Ketjapweg en Wandtapijtenlaan roepen discussie over straatnamen op in Utrechtse gemeenteraad | De Utrechtse Internet Courant Ketjapweg en Wandtapijtenlaan roepen discussie over straatnamen op in Utrechtse gemeenteraad | De Utrechtse Internet Courant

Ketjapweg en Wandtapijtenlaan roepen discussie over straatnamen op in Utrechtse gemeenteraad

Ketjapweg en Wandtapijtenlaan roepen discussie over straatnamen op in Utrechtse gemeenteraad
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
In de Utrechtse gemeenteraad is discussie ontstaan over nieuwe straatnamen in de stad. De VVD, ChristenUnie en CDA hebben het college nu vragen gesteld over het proces dat aan de keuze voor straatnamen voorafgaat.

In de Utrechtse gemeenteraad is discussie ontstaan over nieuwe straatnamen in de stad. De VVD, ChristenUnie en CDA hebben het college nu vragen gesteld over het proces dat aan de keuze voor straatnamen voorafgaat.

De partijen verbazen zich namelijk over de keuze voor de ‘Ketjapweg’ en de ‘Wandtapijtenlaan’, maar het valt ze ook op dat er weinig aandacht is voor vernoeming naar mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de gemeente.

Het college nam in 2014 een motie aan die bewoners van Utrecht de gelegenheid geeft om mee te beslissen over nieuwe straatnamen. De wijken Haarzicht, Rijnvliet en Leeuwensteyn zijn na het aannemen van die motie gebouwd. In die wijken liggen nu straten met de namen ‘Wandtapijtenlaan’, ‘Tibetaanse Bellaan’, en ‘Wilde Rucolavliet’.

Meebeslissen

De VVD, ChristenUnie en CDA vragen zich nu af hoe het proces van meebeslissen er in deze wijken uit heeft gezien. Ze willen van het college weten welke (toekomstige) bewoners er konden meebeslissen, omdat veel van de huizen in bijvoorbeeld Leeuwensteyn op het moment dat de straatnamen werden gekozen nog niet verkocht waren.

Ook willen de partijen dat het college gaat onderzoeken hoe Utrechters de gekozen straatnamen beoordelen. Ze vinden dat daarbij de aannemers, corporaties en eventueel al bekende bewoners van de wijken Rijnvliet, Haarzicht en Leeuwensteyn moeten worden betrokken.

Anne Frank

De VVD, ChristenUnie en CDA vragen zich verder af of Anne Frank in Utrecht een nieuw plein of een nieuwe straat toegewezen kan krijgen. Eerder was dat volgens het college lastig, omdat het oude Anne Frankplein nog terug te vinden zou zijn op digitale kaarten. Dat is nu niet meer het geval en ook de bushalte is verdwenen, aldus de drie partijen.

Ze stellen voor om het Berlijnplein of de Stadstuin te hernoemen naar Anne Frank, omdat daar jaarlijks op 4 mei de herdenking plaatsvindt en die locaties een belangrijke openbare functie hebben.

Utrechtse namen

De fracties vinden ook dat er meer Utrechtse namen terug mogen komen in straatnamen. Utrechters die veel betekend hebben voor de stad zouden op die manier geëerd kunnen worden. Er ligt bijvoorbeeld een voorstel om een straat te vernoemen naar de laatste burgemeester van Vleuten-De Meern, Jan Westra, die onlangs overleed. Ook vinden de fracties een vernoeming voor oud-burgemeester Annie Brouwer-Korf een mooi eerbetoon.

VVD, ChristenUnie en CDA vragen het college om een lijst op te stellen met criteria op basis waarvan personen postuum een straat toegewezen krijgen. Ook willen ze een lijst met nog niet gerealiseerde of onlangs gerealiseerde straten die hernoemd zouden kunnen worden naar Utrechters die dat vanwege hun staat van dienst aan de stad verdienen.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Kent iemand de geweldige Amerikaanse serie genaamd ‘Parks and Recreation’ over een paar faalambtenaren die werkelijk de hele dag knei-ter-druk zijn met helemaal niets relevants en tegelijk ook dan werkelijk niets voor elkaar krijgen? Daar doet dit bericht over straatnamen me een beetje aan denken…LOL! Voor de liefhebbers en fijnproevers:

    https://www.youtube.com/watch?v=eey-wOyTOJs

    Verder zou het mij een prachtige, nuttige en praktische geste lijken om enkele vergeten helden van Utrecht in het zonnetje te zetten, namelijk iedere Utrechter die in de Tweede Wereldoorlog onderdak heeft geboden aan schuilende Joden. Dat lijkt me wel het minste dat deze lieden verdiend hebben. Opdat wij deze helden en hun heldendaden nooit vergeten. Met als bijkomend voordeel dat er geen ambtenaren halve dagen hoeven te kniesoren over de straatnamen…

  2. Lachgas

    Hamsteten nog niet de wereld uit? Ketjap weg, wanneer is het weer beschikbaar?

