Klimaatdemonstranten heffen blokkade Rabobank aan Croeselaan in Utrecht op Klimaatdemonstranten heffen blokkade Rabobank aan Croeselaan in Utrecht op

Klimaatdemonstranten heffen blokkade Rabobank aan Croeselaan in Utrecht op

Klimaatdemonstranten heffen blokkade Rabobank aan Croeselaan in Utrecht op
Demonstranten hebben woensdagavond de blokkade van het Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht opgeheven. Volgens de activisten hebben ze hun punt kunnen maken. Eerder die dag, rond 12.00 uur, gingen demonstranten voor de deuren zitten van het kantoorgebouw.

Demonstranten hebben woensdagavond de blokkade van het Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht opgeheven. Volgens de activisten hebben ze hun punt kunnen maken. Eerder die dag, rond 12.00 uur, gingen demonstranten voor de deuren zitten van het kantoorgebouw.

Enkele honderden demonstranten verzamelden zich gisteren bij de Rabobank aan de Croeselaan om actie te voeren. Een tiental klimmers klom in de palen bij de gevel van het pand, mensen ketenden zich vast en verschillende ingangen werden geblokkeerd.

De actievoerders van onder meer Greenpeace en Extinction Rebellion zeiden dit te doen uit onvrede over de investeringen die de bank in het verleden heeft gedaan en nog steeds doet. Volgens de demonstranten investeert de bank in ‘megastallen, kunstmest, landbouwgif en de veevoederindustrie’ wat weer zou zorgen voor ‘natuurverwoesting, dierenleed, schending van mensenrechten en een enorme uitstoot van broeikasgassen’.

De politie liet de blokkade ongemoeid, de sfeer was vreedzaam. De Rabobank deelde zelf ook flyers uit om een tegengeluid te laten horen en waarin stond dat de bank de zorgen van de demonstranten begrijpt. “We hebben vergelijkbare doelen. Alleen misschien niet altijd dezelfde paden daar naartoe”, was ook te lezen op de flyer.

In de loop van de avond besloten de demonstranten te vertrekken. Volgens de actievoerders hadden ze hun punt kunnen maken.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. LIBOR

  Het haalt ook niks uit, de verrekijker heeft meerdere ingangen aan de linker en rechterzijde op priveterrein, naast deze hoofdingang.

 2. Uuu

  Netjes, kunnen andere mensen nog wat van leren Punt maken. Ook weten van ophouden. Dat heeft ER nu al 2x aangetoond.

 3. Kloek

  @ Libor

  Hoezo haalt het niks uit?

  Het is de hoofdingang> de belangrijke (zaken)gasten komen via hier aan. Het ligt vol in het zicht. Het is het landelijk hoofdkantoor met allure. De actie is zeer goed zichtbaar aan deze (iig voor fietsverkeer) belangrijke verkeersader. De halve Kanaleneilandsekant van de stad komt via de Rabo bij het station aan. Dat gaat om tienduizenden (zo niet meer) mensen per dag. De media besteed er aandacht aan.

 4. Koel Hoofd

  Ze blaffen tegen de verkeerde boom maar geeft ze iets te doen.
  Ze stemmen ongetwijfeld ook op de partij met de biomassapaus aan het roer.
  Maar ja, oerbossen vernietigen in een ander land is toch iets anders als boeren in eigen land. Al was het alleen maar dat ze om die oerbossen te redden in het vliegtuig moeten stappen want Timmerfrans gaat dat niet voor ze doen…

 5. Lombokker

  Wat te doen als je geen tienduizenden mensen bij elkaar kunt krijgen voor een demonstratie? Dan ga je maar met een handjevol medestanders ergens de boel blokkeren.
  Ik noem dat de dictatuur van luidruchtige minderheden. Helaas zien we het de laatste jaren steeds vaker.

