Kleine plastic statiegeldflesjes kunnen vanaf september worden ingeleverd in automaten op Utrecht Centraal Kleine plastic statiegeldflesjes kunnen vanaf september worden ingeleverd in automaten op Utrecht Centraal

Kleine plastic statiegeldflesjes kunnen vanaf september worden ingeleverd in automaten op Utrecht Centraal

Kleine plastic statiegeldflesjes kunnen vanaf september worden ingeleverd in automaten op Utrecht Centraal
Reizigers op Utrecht Centraal kunnen vanaf september hun kleine plastic flesjes met statiegeld op het station inleveren. Wie een flesje inlevert, krijgt het statiegeld via een app op zijn bankrekening gestort.

Reizigers op Utrecht Centraal kunnen vanaf september hun kleine plastic flesjes met statiegeld op het station inleveren. Wie een flesje inlevert, krijgt het statiegeld via een app op zijn bankrekening gestort.

Het inleveren gaat via speciale inlevermachines die door de NS worden aangeschaft. In eerste instantie kunnen reizigers daar dus plastic flesjes inleveren, maar de machines zijn ook geschikt voor blikjes, waar vanaf 31 december ook statiegeld op zit. Wie een flesje inlevert, krijgt via een Tikkie een QR-code, die met een mobiele telefoon gescand kan worden. Het statiegeld krijg je vervolgens op je rekening gestort. 

De machines komen op de vijf grootste station van Nederland (Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal). In totaal worden er zeventien automaten geplaatst en de bedoeling is dat er daar volgend jaar nog zeventien bij komen. Uiteindelijk moeten op vijftig stations in Nederland zulke automaten komen te staan. De NS hoopt met de machines zo’n 10 miljoen plastic flesjes per jaar in te nemen en wil zo onder meer een bijdrage leveren aan het terugdringen van afval op stations.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

10 Reacties

Reageren
  1. Hugo Aylva

    Dit vind ik nou echt een briljante zet van de NS. Zo maak je het erg gemakkelijk en laagdrempelig om statiegeld in te leveren, temeer omdat je het geld op je rekening gestort krijgt en niet in contanten. Dat zal heel veel rotzooi schelen in de treinen en op en rondom de stations.

  2. Massegast

    Waarom nu pas? Het is tenslotte geen rocket science.

  3. Scherpschutter

    Zinloze waanzin. Of je het plastic flesje nou in afvalbak A gooit op het station, in afvalbak B op het station of op de grond van het station; het blijft onder de steeep exact dezelfde hoeveelheid afval die van het station afkomt en dezelfde hoeveelheid afval die verwerkt moet worden.

    Ofwel, er worden hier peperdure automaten neergezet die welgeteld 0 winst opleveren in termen van hoeveelheid afval. Het is alleen maar weer extra gedoe, extra kosten voor de burger en een overheid die weer meer informatie over je verzamelt.

  4. Pee

    Dus dan moet je met al je statiegeld flesjes naar het station om ze in te leveren?

  5. Henk

    Zeuren om te zeuren hè, Massegast.

  6. Wies

    Wat een domme redenering zeg Scherpschutter. Of eigenlijk: wat een zinloze mening. Statiegeld werkt tegen zwerfafval, dat is gewoon onderzocht en aangetoond. Zie het zelf in mijn omgeving: minder flesjes op straat. Fijn dat dit ook voor blikjes gaat gelden dus, ik erger me vooral een de vele Red Bull blikjes in onze mooie stad. Voorts is aangetoond dat de meeste mensen voor statiegeld zijn.

  7. Kakhiel

    @pee: ja dat is verplicht. Er komen nergens anders inzamelpunten. Doei

  8. Kaat

    Goed initiatief. Nu nog een efficient recycle proces, maar dat de flesjes niet meer in de natuur/op straat komen is al winst!

  9. Hans

    De zo fel begeerde winst die dhr. S. Schutter voor ogen staat is deze: de milieuwinst!
    Eindelijk wordt er een begin gemaakt met het aanpakken van het zwerfafvalprobleem . Dat had al tientallen jaren geleden moeten gebeuren maar dankzij het dwarsliggen van de verpakkingsindustrie is de milieuschade die verpakkingsafval veroorzaakt oneindig toegenomen. Maar nu de burger er wat voor terugkrijgt om z’n zooi in te leveren zal dat zeker gaan helpen. De mens is een rationeel – egoïstisch wezen, weet je nog wel Scherpschutter?

  10. GeeWee

    Statiegeld is niet alleen goed tegen zwerfafval maar zorgt ook voor een schone stroom te recyclen afval. Beter te recyclen dan een mix van allerlei doen plastic door elkaar. Top initiatief dit!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).