Een ernstig ongeluk heeft maandagmiddag het leven gekost van een 6-jarige jongen uit Utrecht. Hij kwam op het kruispunt voor TivoliVredenburg onder een bus terecht. Hij overleed ondanks meerdere reanimatiepogingen.
Dat heeft de politie gisteren laten weten. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. De Verkeersongevallen Analyse (VOA) heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van dit ongeval.
Voor getuigen van het ongeval aan het Smakkelaarsveld is Slachtofferhulp ingeschakeld.
De jongen betrokken bij het ongeval bij Vredenburg #utrecht is helaas overleden. Voor getuigen is slachtofferhulp ingeschakeld.
— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) January 6, 2015
RT @BrwUtr: 15:02:31 – P 1 REANIMATIE Vredenburg UTR Lange Viestraat (beknelling) Eenh: HV908 pic.twitter.com/Kr38UgbAph — Ronaldo (@Twitturt1) 6 januari 2015
23 Reacties
ReagerenWanneer gaat er iets gebeuren? Nu is er ALWEER een ongeluk waarbij een fietser en een bus zijn betrokken en ALWEER op een plek waar het verkeer volstrekt onoverzichtelijk is.
Een jongetje van 8 is dood. Wat een verschrikkelijk drama.
Ik snap dat er gewerkt moet worden op deze locatie maar de situatie is écht compleet onoverzichtelijk en veranderd vrijwel iedere week. Dat blijkt nu wel weer. Bah, heel triest.
Ik vind het heel erg wat er gebeurd is . Het is echt onoverzichtelijk hier in de stad. Maar wat ik wel wil zeggen is dat als iedereen zich meer aan de regels houdt dan ook minder ongelukken . Hoeveel fietsers rijden niet door rood !. Ik als autorijder heb vaak bijna ongelukken hierdoor . Ik benadruk met klem dat ik dit wat er gebeurd is op Vredenburg heel erg vind.
Ik was getuige. Wat een drama, onbeschrijfelijk. Mensen die dit nu aangrijpen om meteen alweer te roepen over al dan niet door rood licht rijden van fietsers en/of bussen hebben er niets van begrepen. Hier past enkel stilte, medeleven en respect.
Wat ik nog zeggen wil , dat ouders met kinderen ook gewoon door rood rijden . Onverantwoordelijk. Ze geven de kinderen het goede voorbeeld dus niet !. Als je er iets van zegt krijg je of een middelvinger of ze verklaren je voor gek . Belachelijk. Nogmaals heel erg wat er gebeurd is en ik denk aan de nabestaanden en misschien is dit een trigger voor mensen om minder door rood te rijden op dit onoverzichtelijke punt !
@ Peter Utrecht, tuurlijk stilte en respect , maar probeer de wereld weer even wakker te maken . Het gaat steeds net goed , en nu gaat het fout en het is godverdomme een jongen van 8
Mensen die om het leven komen door een aanrijding van een bus! Het gebeurt te vaak.De bussen rijden vaak ook veel te hard en hebben vaak dus geen kans meer om voor fietsers/voetgangers te stoppen. Nu is het een jongentje van 8, dit kan toch niet!
Wat een triest drama ! Een kind verliezen is een vreselijke ervaring.Bij deze sterkte voor de ouders en omstanders.
De bussen rijden vaak hier te hard in deze onoverzichtelijke situatie. Er zijn ook veel te veel bussen nodig omdat een goed compleet tramnet nog steeds ontbreekt.
@Bussen rijden te hard: Kun je dit feitelijk onderbouwen of roep je maar wat?
Ik denk dat ie naar wat roept. Dat doen de meesten die er niet bij zijn geweest..
Inderdaad, er wordt van alles geroepen zonder enige onderbouwing of kennis, lekker schelden op gemeente en busschauffeurs, he wat lucht dat op.
Mensen die in een Bus zitten: ga toch fietsen! Dan zijn er snel heel wat minder van die bussen in het verkeer!
@quintes: Ik begrijp dat de vraag of je erbij geweest bent cruciaal is voor de vraag of je hier iets over bussen mag mag zeggen? Ik vind dat ranzig uitgangspunt.
Ik heb zijn tekst nog eens nagelezen maar kan er geen enkel oordeel over *deze* situatie in lezen. Hooguit een oordeel over wat hier vaak of in het algemeen gebeurt. En daar heeft-ie gewoon gelijk in. Bussen rijden gezien hun lading en situaties in de stad vaak te hard. Ook hier. Of dat in dit geval een rol gespeeld heeft weet ik niet, maar dat is in feite niet relevant.