 6. PW.

  Vreedzaam? Zelf de demonstratie van dichtbij meegemaakt. Diverse medewerkers van de Rabobank werden geïntimideerd en tot twee keer toe een handgemeen door actievoerders van Greenpeace gezien. Gedurende enkele uren kon niemand het gebouw in of uit en miste mensen een ziekenhuis afspraak etc. Actievoerders hadden hier de grootste schik in. Dit is dus wat Duic verstaat onder een vreedzaam protest? Ik neem aan dat u er niet bij bent geweest en alleen de reacties van XR weergeeft.

 7. Scherpschutter

  @Uuu

  ‘Netjes’ dat ze ophouden met het nodeloos frustreren van de medemens?

  Netjes zou zijn om dit soort negatieve en zinloze acties eens geheel te schrappen.

 8. Pee

  Mooi dat ze weer weg zijn.
  Je hebt alleen maar last van die gasten en ze bereiken toch niets met hun verkeerde acties op de verkeerde plekken.

 9. Uuu

  @ Mistoetert

  Netjes zou zijn als je niet iedere dag desinformatie en manipulatie op dit platform zou gooien.

  Verder pen je jouw mening en aannames hier de hele tijd als feiten neer> antwoord> zijn ze niet.

  Pee doet in dit geval hetzelfde.

  Feit is dat die acties wel degelijk zin hebben en dat er wel degelijk iets mee bereikt wordt. De aandacht wordt groter, het besef dat zaken anders moeten dringt door, ook bij medewerkers van bijv. een Rabobank of de kinderen van mensen die er werken; en er wordt, weliswaar langzaam, actie ondernomen.

  Jammer dat het niet in jullie straatje past, maar dat maakt nog niet dat jullie visie op de wereld de enige juiste is.

  @ PW, mag ik vragen waarom jij uren naar deze demo hebt zien staan kijken (en hoe dit kan> heb je niks anders te doen)?
  En iedereen kan “ik heb iets gezien” roepen, maakt het nog geen feiten. Ik werk toevallig soms bij de Rabobank (kan ik dus ook zomaar zeggen, in dit geval was het toevallig echt zo> niet als medewerker van de bank overigens); en ik heb toevallig gisteren daar gewerkt. Ook ik heb stevige woorden op een felle manier toegeworpen gekregen. Maar er is geen geweld toegepast, doet ER nooit namelijk; zijn de demonstranten ook in getraind. Ik ken hun werkwijze. De burgemeesters van de grote steden en de politie ook en die weten je zo te vertellen wat wel ER-stijl is en wat niet).

  Verder gebruik je weer de geijkte trollentactieken (die nooit te verifiëren zijn) en ben je weer eens lekker op de emotie in het spelen met je “mensen mistte ziekenhuisafspraken”, wat dus de grootste bullshit ever is.

  Het Rabokantoor heeft namelijk meerdere ingangen en ook zij en achteringangen die gewoon te gebruiken waren. Er waren genoeg mogelijkheden om het pand te verlaten (of binnen te komen) en dat weet iedereen die daar werkt. Gasten kunnen via medewerkers het pand verlaten. Complete bullcrap die je hier neerpent dus. En al helemaal niet feitelijk te verifiëren. Pure laster. ER-demonstranten kennende laten ze je gewoon weglopen hoor als er iets ernstigs aan de hand is met jou of iemand die je kent. Je pleegt hier gewoon doelbewuste karaktermoord (omdat het je op inhoud niet meer lukt) en probeert vanuit je eigen politieke overtuiging (waarschijnlijk) mensen in diskrediet te brengen.

  De reaguurders gebruiken hier werkelijk iedere trollentactiek uit het boekje. Te weten:

  Op emotie inspelen, feiten vervangen door aannames en meningen, jezelf vermommen (of verschuilen achter zogenaamd anderen), de ander in diskrediet brengen/ zwart maken, verwarring zaaien, feiten omdraaien, zaken verzinnen/ ontkennen, uiteindelijk vaak ook complotten de wereld in helpen of zaadjes planten voor latere complotten, polariseren, en er wordt natuurlijk weer lekker (doelbewust) getrolld in de reactievelden en er gaan vast weer whatsaboutisms gebruikt worden. Alles moet afleiden van het eigenlijke nieuwsbericht; en de feitelijke situatie waarover het nieuwsbericht bericht moet verdraaid worden.

