Kerstverlichting in binnenstad van Utrecht gaat minder lang branden om energie te besparen Kerstverlichting in binnenstad van Utrecht gaat minder lang branden om energie te besparen

Kerstverlichting in binnenstad van Utrecht gaat minder lang branden om energie te besparen

Kerstverlichting in binnenstad van Utrecht gaat minder lang branden om energie te besparen
De kerstverlichting in de binnenstad van Utrecht gaat later aan en eerder uit. Het gaat om een bezuinigingsmaatregel vanwege de oplopende energiekosten. Ook is ervoor gekozen om zuinigere sfeerverlichting op te hangen.

De kerstverlichting in de binnenstad van Utrecht gaat later aan en eerder uit. Het gaat om een bezuinigingsmaatregel vanwege de oplopende energiekosten. Ook is ervoor gekozen om zuinigere sfeerverlichting op te hangen.

Nu de dagen steeds korter worden en bezoekers van de binnenstad dus vaker in het donker lopen of fietsen helpt de kerstverlichting om de sfeer te verhogen. Maar met de stijgende energiekosten zorgen de extra lampen ook voor een hogere rekening. Daarom is ervoor gekozen om de sfeerverlichting pas later in het jaar aan te zetten en eerder weg te halen.

Met het oog op de energieprijzen worden er sowieso meer maatregelen genomen door ondernemers. Zo krijgen 800 ondernemers in de binnenstad bezoek van ‘bespaarteams’. Ook krijgen de ondernemers een bordje aangeboden waarop staat dat de zaak open is, maar dat de deur dicht is om energie te besparen.

Jeroen Roose-van Leijden van Centrummanagement Utrecht: “Samen met de gemeente helpen we waar we kunnen en moedigen we ondernemers aan de deuren dicht te houden. Daar waar het de sfeer en het veiligheidsgevoel op straat niet in het gedrang brengt, stimuleren we om zo veel mogelijk de lichten uit te doen. De sfeerverlichting die we ophangen is dit jaar 40-50% zuiniger dan de oude sfeerverlichting. En we kiezen ervoor om deze korter te laten branden, waarmee we 40% minder branduren hebben dan vorig jaar.”

32 Reacties

Reageren
 1. Adriaan

  Goed bedoelde symboolpolitiek.
  Kan natuurlijk geen kwaad om de boel niet de hele nacht te laten branden…

  In absolute zin wordt de energierekening vd stad hierdoor niet merkbaar beïnvloed.
  De ware winst zit hem echter in de openbare verlichting………

 2. Greet Huizer

  Laat kerst weer over Kerst gaan……. De geboorte van Jezus. En niets anders. Als je daar niets mee hebt, vier dan geen kerst. Want álleen daar gaat kerst over. En niet over verlichting.

 3. Kees Truijens

  Prima, niet alleen vanwege energiebesparing. De foto boven dit artikel illustreert precies mijn bezwaar. Van het Janskerkhof lopend heb je een prachtig uitzicht op een Domkerk zonder steigers, ware het niet dat het belemmerd wordt door die blingbling tussen de gevels. Ik waardeer het erg dat toeristen onze stad komen bezoeken. Gun ze dan een onbelemmerde blik op ons moois.

  Die pathetische kwartieren hebben m.i. hun tijd wel gehad, behoudens dan het Museumkwartier, die naam is aardig terecht gekomen.

 4. woutvr

  Heel mooi bericht!

 5. Per Ommegaande

  Top!
  Nu de buitenluchtverwarmers nog verbieden.

 6. Katja

  Gewoon NIETS ophangen, dát bespaart wat !

 7. inflatiepatient

  Ik werk s nachts op Papendorp,daar brand wel licht,parkeergarage,kantoren geen hond te bekenen,Utrecht wakker worden!!

 8. Nina

  Prima plannen.

  We moeten er gewoon aan wennen dat een dichte winkeldeur erbij hoort. In koudere landen is dat heel gebruikelijk. Door iets buiten te zetten voor de winkel, laat een winkelier ook duidelijk zien dat de toko open is.

  Belletje aan de deur met een veertje, zodat die klingelt bij binnenkomst. Gezellig, hoor.

 9. Sanne

  Geld dit ook voor het licht project ????

