Klimaatdemonstratie bij Universiteit Utrecht: ‘We willen dat ze de noodtoestand uitroepen’ Klimaatdemonstratie bij Universiteit Utrecht: ‘We willen dat ze de noodtoestand uitroepen’

Klimaatdemonstratie bij Universiteit Utrecht: ‘We willen dat ze de noodtoestand uitroepen’

Klimaatdemonstratie bij Universiteit Utrecht: ‘We willen dat ze de noodtoestand uitroepen’
Foto's: Jasper Witte
Enkele tientallen aanhangers van University Rebellion Utrecht en Extinction Rebellion hebben een demonstratie gehouden voor het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU). De studentenactivisten willen dat de universiteit de noodtoestand uitroept rondom de klimaatcrisis, terwijl de instelling daar nog niet over uit is. “We willen dat de universiteit als instelling haar verantwoordelijkheid neemt en meer aandacht geeft aan dit probleem”, zegt actievoerder Luca Bartringer.

Enkele tientallen aanhangers van University Rebellion Utrecht en Extinction Rebellion hebben een demonstratie gehouden voor het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU). De studentenactivisten willen dat de universiteit de noodtoestand uitroept rondom de klimaatcrisis, terwijl de instelling daar nog niet over uit is. “We willen dat de universiteit als instelling haar verantwoordelijkheid neemt en meer aandacht geeft aan dit probleem”, zegt actievoerder Luca Bartringer.

Op het bordes van het Bestuursgebouw hielden de activisten een ‘rouwceremonie’ voor de slachtoffers van de klimaatcrisis. De voorzitter van het College van Bestuur van de UU, Anton Pijpers, luisterde naar de boodschap van de demonstranten en sprak hen vervolgens kort toe. Ook nam hij een open brief in ontvangst, met daarbij een petitie ondertekend door vierhonderd studenten die de oproep van University Rebellion steunen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Anton Pijper, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit, spreekt de menigte toe.

Ceremonie

Tijdens de ceremonie werd gespeecht en werden gedichten voorgelezen. Om twaalf uur, toen het maandelijkse luchtalarm afging, begon een ‘die-in’, waarbij alle demonstranten een paar minuten op de grond gingen liggen. “Dit doen we iedere maand, maar meestal bij Hoog Catharijne”, zegt Tet Koffeman, actievoerder bij Extinction Rebellion en docent aan de HKU. “Als opleiding moet je de studenten klaar maken voor de wereld waarin zij terecht gaan komen. Dat betekent dat je ook klimaatverandering in het onderwijs op moet nemen. Als docent en moeder voel ik mij hiervoor verantwoordelijk. We kunnen niet opleiden voor de wereld van gisteren.”

Een van de aanwezigen van University Rebellion, Luca Bartringer, vertelt waarom de demonstratie is gehouden: “Overal ter wereld kost de verandering van het klimaat levens. Vorig jaar overleden mensen in België en Duitsland, op dit moment in Madagaskar. In Australië zijn anderhalf miljard dieren omgekomen bij bosbranden. Universiteiten wereldwijd hebben de noodklok geluid over de klimaatcrisis, en wij vinden dat de UU moet volgen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Luca Bartringer

Onderzoek

De universiteit heeft de actievoerders laten weten dat ze het verzoek in overweging neemt. In een artikel dat in augustus op haar website is gepubliceerd, bespreekt ze een onderzoek waarin de effecten van het uitroepen van een noodtoestand onder de loep zijn genomen. Volgens de onderzoekers kan het uitroepen van een noodtoestand onder andere zorgen voor aandacht en draagvlak voor het probleem, maar staat daar tegenover dat wanneer er meerdere crises tegelijkertijd lopen, de publieke focus verdeeld kan raken en dat angstige en schuldige gevoelens kunnen worden aangewakkerd. Dit kan mensen er vervolgens van weerhouden om actie te ondernemen. Ook kan het luiden van de noodklok een voedingsbodem zijn voor klimaatontkenners.

“Het moge wel duidelijk zijn dat het uitroepen van een noodtoestand om een probleem op te lossen, niet zo simpel ligt.” Lees de overwegingen van enkele onderzoekers van de UU over het oproepen van de noodtoestand hier.

De ‘die-in’ die aan het einde van de ceremonie werd gehouden toen het luchtalarm afging.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

17 Reacties

Reageren
 1. Tinus

  Waarom moet dat in het Engels? Begrijpt het Nederlandse parlement haar moedertaal niet meer? #popijopi

 2. Realist

  Zorgelijk dat een universiteit tegenwoordig de oortjes naar het links extremisme laat hangen.

 3. Wim

  Zucht, hebben deze mensen geen werk dat ze moeten doen en daar weer gezellig staan te demonstreren met onzin stellingen

 4. bureaulesswatts

  die studenten zouden beter is aan het studeren kunnen gaan slaan over hoe het een en ander in elkaar steekt. Over natuurkunde , biologie, geologie en geschiedenis.

  In voorbije tijden waren daar universiteiten voor .