 10. Wim

  Waarom in vredesnaam doet de politie hier niets tegen.
  Het voorkomen naar hun werk kunnen en klanten naar afspraken is een delict en moet aangepakt worden.
  Ook klimmen in masten is een vergrijp
  DaArnaast waar demonstreren zij nu eigen lijk.
  De RABO zorgt ervoor dat we te eten hebben en voor een gezonde bedrijfsvoering van boeren en aanverwante bedrijven.
  Deze gasten hebben hier ook van geprofiteerd toen ze opgroeide.
  Wanneer gaan we de kantoren van Greenpeace en XR blokkeren .

 11. LIBOR

  @kloek: die komen nu dus via de andere ingang binnen. Dit is te vergelijken met maar 1 van de 4 rijbanen op de A12 blokkeren.

 12. Uuu

  @ libor

  Het doel is ook niet om te voorkomen dat er mensen in of uit de RABO gaan, maar om andere mensen er attent op te maken wat de rol van de Rabo is en om indirect een beroep te doen op andere mensen (relaties van de Rabo) om druk te zetten op Rabo om het bedrijfsmodel te veranderen. Een strategische gekozen symboolplek> de hoofdingang van allure van de Rabo.

  De blokkade van de A12 is opgeheven, omdat de meerderheid van de politieke partijen iets aan (onnodige) fossiele subsidies willen doen. Misschien wel versneld door de aandacht van/ door ER. De blokkade van de A12 vond niet de hele dag plaats, maar alleen op bepaalde aangekondigde tijden. De blokkadevan de A12 was geen blokkade van de A12, maar een blokkade van de eerste oprit van de A12, het beginpunt van deze snelweg, dit in tegenstelling tot boerenprotesten midden op snelwegen, onaangekondigd en ineens.

  Den Haag heeft meerdere op- en afritten van de A12, dus automobilisten konden gewoon om de actie van ER heen rijden. Het heeft ook geen enkele echte verkeersbelemmering gekost, behalve dat het lastig was voor sommige automobilisten en met name voor de politici met chauffeur die via dit stukje richting hun ministeries kachelen. Voor dit stuk is gekozen vanwege de symbolische lading en de ligging naast de tijdelijke 2e kamer en naast belangrijke ministeries.

 13. Blaag

  @ Wim

  Je verspreid Fake News. Er is niemand echt gehinderd. Ongemakkelijk en confronterend was het wel voor Rabo personeel en klanten/ gasten. Er was geen psychische of fysieke intimidatie. Wel een spiegel van het eigen handelen, die dus kennelijk erg pijn doet voor de betrokkenen; dat zegt al iets. Er is niemand echt gehinderd, want meerdere ingangen in het kantoorpand, waarvan er 1 geblokkeerd is.

 14. A3

  Waarom gaan ze bijvoorbeeld Mittalsteel niet blokkeren, de grootste vervuiler van west Nederland. Dit zijn toch totaal kansloze acties, je strijkt iedere gematigde klimaat erkenner ermee tegen de haren in, oh wacht, dan moeten ze 2 uur reizen met het ov en een flink stuk lopen door weer en wind; daar zijn deze werkschuwiggen te lui voor.

 15. Marco

  Dergelijke demo’s zijn lichtelijk irritant natuurlijk, maar hoe Rabo jarenlang schaalvergroting opdrong aan boeren en hen daarmee de schulden injoeg, terwijl ze zelf dikke winsten pakten en nu met ons belastinggeld gecompenseerd willen worden voor investeringen waarvan Rabo ook toen al wist dat ze niet houdbaar waren (bij een rechter), dat is ronduit crimineel.

  Laat de aandeelhouders maar een keer betalen, niet weer de boeren en burgers.

