Klimaatactivisten willen zaterdag weer de Daalsesingel in Utrecht blokkeren Klimaatactivisten willen zaterdag weer de Daalsesingel in Utrecht blokkeren

Klimaatactivisten willen zaterdag weer de Daalsesingel in Utrecht blokkeren

Klimaatactivisten willen zaterdag weer de Daalsesingel in Utrecht blokkeren
Klimaatactivisten willen aanstaande zaterdag opnieuw de T-splitsing nabij de Daalsesingel en Amsterdamsestraatweg in Utrecht blokkeren. Een woordvoerder van de organisatie zegt een paar honderd mensen te verwachten. “Als onze eisen niet worden ingewilligd blijven we terugkomen.”

Klimaatactivisten willen aanstaande zaterdag opnieuw de T-splitsing nabij de Daalsesingel en Amsterdamsestraatweg in Utrecht blokkeren. Een woordvoerder van de organisatie zegt een paar honderd mensen te verwachten. “Als onze eisen niet worden ingewilligd blijven we terugkomen.”

Het protest is net als eind december vorig jaar georganiseerd door Extinction Rebellion en Scientist Rebellion. De organisaties kiezen voor deze plek omdat het hoofdkantoor van Energie Beheer Nederland (EBN) te vinden is aan de Daalsesingel. EBN is een zelfstandige onderneming en de Nederlandse staat is de enige aandeelhouder. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opsporen, winnen en opslaan van aardgas en aardolie.

Eisen

“De wetenschap laat zien dat fossiele brandstoffen in de grond moeten blijven om een leefbare planeet te behouden. EBN blijft echter boren naar gas en negeert daarmee de kennis over klimaatverandering. Dit kortzichtige beleid is gevaarlijk en moet stoppen”, menen Extinction Rebellion en Scientist Rebellion.

De actiegroepen eisen van EBN dat het bedrijf eerlijk is over de klimaatcrisis, stopt met nieuwe boringen en het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty ondertekent. Zij zeggen dus niet dat EBN van de ene op de andere dag moet stoppen met het boren naar gas, maar wel moet stoppen met het uitbreiden van de gaswinning.

Huishoudens

Daarnaast menen Extinction Rebellion en Scientist Rebellion dat slechts een deel van het gas bedoeld is voor Nederlandse huishoudens. “Ongeveer tachtig procent van het gas is voor een klein groepje bedrijven en maar zo’n twintig procent is voor het verwarmen van huishoudens. Als we stoppen met nieuw fossiel, moeten we nadenken over een snel en rechtvaardig afbouwplan voor gas dat deze grote vervuilers treft.”

De woordvoerder zegt dat de activisten zaterdag ‘op een gegeven moment weer naar huis gaan’. “Als onze eisen niet worden ingewilligd komen we op een ander moment weer terug.”

Gekoppelde berichten

42 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Nou oke, blijven bekeuren en arresteren. Hopelijk dat dit ook een strafblad gaat opleveren. Eens zien of het dan nog steeds zo leuk is om grote verkeerspunten te blokkeren.

 2. Statler

  Een organisatie willen dwingen het bedrijfsmodel te veranderen door andere burgers met hinder te gijzelen. Ik vindt daar iets van.

 3. Le coq sportif

  Zolang ze geen mest en asbest dumpen vind ik het prima

 4. Pee

  Ze hebben niet eens in de gaten dat ze op deze manier alleen maar tegenstand over zich afroepen.
  Alleen de mensen hebben er last van en degenen waar ze tegen demonstreren hebben nergens last van.

 5. De Utregter

  Goed om te lezen. Nu dit bekend is gemaakt, mag ik hopen dat onze handhaving opschaalt en de wegen vrij weet te houden, en daarnaast eenieder die zich misdraagt -al dan niet hardhandig- zal verwijderen. En ja; op de weg stilstaan is misdragen.

 6. Agtelijke gladiool

  Goed bezig. Vooral dat het erg specifiek is gericht op dat bedrijf en ook nog beargumenteerd.

