Kinderen voor een dag wethouder van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Kinderen voor een dag wethouder van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Kinderen voor een dag wethouder van Utrecht

Kinderen voor een dag wethouder van Utrecht
V.l.n.r.: Klaas Verschuure, Miriam, Chaimae, Anke Klein
Miriam (14) en Chaimae (14) hadden donderdag een bijzondere dag. De twee scholieren zaten niet in de schoolbanken, maar waren voor één dag baas van de gemeente Utrecht. De twee namen een kijkje in de keuken van wethouders Anke Klein en Klaas Verschuure en namen hun werkzaamheden over. “Jullie doen best belangrijk werk”, concludeert Chaimae in gesprek met de wethouders.

Miriam (14) en Chaimae (14) hadden donderdag een bijzondere dag. De twee scholieren zaten niet in de schoolbanken, maar waren voor één dag baas van de gemeente Utrecht. De twee namen een kijkje in de keuken van wethouders Anke Klein en Klaas Verschuure en namen hun werkzaamheden over. “Jullie doen best belangrijk werk”, concludeert Chaimae in gesprek met de wethouders.

Miriam en Chaimae zitten allebei in de derde klas van de mavo op het Gregorius College. Vandaag doen ze mee met ‘Baas van Morgen’, een project dat door JINC, een organisatie die kinderen wil helpen aan een goede start op de arbeidsmarkt, wordt georganiseerd. Doel van de dag is basisschool- en vmbo-leerlingen die opgroeien in een omgeving met een sociaaleconomische afstand laten ervaren hoe het is om de leiding te hebben.

Tientallen bedrijven in het land doen hier aan mee. In Utrecht geeft bijvoorbeeld de directeur van de Jaarbeurs ook een dag de touwtjes uit handen en ook het bedrijf Douwe Egberts is van de partij.

Wethouders Anke Klein en Klaas Verschuure twijfelden allebei geen moment om mee te doen met het project. “De leerlingen stellen zulke leuke vragen, vragen die je aan het denken zetten”, legt Verschuure uit. “Vragen die anderen niet meer durven te stellen”, vult Klein aan.

Vol programma

Om 12.00 uur komen Chaimae en Miriam de werkkamer van Verschuure binnen, waar een lunch klaarstaat. “Hebben jullie al honger?”, vraagt Verschuure aan de meiden. “Jullie hebben al hard gewerkt vandaag.”

Vanochtend vroeg werden de leerlingen namelijk eerst opgehaald van school met de dienstauto. “Normaal gesproken ga ik niet met de auto naar werk”, legt Klein nog uit, “Maar in dit geval was het wel heel leuk. Ze zaten met zijn tweeën achterin.”

Daarna kregen ze een rondleiding door het stadskantoor van Slaus van Dam, hoofd leerlingenzaken van de gemeente. “We hebben echt alle hoeken van het gebouw gezien”, vertelt Chaimae. “Het is echt een heel mooi gebouw. We hebben de trouwzaal gezien bijvoorbeeld. Ik wist niet eens dat die er was. Ook hebben we allemaal maquettes van de stad gezien. We hebben verder geleerd dat het gebouw een U-vorm heeft, van Utrecht.” Miriam vult aan: “Het was echt heel leerzaam.”

In gesprekken op de afdeling onderwijszaken hebben Chaimae en Miriam ook nagedacht hoe kinderen het best gestimuleerd kunnen worden om naar school te gaan en niet te spijbelen. “We willen een toneelstuk maken dat gaat over niet naar school gaan”, legt Chaimae enthousiast uit. Het toneelstuk moet dan opgevoerd worden rond de Dag van de Leerplicht, de derde donderdag van maart.

Veel nieuws

Verder was er veel nieuws voor de leerlingen vandaag. “Ik wist niet dat er zoveel mensen bij de gemeente werkten en ik dacht ook dat er maar één wethouder was in Utrecht”, vertelt Chaimae. Miriam vult aan: “Mensen werken ook veel ’s avonds en werken ook niet alleen omdat het moet, maar omdat het leuk is.”

Miriam laat weten ook bewondering te hebben voor Klein. “Ik vind het echt leuk dat u als vrouw zo ver bent gekomen. U doet echt zulk belangrijk werk.”

Al met al vinden Chaimae en Miriam dat het best goed gaat in de stad en in hun wijken, Overvecht en Kanaleneiland. Miriam vindt het wel jammer dat er in Kanaleneiland de laatste tijd veel failliet is gegaan en veel is gesloopt. “Maar met die nieuwe gebouwen wordt het wel allemaal veel mooier gemaakt”, vindt ze.

Als laatste is Miriam nog benieuwd wat Klein en Verschuure graag zouden willen doen als ze geen wethouder meer zijn. “Ik zou graag een duikschool willen hebben op Bonaire”, vertelt Verschuure. “Lesgeven en de school leiden; dat lijkt me heel mooi.” Klein vindt werken voor andere mensen erg leuk. “Vroeger wilde ik altijd dierenarts worden, maar voor dit werk als wethouder heb ik heel bewust gekozen. Ik vind het mooi om het leven van andere mensen fijner te maken.”

Succesvolle ochtend

Na de lunch nemen de twee meiden afscheid van de wethouders en gaan ze op weg naar de trein. In Amsterdam wacht hun namelijk nog een bijzondere middag waar niet alleen andere ‘bazen voor een dag’ aanwezig zullen zijn, maar ook de koning.

Voor Chaimae en Miriam was het in ieder geval al een succesvolle ochtend. Chaimae: “Zoiets heb ik altijd al gewild, andere mensen ontmoeten en zien wat zij doen.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).