 16. Uuu

  @ A3

  Misschien omdat de Rabobank vaak de investeerder is van ook dat soort industrie (en niet alleen de vervuilende veeindustrie). Je moet altijd het follow the money principe aanhouden> wie financiert de boel en wie verdient er aan. Wil je de wereld beter maken, moeten de geldstromen anders gaan lopen.

 17. Henk-Jan van eijk

  Waarom blijven deze gasten aandacht krijgen? Ze zitten voor de Rabobank. Ze zijn weer weg. WHO CARES!?

 18. Scherpschutter

  @Marco

  Wat een curieuze opvatting. U doet net alsof Rabobank arme boeren at gunpoint bedreigd heeft om leningen af te nemen waarmee ze hun bedrijf konden uitbreiden en innovaties konden doorvoeren….Dat lijkt me niet helemaal de realiteit, zeg maar…LOL.

  Feitelijk is het zo dat Rabobank en boeren al decennia een extreem succesvolle partnership vormen. Niet voor niets is de Nederlandse agrarische sector wereldwijd leidend en toonaangevend. Zonder drijvende kracht Rabobank erachter, was zulks immers schier onmogelijk geweest. Boeren happy, Rabo happy en burgers (over de hele wereld!) happy met goedkoop kwaliteitsvoedsel. Wat wil een mens nog meer?

  En dan bezien we nog niet eens het gegeven dat de Nederlandse agrarische sector één van de allerschoonste en duurzaamste ter wereld is!

  De mensheid heeft de Rabobank een hoop te danken.

 19. JdV

  Best wel jammrr dat ze nu stoppen. Waterkanon kan weer worden ingezet, het gaat kouder worden en de Rabo kan meteen ff de gevel wassen. Lijkt me een win-win situatie.

 20. Utrechter

  @UUU hoezo desinformatie zelf meegemaakt dat ER kantoor blokkeerde en voor elke nooduitgang stond een ER typetje die op een intimiderende manier probeerde naar binnen te komen. Mensen konden lange tijd het pand niet verlaten en zullen diverse afspraken gemist hebben kinderen ophalen enz. Wat ze bereikt hebben is een heleboel kwade mensen en volstrekt geen begrip voor wat ER je probeert door de strot te stampen. Dus wie verspreid er hier nu desinfomatie en bullcrap. Ga met je ER vrienden een politieke partij oprichten kijken hoever je komt en stop met dit ondemocratische getreiter.

 21. Koel Hoofd

  @Uuu
  “Netjes zou zijn als je niet iedere dag desinformatie en manipulatie op dit platform zou gooien.”
  Ik zou zeggen, neem je eigen woorden eens ter harte.

 22. Uuu

  @Koel Hoofd

  Voor mensen die in de media werken is het best duidelijk wie de aangestuurde trolletjes op dit platform zijn hoor> hint> ze begeven zich over het algemeen in het zeer rechtse en conservatieve deel van het politieke spectrum. Het aantal reacties onder een artikel bepaald geenzins hoe de echte publieke opinie in een land is.

  Ik heb uuu eigenlijk nog nooit op desinformatie weten te betrappen, op JdV, Scherpschutter, Koel Hoofd en de andere usual suspects na. Over het algemeen zeer treffende en rake analyses die ik van uuu lees, in tegenstelling tot bepaalde anderen mensen die de reactievelden moeten menen te vullen.

 23. LIBOR

  @UUU Denk je nou echt dat een bedrijf als Mittal niet zonder financiering van de rabobank open kan blijven? Mittalsteel kan gewoon bij familiebedrijf ArchelorMittal geld lenen dat 100 miljard waard is. Het is een monopolie conglomeraat. De rabobank is gewoon een middelklein nietszeggend coöperatief bankje wat weer financiering bij andere miljardairs en gigabanken uit Londen Düsseldorf en NewYork krijgt. Alle banken bij elkaar stoten lang niet zoveel uit als de Mittal conglomeraten bij elkaar.

 24. Blaag

  @ Utrechter

  Iedereen kan wel zeggen dat hij er bij was. Ik heb meerdere ER demonstraties meegemaakt als waarnemend journalist en de handelswijze die je beschrijft lijkt in het geheel niet op de manier waarop ER actie voert. ER traint hun actievoerders in geweldsloos verzet.

