Kinderfeest TivoliVredenburg met thema cowboys en indianen is niet strafbaar | De Utrechtse Internet Courant Kinderfeest TivoliVredenburg met thema cowboys en indianen is niet strafbaar | De Utrechtse Internet Courant

Kinderfeest TivoliVredenburg met thema cowboys en indianen is niet strafbaar

Kinderfeest TivoliVredenburg met thema cowboys en indianen is niet strafbaar
Muziekpodium TivoliVredenburg wordt niet vervolgd vanwege een kinderfeest met het thema cowboys en indianen. Actiegroep De Grauwe Eeuw had aangifte gedaan van belediging. Het Openbaar Ministerie concludeert dat er geen sprake is van een strafbaar feit.

Muziekpodium TivoliVredenburg wordt niet vervolgd vanwege een kinderfeest met het thema cowboys en indianen. Actiegroep De Grauwe Eeuw had aangifte gedaan van belediging. Het Openbaar Ministerie concludeert dat er geen sprake is van een strafbaar feit.

TivoliVredenburg organiseerde op 4 juni 2017 een kinderfeest My First Festival met het thema ‘cowboys en indianen’. Omdat kinderen werden opgeroepen verkleed als cowboys of indianen te komen, voelde de actiegroep zich beledigd aangezien het zou gaan om racistische stereotypen. Ook zou TivoliVredenburg bij kinderen hiermee de associatie oproepen dat volkerenmoord ‘iets leuks is’.

Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte beoordeeld en komt tot de conclusie dat het zich verkleden als cowboy of indiaan niet gezien kan worden als een negatieve stereotypering van cowboys of indianen. Ook zou niet bewezen zijn dat er opzet was om een groep te beledigen. Ten derde is geen aanknopingspunt voor de mening van de actiegroep dat het de associatie oproept dat volkerenmoord iets leuks is. “Immers, als kinderen zich verkleden als cowboys of indianen dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in.”

TivoliVredenburg laat weten geen andere uitslag te hebben verwacht: “My First Festival wordt regelmatig voor kinderen georganiseerd, steeds met een ander thema. De editie met als thema cowboys en indianen vond in juni 2017 plaats, en was sowieso eenmalig.”

5 Reacties

Reageren
 1. Max

  Ik heb het iemand eens heel goed horen zeggen; Wanneer het gaat om gekwetste gevoelens geeft niemand meer om de intentie van een actie, enkel om de uitkomst.
  Ik voel mij beledigd dus jij moet gestraft worden.

  Nu snap ik ook wel dat het deze dag niet meer verstandig is om een cowboy en indianen thema te voeren maar kon je dat ook niet overbrengen met een brief of blog-post ipv meteen het Openbaar Ministerie er bij te halen.

  Het is toch bizar dat bij elke conflict klein of groot maar door de overheid bepaald moet worden wie er gelijk heeft, alsof je nog 6 jaar oud bent..

 2. Erik

  Doet niets af aan domme reactie tivoli. Gehoor geven aan dit soort actie groepen door te verkondigen geen cowboys en indianen feest meer te organiseren is idioot. Binnen mijn omgeving hebben een.aantal mensen aangegeven daarom niet meer naar tivoli te gaan

 3. Michel

  Ze zijn niet gelijk naar het Openbaar Ministerie gegaan. Ze hebben TivoliVredenburg eerst een brief gestuurd met hun zienswijze. Die reageerden echter heel ontkennend en daarna is er aangifte gedaan.

  Ik had overigens begrepen dat TivoliVredenburg een paar maanden geleden wel gezegd heeft het achteraf gezien ook geen passend thema voor een kinderfeest te vinden en dat ook niet meer zo te zullen organiseren.

 4. Eduard F.

  @Erik

  Lezen, knul:

  “My First Festival wordt regelmatig voor kinderen georganiseerd, steeds met een ander thema. De editie met als thema cowboys en indianen vond in juni 2017 plaats, en was sowieso eenmalig.”

 5. cas

  Michel, dat achteraf is alleen om mooi en politiek correct over te komen. Helaas zijn ze hierin gedicteerd door een radicale groep professionele zeurders waarvoor het nooit genoeg is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).