Honderd actievoerders aangehouden bij klimaatprotesten in Utrecht Honderd actievoerders aangehouden bij klimaatprotesten in Utrecht

Honderd actievoerders aangehouden bij klimaatprotesten in Utrecht

Honderd actievoerders aangehouden bij klimaatprotesten in Utrecht
Foto's: Robert Oosterbroek en Bas van Setten
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend met acties in Utrecht verschillende wegen geblokkeerd. Op meerdere plekken in de stad, waaronder Overvecht en de Maliesingel, verzamelden groepjes activisten zich om naar het Jaarbeursplein te trekken. De politie heeft “rond de honderd” actievoerders aangehouden: “Zij overtraden de coronamaatregelen”.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend met acties in Utrecht verschillende wegen geblokkeerd. Op meerdere plekken in de stad, waaronder Overvecht en de Maliesingel, verzamelden groepjes activisten zich om naar het Jaarbeursplein te trekken. De politie heeft “rond de honderd” actievoerders aangehouden: “Zij overtraden de coronamaatregelen”.

De actie van Extinction Rebellion begon op verschillende plekken in de stad rond 9.00 uur. Een van die plekken was bij een verzamelpunt in Overvecht. Nadat de tientallen aanwezige activisten zich hadden gelegitimeerd, vertrok de stoet over de rijbaan naar het Jaarbeursplein.

Op het Jaarbeursplein verzamelde een groep van zo’n zestig demonstranten. De sfeer was daar gemoedelijk. Er werden flyers uitgedeeld aan voorbijgangers en activisten zongen en dansten. De politie zegt hier geen demonstranten te hebben aangehouden. “Voor deze demonstratie is vooraf een kennisgeving gedaan bij de gemeente. Men hield zich daar aan de afspraken, de demonstratie is rustig verlopen.”

Op de kruising van de Maliesingel en de Maliebaan had zich rond 9.00 uur een groepje activisten verzameld. Op de Maliebaan waren onder meer de politie te paard en de Mobiele Eenheid (ME) aanwezig. De ME begon drie kwartier na de start van de demonstratie activisten in stadsbussen weg te leiden. Om 10.00 uur zat iedereen in de bussen.

Tekst loopt door onder foto

De politie heeft uit de groep die vanuit Overvecht op weg was naar het Jaarbeursplein rond 9.45 uur meerdere mensen aangehouden. De ME probeerde mensen van de rijbaan te verwijderen door ze de stoep op te duwen en sloot uiteindelijk twee groepen activisten in bij de Zeedijk.

Om 10.30 uur kondigde de politie aan alle aanwezige actievoerders aan te gaan houden. De activisten besloten vervolgens op de grond te gaan zitten of liggen. Verschillende activisten hebben zichzelf vastgelijmd aan voorwerpen op de kade van de Zeedijk. “Zodat ze me niet zo makkelijk mee kunnen nemen”, zegt een van hen.

Vanaf de Zeedijk zijn meerdere stadsbussen met aangehouden activisten vertrokken. De politie heeft tientallen mensen aangehouden. De actievoerders die vastgelijmd zaten, werden losgemaakt met behulp van cola.

Tekst loopt door onder foto

De gemeente Utrecht zegt zoveel mogelijk ruimte te geven aan het demonstratierecht. “Zoals vanmorgen op het Jaarbeursplein. Maar de acties van vanmorgen waarbij verkeer werd geblokkeerd en coronamaatregelen niet werden nageleefd, kunnen we niet accepteren. Daartegen heeft de politie adequaat opgetreden”, aldus een woordvoerder.

Tekst loopt door onder foto

De activisten zeggen in aanloop naar de verkiezingen aandacht te willen vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. Een van de actievoerders is student Gian: “Ik ben nu ongeveer een half jaar betrokken bij Extinction Rebellion. Vanwege de plantjes en de diertjes. Het is belangrijk dat biodiversiteit beschermd blijft, die neemt nu af en dat moet stoppen. Daarom vind ik het belangrijk om mee te doen”, zegt hij.

“Als ik gearresteerd word, is dat part of the deal” – Gian, student

Gian: “Het is fijn dat zo veel mensen in Utrecht zijn komen opdagen, dat geeft aan dat we meer acties moeten houden.” Bang om opgepakt te worden is hij niet. “Als ik gearresteerd word is dat part of the deal, dan hebben we een gezellig middagje bij de politie. We zorgen goed voor elkaar.”