 7. de Roeptoeter

  Wanneer het kantoor daar is, lijkt het me handiger dit om 14:30h te doen wanneer ze naar huis willen en dan beide ingangen afsluiten?

  Hier hebben ze toch zelf geen last van maar alleen de burgers van goede wil uit Utrecht (op een zaterdag)

  Doe als de boeren, steek gewoon overal kankerverwekkende stoffen in de fik op afritten naar Utrecht, dan luistert de politiek wel. Met geweld lukt van alles in Nederland.

 8. Scherpschutter

  Doen ze nu ook al klimaat? Ik dacht dat dit Palestina activisten waren.

 9. W

  Prima actie!
  @pee: weet je waar ik en de generaties na ons last van hebben? Van die vieze auto’s!!

 10. JdV

  @w: weet je waar generaties na ons last van hebben? Van de overbevolking waar ze zelf onderdeel van zijn.

 11. Rottebert Peermans

  En hoeveel mensen denken ze dat er in dat kantoor zitten op zaterdag?

 12. Ron

  Niemand kende die fossiele subsidies, maar dankzij de standvastigheid van de rebellen van XR weet bijna heel Nederland er nu van. En verrassing: 72% van ons land vind het bizar dat steenrijke multinationals het grootste deel van die 43+ miljard euro per jaar opstrijken.

  Daarnaast hebben we al genoeg bekende olie- en gasvoorraden om heel de energietransitie uit te zitten. Alleen wat doet EBN? Met een boel subsidie op zoek naar nóg meer gas opzoeken in de Noordzee. Dubbeldom dus om van óns belastinggeld gas te zoeken wat we niet nodig hebben. Onze overheid weet dit, maar kijkt weg omdat belangen voor rijke multinationals nu eenmaal belangrijker zijn dan die van ons burgers. Goed bezig dus XR om dit aan te kaarten.

 13. Vak J

  Demonstreren is een recht.

  Bewust Irriteren is een onrecht.

  Vroeger hadden we burgemeesters die demonstraties faciliteerden op een door de lokale driehoek aangewezen plek.

  Tegenwoordig lopen de burgemeesters zelf mee in 020- 030 of denken ze hetzelfde als de klimaatactivisten ( lees beroepsdemonstranten)

  Tout Utrecht eo kan zaterdag weer zijn borst nat maken met alle ongemak in een ook al auto hate College!

  Het zou me niets verbazen dat Lotte van Hooydonck en de burgemeester samen op de bakfiets lachend staan te kijken.

  Wat verlang ik naar een ander College en Burgemeester zeg!

 14. Nico

  Ik weet niet of ik volgende mag zeggen op Duic maar ik ben eerlijk gezegt wel klaar met deze zogenaamde klimaatactivisten die anderen hinderen en waar de politie niet hard tegen op mag treden. wat mij betreft mag men bij een eerste stap op de openbare weg deze klimaatactivisten er af slaan. Protesteren is prima en heb ik niets op tegen maar om aandacht te krijgen hinderen ze het overige publiek/verkeer zowel hier als ook in Den Haag en op andere plekken in Nederland. En het ergste is dat het nog mag ook van onze gemeente want pak ze aub niet te hard aan dat is niet de bedoeling. Als de politie niet mag ingrijpen en bewoners zouden dat wel doen gok ik dat er gelijk klappen mogen worden uitgedeeld. Dit land is gek aan het worden heb ik steeds meer het idee.

 15. JvN

  @w. Heerlijk naïeve hypocriete desinformatie. Jij koopt niets bij winkels, geen pakketje, geen onderwijs (dat inderdaad duidelijk niet), geen gezondheid zorg, geen brandweer, geen politie etc? Hoe denk je dat je havermelk cappuccino in die koffiezaak komt? Of denk je dat alles gewoon uit de lucht komt vallen. Ja toch?

 16. Bart van Dam

  En dan anderen beschuldigen van kortzichtigheid.