 10. Realist

  Hoeveel wordt hier mee bespaart, wat wordt er met dat geld gedaan, hoe duur waren de energiezuinige lampjes, waar worden ze gemaakt en wat is het effect daarvan op het klimaat, hoe duurzaam is het vervangen van alle lampjes eigenlijk enz enz enz… vragen vragen vragen naar dit soort doorgeslagen symbolische acties.

 11. Koel Hoofd

  En dan nu ook geen gesubsidieerde lichtkunst meer, want dat is nu echt een
  Big NoNo geworden.

 12. Knuppel

  @Greet Mooie Kerstgedachte verkondigt u hier, saamhorigheid is ver te zoeken. Zullen we internet dan ook weer alleen gaan gebruiken voor militaire doeleinden in plaats van uw religieuze propaganda?

 13. Lexus

  Ik ben blij hier eens een keer geen negatieve reacties te hebben aangetroffen en sluit me aan bij degenen die ook de winkeldeuren gesloten willen houden en de terrasverwarmers willen verbieden. Wat de verlichting in garages betreft is het misschien mogelijk om verlichting aan te brengen die reageert op beweging en daarna weer na een bepaalde tijd uitspringt. Wellicht is het ook uitvoerbaar om iets dergelijks bij de straatverlichting toe te passen. In ieder geval kan bekeken worden waar, wanneer en hoe hier bespaard kan worden zonder dat het de veiligheid in gevaar brengt.

 14. Binnenstadsbewoners

  Bij de horeca in de binnenstad wemelt het van de terrasverwarmers en kermis verlichting
  Tis gewoon kwestie van omdenken

 15. Suus

  Liever de lampjes uit bij (leegstaande of gesloten) kantoren….

 16. Sonja Veldkamp

  Gooi de kerstversiering met “Universiteitskwartier” maar weg. Dat leidt maar tot het misverstand dat dat een wijk is met alleen maar studenten en vertier, terwijl het overgrote deel bestaat uit universiteitspanden en woningen.

  Die kwartieren zijn destijds ook verzonnen door Centrummanagement Utrecht en worden door de gemeente ook niet meer gebruikt.

  Dus weg er mee. Scheelt nog meer energie!

 17. echte Utrechter

  Mag voor mij wel helemaal uitblijven. Zelden zo’n lelijke kerstverlichting gezien. Dat deden ze vroeger toch een stuk beter!

 18. Hans

  @ Realist met duizend vragen:

  denk even zelf na en de antwoorden vallen je vanzelf ten deel!

  Mocht het onverhoopt niet lukken dan kan ik je alvast verklappen dat zuinig omgaan met energie wel degelijk helpt.

 19. theo parlevliet

  @greet laat je niet kisten door negatieve propaganda…. je hebt gelijk. Kerst gaat maar over 1 ding: de geboorte van Christus, En NERGENS anders over. Dat wat er bijverzonnen is, is allemaal geestelijke leegte van de mensen. Eenzaamheid en verlangen naar iets dat men mist.

 20. Fred

  @Knuppel: Bedoelt u de voorloper ARPANET in plaats van Internet als netwerk voor alleen militaire doeleinden?

 21. Fred

  Pssst @Greet: god en jezus bestaan niet… 🤫

 22. Massegast

  In de herfst van 1973 waren er ook dit soort discussies in de media. Oliecrisis. Liesbeth den Uyl deed de gordijnen dicht, terwijl de volle tankers bij Hoek van Holland lagen te wachten om gelost te worden en Koning Feisal aan de deur kwam om te vragen of je nog peterolie kon gebruiken (Wim Kan). Binnenkort verzoekt de provisorische Russische regering (Poetin had recht op vakantie) of er tegen gereduceerde prijzen weer volop aardgas door de pijpleidingen gestuurd kan worden. Einde probleem.

 23. Charles van den Broek

  @knuppel internet is geen feestdag, dus die opmerking slaat als een tang op een varken, en wat is er mis met de opmerking van @Greet dat kerst een christelijke feestdag is- niet een feest voor iedereen? Het klopt gewoon, en daarbij, er bestaan toch ook hindoefeesten en islamitische feestdagen die niet door het hele land worden meegevierd. Dat jij daar gelijk “religieuze propaganda” in ziet, zegt meer over jou dan over Greet…

 24. Len

  Mooi, dan kan het bespaarde geld geïnvesteerd worden voor de start van een nieuwe wielerronde of een regenboogstoplicht. Want daar heeft de Utrechter behoefte aan.