 25. Top down niet down top

  Het follow the money principe is totale onzin. Banken als de rabobank gebruiken hun winst net zo goed voor de energietransitie door te investeren in groene energie.Banken stoppen echt wel met investeren in de grootste uitstoters als ze er geen cent meer aan kunnen verdienen.
  Het follow the emmision principe zou veel meer maatschappelijke steun aan ER dieren. Voor alle ER activisten: ga bij deze bedrijven protesteren:

  In de top-100 van bedrijven die de meeste stikstof uitstoten staat Tata Steel in IJmuiden (foto) op de eerste plaats en Schiphol op plaats 2, gevolgd door chemische bedrijven als Dow en Shell en bedrijvencomplex Chemelot (Geleen).6 Apr 2022 bron
  https://www.duurzaam-ondernemen.nl › succes ermee

 26. Scherpschutter

  @Uuu 11:29

  Dat is even hilarisch als tragisch. U wilde uzelf de hemel in prijzen, maar vergat uw nick aan te passen.

  Wij van Uuu bevelen Uuu van harte aan. LOL

 27. Uuude2e

  @ Scherpschutter

  My god. Je bent echt niet intelligent he?!

  Het enige dat ik aantoon is dat iedereen iedere willekeurige nick kan gebruiken.

  Haphap; hapsnap.

 28. Rabobank medewerker

  ER zou goed naar gebruiker LIBOR moeten luisteren. Deze jongen bij ons welbekend en is persoonlijk verantwoordelijk voor de grootste boete die ooit aan banken is uitgedeeld waarbij zelfs enkele frauderende bankiers van meerdere grote banken jarenlange celstraffen hebben gekregen en miljardenboeteszijn opgelegd, ook aan de Rabobank. Sindsdien heeft de Rabobank hem hoog zitten want het is maar een enkele jongen op bijstandsniveau die een betere wereld wil creëren en het opnam tegen een grote groep frauderende bankiers, met gevaar voor eigen leven.

  Banken vervullen een maatschappelijke functie maar zijn niet in staat zelfstandig emissies terug te dringen bij de grootste uitstoters die vaak een monopolie hebben, hierboven genoemd. Deze bedrijven ontvangen financering van meerdere banken tegelijk, die elkaar samen afdekken in lang en kortlopende leningen.
  Denk daarbij eens aan de top 50 grootste banken die allemaal niet coöperatief zijn, ( dwz zonder winstoogmerk ) ze moeten wel met de grote jongens in zee gaan. De winst die rabo hiermee maakt wordt net zo goed in windmolens of ocean cleanups geivesteerd.
  Het is echt een illusie dat als de Rabo stopt met investeren in de Nederlandse argrarische sector die een groot deel van west europa te eten geeft, het probleem niet zou verplaatsen naar landen met nog minder regulatie, of niet zou lijden totmeer ontbossing elders.
  Mocht blijken dat het simpelweg voor geen enkele bank nog winstgevend is om in de grootste uitstoters te investeren dan doet de top 50 grootste banken dit vanzelf al niet, en valt het emissie kaartenhuis vanzelf wel in elkaar.
  Mochten er ER leden zijn die een emissieloos of circulair bedrijf willen opstarten dan zijn ze JUIST bij de coorperatieve rabobank aan het goede adres.
  De Rabobank wil echt niet dat de planeet uitsterft, maar wel gewoon naar hun afspraak kunnen voor een mogelijke investering in bijvoorbeeld een windmolenpark.

 29. Trees

  @Scherpschutter: Partnership? Proest, boeren die hun megaschuld niet terug kunnen betalen mogen als het aan de rabobank ligt lekker hun land en apparaten inleveren en in de fabriek aan het werk om nog wat pensioen te verdienen.

  Boeren hadden geen pistool tegen het hoofd, maar konden wel alleen lenen onder voorwaarde van massale groei.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).