Too little, too late… Maar: waar blijft de reactie van de politiek, d.w.z. de wethouder?
Uit alle reacties (en ook die op RTV Utrecht, zijn er veel meer dan hier) blijkt dat de situatie rondom het CS en centrum bij Vreeburg enz. als zeer gevaarlijk wordt ervaren, door alle verkeersdeelnemers.
Dus of beter regelen (maar hoe?), of meer verkeersregelaars die daadwerkelijk hun werk doen.
Ik zou i.e.g. de auto’s die daar nog mogen rijden verbannen. Rij maar lekker om. Maakt het een stuk simpeler.
En strenger optreden tegen fietsers die door rood rijden (en met mobiel fietsen). Gewoon vet bekeuren. Dus ook meer politie daar. De politie zegt altijd dat ze ‘belangrijker’ zaken te doen hebben. Welnu, dit is nu belangrijk.
veel sterkte voor de ouders en nabestaanden. Gvd wat erg!!!
Hier kon je gewoon op wachten, de verkeersveiligheid is al sinds het city-project ver te zoeken, dussssssssss ………. welke ambtenaar draagt de schuld……. ? Niemand natuurlijk.
Verschrikkelijk, heel veel sterkte aan de nabestaanden. Ik hoop dat de gemeente heel kritisch gaat kijken naar de situatie daar. Ik kom er iedere dag langs en mensen rijden er allemaal verschrikkelijk hard (fietsers, bussen). Er is zo weinig ruimte voor voetgangers en in mindere mate fietsers. Met name voor voetgangers is het zo onoverzichtelijk.
Vreselijk. Nacht niet van geslapen. Ik liep er maandag toevallig en het is inderdaad erg onoverzichtelijk. Zolang de huidige aantallen busverkeer en fietsverkeer elkaar blijven kruisen, blijft het (te) gevaarlijk. Zeker met de continu veranderende verkeerssituatie. De beste oplossing is dus zsm scheiden van de verkeersstromen, zodat ze elkaar niet of zo min mogelijk hoeven te kruisen.
De gemeente heeft voor zover ik weet ook geen duidelijk meldpunt van gevaarlijk verkeerspunten.
De vvd heeft er wel een voor utrecht: http://www.verkeersmeldpunt.nl/
Als we allemaal plekken melden gaan ze er hopelijk een keer wat mee doen!
Er vallen een aantal dingen op.
Even los van het ongeluk; we weten niet hoe en wat er precies gebeurd is. Als er hier gezegd wordt dat bussen vaak te hard door Utrecht rijden, dan is niet gezegd dat dit hier en nu gebeurd is. Mensen leggen niet bij voorbaat de schuld bij de buschauffeur neer.
Dan ook nog: buschauffeurs rijden vaak te hard, doordat ze hun strakke schema’s moeten halen, die niet te halen zijn, doordat het verkeer in Utrecht alleen maar oponthoud kent.
Dan kom ik op mijn volgende punt. Het is al maanden hier op dit medium een terugkerend thema.; dus kennelijk is er iets aan de hand in Utrecht. Het verkeer.
Het is natuurlijk al jaren op rij puinhoop rond Utrecht Centraal. De “tijdelijke” verkeersomleidingen zijn natuurlijk een aanfluiting eerste klas. Zeker aangezien ze helemaal niet zo tijdelijk zijn. Het is maar de vraag of er ooit controle gedaan wordt op het “werk”van onderaanemers of dat mensen in het stadskantoor überhaupt weten hoe onveilig de situatie er al jaren bij ligt (zeker een jaar of 5). Je kan je zelf als gemeente toch niet respecteren als je een hoofdtaak van de gemeente, verkeer en ruimtelijke inrichting om de veiligheid van de verkeersdeelnemers te garanderen al niet meer serieus neemt. Daarnaast is het vreemd dat er geen verkeersagent permanent het verkeer staat te regelen, op meerdere plekken. Zeker in de spits. Je kan toch niet ontkennen dat dit toch tot de hoofdtaken van de politie zou moeten behoren.
Het is al jaren een puinhoop, zeker wanneer het aankomt op stoepen die schots en scheef liggen, geen duidelijke aanduidingen in de vorm van strepen, fietsers die onnodig vaak doorgaande wegen en busbanen moeten over steken. Daarnaast is het hele verkeersbeleid in Utrecht natuurlijk puinhoop. Er zijn bijna alleen maar verkeersremmende maatregelen genomen ipv verkeersdoorstromenden. Overal stoplichten i.p.v. mini rotondes; zoals bij kruising Maliebaan bijv..