  Il y a des gens qui réussissent à cacher même leur hypocrisie.
  ― Paul Claudel
  (Frans dichter 1868-1955)

 17. Ptr

  Welja, ga als doorsnee burger wegen blokkeren, en arrestatie is gegarandeerd.
  XR kan doen wat ze willen.
  En dat keer op keer.
  Is er geen gelijkheid voor de wet meer?
  Ja, daar vind ik iets van.

 18. Toine Goossens

  Machtswellustelingen zijn het. Zij misbruiken de macht om democratische voorzieningen te blokkeren.

  Kabinet, 1e èn 2e Kamer hebben een nationaal klimaatplan opgesteld. Daarin staat dat er nog 27 jaar nodig is om de fossiele brandstof transitie te realiseren.

  Deze gekkies geloven dat niet, zij vinden dat het in een maand tijd ook kan. Hun optreden doet mij denken aan de Corona gekkies. Die konden rekenen op ontvangst door de Mobiele Eenheid.

 19. Koel Hoofd

  Helemaal de weg kwijt.
  Zelfs een comfortable rode asfalt loper kan deze lost souls in de bakfiets niet meer helpen….. daar zit namelijk aardolieproducten in.
  Maar alles is relatief. Die natuurkleien klinkers vinden ze zo vervelend milieuvriendelijk fietsen dat comfortable rode asfalt ineens totaal geen probleem is. Behalve in de kleur zwart uiteraard, dan weer wel.
  Alleen groene kerkgangers kunnen argeloos asfalt discrimineren voor wat het is maar niet mag zijn.

 20. Cas

  @w ik denk dat jouw generatie heel ergens anders last van heeft…. En dat gaan meer over de mensen zelf dat hun omgeving

 21. W

  Allemaal op de fiets!

 22. Meneer Harmsen

  @W: Zie je die muts met haar mobiel en plastic oplader of oordopjes? Waar wordt dat van gemaakt? Waar ze zo teugen is.. En ook niet meer met het vliegtuig gaan he? Ps zie je die jas van d’r? Waar is die van gemaakt ? Dus geen mobieltjes meer produceren en geen vakanties meer. (En voortaan in een jutte zak lopen)

 23. Claire Obscur

  Ik ga ook weer in de rij staan met de auto net als de vorige keer. En gewoon de motor stationair laten draaien de hele tijd. Geen zorgen, ik tank altijd op zaterdagochtend de tank helemaal vol. Tot zaterdag!

 24. wollie

  laten we stiekem een autoloze zaterdag doen. lik op stuk. verheug me nu al op de beteuterde gezichtjes!

 25. Utrechtvoorutrecht

  Dankzij o.a. XR weet ik dat de plastic-industrie in Nederland per jaar 14 miljard euro subsidie krijgt. Omdat iemand heeft bedacht dat uitgerekend de plastic-industrie geen belasting over aardolie hoeft te betalen. Reken even mee: dat is bijna 1,000 euro per jaar per persoon die z’n eigen naam uit kan spreken. Ongeveer net zo veel als we aan defensie uitgeven, of aan infrastructuur en waterstaat. Dat mag zo af en toe best even onder onze neuzen geschoven worden. Dank, XR.

  Zo weet ik ook dat u per m3 gas 0.49 euro aan belasting betaalt. Maar grootverbruikers mogen 0.04 euro aftikken. Door XR ben ik daar nu ook van doordrongen. Kunnen we nu beginnen met hier iets aan doen.

  En nu weet toch iedereen wanneer het verkeer even vast staat? Ik heb niemand hier boos zien reageren toen de jaarlijkse ASW markt weer was.

 26. Nina

  @ Utrechtvoorutrecht

  De plastic industrie…..

  Jij leeft volledig zonder plastic en wilt ook geen plastic hulpmiddelen bij medische noodzaak? Geen pennen, protheses, schoenen, jassen, ritsen, knopen, telefoon, televisie, computer, fiets, auto, lamp, elektriciteitskabels, lichtknopjes, stopcontacten, warmtepomp, zonnepanelen, enz. enz.? Je hoeft ook niks te eten van de boer waar steevast dieselolie aan te pas is gekomen voor landbouwbewerking en vervoer naar de winkel?

