Kim Nelissen is de eerste Klimaatburgemeester van gemeente Utrecht Kim Nelissen is de eerste Klimaatburgemeester van gemeente Utrecht

Kim Nelissen is de eerste Klimaatburgemeester van gemeente Utrecht

Kim Nelissen is de eerste Klimaatburgemeester van gemeente Utrecht
Kim Nelissen is de allereerste Klimaatburgemeester van Utrecht. Ze gaat Utrechters vanaf vandaag, de dag dat ook de Nationale Klimaatweek start, inspireren om klimaatbewuster te leven.

Kim Nelissen is de allereerste Klimaatburgemeester van Utrecht. Ze gaat Utrechters vanaf vandaag, de dag dat ook de Nationale Klimaatweek start, inspireren om klimaatbewuster te leven.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft in heel Nederland 142 Klimaatburgemeesters aangewezen. Wat die doen? Inwoners van hun stad inspireren om meer te doen voor een beter klimaat.

Nelissen is zelf veel met het klimaat bezig. Ze onderhoudt haar eigen moestuin in de Utrechtse Cremertuin en op haar blog ‘Moesmeisje’ deelt ze recepten van de groenten die ze verbouwt. Sinds een jaar helpt ze ook Utrechters met het vergroenen en opfleuren van hun eigen tuin of balkon.

“Ik wil mensen stimuleren om gifvrij en bijvriendelijk eigen groenten te verbouwen.”, zegt Nelissen. “Of je nou een grote tuin hebt of een kleine, of alleen maar een balkon, iedereen kan moes tuinieren. En zet je bloemen tussen jouw groenten, dan help je de bij ook een handje.”

22 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Zo. Pak aan klimaat. Liefst 142 extra ambtenaren erbij om in een klimaatweek mensen te adviseren groenten op je balkon te verbouwen. Daar heb je niet van terug he?

  Wellicht was het afbreken van de mentale gezondheidszorg niet het beste idee. Waar moeten die arme klimaatpatiënten nu immers terecht? Koekkoek.

 2. Massegast

  Ik hoop dat het verder gaat dan wat geneuzel. Mijn eerste examenvraag voor de klimaatburgemeester zou zijn: hoe werkt de Utrechtse stadsverwarming? Vraag 2: waar haalt Utrecht z’n elektriciteit vandaan?

 3. stefan

  ‘Is zelf veel met het klimaat bezig’. Ja dat mag je wel hopen als je tot klimaatburgemeester benoemd wordt. Met een moestuintje ben je er nog lang niet overigens. Zero emissie autorijden, zonnepanelen, huis isoleren… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 4. Lieke

  Wat goed dat dit gebeurt in Utrecht. Positieve benadering, fijn. Veel succes Kim!

  @Scherpschutter heeft iets te lang in de zure regen gestaan…

 5. Nicoline

  Moesmeisje! Gefeliciteerd, wat ontzettend leuk 🙂 Ik hoop dat er heel veel meer boomspiegeltuintjes bijkomen. Misschien een druppel voor het klimaat, maar een enorme verbetering voor het aanbeeld van de versteende stad.

 6. Carlijn

  Wauw Kim!!!!

  Wat geweldig! Utrecht kan zich geen betere burgermeester wensen dan moesmeisje!!!

  Liefs De Groene Buurvrouw

 7. Nina

  Niets ten nadele van deze vrouw die vast vol goede bedoelingen zit (nat als veel andere betrokkenen), maar gaat dit werkelijk iets bijdragen of is het de oogst van de bangmakerij over het klimaat?

 8. Mark

  Nou ik hoop dat het Moesmeisje snel met een plan komt voor een paar grote kernfusiereactoren en een waterstofproductielijn. Over 15 jaar is de experimentele kernfusiereactor in Frankrijk klaar en wordt er aangetoond dat kernfusie een duurzame, stabiele manier is om heel veel stroom te generen. Aangezien ontwikkelprocessen in dit land vele jaren duren zou het goed zijn om alvast ruimte voor deze ontwikkeling te reserveren en te starten met het bouwrijp maken van de grond voor deze toekomstige faciliteiten. Zodra de technologie bewezen is kan er direct gestart worden met de bouw.

  Realistisch gezien zal ze wel niet verder komen dan een blog voor mensen die toch al duurzaam bezig zijn. Helaas.

 9. Pol

  Goh, leuk…
  Vrijwilligersbaantje?

 10. Joop

  Klimaat-dit, klimaat-dat, klimaat-zus, klimaat-zo ….
  Ik kan het woord klimaat niet meer aanhoren.
  Doodmoe wordt je er van tegenwoordig, hoe je overladen wordt met alles over het klimaat.

  We kunnen ons afvragen hoe we het geld verstandig moeten besteden.
  Vele miljarden uitgeven om klimaatneutraal te worden ?
  Zelfs als dat Nederland lukt, is de wereldwijde impact zeer klein/verwaarloosbaar, en de grote vervuilende landen die het meeste uitstoten zullen waarschijnlijk niet veel gaan veranderen door allerlei belangen.
  Of, dat geld inzetten om onszelf te beschermen tegen de klimaatverandering, die wij immers niet gaan tegenhouden, zoals bijvoorbeeld dijkverzwaringen, of werken aan de capaciteit om regenwater af te voeren bij extreme buien.
  Ik denk zelf dat laatste.

