Kleurrijk mozaïek in Griftpark in Utrecht door kunstwerk van lp’s Kleurrijk mozaïek in Griftpark in Utrecht door kunstwerk van lp’s

Kleurrijk mozaïek in Griftpark in Utrecht door kunstwerk van lp’s

Kleurrijk mozaïek in Griftpark in Utrecht door kunstwerk van lp’s
Fotograaf: Albert Kok
Meer dan twintigduizend gekleurde lp’s vormden afgelopen zaterdag samen een kunstwerk op de heuvel in het Griftpark. Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden verzamelde én schilderde al deze lp’s om tot één groot mozaïek te komen. Dit deed hij in het kader van de moderne lp die dit jaar 75 jaar bestaat. 

Meer dan twintigduizend gekleurde lp’s vormden afgelopen zaterdag samen een kunstwerk op de heuvel in het Griftpark. Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden verzamelde én schilderde al deze lp’s om tot één groot mozaïek te komen. Dit deed hij in het kader van de moderne lp die dit jaar 75 jaar bestaat. 

Met behulp van verschillende vrijwilligers realiseerde Van de Luijtgaarden het kunstwerk. Hiervoor deed hij eerder al een oproep voor oude lp’s en hij laat weten blij verrast te zijn met het enthousiasme waarmee mensen massaal platen langs kwamen brengen.

“Het is zo leuk om te zien hoe betrokken mensen zijn!”, laat hij weten. Ook op de dag zelf kwamen mensen spontaan meehelpen. “Het was echt super, zoveel kinderen, jongeren en volwassenen kwamen spontaan mee helpen. Ook met het leggen van patronen hebben mensen meegedacht.”

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Het is niet de eerste keer dat van de Luijtgaarden de heuvel in het Griftpark gebruikt als doek voor zijn werk. Eerder al toverde hij de heuvel om tot ‘Zee van cd’s’. Hij gebruikt dus vaker een hoeveelheid aan spullen als bron voor zijn kunst. Zo kwam hij ook deze keer op het idee van zijn kunstwerk. “Ik zag bij tweedehandswinkels hoeveel lp’s werden weg gegooid en wilde hier graag nog iets meedoen.”

Van de Luijtgaarden vertelde hier eerder al over dat de lp nog steeds heel populair is onder verschillende lagen van de bevolking. “Veel jongeren hebben de lp weer herontdekt als alternatief voor streaming. De lp heeft invloed gehad op hele generaties.” En nu hij alle geschilderde lp’s toch al heeft liggen, gaat hij ze zeker vaker gebruiken voor een uiting op een andere plek. Het kunstwerk mocht een dag blijven liggen namelijk en is inmiddels weer weg gehaald. “Zelfs bij het afbouwen, kwamen weer zoveel jongeren en anderen spontaan helpen. Echt heel leuk om te zien!”, voegt de trotse kunstenaar daaraan toe.

14 Reacties

Reageren
 1. BW

  Bij de eerste aankondiging was ik niet erg positief (ik zie overigens dat ik bij dat eerste artikel niét heb gereageerd ;), maar eerlijk is eerlijk: dit ziet er best geinig uit.

 2. The true Vlerk

  @BW Ik deel uw mening. Ik vraag mij wel af of ‘best geinig’ het doel van een dergelijk kunstwerk is. Wat is de uitgesproken bedoeling van dit kleurrijke aangezicht? Maar, vide de kermisattractie elders, in het centrum, zijn kritische boodschappen voor kunst in Utrecht niet per se nodig.

 3. Wim

  Gelukkig, @ BW, hou je ons op de hoogte over je al dan niet geplaatste reacties. Ik zou niet zonder kunnen.

 4. Kees Truijens

  En wat een prachtige foto’s zijn er van gemaakt!

 5. Moniek

  Waarom maar 1 dag? Was men bang voor plundering?

 6. FH

  Het ziet er leuk uit en was kort, dus niet te storend voor monument gasheuvel en slavernijmonument. In het AD.nl zei hij echter dat het moest inspireren om minder weg te gooien, terwijl deze LP’s gewoon te koop lagen of bij mensen thuis. Juist nu zijn ze toch razendsnel afval? Ook benieuwd wat hij daar bedoelde met tweedehands verf. Ze meegeven aan de vrijwilligers/schenkers een idee?

 7. BW

  @Wim
  Dat was niet helemaal (of beter: helemaal niet) de strekking van mijn reactie, maar speciaal voor jou zal ik voortaan wekelijks een lijstje publiceren van artikelen waaronder ik niét heb gereageerd. At your service.

 8. W.

  @FH: Ik begreep dat onder meer kringloop Wawollie een flinke hoeveelheid LP’s heeft gedoneerd. En eerlijk, wat je daar (en bij de meeste kringlopen) aan platen in de bakken ziet liggen ligt daar veelal te wachten totdat iemand anders het weggooit. Af en toe zit er best wat aardigs bij, maar het is veelal echt vergane glorie, oubollige meuk of tig keer dezelfde verlepte BZN plaat – voor zover dat, met alle respect, niet in eerdergenoemde categorie valt.

  Misschien is het wel aardige symboliek om te denken dat deze oude platen op deze manier plaats maken voor de nieuwe platen, waar de hernieuwde interesse voor vinyl op vaart. Platen die wel gretig aftrek vinden en waar liefhebbers, inclusief ikzelf, nog best grof geld voor neer willen tellen.

 9. Rian Kraan

  Hopelijk alleen James Overlast…..

 10. Benita

  Jammer dat er zooo veel berichten en foto s kwamen ná afloop. Wellicht handig om zo’n mooi kunstproject eerder uitgebreid op de agenda te zetten. Ik heb dus helaas de bezichtiging moeten missen, en dat terwijl ik om de hoek woon! En wellicht veel meer stadsgenoten die het hadden willen zien. En ja, een dagje of weekje extra was fijn geweest, voor zo’n fantastische door publiek gedragen kunstuiting. Klein beetje Christo in ons Stadsie? Pak die vuilbelt nog maar een keertje in, Pet!!!

 11. BdV

  @FH – Nee, er staat dat hij ze zeker vaker gaat gebruiken.

  Niet in het echt gezien, maar inderdaad, toch wel een geinig mozaïekje.

 12. Pragmatist

  Kleurrijk is het wel.
  Maar wat moet het voorstellen?

 13. J. de A.

  Er is een mooie video van verschenen
  https://youtu.be/Nb87N4b-Jo4

 14. Piet

  @pragmatist,wat ervaar je hierbij? Want bij het pragmatisme gaat ervaring boven vaststaande principes. Het gaat dus niet om wat het moet voorstellen maar wat iedereen erbij ervaart. Laat dit bij uitstek het idee van kunst zijn!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).