 25. MvdZ

  Het zijn de ondernemers van de binnenstad die via een belastingheffing de kerstversiering betalen en dus ook de energierekening. er wordt niets uit de gemeentekas gehaald. Dat geldt trouwens ook voor de bloembakken en zo meer. De 5 jaar oude verlichting was aan vervanging toe. Daarvoor is nu dus de Recyclebare versiering gekomen met led verlichting . Dat toeristen even door de lichtjes naar de domtoren moeten kijken lijkt mij geen bezwaar. Als ik in Londen, Parijs of Berlijn ben halen ze ook de lichtjes niet weg omdat ik er een weekend naar toe kom.

 26. Lexus

  @Massegast: nog los van de tendentieuze wijze waarop u de historische werkelijkheid weergeeft, vergeet u voor het gemak dat we juist zo snel mogelijk van die wereldvernietigende fossiele brandstoffen afmoeten. Wat dat betreft zijn de huidige hogere gas- en olieprijzen juist een zegen (al heb ik het te doen met degenen die daardoor financieel in de knel komen; daar is beslist compensatie voor noodzakelijk). Maar wat naast die dure fossiele energie nog mooier is: zowel op macro- als op microniveau kan aan het terugdringen daarvan een bijdrage worden geleverd, zoals hier door verschillende reageerders ook wordt voorgesteld.

 27. Knuppel

  @Charles en @Theo Ik ben een beetje verbaasd over het gebrek aan aanpassingsvermogen. We hoeven niet alles bij het oude te houden.

  Volgens mij stoelt het Oude Testament vrij zwaar op een eerder verschenen werk, met wat extra verzinsels zoals Kerstmis. Prima. En 2000 jaar later zijn er andere zaken bij bedacht zoals een Kerstman en verlichting. Ook prima.

  Vrijheid van religie wil niét zeggen dat het prima is om mensen te vertellen hoe ze hun opgedrongen “feestdagen” niet mogen invullen. Ik ben er niet zo’n voorstander van om me te laten betuttelen door een marginale groep die denkt de wijsheid in pacht te hebben.

 28. Koel Hoofd

  @Lexus
  Dat wij zonodig politiek correct maar feitelijk vanwege economische redenen en mondiale machtspolitiek (dankzij het globalisme van de afgelopen 150 jaar) van fossiele energie afgerukt worden, wil niet zeggen dat dit in de rest van de wereld ook gebeurd. India is nog steeds bezig met 900 nieuwe kolencentrales te openen omdat ze zoveel airco’s hebben maar er nog honderden miljoenen meer nodig zijn. De Amazone wordt ook dagelijks kleiner omdat wij hier ‘duurzaam hout’ willen hebben vanwege het milieu en biomassacentrale maar de rest van de wereld ook vlees wil eten nu ze dat kunnen betalen dankzij de toegenomen welvaart. Dat is een wereldwijd patroon in opkomende markten, het dieet veranderd door die toegenomen welvaart en promotie van de westerse life style.
  De wereld is groot en heel erg complex.

 29. Lexus

  @Koel Hoofd: als kleine jongen werd mij al voorgehouden: als Jan in het kanaal springt, dan hoef jij dat toch nog niet te doen. Maar uw pessimisme deel ik: het einde van de menselijke soort is in zicht.

 30. Realist

  @Hans. Leg eens uit wat dit daadwerkelijk aan energiebesparing oplevert? Dit zijn symboolacties die waarschijnlijk veel meer energie kosten dan dat het oplevert.

 31. Geenstijl@Utrecht

  Het is juist zinvol om in deze tijden,lichtvervuiling en energie verbruik aan te pakken, op een slimme manier.
  En daar heb geen duizenden lampjes voor nodig hoor,het kan ook met minder vindt ik.

 32. Nina

  @Massegast
  De russsische gaspijpleiding is stuk, dus dat station is gepasseerd. Voorlopig geen lagere gasprijzen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).