 11. Realist

  @Joop. Het krijgt op dit moment gewoon een activistisch karakter, we zijn door een groenlinkse invloed helemaal doorgeslagen. Geen regenbui wordt inmiddels onbenut gelaten om de burger bang te maken voor een helse toekomst.

 12. Bij de Hand

  Alleen al voor de hysterische reacties van Scherpschutter zijn dit soort berichten een genot, en is elke cent die er naar dit plan gaat goed besteed.

  De term klimaatburgemeester is verder totaal verkeerd gekozen en zet iedereen op het verkeerde been. Ik snap de reactie van Joop daarom ook wel. Bijen en het klimaat hebben vrijwel niets met elkaar te maken, al zijn het allebei prima doelen om aandacht aan te besteden. Noem mevrouw Kim dan in godsnaam de bijenburgemeester, als het alleen maar over bijen gaat.

 13. Koel Hoofd

  Wereldvreemde wereldverbeteraar.

  Grond naast spoorbanen is vervuild met metalen.
  De Cremertuin (een besloten club, zonder lidmaatschap geen toegang) ligt pal naast een van de oudste spoorbanen van heel Nederland.
  Dus > 100 jaar cummulatieve grondvervuiling.
  Zonder grondige bodemsanering is de Cremertuin per definitie een ongezonde locatie voor een moestuin en kinderspeelplek. Het klimaat had zeker voorrang bij die beslissing om daar een ‘duurzame’ volkstuin te realiseren?

  Dankzij linksdraaiende en rechtsgraaidende milieuklimaatverbeteraars zitten we nu wel megediep in de groeneshit.
  – Geen kernenergie maar wel biomassacentrales,
  – Geen eigen gas maar ook geen windenergie want de wind had andere plannen.
  – Geen eigen productie met vervuiling in Nederland maar vervuiling over de grens stimuleren en dat weer importeren.
  – Putin verwijten de gaskraan te manipuleren, terwijl ze zelf de gaskraan dichtdraaien.

 14. Hans

  Succes Kim!
  Een leefbaar klimaat in een stad als Utrecht is van het allergrootste belang. En ja, dat begint met meer groen, ook als dat kleinschalig is en toegepast wordt in de gehele bebouwde omgeving sorteert dat effect.

 15. Scherpschutter

  @Realist

  Zo zit het niet. Hierbij de werkelijke situatie;

  Al in 1992 tekende directeur Ruud Lubbers in Rio de Janeiro namens entiteit ‘Staat der Nederlanden’ een contract met entiteit ‘Verenigde Naties’ dat entiteit ‘De Regering’ dwingt contract ‘Agenda 21’ te volgen. Daarom is de koers van entiteit ‘De Regering’ sindsdien altijd hetzelfde geweest, ongeacht samenstelling en verkiezingsuitslagen…

  In 2016 tekende directeur Mark Rutte contract ‘2030 Agenda’ namens de Staat der Nederlanden met entiteit ‘Verenigde Naties’ en in 2019 zelfs nog eens een zogeheten accellerator, waardoor de doelen van contract ‘2030 Agenda’ al in 2025 gerealiseerd moeten zijn. Moeten. Vandaar het propagandabombardement. Men heeft haast.

  Verkiezingen maken niet meer uit. U kunt protesteren wat u wilt. Maakt ook niet uit. Argumenten al helemaal niet. De burgers van dit land zijn al lang verkocht. GroenLinks voert gewoon uit, als tevreden tweedehandsautoverkoper die blij is dat die toevallig van de baas auto’s mag verkopen die hij leuk vindt.

  Maak je borst maar nat. Het gaat allemaal nog veel gekker worden dan klimaatweken en klimaatburgemeesters.

 16. Jan Lol

  Klimaathysterie,meer is het niet! De mens kan alleen de leefomgeving voor zichzelf veranderen maar niet het klimaat. Die verandert als sinds het bestaan van deze planeet.

 17. Wim Nelissen

  Hallo Kim, kreeg het bericht van Kai. Als je dingen doet die je blij maken, ben je alleen maar goed bezig. Jouw gedrevenheid zal meer mensen aanzetten tot het doen van dingen die ook zij leuk gaan vinden. Groet Wim Nelissen

 18. G.H.

  @Joop:
  Alleen al vanwege de Jopige reaguurders geniet ik van dit soort artikelen… naast het feit dat ‘vergroening’ een actueel thema is, en ik daar ook iets aan probeer bij te dragen zonder mezelf meteen als groene zeloot te afficheren.

 19. stefan

  Groningen leegpompen: met de gaswinsten lossen we het hele klimaatprobleem in Nederland op. Markerwaard alsnog realiseren en daar de Groningers herhuisvesten.

 20. isabelle

  Heeft ze goed overleg met de bomenburgemeester? Of de nachtburgemeester? Of de groenburgemeester? Of de stadsburgemeester? Of de horecaburgemeester? Of de woonburgemeester? De singelburgemeester? De studentburgemeester? De muziekburgemeester?

  Iedereen een burgemeester!!!!!

 21. bureauleswatts

  @ scherpschutter, U bent de eerste Utrechter die ik in 10 jaar tegenkom die weet hoe een en ander in elkaar steekt .

  Kunt u mij uw email adres of een mailtje sturen ? bij voorbaat dank

  bert@bureaulesswatts.nl

 22. Pee

  @isabelle

  We kunnen zelfs elkaar burgemeester maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).