  3. Bromsnor

    Bromsnor denkt dat de raadsleden van de opposite wel iets beter te doen zouden moeten hebben dan de straatnaamselectieprocedure tot op het bot te fileren. Sneu.

  4. Jonas

    Word ik wakker, ketjap weg!

  5. Koel Hoof

    De raad heeft hier voor de verandering eigenlijk wel een punt en stelt kritische vragen. Wandtapijtenlaan, Ketjapweg en Wilde Rucolavliet, wat zit er in eigenlijk die groene thee van de mensen die dat verzonnen hebben, champignonnetjes?
    Het echt weer Utrechts megalomaan op zijn smalst!
    Niet dat Stadskamer nou zoveel beter is want dat roept ook hele rare asociaties op.
    Lijkt me hoog tijd voor een nieuwe ploeg ambtenaren op die post, liefst met enige culturele en historische geestelijke bagage.

  6. Yoshua

    Misschien moet de gemeente eens kijken naar landen die eindigen op stan.
    Daar kan je een eigen straatnaam kopen als je genoeg betaald zelfs een eigen standbeeld in de straat die jouw naam draagt.
    In China kan je wanneer je een goede inzet toont voor de communistische partij een buurt met jouw naam krijgen.
    Echte Utrechtse straatnamen zouden kunnen zijn: Jan de Tentenneus boulevard,Koos de kutjeskinweg of Aal de Preulaan

  7. Massegast

    Nog wat Utrechtse namen: Burgemeester de Ranitz, Fred Kaps, Henk Westbroek, Jan Engelman, Tonny van der Linden, Marcel van Dam, etc. Zoek verder in de ‘Lijst van Utrechters’; Wikipedia. En natuurlijk: Bami-plein, Nasi Gorengsteeg, de Stamppotsingel (daar wonen de mensen van de gestampte pot), etc. Maar zonder dollar: wat ik altijd een aardige vondst heb gevonden is de naamgeving in Overvecht. Alles heet daar ‘dreef’, zodat je onmiddellijk weet: o, dat is in Overvecht. Misschien een idee voor de naamgeving in de Merwedekanaalzone. Bijvoorbeeld straatnamen met de uitgang ‘wede’.

  8. fred

    Volgende het college: “Het oude Anne Frankplein zou nog terug te vinden zijn op digitale kaarten. Dat is nu niet meer het geval”.
    Pardon, https://www.openstreetmap.org/search?whereami=1&query=52.07632%2C5.10452#map=18/52.07632/5.10451 lijkt me nogal erg digitaal en daarop staat bij de kruising van Europalaan en Koningin Wilhelminalaan nogal duidelijk Anne Frankplein vermeld. Zeker een vergissing van het college.
    Overigens zijn somminge namen niet eens de naaam straatnaam waard. Ooit leerde men nog bij aardrijkskunde waar plekken als Betuwe, Treek, Graafschap, Twente en Hondsrug te vinden waren. Sinds dit type namen ook over Lunetten is uitgestrooid hebben bepaalde personen aardig kunnen bijdragen aan het insinueren van twijfelachtige danwel foute antwoorden van basisschoolleerlingen op bepaalde vragen van hun onderwijzers/onderwijzeressen. Dit schijnt gedateerd te kunnen worden voor 1975.

  9. Wouter

    Ik zou graag in de Worcestershiresausstraat willen wonen.

  10. Gregor

    Zolang JP Coen maar blijft! Het is al wollig genoeg in deze stad geworden.

  11. Tom

    Ik vind het eigenlijk wel grappige straatnamen. Zelf heb ik een tijdje in de Aardbeistraat gewoond en dat riep ook altijd leuke reacties op. Ik zou graag aan de Tibetaanse Bellaan of de Ketjapweg wonen. In tegenstelling tot (voor veel mensen vaak onbekende) namen van personen zijn deze straatnamen memorabel en wie weet glimlachen bezoekers of passanten er nog eens om. Natuurlijk is het goed en belangrijk om mensen die een belangrijke prestatie hebben geleverd te eren en te herdenken met een vernoeming in een straatnaam, maar ik vind ook dat er plaats moet kunnen zijn voor bijvoorbeeld een Sassafraslaan (een van de nieuwe straten in Rijnvliet) of Sambalweg (Hoge Weide).