  Ikzelf ben die selectieve verontwaardiging nogal zat, maar ieder zijn ding uiteraard.

  Verder moet je iets van economie begrijpen om te weten dat de lagere gasprijs voor bedrijven is bedoeld om het vestigingsklimaat voor bedrijven goed te houden. We willen graag allemaal een baan om geld te kunnen verdienen voor Nederland en om onze eigen boterham te kunnen betalen (of we willen van de betaalde loonbelasting door anderen een uitkering).

  Ongefundeerd ergens tegenaan schoppen is wel heel erg makkelijk.

 27. Boogschutter

  Is het sommigen van u, de wat ouderen onder u – wel eens opgevallen dat de winters zijn verdwenen, dat de bloei van sommige bomen en struiken tegenwoordig 4 weken eerder begint dan pakweg 50 jaar geleden?
  Het is een teken aan de wand, wel begrepen door deze klimaatactivisten.

 28. Blaag

  @ Clair Obscur

  Behoorlijk kinderachtig. Maar goed, ga jij maar je zuur verdiende centjes opstoken in de file. Lekker geld verbranden en verbrassen.

  Denk je hier een punt mee ta maken ofzo? Een statement?

  Overigens zou die ene auto het verschil niet maken. De echte vervuiler is de industrie. En die geven we ook nog subsidie, belastinggeld, om vervuilend bezig te zijn. Niet om schoon bezig te zijn. Raar toch? Precies daar wil XR aandacht voor vragen.

  Maar goed, het is makkelijker om ze af te zeiken. Ik heb XR nog nooit het criminele gedrag zien vertonen dat sommige boerenprotesteerders tegenwoordig meerdere keren per jaar laten zien. Het blijft altijd bij vreedzame wegafsluitingen of bij sit ins bij vervuilende bedrijven. Niet meer, niet minder.

 29. Toine Goossens

  @UvU,

  U weet er werkelijk helemaal niks van. De industriële CO2 uitstoot wordt op Europees niveau bestreden. En dat werkt sinds 2000 is het industriële energieverbruik in Nederland met 50% afgenomen.

  U betaalt helemaal geen 49 cent energiebelasting. U betaalt vrijwel niks. U ontvangt namelijk een hoge korting op de te betalen belasting.

  ER verspreidt leugens en nepnieuws. Gratis en voor niks via de media zoals DUIC. Als de overheid dat ontkent, dan is dat voor die media reclame, waarvoor stevig moet worden betaald.

  Die informatie houdt ER onder de pet. Net zoals dat 50 60 jaar geleden door het Rijk en de Gemeente gebeurde. Daar is korte metten mee gemaakt. Nu nog de leugens van ER uitbannen.

 30. Klaasjan

  Ik constateer dat deze actie nu al effect begint te hebben bij een aantal reaguurders.

 31. De count

  UvU, je kunt dus ook demonstreren voor lagere belasting op gas voor de consument. Krijgt de consument dan subsidie? Of is het minder afromen door de overheid? Het vervuilende autoprobleem lost zichzelf op door o.a. elektrificatie, hoef je ook niet meer voor of tegen te demonstreren. Olie en gas zijn randvoorwaarden voor de productie van ongeveer alles wat we consumeren. Beetje onzinnig om daar tegen te protesteren

 32. Utrechtvoorutrecht

  @Toine Waar heb ik het over CO2-uitstoot? Het gaat om subsidies. 14 miljard ervan alleen voor de plastic-industrie. Uw getallen kloppen, maar daar gaat het niet om.

