Klimaatactivisten vragen met groot spandoek op Domtoren in Utrecht aandacht voor klimaatcrisis Klimaatactivisten vragen met groot spandoek op Domtoren in Utrecht aandacht voor klimaatcrisis

Klimaatactivisten vragen met groot spandoek op Domtoren in Utrecht aandacht voor klimaatcrisis

Klimaatactivisten vragen met groot spandoek op Domtoren in Utrecht aandacht voor klimaatcrisis
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben in de nacht van maandag op dinsdag een groot spandoek aan de Domtoren gehangen. Ze vragen met het spandoek aandacht voor de klimaatcrisis en de klimaatnoodtoestand die de gemeente Utrecht anderhalf jaar geleden uitriep.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben in de nacht van maandag op dinsdag een groot spandoek aan de Domtoren gehangen. Ze vragen met het spandoek aandacht voor de klimaatcrisis en de klimaatnoodtoestand die de gemeente Utrecht anderhalf jaar geleden uitriep.

De gemeenteraad nam op 12 juli 2019 een motie aan om de klimaatnoodtoestand uit te roepen, maar de activisten vinden dat de gemeente sinds het uitroepen te weinig heeft gedaan, terwijl ze beloofde alle nodige maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan. “Nu herinnert Extinction Rebellion de gemeente Utrecht aan deze mijlpaal.”

“Voor een leefbare stad en planeet is het nodig om onder de anderhalve graad opwarming te blijven. Meer opwarming zorgt voor een oververhitte, onleefbare stad”, aldus de activisten. “Utrecht zou voorloper kunnen worden in Nederland én Europa, niet alleen door de klimaattoestand uit te roepen, maar juist door er ambitieus naar te handelen.”

De activisten willen dat de gemeente meer doet om inwoners te informeren, maar ook dat ze handelt en doet “wat nodig is om inwoners van Utrecht te beschermen.” Op het spandoek dat op de Domtoren is gehangen, staat het woord ‘klimaatcrisis’ en daarboven een afbeelding van nijntje en het logo van Extinction Rebellion.

19 Reacties

Reageren
 1. Bram

  Aandachtvragen? In het donker? Met een donkerblauw spandoek… Zonder de nabewerking op de tweede foto is hij uberhaupt nauwelijks te zien. Goede boodschap, knullige uitvoering

 2. Lachgas

  Waarom accepteren we dit soort dingen. Hoop gedoe, minimale opbrengst.

 3. HArry

  Triest en zielige actie.

  Zelfs de torenvalken wordt hun nachtrust ontzegt.

  Zo ook het afpakken van de nestjes van duizenden beschermde vogels waar de biomassa zijn hout haalt.

 4. Thijs

  wat hebben jullie twee tot dusverre gedaan dat meer opbrengst heeft opgeleverd? Klagen is altijd gemakkelijk

 5. Yoshua

  XR Utrecht doet precies wat de gemeente doet, heel erg weinig, zeg maar helemaal niets.
  Deze mooi weer demonstranten gaan de wereld op deze manier de komende 500 jaar niet veranderen.
  Je moet echt werken om resultaat te kunnen krijgen.
  XR is de meest lachwekkende groep die zich activisten noemt dat hele XR lijkt op de occupy beweging tijdens de crisis.
  Demonstreren om het demonstreren, verder niets.

 6. De Baliekluiver

  @Yoshua: Het regende vanochtend….

 7. GeenStijl @Utrecht

  Nou ze deden het toch maar wéér, ik heb er respect vóór.
  Klimaat gaat ons allemaal aan ….

 8. Kadoendra

  Denemarken is het meest duurzame land van Europa en de oorzaak ligt in het feit dat Deense burgers meeprofiteren van het duurzaam opwekken van energie.

  Dit Deense beleid zou door Nederland overgenomen moeten worden daar dan ook Nederlandse burgers minder weerstand gaan krijgen voor het duurzaam opwekken van energie.