Tekst loopt door onder foto

De acties van vrijdagochtend zijn onderdeel van de ‘Lenterebellie’, aldus Extinction Rebellion. De activisten willen tussen 26 februari en 16 april met verschillende acties aandacht vragen voor de klimaatcrisis. “Het kabinet 2021-2025 is het laatste kabinet dat het tij kan keren. Daarom zijn de komende verkiezingen zo belangrijk.” Ook in andere steden zijn protesten.

39 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Goed bezig!

 2. Klep

  Altijd grappig hoe er direct op vreedzame (“linksere”) demonstranten gereageerd en acteert wordt door politie en ME, maar dat bij andere demo’s het eerst helemaal uit de hand moet lopen voor de ME ingrijpt.

  Hier houdt iedereen zich nota bene aan de corona richtlijnen, hetgeen in de parken de laatste dagen massaal niet gebeurde. Die zijn pas heel erg laat en niet adequaat of zelf helemaal niet “leeggeveegd”.

  Demonstreren is nog steeds een grondrecht, ongeacht even welk thema er aan vast hang. Daarbij wel uitgezonderd of men tegen de grondwet ingaat en wanneer men een gevaar is.

 3. kobalt

  Gewoon verbieden die groepering.
  Hebben ze niets anders te doen?
  Rare toneelstukjes uitvoeren waar niemand iets van begrijpt alleen zij zelf.

 4. Hugo Aylva

  Werkelijk ongelofelijk dat deze vreedzame demonstranten (die ons nota bene waarschuwen voor een ongekende crisis de we maar niet willen zien!) toch steeds maar opgepakt blijven worden, terwijl agrarisch tuig op tractoren en demonstranten tegen de coronamaatregelen wel buitensporig geweld moeten gebruiken om eindelijk eens te worden opgepakt. Waar zijn de autoriteiten nou toch zo bang voor bij Extinction Rebellion? Ze hebben nog nooit enige vorm van geweld gebruikt bij hun acties. Of is dat het gewoon? Omdat er geen dreiging van uit gaat kan je zonder zorgen gaan handhaven? Terwijl je bij agressieve boeren of viruswappies liever van een afstand gaat toekijken tot ze het écht te bond maken? Hoe dan ook zorgelijk deze rechtsongelijkheid in de uitvoering.

 5. Ron

  Zolang de overheid haar verantwoordelijkheid niet neemt om klimaatverandering gaan te pakken, zullen deze activisten helaas druk op de overheid uit moeten blijven oefenen totdat de overheid wél in beweging komt. Waarom? Omdat er geen tijd is om te verliezen in aanpak van klimaatverandering, omdat het íedereen raakt, omdat er niet aan is te ontkomen, omdat niets doen veel en veel duurder is dan wél die verrekte energietransitie door te maken, omdat we allemaal op deze zelfde f*cking planeet wonen en ERAF geschopt als we blijven pappen en nathouden. Daarom. Word actief en een klimaatrebel, voor jézelf én voor ons nageslacht!

 6. trol

  Alle demonstranten zijn weer keurig gekleed in met in Nederland, met de hand gemaakte ecokleding en uiteraard mondkapjes!!, waarbij (ik was ooggetuige) ook alles gefilmd werd met de zonder ecologische voetafdruk en zonder moderne slavernij geproduceerde niet- Chinese telefoons. (not) Een beter milieu begint kennelijk nooit bij jezelf, maar bij een ander. Zijn dit soms kinderen van de tegen windmolens agerende Groenlinksstemmende bewoners aan het IJ?

 7. Esrin W.

  Aandacht? Voor deze klimaatflauwekul is al tevéél aandacht geweest. Ik was blij even verlost te zijn van dit gedoe waar ik niet om gevraagd heb.

 8. Don

  Is toch wel een klimaatneutraal vervaardigde en milieuvriendelijke duurzame rookgranaat ?.

 9. Lombokker

  Actie voeren voor het klimaat, en daarbij rookbommen afsteken?
  Volgens mij klopt daar iets niet.

 10. Justin

  Goed bezig!! Zie https://extinctionrebellion.nl/over-ons/ voor informatie over deze helden.

 11. Activist

  We hielden ons wél aan de coronaregels. Zelfs toen de politie ons insloot, vroeger we om iets meer ruimte om afstand te kunnen houden.