  ”the highest form of ignorance is when you reject something you don’t know anything about ”

 5. Pee

  Zijn dit nou mensen met verstand die voorbij gaan aan het feit dat china het weer manipuleert en dat H.A.A.R.P ook het vermogen heeft om waar dan ook het weer te kunnen sturen.
  Daar moeten ze voor de deur gaan liggen want wat ze nu doen is de gewone mensen lastig vallen met hun rare toneelstukjes .

 6. Hans

  De reacties hier bewijzen dat de reaganten, tot zover althans – niet door hebben dat er een crisis op mondiaal niveau aan de gang is, te weten een klimaatcrisis van ongekende omvang die zijn weerga niet kent.
  Dat begrijpen en daar aandacht voor opeisen heeft niets met links of rechts te maken. Extremistisch is de ontkenning van dit enorme vraagstuk, dat dan weer wel. Dat is zoiets als naar de Voice of Holland kijken terwijl intussen je vrouw wordt verkracht door de buurman.

 7. Binnenstadbewoner

  Deze club met mooie praatjes kan zich beter op hun collega studenten richten. Meeste studenten willen na hun afstuderen uiteindelijk een mooie en goedbetaalde baan, fijn ruim huis dat voorzien is van alle gemakken, met fraaie auto voor de deur, vliegvakanties, mooie kleren kunnen kopen etc. etc. Eigenlijk net als iedereen. En dat staat haaks op die idealen van deze club. Milieubewust leven = leven als een sloeber dus o.a. klein wonen, kleding helemaal afdragen, decennia met spullen doen etc. etc..

 8. Scherpschutter

  @Hans

  Wat is uw verklaring daarvoor? Hoe kan het nou toch dat helemaal niemand de ‘klimaatcrisis van ongekende omvang’ ziet, die u nochthans wel lijkt te ontwaren?

 9. Hans

  De vraag die Scherpschutter aan mijn adres richt betreffende de klimaatcrisis is er een uit de categorie van ‘bewijs maar eens dat de aarde niet plat is’.

 10. Fred

  @Hans:
  Het bewijs voor die stelling heeft Galileo Galilei zo’n 410 jaar geleden al gepubliceerd.
  Waar ik nog mee worstel is de vraag waar het steenzout in de aardkorst vandaan komt, het als die steenkoollagen. Het schijnt dat er ooit een tropisch klimaat in deze streken heerste. En hoe zijn dan die heuvels als de Utrechtse Heuvelrug ontstaan. Schuivende ijsmassa’s misschien? Maar dan toch niet in een tropisch klimaat.
  Oftewel, ik mis nog steeds het grote verhaal achter dat klimaatalarmisme.

 11. Toine Goossens

  Nee @Hans,

  Deze demonstranten constateren dat Nederlanders links stemmen en rechts consumeren.
  De mond vol van iets doen aan het klimaat en vervolgens hun CO2 grenzen volop overschrijden. Leg de hoge inkomens een CO2 maximum op. Dat treft met name de linkse randstad elite.

 12. Speak Upje

  Verrassend, de reagurend rechtse babyboomers zijn weer eens uit hun zolderkamers gekropen om anoniem en virtueel hun “verontwaardiging” uit te typen en al trollend en reagurend whatsaboutisms en ad honimen de wereld in te slingeren. Je verwacht het niet in de reactievelden van DUIC.

  Dat een meerderheid van de Utrechters , een kleine weliswaar, maar een meerderheid, het gedachtengoed van deze studenten gewoon steunt vergeten ze gemakshalve even. De reactievelden van DUIC zijn allesbehalve representatief namelijk.

 13. Overvecht

  @ speak linksje

  Dat ze gesteund worden maakt de argumenten niet juist persee..

 14. Speak Upje

  @ Overvecht

  Waarom nu weer dat polariserende “linksje” erbij?

  Ben ik links dan? Waarom? Hoezo?

  En zo ja, wat is daar eigenlijk mis mee? Mag een mens gewoon zijn hoor in een open vrije samenleving waarin er niet gecensureerd wordt en er geen gedachtenpolitie bestaat, die vooral vanuit zeer rechtse zijde structureel lijkt te bestaan.

  Ik ben overigens niet links.

 15. Speak Upje

  @ Toinie

  Gat het daar nog goed in je bovenkamer en op je zolderkamer?

  Dat gal gespuug op links, die nauwelijks iets te vertellen hebben in Nederland en dat al decennia lang niet, begint een beetje ziekelijke vormen aan te nemen.

  Zal me overigens niets verbazen als jij achter meerdere aliassen in de reactievelden zit.

 16. Scherpschutter

  @Hans 15:54

  U geeft antwoord op een vraag die ik u niet stelde en geen antwoord op de vraag die ik wel stelde.

  Opnieuw:

  HOE verklaart u dat U(!) de enige bent die die veronderstelde “klimaatcrisis van enorme omvang” ziet…?

 17. waldorff

  @Fred: je zegt het verhaal te missen achter het klimaatalarmisme?
  Ik zou zeggen kijk even hier rond: https://www.knmi.nl/klimaat en je leest en ziet dat ons klimaat in een sneltreintempo aan het veranderen is. De overstromingen afgelopen zomer in België, Duitsland (en een beetje in Nederland) waren een teken aan de wand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).