  12. Stefan

    Het zou inderdaad prijzenswaardig zijn wanneer de gemeente voor meer ‘Utrechtse’ namen zou kiezen. Zo verbaas ik me ook sterk over de namen in Voordorp. Aartsbisschop Romerostraat, Agostinho Netostraat of Ché Guevarastraat etc. Ik kan me niet voorstellen dat in de landen waar deze heren vandaan komen een Anton Geesinkstraat, Paus Adrianus VI-straat of een Dick Bruna-plein bestaat. En daarbij op de personen waarnaar de straten in Voordorp zijn genoemd zijn zeker ook nog enkele ‘JP Coenstraat’-achtige opmerkingen te maken.

  13. Jan van Lunteren

    Ik denk dat iedereen het wel eens is met de ‘Corona-weg’…

  14. Anne Marie ten Berge

    Er is ooit (+/- 15 jaar terug) een B&W-besluit genomen geen straat of plein naar een Utrechtse oud- burgemeester te noemen. Waarom niet ? Omdat daar bezwaar tegen aangesteld kan worden en dan komen niet zulke beste argumenten tegen de betreffende persoon in het openbaar.

  15. W

    Goed punt Scherpschutter.
    Ook Dries de Winter mag in dat rijtje.!
    Voor de studenten en hoogleraren was hij een held in de oorlog. Zij mochten hun -door de bezetter verboden bijeenkomsten- bij hem in zijn café in de Waterstraat met gevaar voor zijn eigen leven, houden!

  16. jo

    Ik snap eigenlijk niet wat er zo vreemd of lacherig is aan de genoemde namen?

    Het zijn gewoon voorkomende woorden in de Nederlandse taal en door het uniek karakter onthoud je de straatnaam ook nog eens beter. Het is in ieder geval behoorlijk duidelijk waar iemand woont of waar het bedrijf staat, terwijl veel conservatievere namen in meerdere varianten meerdere keren voorkomen in een stad en dus ook vaak tot verwarring leiden.

    Als het goed is kan een gemeente gewoon keiharde voorwaarden stellen aan straatnamen die democratisch tot stand komen. Bijvoorbeeld: geen moeilijke schrijfwijzen. Het is wel goed om te bepalen dat niet een clubje van 3 bewoners van invloed kan zijn op de keuze voor 100 bewoners.

  17. Hans

    Suggestie: laat ook eens namen weg (!) dus gewoon Straat, Laan, Weg, Park, Plein. Als je door de eerste editie heen bent geef je ze een nummer:
    2e Straat, 3e Laan etc.

  18. Wim Vreeswijk

    Een idee is om een straat in Utrecht te vernoemen naar Cornelis Vreeswijk, een zeer bekende zanger die ook Nederlandse tophits heeft gerealiseerd. Helaas is de beste man voortijdig overleden aan de gevolgen van een gecompliceerde obesitas, maar dat is een detail.

  19. wollie

    Covidplein 19

  20. Hetty

    Leuke namen, weer eens wat anders. Je zou ook nog kunnen denken aan aandenkens aan deze bijzondere periode, Coronaweg, Virusweg, Reddend Vaccinstraat, Mondkapjesstraat, Handschoenavenue, Anderhalvemeterstraat. Wie durft?

  21. Yoshua

    @Wim Vreeswijk,

    Waarschijnlijk omdat Cornelis dezelfde achternaam draagt dat hij een straat moet hebben vernoemd in onze stad.
    Kennis over de in Zweden zeer gewaardeerde zanger heb je niet.
    Cornelis Vreeswijk is geboren in IJmuiden.
    Hij is gestorven aan leverkanker vanwege zijn grote liefde voor de fles.
    In Stockholm is er een groot Cornelis Vreeswijkpark,zijn er veel straatnamen met zijn naam en zelfs standbeelden in heel Zweden.
    Maar deze achternaam kan niet in Utrecht als straatnaam worden gebruikt.
    Vreeswijk is geen beste naam in het Utrechtse.

  22. woutvr

    Tjonge jonge jonge zeg, VVD, ChristenUnie en CDA weer in de bocht.

  23. Herman

    Gewoon wat reuring in de tent!
    Waarom geen Overste Karremansstraat, Marco Kroonplein of Dirk Scheringadreef en er zijn vast nog meer dubieuze figuren te vinden die vernoemd kunnen worden in de Foute Wijk.

  24. Marijn

    Is er al een Cornelis Prulstraat in Utrecht?

  25. Wim Vreeswijk

    @Yoshua

    Interessante extra informatie over mijn naamgenoot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).