  En hoezo betaalt u geen belasting op gasverbruik? Leest u uw maandnota wel eens? Of kijk anders eens hier: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/overige_belastingen/belastingen_op_milieugrondslag/tarieven_milieubelastingen/tabellen_tarieven_milieubelastingen?projectid=6750bae7%2D383b%2D4c97%2Dbc7a%2D802790bd1110 Dat er voor een deel van de bevolking een vorm van compensatie is, doet niks aan deze bedragen af. Ik begrijp niet helemaal hoe u ongefundeerd een partij leugenachtig kunt noemen met zulke kansloze punten.

 33. Nina

  Wie iets begrijpt van economie – en dus bestaanszekerheid – weet dat fossielvrij vooralsnog onmogelijk is.

  Plastic zit overal in. Ook in essentiële zaken voor bijv. de gezondheidszorg. Ons voedsel wordt geproduceerd en vervoerd met diesel aangedreven motoren. “Iedereen elektrisch” kan ons electriciteitsnet niet aan.

  Verder hebben bedrijven korting op de gasprijs om het vestigingsklimaat op peil te houden. Hebben we geen bedrijven, hebben we geen banen en dus geen draaiende economie en geen gekd voor bijv. uitkeringen, zorg, onderwijs en infrastructuur.

 34. Toine Goossens

  @UvU,

  Doe niet alsof u dom bent. Het doel is afscheid nemen van fossiele energie. Of dat rechtdoor, links- of rechtsom gebeurd is bijzaak.
  De politiek kan zich met groot gemak redden. Het schaft de energiebelasting voor burgers af. Dan verdampt wat U subsidie noemt voor uw ogen.

  Dan heeft ER haar zin maar niets bereikt. Rare jongens daar.

 35. Nina

  Ter illustratie:

  https://www.ad.nl/buitenland/in-wales-sluit-tata-zijn-vervuilende-hoogovens-en-laat-spookstad-achter-tata-doet-niet-aan-liefdadigheid~a29d8c8f/

  De stad blijft in armoede achter, als het bedrijf vertrekt en het klimaat schiet er niks mee op. De uitstoot wordt slechts verplaatst naar een ander land; tezamen dus met de werkgelegenheid.

  Overweeg dus vooral eerst goed wat je wenst.

 36. Utrechtvoorutrecht

  @Nina Als Nederland 15 jaar terug minder bang was geweest voor een energie-transitie hadden we destijds een belangrijke rol kunnen spelen internationaal. We hadden een groot deel van de kennis, voldoende hoogopgeleide mensen en het zat met die ondernemersmentaliteit ook wel goed. Maar we deden niks en kijken nu toe hoe de landen om ons heen onze windmolens maken, of efficientere batterijen ontwikkelen.

  Niemand beweert dat je van het ene op het andere moment met fossiele brandstoffen kunt stoppen. Maar inmiddels weten we wel dat we met de huidige bronnen nog decennia toe kunnen. Dus waarom veel geld steken in het (soms letterlijk) aanboren van nieuwe bronnen? U blijft toch ook geen broodjes smeren als al uw gasten hebben gezegd dat ze niet meer hoeven?

  Als Tata uit Nederland weg gaat, zullen een aantal mensen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Maar die baan zal dan wel gezonder voor hen zijn, minder de omgeving vervuilen (en dan hebben we het over aantoonbaar kankerverwekkende stoffen), en we hoeven er geen bakken subsidie meer heen te sturen.

  En dat Tata niet aan liefdadigheid doet, wisten we al. Daar hebben ze een vrij lange track record van.

 37. Utrechter

  Tijd dat de mensen die zich hier inmiddels groen en geel aan ergeren en overlast ervaren ook gaan demonstreren en irriteren.

 38. Nina

  @ Utrechtvoorutrecht

  Geen probleem verder om de vieze lucht dan door bijv. de Indiase of Afrikaanse bevolking te laten inademen, als Tata Steel daar naartoe verhuisd?

  Hier wordt er in ieder geval nog een soort van toezicht gehouden op milieu eisen en is er een prikkel om te innoveren.

  En er zijn heel veel mensen die hun baan bij Tata Steel helemaal niet kwijt willen. Erg makkelijk om iets op te willen offeren wat jou persoonlijk niet raakt, vanwege een zelfbenoemd hoger doel.