 12. Joris

  Volgende keer gewoon met de tractor gaan mensen. Er wordt je dan geen strobreed in de weg gelegd.

 13. Wim

  Goed bezig om deze gasten op te pakken en nu vast zetten , zij brengen de gezondheid in gevaar van alle inwoners van Utrecht en mstreken door deze onzinnige acties,
  Het milieu wordt al voldoende beschermt .

 14. Steven

  Echt bizar wat een enorme dubbele moraal er heerst in dit land:
  Oude wappies die demonstreren tegen corona maatregelen krijgen ruim baan, jongeren die demonstreren voor hun toekomst worden weg geknuppeld.

 15. woutvr

  Ja, je kan nu wel zeggen dat je je aan de coronamaatregelen houd, maar erg verstandig is het opzoeken of formeren van groepen niet. Kan je niet even nog geduldig zijn?

 16. HArry

  Ik zou het sympathieker vinden als ze zouden opkomen voor de echte slachtoffers in Groningen. Of de mensen met astma naast biocentrales. Of voor de vissers die hun visgronden kwijt zijn aan molentjes. Of de honderden bultruggen en beschermde vogels die jaarlijks omkomen door die zelfde molentjes. Of de kinderen die met hun handjes de cobaltmijnen moeten leegkrabben. Of de bewoners in latijns america die vergiftigd worden door lithium mijnen.

  Stop nou eens met het negeren van de toekomst van anderen.

 17. VV

  @woutvr: als je actie wil, moet je groepen formeren. En geduldig zijn lijkt mij gezien de urgentie van het probleem en het wegkijken van de meeste politieke partijen, juist niet zo verstandig.

 18. WvR

  Er is ook positief nieuws:
  Volgens eigen zeggen is dit “…het laatste kabinet dat het tij kan keren…”, dus na maart 21 kan Extinction Rebellion zichzelf, ongeacht de uitslag, gewoon opheffen,

 19. Robin

  Demonstreren prima, maar actiegroepen denken steeds vaker dat ze daarbij de maatschappij moeten ontwrichten. Ondertussen zitten mensen die ook het beste voor hebben met de diertjes te wachten tot die idioten de weg weer vrij maken.

  Demonstreer op een manier dat je mensen niet lastig valt. Als je dan niet gehoord wordt, dan moet je met een beter verhaal komen. Niet met een agressievere manier om je verhaal te vertellen.

 20. Willem

  Lekker doortastend van de politie, sjongejonge! Hadden ze bij de boeren ook kunnen en moeten doen. Maar nee hoor, rechts kan lekker z’n gang gaan.

 21. Ron

  Ik gok dat al die mensen die hier kritiek op hebben geen enkel probleem hebben met de blokkades met tractoren? Waarbij nauwelijks een boer is opgepakt? Die veel ontwrichtender waren voor de samenleving? Die vooral demonstreren voor hun eigen winstmarge en niet voor een groter doel? Ga je toch schamen!

 22. Nina

  Vreedzame demonstratie, zoals sommigen hier beweren?

  Er zijn maar liefst 100 arrestaties verricht en dan te bedenken dat er eerst meerdere waarschuwingen worden gegeven voordat de politie in actie komt. Dan wil je dus blijkbaar opgepakt worden. Meer kan ik er niet van maken.

  De opmerkingen van andere reageerders dat er met twee maten gemeten zou worden door de politie zijn echt te triest voor woorden.

 23. UTRECHTSE JANTJE

  Helemaal met je eens @HArry… Verder is alles hier wel weer gezegd …

 24. Hans

  @ Steven 👍

 25. ijskonijn

  extinction rebellion is juist een vredelievende aktiegroep. dus ik begrijp de kop in de DUIC niet.

 26. Cas

  @klep, wat wil je daarmee zeggen? Dat het bij rechtse demonstraties wel goed is? Dit zijn linkse extreme dus net zo gevaarlijk als extreem rechts

 27. Kadoendra

  @Joris

  “Volgende keer gewoon met de tractor gaan mensen. Er wordt je dan geen strobreed in de weg gelegd.”

  Ik wilde langskomen met de tractor maar daar het zo mooi weer was ben ik maar doorgereden naar het strand, waar overigens mijn tractor ook geen strobreed in de weg werd gelegd.

