Kinderen tot 12 jaar reizen in 2024 gratis met bus en tram in Utrecht Kinderen tot 12 jaar reizen in 2024 gratis met bus en tram in Utrecht

Kinderen tot 12 jaar reizen in 2024 gratis met bus en tram in Utrecht

Kinderen tot 12 jaar reizen in 2024 gratis met bus en tram in Utrecht
Kinderen tot 12 jaar kunnen vanaf 1 januari gratis met bus en tram reizen in de provincie Utrecht. Tot nu toe kon deze doelgroep alleen in de schoolvakanties gratis reizen. Daarnaast blijven de kosten voor het openbaar vervoer volgend jaar gelijk.

Kinderen tot 12 jaar kunnen vanaf 1 januari gratis met bus en tram reizen in de provincie Utrecht. Tot nu toe kon deze doelgroep alleen in de schoolvakanties gratis reizen. Daarnaast blijven de kosten voor het openbaar vervoer volgend jaar gelijk.

Gedeputeerde André van Schie is blij met de plannen van Qbuzz en Syntus Utrecht: “We willen meer mensen in ons OV verwelkomen. Reizen met het OV is goed voor een gezonde leefomgeving. Jong geleerd is oud gedaan: kinderen die onze bussen en trams leren kennen, kiezen later ook vaker voor het OV.”

Om het ouders en kinderen makkelijk te maken, hebben kinderen geen vervoersbewijs nodig.

Geen prijsstijging

Dat de prijskaartjes volgend jaar niet stijgen is het gevolg van een motie van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. Haar motie in de Tweede Kamer leidde tot het besluit van staatssecretaris Heijnen om geld beschikbaar te stellen om prijsstijgingen te voorkomen.

Het gaat dus een maatregel op landelijk niveau waardoor ook de prijzen van andere regionale vervoerders niet worden verhoogd. Ook bij de NS stijgen de prijzen niet. Zonder deze maatregel zouden in 2024 de prijzen met 12 procent stijgen.

14 Reacties

Reageren
 1. MirjamFan

  Top! Voor families wordt het steeds makkelijker om met OV te reizen – geen auto meer nodig. Dankjewel Mirjam Bikker!

 2. Martijn

  Tót – dus tot en met 11?

 3. Paul

  Top ! Het is belangrijk dat de jonge generatie op groeit met OV, i.p.v. op de auto achterbank. Want nog steeds groeit het aantal auto’s in Nederland hard.

 4. Denters

  Goed nieuws, kunnen we wel gebruiken. 👍🏼

 5. Scherpschutter

  Ik begrijp dat het wanhopende OV er alles aan wil doen om een illusie van bezetting in stand te houden, maar dit is natuurlijk een hele slechte zaak. Kinderen horen lekker lopend of met de fiets naar school te gaan. Door weer en wind. Dit werkt alleen maar meer luiheid en gemakzucht in de hand.

 6. Marcel

  Ja, top. De ouders betalen dit. Ze weten het ook. WOZ aanslag en parkeren gaat meer kosten. En de rest ook. Gratis is alleen in Utopia te koop.

 7. woutvr

  Mooi! En nu uitbreiden voor iedereen.

 8. WJM

  En nu -zoals in Engeland- ook alle 65-+ers vrij reizen in het openbaar vervoer in hun eigen provincie!!!

 9. Klaasjan

  Schrijf toch niet zulke nonsens, Scherpschutter. “Een illusie van bezetting”, hoe verzin je het!

 10. Rob H

  @ Scherpschutter:

  Eens!
  Daarom moeten we ook ter verhoging van de veiligheid, het autoverkeer in de stad zoveel mogelijk terugdringen. Zodat kinderen weer op de fiets naar school kunnen en durven.

 11. Theo

  “Kinderen die onze bussen en trams leren kennen, kiezen later ook vaker voor het OV.”

  Hoewel dit op het eerste gezicht een sympathieke gedachte lijkt, vraag ik me vooral af of het niet als effect gaat hebben dat de doelgroep hierdoor minder gaat fietsen en daardoor ook op latere leeftijd minder zal fietsen. Ik weet dat dit zuur klinkt maar het lijkt me toch geen onlogisch gevolg?

 12. Wens denken

  Nuance…. Als ze rijden, begreep dat er nogal wat gaat uitvallen.

 13. 65+

  @ WJM: + 1!

 14. Thuisblijver

  Gratis? Iemand moet het toch betalen? Of komt dat geld uit de verkeersboetes die voor miljonairs extra hoog zijn? Verder overigens een slecht idee. Zie je het voor je? Veel te dikke kinderen in de bus, zak chips in de hand. Ze moeten gewoon fietsen! Op een fiets met licht, dat moet de papa (als ie überhaupt in beeld is) dan wel regelen. 67 plussers gratis openbaar vervoer geven vind ik dan beter (dan wel landelijk regelen, niet door de gemeente die eigenlijk met een miljard euro nog steeds geld tekort komt. Voordeel van bejaarden in de bus: Al die kleine gebakjes van de weg. Kun je lekker doorrijden, zonder overtredingen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).