘afval’-driehoekjes terug op de ster. Bestrijk het geheel met ei en bestrooi de sterren met amandelschaafsel.
  • Bak de sterren op 190 graden af in de oven tot het gaar is (ongeveer 12 minuten). Warm ze voor het serveren nog even op in de oven.

Ingrediënten:

Knollentaartje

  • 100 gram gele biet, geraspt
  • 100 gram knolselderij, geraspt
  • 100 gram boerenkoolblad ( dus zonder nerf ), fijngesneden
  • 100 gram zoete aardappel, geraspt
  • 2 eieren
  • Mespunt korianderpoeder
  • Peper en zout naar wens en een lik mosterd
  • Siliconenmuffinvorm

Werkwijze:

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en verdeel het over vier muffinvormpjes (het is te veel, maar laat het er lekker overhangen).
  • Bak de taartjes af in de oven op 180 graden in 15 minuten. Dit gerecht is dus gemakkelijk van te voren te maken en later nog even op te warmen in de oven.

Ingrediënten:

Hertenstoof

  • 500 gram hertenstoofvlees, in kleine stukjes gesneden
  • 250 gram paddenstoelen, gesneden
  • 1 ui, gesneden aan ringen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 mililiter rode wijn
  • 150 mililiter room (40% vet )
  • 2 plakken ontbijtkoek, verkruimeld
  • ½ eetlepel 5- spices of quatre epices
  • Peper en zout naar wens
  • Boter om te braden
  • Garnering: handje platte peterselie en ¼ rode paprika, heel fijn gesneden in blokjes

Werkwijze:

  • Bak het met specerijen ingesmeerde vlees in de schuimende boter om en om. Voeg de ui en knoflook toe. Zet het vuur zeer laag en voeg dan de wijn toe.
  • Bak in een andere koekenpan de paddenstoelen gedurende 5 minuten in boter. Voeg na een half uur de paddenstoelen toe aan het stoofvlees. Kijk tussendoor of er voldoende vocht in de pan zit. Voeg na ongeveer één uur de room en ontbijtkoek toe, roer het goed door en laat het nog een half uurtje garen onder het kookpunt.
  • Laat de stoofpot afkoelen en warm weer het dan weer op op het moment dat je het gaat eten. Verdeel het stoofvlees over de borden, leg de (opgewarmde) bladerdeegster erop en voeg het (opgewarmde ) taartje toe, bestrooi met paprika en peterselie.

dui_3195

Avocado-parfait ijs met mascarpone

Let op, dit gerecht moet minimaal vier uur van te voren in de vriezer!

Ingrediënten:

  • 1 grote avocado, gepureerd
  • 2 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • Scheut Grand Marnier (optioneel)
  • 150 gram mascarpone
  • 2 eieren
  • 40 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • Siliconenmuffinvorm

Garnering: alles is mogelijk op het gebied van fruit en chocoladefiguurtjes tot amandelschilfers en eetbare kerstkraaltjes

Werkwijze:

  • Meng de avocado met marmelade, Grand Marnier en mascarpone en het zout.
  • Klop de twee eieren (niet direct uit de koelkast) tot een dikke schuimige massa.
  • Schep het schuim voorzichtig door het advocadomengsel zonder te veel lucht uit te halen. Schep het mengsel dan in z’n geheel in vier of meer vormpjes (indien te veel). Zet de vormpjes weg in de vriezer voor minimaal vier uur.
  • Haal het ijs er a-la-minute uit en stort het op de bordjes. Garneer naar hartenlust.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).