Klimaatactivisten moeten 1.900 euro schade aan Domtoren zelf betalen Klimaatactivisten moeten 1.900 euro schade aan Domtoren zelf betalen

Klimaatactivisten moeten 1.900 euro schade aan Domtoren zelf betalen

Klimaatactivisten moeten 1.900 euro schade aan Domtoren zelf betalen
De klimaatactivisten die in de nacht van 11 op 12 januari een spandoek aan de Domtoren hebben gehangen, moeten de schade die ze daarbij hebben aangericht zelf betalen.

De klimaatactivisten die in de nacht van 11 op 12 januari een spandoek aan de Domtoren hebben gehangen, moeten de schade die ze daarbij hebben aangericht zelf betalen.

“De wijze waarop de Domtoren gebruikt is voor de genoemde actie, met de daarbij behorende schade, keur ik af”, zegt burgemeester Sharon Dijksma. Ze laat wel weten niet het doel van de actie te veroordelen.

Volgens de burgemeester bedraagt de schade een bedrag van 1.900 euro. Daaronder valt de vernieling van de netten aan de steigers en de beschadiging van een bouwlamp. Dijksma heeft aangifte gedaan tegen de daders. Zij zijn inmiddels opgepakt.

Beveiliging al bovengemiddeld

De beveiligingsmaatregelen op de bouwplaats onder de Domtoren zouden al beter zijn dan die van de gemiddelde bouwplaats, volgens Dijksma. De aannemer en de politie kijken nu opnieuw naar de beveiliging. 

Of er meer maatregelen voor de beveiliging van de bouwplaats en de Domtoren komen, is nog niet zeker. Die moeten volgens de burgemeester wel opwegen tegen de hogere kosten en het verlies aan uitstraling van de Domtoren.

10 Reacties

Reageren
 1. Kees

  Hahahahah, lekker in perspectief dit, op de dag nadat het rapport uitkwam over hoe onnoemelijk groot de kosten voor de klimaatontwrichting zullen zijn. Pak ze maar stevig aan hoor, die belhamels die ons op het naderende onheil proberen te wijzen!

 2. jees

  @ Kees
  Zoals je leest is niet het idee achter het protest of de actie het probleem, maar het betreden van een gevaarlijke hoge steiger (medewerkers moeten een dag later de gehele steiger bijv. controleren of er niet toevallig cruciale onderdelen die het ding kunnen laten instorten beschadigd zijn), ook is er daadwerkelijk schade veroorzaakt. Die moet dan ook vergoed worden. Ook zal er een aantekening komen voor het betreden van een plek die je (ook voor je eigen veiligheid) niet mag betreden. Ik vind dit allemaal terecht, ook al sta ik achter het idee van de actie.

 3. Karel

  Verlies aan uitstraling van de domtoren…
  Wat voor uitstraling heeft de toren in de steigers? Nul!

 4. Justin

  De kop geeft aan dat er schade aan de Domtoren zelf is, echter in het stuk staat dat het om een steigernetten en een bouwlamp gaat…. Dussssss.

 5. W

  Prima besluit!
  Je blijft van onze Utrechtse Dom af!!!

 6. Yoshua

  Dingen vernielen voor een beter klimaat slaat nergens op.
  Een beter klimaat betekend mooier maken en niet kapot maken.
  XR Utrecht is een treurige beweging, ze kunnen een voorbeeld nemen aan milieu defensie en menig ander serieuze klimaatbeweging.
  Waarom kan je niet een punt maken zonder vernielingen te plegen?
  Zonder geweld bereik je uiteindelijk meer.

 7. Koel Hoofd

  Ik ben blij met onze nieuwe burgemeesteres!

 8. Kadoendra

  Er is niets mis om op te komen voor het welzijn van onze mooie planeet.

  Alleen moet dit wel gedaan worden binnen de kaders van de wet.

 9. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje vraagt zich af hoe het zit met het terugbetalen van andere vernielde openbare voorzieningen door bijvoorbeeld voetbal-‘fans’, dronken-rijders, hard-rijders, lachgas-rijders. En die doen het niet eens voor een urgente zaak in ieders belang.

  Stuurvrouwtje ziet een hoop gelijke monniken met veel verschillende kappen.

  XR doet voor zover ik weet alleen aan vreedzame acties. En ja, soms gaat daar onbedoeld wel iets kapot.

  Stuurvrouwtje is blij dat er organisaties zijn die met dit soort acties de broodnodige aandacht vragen voor het klimaat.

 10. Yoshua

  @Stuurvrouwtje,

  Deze vandalen zijn op heterdaad betrapt tijden het plegen van vernielingen.
  Een dronken bestuurder, aanrander, inbreker wordt bij heterdaad ook opgepakt.

  Wanneer je activist bent voor XR, dan ben je geen voetbalfan, rij je nooit dronken of te hard, gebruik je geen lachgas?.

  Voetbal-‘fans’, dronken-rijders, hard-rijders, lachgas-rijders zijn toch ook vreedzaam. En ja, soms gaat er onbedoeld wel iets kapot.

  Ik ben actief lid van een klimaatbeweging.
  Van u mag ik agressief gedrag vertonen en spullen vernielen?

  Voor mij is uw manier van denken onbegrijpelijk.
  Agressie en geweld zijn nooit goed te praten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).