 9. Hans

  Misschien lijkt het op absurdistisch theater wat Extinction Rebellion hier doet. Maar let op: de klimaatcrisis wordt een heel groot, levensgroot concreet gegeven waar wij allemaal snoeihard mee te maken gaan krijgen. Het mag nog een ver-van-je-bedshow lijken; een natte ‘winter’ die het predikaat winter niet meer waard is, een stralend veel te vroeg voorjaar met zomerse temperaturen en kurkdroge, zeer hete woestijnachtige zomers. Dat blijft vooralsnog wellicht nog te doen. Op straffe van zeer heet weer en menig bosperceel wat zal afbranden. Maar weerkundigen en milieuexperts voorzien een klimatologische ramp van ongekende omvang waar de coronacrisis met gemak bij in het niet zinkt. Het is niet fijn om te erkennen, maar Extinction Rebellion benoemt hier een uiterst ongemakkelijke waarheid: het wereldklimaat slaat regelrecht op hol en gaat op den duur, binnen niet eens zo lange tijd richting extreem broeikaseffect wat lijkt op dat van de planeet Venus. Nee, het zal onze tijd niet duren, en zeker niet die van onze kinderen. Wakker worden en alle hens aan dek om dat scenario te keren. Ironie en cynisme helpen hier niet bij.

 10. Koel Hoofd

  hahaha
  Deze activisten vragen eigenlijk aan de gemeente of deze wil stoppen met in bouwen van meer woningen ten koste van het groen omdat de stad (hitte eiland) te heet wordt voor het klimaat!

  Dat ik dat nog mag meemaken, extreem groen wat extreem groen bekritiseerd!
  Nou ja, ze hebben hun 5 seconden fame weer gehad voor een paar weken.

 11. Hebbe

  Je blijft met je handen van onze dom af ……..

 12. Jees

  @ Hans

  Precies.

  Extinction Rebellion benoemt gewoon de ongemakkelijke waarheid.

  Iets dat conservatieven waar ook ter wereld vaker niet kunnen handelen. Zie ook onze conservatieven reaguurders alhier.

  Ontkenning van feiten is vaak een strategie van mensen om niet met een aankomende ramp of ellende te hoeven dealen. Vingers in je oren en net doen alsof je het niet hoort.

  Over en over zien we steeds hetzelfde mechanisme optreden bij vele onderwerpen. Het enige nadeel is dat over 10 jaar blijkt dat ER gelijk had en de conservatieven niet. Alleen dan is het veel te laat. “Told you so.”

 13. Hans

  @ Koel Hoofd
  Pas maar op, want gebrek aan koelte kan je de kop gaan kosten..

 14. Kadoendra

  @Hans 12/1/2021 – 21:36

  Als oudere jongere doet het mij wel goed dat jongeren betrokkenheid tonen met het welzijn van onze mooie planeet!

 15. Hans

  Aan alle klimaatsceptici:

  https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/13/top-scientists-warn-of-ghastly-future-of-mass-extinction-and-climate-disruption-aoe

 16. Yoshua

  @Hans,

  Wanneer je kritiek hebt ben je niet meteen een klimaatsceptici.
  Het gaat mij erom dat XR veel lawaai zou gaan maken en met enorme doelstellingen kwamen in de media die ze niet waarmaken.
  Nu zijn ze zelfs nog eens voorstanders van de fiets, de grootse fijnstof verspreider in stedelijk gebied.
  Pro klimaat en pro fiets gaat niet samen.
  Ik ben juist voorstander van verbod op ieder soort van particulier vervoer uitgezonderd de benenwagen.
  Wil je de temperatuur laten zakken dan zullen we moeten gaan lopen.

 17. drexciya

  Vooralsnog zie ik vooral dat bepaalde partijen binnenlopen op subsidies, wanneer het om klimaatmaatacties gaat, en dat dubieuze “oplossingen”, zoals biomassa centrales, worden doorgedrukt, die juist averechts werken.

  Wanneer je echt iets voor het milieu zou willen doen, dan zou ik op een heel andere manier beginnen:
  – Minder energie gebruiken in het algemeen.
  – Langer met spullen doen, van apparaten tot kleding. Fast fashion is een notoire bron van afval en verspilling, en wordt vaak volledig genegeerd.
  – Beter omgaan met voedsel; we gooien teveel weg. Allerlei aanbiedingen in de supermarkt zijn er juist om gericht om teveel in te slaan.

 18. Hans

  @Yoshua
  De fiets de grootste fijnstofverspreider in stedelijk gebied?
  Sorry, maar dat is evidente lariekoek.
  Fietsen verspreiden helemaal niets.
  Klets nou geen onzin.

 19. Pee

  Dan hadden ze die vlag bij de biomassa warmtecentrale moeten ophangen en niet op de dom.
  Of in landen gaan demonstreren die alles ,wassen,zwemmen,hun behoefte,hun vuil ,in het water doen van rivieren .
  Die landen zijn tig malen groter dan Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).