 28. Rob van steensel

  Ik was voor mn werk op het stationplein bij de grote trap
  Ik dacht dat het een kerkelijke bijeen komst was. Aleluja wat een vredelievend groepje werkeloze.

 29. Fred

  @ijskonijn:
  Om de kop in DUIC te begrijpen schijnen wat lessen begrijpend lezen te helpen. Die lessen worden gegeven in het basisonderwijs groep 3 tot en met 8, dus terug naar school om die lessen niet te missen of je schoolgeld terughalen.

 30. Pee

  Ze moeten eens leren dat klimaatveranderingen al bestonden voor dat de mens zijn intrede deed.
  Er is niet aan te ontkomen.
  De mens moet zich aanpassen aan het klimaat en niet het klimaat aan de mens.
  Er word nu gewoon een verdienmodel van gemaakt en die demonstranten met hun vage toneelstukjes begrijpen dat maar niet.

 31. Justin

  @Nina, dat er mensen opgepakt zijn wil niet automatisch zeggen dat de demonstratie niet vreedzaam was.

  En ja, er wordt overduidelijk met twee maten gemeten. Hoeveel arrestaties heb jij gezien toen het Farmer’s Defence Force het halve land platlegden?

 32. Nina

  @Justin

  Nu maak je mij nieuwsgierig:

  Wat is de reden, denk jij, dat extreem links harder wordt aangepakt dan extreem rechts?

 33. Utrechtse Jantje

  Verstandige taal beste @Pee….helemaal mee eens …fijn weekend Allemaal…

 34. Guus Dix

  Wat een goede actie, zeg! Met alle aandacht voor corona zou je bijna vergeten dat er nog veel grotere uitdagingen zijn voor de toekomst van de planeet. Met het aanmodderen van de gemeente en het kabinet komen we nooit op de maximaal anderhalve graden uit en worden grote delen van de aarde onbewoonbaar. Moet wel zeggen dat ik onaangenaam verrast was door de disproportionele reactie van burgemeester en politie. Massale arrestaties voor het verkeer dat een beetje werd opgehouden? Hoeveel boeren zijn er eigenlijk opgepakt toen ze met tractoren de snelwegen blokkeerden en het malieveld vernielden?!

 35. Trol

  Haha het enige argument steeds: ja maar de boeren! Hemeltergend

 36. Klaas

  @ Nina

  Wat is er extreem een Extinction Rebelion?

  Nou?

  Helemaal niets dus.

  Het zijn studenten die aandacht vragen voor een te groot probleem. Dat doen zij overal ter wereld vreedzaam, geen geweld, geen vernielingen. Slechts het verkeer ophouden. Zelfs de coronamaatregelen werden nageleefd.

  Daarmee zijn de arrestaties disproportioneel.

 37. Scherpschutter

  @Guus Dix

  Nederland stoot 0.35% van de wereldwijde Co2 uit. Als het kabinet en de gemeente WEL alle maatregelen zouden invoeren dan scheelt dit welgeteld 0.0007 graden in de temperatuur op deze aardkloot.

  Really? What’s the point?

 38. Dorine

  Ik raakte met iemand in gesprek op de Bemuurde Weerd, dus ik kon de situatie goed volgen. De demonstranten vond ik zeer gemoedelijk. Op een gegeven moment werd het wel lastig voor de demonstranten om goed afstand te blijven houden, omdat er nog een groepje demonstranten bij kwam en zij door de politie gesommeerd werden om zich bij de andere groep te voegen. De politie maakte echter niet de ruimte waarbinnen de demonstranten zich bevonden groter, waardoor het logischerwijs moeilijk werd om afstand te houden.
  Ik snap ook wel dat ze niet allemaal braaf op het Jaarbeursplein gaan staan, want zelfs met veertigduizend een Klimaatmars lopen had geen nut.
  Deze manier van actievoeren is misschien niet de jouwe, maar ik hoop dat de lezers/regeerders hier toch de klimaatcrisis meenemen het stemhokje in. Wij redden het nog wel, maar ik ben bang voor de toekomst van onze kinderen.
  Dus dank, vriendelijke demonstranten, dat jullie het lef en de energie hebben om steeds weer de straat op te gaan en vreedzaam en vrolijk te protesteren voor een toekomst voor iedereen!

 39. Nina

  @Klaas
  “Rebellion” is mss een clue?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).