Naast verkeersonveilig is dit ook slecht voor het milieu, namelijk veel ronkende auto’s en bussen. Het is ook opvallend hoe vaak met name bussen voor rode stoplichten staan te wachten, waardoor ze hun dienstregeling niet halen, waardoor men door te hard rijden later weer deze verloren tijd gaat inhalen.
Ook worden verkeersstromen niet of nauwelijks van elkaar gescheiden. Voetgangers, fietsers en gemoteriseerd verkeer wat elkaar belachelijk vaak tegen komt met alle gevolgen van dien. Het gaat nog verrassend vaak goed eigenlijk, wat meer toeval lijkt te zijn dan wijsheid. Zeker geen excuus doen om niets te doen als gemeente zijnde.
Als laatste, fietsen in Utrecht slaat nergens op. Onnodig hectisch, onveilig en daarnaast veel te veel gehaaste en gestresste deelnemers op de fiets. Misschien komt dat wel door al die stoplichten en smalle passages. Waarom toch al die stoplichten en oversteekplaatsen?
Men laat alles al jaren op zijn beloop en uit alles wat er afgelopen jaar speelde op verkeersgebied, blijft dat er niks gedaan wordt op de afdeling gemeente bij de gemeente Utrecht. Ook al zou het ongeluk van gisteren misschien niks met deze laksheid te maken kunnen hebben, de kans is groot dat di wet zo is. Daarnaast gebeuren er dagelijks weet ik niet hoeveel bijna ongelukken en zijn er de afgelopen jaren weet ik niet hoeveel mensen gewond geraakt of overleden door deze laksheid van toch zeker de gemeente. Als ik de afdeling verkeer was, zou ik me toch zeker kapot schamen en me zeer verantwoordelijk voelen. Maar deze mensen waren te druk met de verhuizing naar het nieuwe stadspaleis of de nieuwjaarsreceptie. Of zijn te druk met verkeersplannen maken voor de naderende tour. Allemaal belangrijkere zaken dan de veiligheid van de dagelijkse verkeersdeelnemers. Prestige dus weer.
Hoe dan ook blijk dat geld belangrijker is dan wat dan ook. Het hele project stationsgebied gaat alleen maar over het pleasen van NS-vastgoed en Corio en komt helemaal niet te goede aan de burgers die daar wel de lasten voor moeten dragen. Financieel gezien en qua overlast. Geld is belangrijker dan mensenlevens. Alles gaat in Utrecht om het grote geld en status. Een grote jongen willen zijn onder andere steden. Dat bleek ook uit de speech van de burgemeester gisteren. Het ging alleen maar over lijstjes waarin Utrecht uitblinkt. Met name lijstjes over toerisme. Zou de gemeente zich niet eens wat vaker bezig moeten houden met leefbaarheid onder inwoners ipv met het stimuleren van een deel van de economie? (Toerisme). Of alleen mer met het pleasen van een deel van de inwoners (hoog opgeleide goed verdienende inwoners)? De rest van de bevolking, de overgrote meerderheid is hier de dupe van en dat leidt onder andere tot de gevaarlijke situaties in het verkeer, naast veel meer problemen.
Dit ongeluk toont aan dat ook tijdelijke situaties telkens volledig aan de veiligheidsnormen zouden moeten voldoen. Daar is op dit moment rond het station op veel plaatsen geen sprake van. Het stikt van de geïmproviseerde doorgangen.
Een andere oorzaak is, net als op de Vleutenseweg waar ook laatste een overstekend kind is aangereden, dat tegenwoordig, uit esthetische overwegingen, vaak niet meer wordt gewerkt met hoge stoepranden. Het gevaarlijke gedeelte van de straat, namelijk de rijbanen, zijn dan niet meer goed herkenbaar. Met name kinderen hebben hier blijkbaar moeite mee. Drukke rijbanen moeten niet ogen als een plein of behorende tot verblijfsgebied.
Een goede tijdelijke maatregel zou zijn dat al het gemotoriseerd verkeer (bussen, bestelbusjes, e.d.) uitsluitend stapvoets door het stationsgebied mogen rijden. De Catharijnesingel als doorgaande weg moet naar max. snelheid 30.
Wat er gebeurd is, had nooit mogen gebeuren. Maar wat doet een jochie van 6, alleen, op zijn fiets midden op dit kruispunt in de stad? Waarom was er niemand bij hem?
@Fedor Er was wel iemand bij dat joch.