 39. Ptr

  @ Utrechter

  Volledig mee eens.
  Puntje, als mensen dat doen, of wellicht anderen vanwege een goed doel, wat dat goede doel ook maar is, dan is één ding nagenoeg zeker “Arrestaties gegarandeerd!”
  Vrijbrief voor geldt XR.
  Gelijke behandeling is een papieren letter geworden, meer niet.

 40. Rob in het veld

  Het aantal reacties zegt genoeg stop met deze ontwrichting.ga op het veldje staan aan de overkant bij het paarden veld.daar doe je goed werk maar nu maak je geen vrienden.

 41. Utrechtvoorutrecht

  @Toine en @decount Ik ga even uit dat wat een paar miljoen huishoudens betalen de norm is, niet wat een handjevol grote bedrijven lapt. Of je minder belasting dan de norm betaalt “subsidie” noemt, of “belastingvoordeel”, verandert niks aan deze rare incentive. Laten we ons niet blind staren op terminologie.

  @decount Of de energietransitie zo vanzelf loopt als u zegt, wordt betwijfeld door XR. Het feit dat er met fossiele subsidie toch veel aan “pappen en nathouden” gedaan wordt, lijkt me wel evident. Toen de gasprijzen omhoog gingen, grepen burgers en bedrijven in. Als die financiele prikkel ontbreekt doordat prijzen (door lage belasting) voor grote bedrijven laag gehouden wordt.

  @Nina Inderdaad, we gebruiken allemaal plastic. Maar als dat 1000 per Nederlander per jaar kost, reken dat dan door. Wedden dat mensen anders kiezen als het ene pak koeken door extra verpakking opeens 50 cent duurder is? Het verbaast me dat u niet schrikt van 14 miljard belastingvoordeel alleen al op aardoliegebruik door een branche waar praktisch niemand werkt.

 42. Toine Goossens

  UvU,

  Citaat: ‘Toen de gasprijzen omhoog gingen grepen burgers en bedrijven in.

  Dat is een leugen. Al in 1970 namen NL burgers en bedrijven initiatieven om warmte op te slaan en elektra met turbines op te wekken. Dat heeft door gebrek aan wetenschappelijke en materiaal kennis weinig opgeleverd. Nu die kennis er wel is gaat het hard.

  25 jaar geleden zette het kabinet dikke strepen door de plannen om kerncentrales te bouwen. De wetenschappelijke kennis van TNO op dat gebied werd verkwanseld. Bedrijfsleven èn kabinet legden zich neer bij het door natuur- en milieu organisaties georganiseerde verzet tegen kernelektra. Omdat Nederland niet afhankelijk wilde zijn van gas-elektra zijn daarna de kolencentrales gebouwd. Daar hebben we nu dik spijt van. Het opstoken van hout in die centrales omdat dat CO2 neutraal is, is een gotspe.

  Heel Nederland wacht nog op excuses van de natuur- en milieu organisaties voor het CO2 probleem dat dat ons heeft opgeleverd. Met die niet gebouwde kerncentrales zouden we er nu top voor staan. Daar hoor je ER niet over.

  ER en ook U hoor je niet over de grote reductieresultaten die het bedrijfsleven in het kader van het ETS systeem en in het verlagen van het grondstoffen gebruik heeft gerealiseerd. Dat is zeer kwalijk. Hebt U kinderen UvU? Ik hoop dat die waardering ontvangen als zij iets goed doen. Of geeft U hen dan straf omdat het niet goed genoeg is?

  Energie- en grondstoffen gebruik is geen ‘rare incentive, zoals u beweert. Het zijn voorwaarden om de 7 miljard aardbewoners te voeden, te huisvesten, medisch te verzorgen, te laten werken; ‘om hen mens te doen zijn.

  Kan het niet wat m minder? Ja, natuurlijk. Daar zet iedereen zich voor in. ER en U zo te merken.niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).